Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Στο Ισραήλ οι 24 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Συγκλονιστικές εικόνες.



Αναδημοσιεύουμε

από:

newsit.gr

Στο Ισραήλ οι 24 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Συγκλονιστικές εικόνες

Από τις 7 Οκτωβρίου ημέρα που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ και τους με Μεγάλο τέφερε στη Γάζα ως ομήρους, ζούσαν το απόλυτο δράμα στα χέρια των τρομοκρατών. Από το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ισραηλινοί (κάποιοι έχουν διπλό διαβατήριο), 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος είναι ελεύθεροι.  

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους έφερε την πρώτη ακτίδα αισιοδοξίας στον πόλεμο που έχει σοκάρει όλο τον πλανήτη. Η διαδικασία έγινε όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον IDF, 22 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν έφτασαν στη βάση της ισραηλινής αεροπορίας στο Χατζερίμ και από εκεί αναχώρησαν για νοσοκομεία. Δύο επιπλέον γυναίκες όμηροι έφτασαν σε νοσοκομείο στο κεντρικό Ισραήλ, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας.

Στα νοσοκομεία, οι όμηροι «θα συναντηθούν με τα μέλη των οικογενειών τους και θα λάβουν ιατρικής και ψυχολογική βοήθεια όπως απαιτείται», ανέφερε το υπουργείο Υγείας.Τα ονόματα των ομήρων που απελευθερώθηκαν

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι: Hanna Katzir 77 ετών, Margalit Mozes 77 ετών, Yafa Ader 85 ετών, Hannah Perry 79 ετών, Adina Moshe 72 ετών, Danielle Aloni 44 ετών, Emilia Aloni 9 ετών, Ruthi Mondar 78 ετών, Keren Mondar 54 ετών Ohad Mondar 9 ετών, Aviv Asher 2 ετών, Raz Asher 5 ετών και Doron Katz-Asher 34 ετών.

 

Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Παράλληλα στο φως ήρθαν φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή που οι τρομοκράτες της Χαμάς παρέδωσαν τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό κάτι το οποίο σήμανε και επίσημα ότι ξεκίνησε η διαδικασία της απελευθέρωσής τους.

 

Με τον Ερυθρό Σταυρό πέρασαν στην Αίγυπτο και από εκεί τους παρέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ φέρνοντας τους πίσω στην πατρίδα.

 

 

Σε άλλο βίντεο διακρίνεται το λεωφορείο που μεταφέρει τους ομήρους να περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπαίνει στο Ισραήλ, ενώ συνοδεύεται από ένα κομβόι αυτοκινήτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

 

Μπέρμποκ: Tέσσερις Γερμανοϊσραηλινοι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε απόψε ότι τέσσερις εκ των 24 ομήρων που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς έχουν γερμανική υπηκοότητα.

«Είμαι απίστευτα ανακουφισμένη που απελευθερώθηκαν 24 όμηροι (που κρατούνταν) στη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Γερμανών – και που ένας πατέρας, ύστερα από 49 ημέρες κόλασης και απίστευτου φόβου, μπορεί επιτέλους να αγκαλιάσει ξανά τις δυο μικρές κόρες του και τη σύζυγό του», είπε η Μπέρμποκ σε συνεδρίαση του κόμματός της. «Η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ιδίως των Γερμανών, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα», σημείωσε στη συνεδρίαση των Πρασίνων.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είχε διευκρινίσει πως οι 24 όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος. Διευκρίνισε πως ορισμένοι από τους 13 Ισραηλινούς έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε πως το Βερολίνο αναγνωρίζει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ανακωχή πρέπει να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διασφαλιστεί πως ο λαός της Γάζας θα λάβει ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως φάρμακα, τρόφιμα, νερό κ.ά.», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Για «κόλαση επί γης» έκανε λόγο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, περιγράφοντας την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς 39 Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκαν.

 Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Πολλοί ήταν οι Παλαιστίνιοι που βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν για την απελευθέρωση των κρατουμένων.  

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Η διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις ημέρες που θα κρατήσει η εκεχειρία. Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Φωτογραφίε