Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Κύπρος - 41 χρόνια μετά πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Αναδημοσιεύουμε από alfanews.live
41 χρόνια μετά τα πολίτικα κόμματα καταδικάζουν σύσσωμα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που αποτελεί το επισφράγισμα της τουρκικής εισβολής στο νησί μας.


Στέλνουν τα δικά τους μηνύματα σε Ερσίν Τατάρ και Ρετζεπ Ταγιπ Ερτνογάν. Καλούν την ίδια ώρα, την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους αρμόδιους φορείς να εργαστούν σκληρά από αποφυγή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης.
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΔΗΣΥ:
«Η παράνομη και αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από το κατοχικό καθεστώς των στρατοκρατών της Άγκυρας 41 χρόνια πριν, αποτέλεσε τη συνέχεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μια ακόμη παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας που όμως βρίσκει απέναντί της σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και καταδικάζουν την ύπαρξή του ως νομικά άκυρη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15.11.2024 12:35
ΒΙΝΤΕΟ: Το χρονικό και οι θύμησες της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους


15.11.2024 12:14
Χριστοδουλίδης: Απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής η ανακήρυξη του ψευδοκράτους


15.11.2024 11:45
ΒΙΝΤΕΟ: Η νεολαία καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τι ζητά από τους ηγέτες


Αυτό το γεγονός ωστόσο δεν απαλείφει τον όποιο κίνδυνο ενόσω το κυπριακό παραμένει άλυτο. Οφείλουμε λοιπόν να δουλέψουμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του διαχωρισμού και να εξουδετερώσουμε την πολιτική των δύο κρατών που προωθούσε και ακόμα προωθεί η Άγκυρα.

Καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και επαναβεβαιώνουμε, την πολιτική βούληση της Παράταξής μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Για εμάς είναι ύψιστης εθνικής σημασίας η συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου ώστε να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Η.Ε., αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΑΚΕΛ:

«Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983 ήταν το επιστέγασμα του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου. Προηγήθηκε η προδοσία του πραξικοπήματος που άνοιξε την πόρτα στο έγκλημα της τουρκικής εισβολής, με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Με την αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η Τουρκία καταστρατήγησε κάθε αρχή διεθνούς δικαίου. Αγνόησε προκλητικά τον ΟΗΕ που τον ίδιο εκείνο χρόνο είχε εγκρίνει Ψήφισμα απαιτώντας την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, διακηρύττοντας την πλήρη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγνόησε και αγνοεί μέχρι σήμερα προκλητικά, το Ψήφισμα του ΟΗΕ που θεωρεί άκυρη την πράξη και καλεί τα κράτη όπως μην αναγνωρίσουν το παράνομο μόρφωμα. Και όντως σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά καταδίκασε την ανακήρυξή του από την πρώτη στιγμή.

Με αφορμή τη θλιβερή 41η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με αποφασιστικότητα και συνέπεια για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και θα συνεχίσει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για ν’ αποτρέψει τον εφιάλτη της διχοτόμησης. Απευθύνουμε μήνυμα συνεργασίας και συστράτευσης με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αγωνίζονται ενάντια στη διχοτομική πολιτική Ερντογάν- Τατάρ, ενάντια στον εποικισμό και στη μεθοδευμένη πολιτική εξαφάνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αφομοίωσης των κατεχομένων.

Η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αναπτερώνει τις ελπίδες του κυπριακού λαού για επίτευξη λύσης, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Μετά από εφτά χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδου διαφαίνεται μια προοπτική και αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει την ευθύνη των χειρισμών στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του για το τι πρέπει να γίνει από μέρους της ε/κ πλευράς ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η προσήλωση της πλευράς μας στη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθειά μας.

Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θ’ αξιολογήσει ορθά τα δεδομένα και τις προοπτικές που υπάρχουν και θ’ αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και τη θετική κατάληξή τους»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΔΗΚΟ:

«Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από την αποσχιστική και παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου σε ψευδοκράτος, μια απαράδεκτη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Εξίσου καταδικαστέες είναι οι τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση αυτού του μορφώματος οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε από κάθε βήμα και με κάθε ευκαιρία να καταγγέλλει κάθε μεθόδευση αναβάθμισης του και κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκικής κατοχής.

Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαιτέρως η Ευρωπαϊκή Ένωση, διακηρύττουν ότι Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα κατά της αποδοχής οποιωνδήποτε αποσχιστικών ενεργειών. Η στάση της Ε.Ε. και οι διμερείς σχέσεις με ισχυρές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισφραγίζουν την αξιοπιστία της ΚΔ και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ενισχυμένο κύρος στη διεθνή σκηνή, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γι’ αυτό που οι εθνικοί μας αγώνες για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, περνούν και πρέπει να περνούν μέσα από την προάσπιση και την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα των ενεργειών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Όσο ενισχύεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, τόσο θα μειώνονται τα περιθώρια ανοχής στην υπόσταση της παράνομης οντότητας του ψευδοκράτους.

Ας είναι η σημερινή ημέρα μια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της αντίστασης σε απαράδεκτες επιδιώξεις που υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΕΛΑΜ:

«Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την καταπάτηση από τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς.

Ένα μόρφωμα που συνεχίζει να κατέχει παράνομα 37% του ποτισμένου από το αίμα των ηρώων μας έδαφος της ΚΔ.

Σήμερα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία αγωνίζονται για την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος σε διεθνές επίπεδο.

Ως ΕΛΑΜ, καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τονίζουμε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την συνεχιζόμενη κατοχή και τα τετελεσμένα που επιθυμεί να επιβάλει η Τουρκία.

Στεκόμαστε τροχοπέδη στα διαχρονικά σχέδια της Άγκυρας για πλήρη Τουρκοποίηση του νησιού»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΔΗΠΑ:

«Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κ.Δ.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει την έντονη καταδίκη της για αυτήν την έκνομη και απαράδεκτη ενέργεια.

Πρόκειται για μία πράξη που αψηφά το διεθνές δίκαιο, αφού δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ή διεθνή οντότητα, πέραν της Τουρκίας αλλά αποτελεί και μια συνεχιζόμενη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η μονομερής αυτή ενέργεια της Τουρκίας οδήγησε στη δημιουργία ενός παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη, το οποίο παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Παρά την ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της ενέργειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων 541 και 550, η διεθνής κοινότητα, δυστυχώς, περιορίστηκε σε λεκτική αποδοκιμασία χωρίς να προχωρήσει σε αποτελεσματικά και πρακτικά μέτρα για την ανατροπή των μεθοδεύσεων της Τουρκίας. Αυτός ο περιορισμός σε ρητορικό επίπεδο είχε ως συνέπεια την ενθάρρυνση της Τουρκίας, η οποία σήμερα προωθεί επίσημα πλέον τη θέση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό.

Ως Δημοκρατική Παράταξη καλωσορίζουμε, την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη και την αποδοχή όλων των εμπλεκομένων μερών για συμμετοχή στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση, κρίνοντας ως θετικές τις εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.

Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και η προσήλωση στο Πλαίσιο Γκουτέρες, συνιστούν τη μοναδική βιώσιμη λύση για το εθνικό μας πρόβλημα. Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητη την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υποστηρικτή του ΟΗΕ στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τονίζει την ανάγκη για εθνική ομοψυχία και τη δημιουργία συνεργειών ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους ΕΔΕΚ:

«Για την ΕΔΕΚ η μόνη λύση είναι αυτή που θα σβήσει το μίασμα από τον Πενταδάκτυλο και το ψευδοκράτος από την ιστορία.

Η παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δήθεν «ανεξάρτητο κράτος», την 15η Νοεμβρίου 1983, ήταν η τρίτη στη σειρά προσπάθεια της Τουρκίας και των φερέφωνων της στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, να αμφισβητηθεί η κυριαρχία και η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στο νησί.

Η πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας ήταν το 1963 – 1964 με το πραξικόπημα της τ/κ ηγεσίας και η δεύτερη ήταν το 1974 με την τουρκική εισβολή.

Η αποσχιστική ενέργεια δεν έτυχε αποδοχής από τη διεθνή κοινότητα.

Το γεγονός ότι 41 χρόνια μετά, μόνο η Τουρκία αναγνώρισε το ψευδοκράτος οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

-Ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωρισθεί η παρανομία, ειδικά επειδή θα αποτελούσε προηγούμενο για πολλές περιπτώσεις αποσχιστικών τάσεων σε άλλες χώρες.

-Ότι προτεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι η αναγνώριση, αλλά το ψευδοκράτος να αποτελέσει το εφαλτήριο, έτσι ώστε να προωθηθεί στην Κύπρο συνομοσπονδιακή λύση, η οποία θα παρέχει την ευχέρεια στην Τουρκία να ελέγχει όλη την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα απανωτά χτυπήματα, παραμένει το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο και αυτό είναι ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα μας για δικαίωση και απελευθέρωση.

Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, είτε επιτρέψαμε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είτε την προκαλέσαμε με τους χειρισμούς μας, κυρίως στο πλαίσιο διαδικασιών για το Κυπριακό.

Η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με το άτυπο δείπνο και θα έχει συνέχεια με τη «διευρυμένη» διάσκεψη δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, αλλά αντίθετα θα προσφέρει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προτάσσει την αξίωση για αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας», δηλαδή εξυπηρετεί τον στόχο της επιδίωξης για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η ΕΔΕΚ προειδοποιεί με εντιμότητα και ειλικρίνεια: Ας μη διαβρώσουμε μόνοι μας τις δυνατότητες που προσφέρει η πραγματικότητα της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για χάρη μιας διαδικασίας που δεν θα συζητήσει και δεν βλέπουμε να οδηγεί στη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, που είναι η εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή, ο εποικισμός.

Για την ΕΔΕΚ η μόνη λύση είναι αυτή που θα σβήσει το μίασμα από τον Πενταδάκτυλο και το ψευδοκράτος από την ιστορία, που θα απελευθερώσει την κατεχόμενη γη μας και θα διασφαλίσει τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των νομίμων πολιτών, μια λύση χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και έποικους, μια λύση που να συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο»
Διακήρυξη καταδίκης του ψευδοκράτους το Κίνημα Οικολόγων:

«Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, μια ενέργεια που υπήρξε και παραμένει παράνομη και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο. Αυτή η μέρα μας θυμίζει την πιο σοβαρή πρόκληση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός της: την τουρκική κατοχή του νησιού μας.

Η διαρκής προσπάθεια για εποικισμό, η συστηματική ισλαμοποίηση των κατεχόμενων περιοχών, σφετερισμός των περιουσιών και η περιθωριοποίηση των Τουρκοκυπρίων αποτελούν στρατηγικές ενέργειες της Τουρκίας, στοχεύοντας στη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η επέτειος αυτή αποτελεί υπενθύμιση ότι μόνο με μια σταθερή και διεκδικητική στρατηγική μπορούμε να ελπίζουμε στην αντίσταση απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας και να θέσουμε το Κυπριακό σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Σε μια εποχή που η Τουρκία εντείνει την προσπάθεια για αναγνώριση τυ ψευδοκράτους προβάλλοντας την ιδέα των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών δεν χωρούν άλλες υποχωρήσεις και παλινδρομήσεις.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας συνεχίζεται»
ΠΗΓΗ:

Αρχίζει σήμερα 15 Νοεμβρίου η Νηστεία Χριστουγέννων: Ποια η σημασία της Σαρακοστής;


Όλη η Ορθοδοξία στο Διαδίκτυο.
ekklisiaonline.gr

'Αρχίζει σήμερα 15 Νοεμβρίου 
η Νηστεία Χριστουγέννων: Ποια η σημασία της Σαρακοστής;

H νηστεία των Χριστουγέννων
: H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Περιλαμβάνει και αυτή σαράντα ημέρες, όμως δεν έχει την αυστηρότητα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.

Η εορτή της κατα σάρκα γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη Δεσποτική εορτή του χριστιανικού εορτολογίου. Μέχρι τα μέσα του Δ’ αιώνα η Εκκλησία της Ανατολής συνεόρταζε τη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού υπό το όνομα τα Επιφάνεια την ίδια ήμερα, στις 6 Ιανουαρίου. Τα Χριστούγεννα ως ξεχωριστή εορτή, εορταζομένη στις 25 Δεκεμβρίου εισήχθη στην Ανατολή από τη Δύση περί τα τέλη του Δ’ αιώνα.

Ό άγιος Ιωάννης ό Χρυσόστομος, που πρώτος ομιλεί για την εορτή των Χριστουγέννων, την ονομάζει «μητρόπολιν πασών των εορτών» και μας πληροφορεί περί το 386 ότι «ούπω δέκατον έστιν έτος, εξ ου δήλη και γνώριμος ημίν αύτη η ημέρα (της εορτής) γεγένηται».

Με τη διαίρεση της άλλοτε ενιαίας εορτής και την καθιέρωση των τριών ξεχωριστών εορτών, της Γεννήσεως την 25η Δεκεμβρίου, της Περιτομής την 1η και της Βαπτίσεως την 6η Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε και το λεγόμενο Δωδεκαήμερον, δηλαδή το εόρτιο χρονικό διάστημα από τις 25 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου. Έτσι διασώθηκε κατά κάποιο τρόπο η αρχαία ενότητα των δύο μεγάλων εορτών της Γεννήσεως και της Βαπτίσεως του Κυρίου.

Ή μεγάλη σημασία που απέκτησε με την πάροδο του χρόνου στη συνείδηση της Εκκλησίας η νέα εορτή των Χριστουγέννων και η ευλάβεια των πιστών και ιδιαίτερα των μοναχών, απετέλεσαν τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση και της προ των Χριστουγέννων νηστείας. Σ’ αυτό ασφαλώς επέδρασε και η διαμορφωμένη ήδη τεσσαρακονθήμερη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που προηγείτο του Πάσχα.

Όπως η εορτή έτσι και η νηστεία, ως προετοιμασία για την υποδοχή των γενεθλίων του Σωτήρος, εμφανίστηκε αρχικά στη Δύση, όπου η νηστεία αυτή ονομαζόταν Τεσσαρακοστή τον άγιου Μαρτίνου επειδή άρχιζε από την εορτή του άγιου τούτου της Δυτικής Εκκλησίας. Το ίδιο επανελήφθη και σ’ εμάς, όπου πολλοί τη νηστεία των Χριστουγέννων ονομάζουν του άγιου Φιλίππου επειδή προφανώς αρχίζει την επομένη της μνήμης του Αποστόλου.

Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες, που έχουμε για τη νηστεία προ των Χριστουγέννων, ανάγονται για τη Δύση στον Ε’ και για την Ανατολή στον ΣΤ’ αιώνα. ‘Από τούς ανατολικούς συγγραφείς σ’ αυτήν αναφέρονται ό Αναστάσιος Σιναιτης, ό πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος ο Ομολογητής, ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, καθώς επίσης και ο πατριάρχης Αντιοχείας Θεόδωρος Βάλσαμων.

Ή νηστεία στην αρχή, καθώς φαίνεται, ήταν μικρής διάρκειας. Ό Θεόδωρος Βαλσαμων, που γράφει περί τον ΙΒ’ αιώνα και κατά συνέπεια μας πληροφορεί για τα όσα ίσχυαν στην εποχή του , σαφώς την ονομάζει «επταήμερον». Όμως υπό την επίδραση της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής επεξετάθη και αυτή σε σαράντα ήμερες, χωρίς εν τούτοις να προσλάβει την αυστηρότητα της πρώτης.

Πως θα πρέπει να την νηστεύουμε

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες πλην, φυσικά, της Τετάρτης και της Παρασκευής από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.

Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ήμερα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, έκτος βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο η Κυριακή.
ΝΗΣΤΕΙΑ: ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
«Επίσης οφείλουμε να μην τηρούμε μόνο την τάξη της νηστείας που αφορά τις τροφές, αλλά να απέχουμε και από κάθε αμαρτία, έτσι ώστε, όπως νηστεύουμε ως προς την κοιλιά, να νηστεύουμε και ως προς τη γλώσσα, αποφεύγοντας την καταλαλιά, το ψέμα, την αργολογία, τη λοιδορία, την οργή και γενικά κάθε αμαρτία που διαπράττουμε μέσω της γλώσσας.


Επίσης χρειάζεται να νηστεύουμε ως προς τα μάτια. Να μη βλέπουμε μάταια πράγματα. Να μην αποκτούμε παρρησία διά μέσου των ματιών. Να μην περιεργαζόμαστε κάποιον με αναίδεια. Ακόμη θα πρέπει να εμποδίζουμε τα χέρια και τα πόδια από κάθε πονηρό πράγμα.

Με αυτό τον τρόπο νηστεύοντας μια νηστεία ευπρόσδεκτη στον Θεό, αποφεύγοντας κάθε είδους κακία που ενεργείται διά μέσου της καθεμιάς από τις αισθήσεις μας, θα πλησιάζουμε, όπως είπαμε, την άγια ήμερα της αναστάσεως αναγεννημένοι, καθαροί και άξιοι της μεταλήψεως των άγιων μυστηρίων».

*ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΓΑΖΗΣ-Από το «Η νηστεία της Εκκλησίας», Αρχιμ. Συμεών Κούτσα Εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 88-92

Διαβάστε Επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
Ευαγγελιο Σημερα

Ευαγγέλιο και Απόστολος της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2024 – Γιορτή σήμερα Αγγελικά Τάγματα Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Ο Απόστολος Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 – Γιορτή Αγίων Αρχαγγέλων

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Νοεμβρίου: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου – Γιορτή Σήμερα: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ
Προσευχες

Παρακλητικός κανών Αγίου Νεκταρίου – Άγιος Νεκτάριος γιορτή σήμερα 9 Νοεμβρίου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 2024-Δ´ Στάση – Παρασκευή 12 Απριλίου

Δύσκολες στιγμές; Προσευχή στον Χριστό

Ευχή για βασκανία και γλωσσοφαγιά από τον Άγιο Κυπριανό

Με αυτές τις δύο προσευχές, σωζόμαστε όλοι οι Χριστιανοί
Θαυματα

Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού-Ένα άγνωστο θαύμα των Ταξιαρχών το 1823


Η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νένητα Χίου


Ξύπνα μανούλα μου και σού έφερα το γιατρό σου, τον Ταξιάρχη μας από τον Μανταμάδο




ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Τα πέντε μεγάλα Θαύματά του

Δες επίσης
Δείτε πότε πέφτουν όλες οι κινητές εορτές που συνδέονται με το Πάσχα

Τσικνοπέμπτη-Πότε πέφτει καθαρά Δευτέρα-Πάσχα
Αγιορείτικα

Γέρων Εφραίμ: Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο μεγαλύτερος μυροβλήτης της Ορθοδοξίας μας

Έτσι έκανε προσευχή ο Άγιος Παΐσιος;


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!! Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης ψάλλει στην Στέρνα του ησυχαστηρίου του!

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – «Χριστός μεθ’ ημών στήτω»: Ολονύκτια προσευχή από τους Μοναχούς


Λαμπρός εορτασμός των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στη Νέα Υόρκη

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Νοεμβρίου: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ


8 Νοεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ


8 Νοεμβρίου – Γιορτή Σήμερα: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ


Αρχάγγελοι Μιχαήλ Γαβριήλ Ταξιάρχες: ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 8 Νοεμβρίου – Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν


Τι γιορτάζουμε των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ; – 8 Νοεμβρίου

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE
ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online - Όλη η Ορθοδοξία στο διαδίκτυο.
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
ΘΑΥΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ