Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ- ΄Εζησε μονάχα την 'ΑΝΟΙΞΗ της σύντομης ζωής του ... Ζάκυνθος 7 Απριλίου 1952 - ΄Αθήνα 11 Απριλίου 1991 - Ο σπουδαίος Ζακυνθινός μουσικοσυνθέτης έφυγε σε ηλικία 39 ετών ...

΄Εζησε μονάχα την 'ΑΝΟΙΞΗ της σύντομης ζωής του ...
Ζάκυνθος 7 Απριλίου 1952 - Αθήνα 11 Απριλίου 1991.
Ο σπουδαίος Ζακυνθινός μουσικοσυνθέτης
έφυγε σε ηλικία 39 ετών , άφησε όμως εδώ σε μας
που απομείναμε στη γη σπουδαίες μουσικές και τραγούδια
να μας συντροφεύουν την άχαρη και δύσκολη ζωή μας !

Στίχοι: Δημήτρης Λάγιος
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος

1. Ερμηνεία :Γιώργος Νταλάρας
2. Ερμηνεία :Δημήτρης Λάγιος

Να ονειρεύομαι απ’ το παράθυρο να ταξιδεύω
να μπαίνω μέσα σου να καταστρέφομαι και να πεθαίνω

Η σωτηρία μου είναι ο θάνατος και το κορμί σου
να μπαίνω μέσα σου να καταστρέφομαι και να πεθαίνω

Να ονειρεύομαι απ’ το παράθυρο να ταξιδεύω
σ’ ένα πλατύ γιαλό στην εγκατάλειψη λευκού χειμώνα

Να αγγίζω το βυθό και να ξοδεύομαι γιατί το θέλω
σ’ ένα πλατύ γιαλό στην εγκατάλειψη λευκού χειμώνα

Να ονειρεύομαι απ’ το παράθυρο να ταξιδεύω

Η γύμνια λάμπει με του λευκού τη λάμψη
μαγεύει το θάνατο με το λευκό
απουσία κι όλα τίποτα, δαπάνη, γύμνια...

Να ονειρεύομαι απ’ το παράθυρο να ταξιδεύω
με τον έρωτα γύρω και το θάνατο κάτω απ’ τα μάτια

Ξόδεμα συνέχεια δεν υπάρχουν μάσκες
τ’ όνειρο είναι που μαγεύει

Ανοίγω.....ξημερώνει.....

...........................................


























Ο Ζακυνθινός μουσικός και συνθέτης Δημήτρης Λάγιος άφησε πίσω του ένα πλούσιο και μεγάλου εύρους έργο, συνθετικό, ποιητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό. Στη συναυλία που δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2011
λεπτομέρειες εδώ :
παρουσιάστηκαν έργα του σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση, τα οποία θα πλαισιώνουν μεγάλες στιγμές από το συνθετικό του corpus.
Ο Δημήτρης Λάγιος σπούδασε πιάνο , κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο , ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο. 
Μετά το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, διοργάνωσε τις «Γιορτές Τέχνης και Λόγου» και δημιούργησε το συγκρότημα «Ασκηταριό», το «Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών» και το «Κάλβειο Ωδείο».
Όμορφη και παράξενη πατρίδα - 1982
Ποίηση : Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, ο Λάγιος ενδιαφέρθηκε για τον Κυπριακό Αγώνα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πορείες. Συνέθεσε χορωδιακά τραγούδια, ραψωδίες, έργα για ορχήστρα μαντολινάτας, χοροδράματα, ενώ έγραψε τους στίχους για πολλά από αυτά. Επίσης μελοποίησε Έλληνες ποιητές, με αφετηρία τον «Ήλιο τον ηλιάτορα» του Ελύτη
Ο ήλιος ο ηλιάτορας - 1982
Ποίηση : Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
1. Χορωδία Λαμίας
Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας
ο πετροπαιχνιδιάτορας
από την άκρη των ακρώ
κατηφοράει στο Ταίναρο.

Φωτιά `ναι το πηγούνι του
χρυσάφι το πιρούνι του.

Στην σύντομη, σχετικά, μουσική του πορεία ο Δημήτρης Λάγιος δημιούργησε και εξέλιξε ένα προσωπικό μουσικό ύφος, γεμάτο ευαισθησία και λυρισμό.
Αγάπη απαγορευμένη - 1983 
Στίχοι:  Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Ερμηνεία : Σωτηρία Μπέλλου
Ο Δημήτρης Λάγιος στα τριανταεννιά του χρόνια πρόλαβε να αφήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι. Στο διάστημα της σύντομης μουσικής διαδρομής του –μέσα σε μια δεκαετία– δημιούργησε ένα πλούσιο, σε μέγεθος και καλλιτεχνική αξία, έργο (δισκογραφημένο και ανέκδοτο). Δουλεύοντας ασταμάτητα, έγραψε τραγούδια, λαϊκά ορατόρια βασισμένα σε ποιητικά κείμενα, συμφωνικά έργα, κατέγραψε και διέσωσε παραδοσιακό υλικό.
Και όλα αυτά χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού. 
Όπως σημειώνει ο Στρατής Πασχάλης «Οραματίστηκε μια ελληνική μουσική έξω από τη σύμβαση του λαϊκισμού. Μια μουσική που να επικοινωνεί με τη λόγια κλασικότητα, χωρίς να χάνει την επαφή της με τον απλό άνθρωπο».
Από το αφιέρωμα του τεύχους 53 του περιοδικού Μετρονόμος 


Τεύχος 53, Δημήτρης ΛάγιοςΙούλιος – Σεπτέμβριος 2014 Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός


Εκπομπή-αφιέρωμα στον συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΓΙΟ (γενν. 1952 – πέθ. 1991), η οποία παρακολουθεί τη γόνιμη μουσική και προσωπική του πορεία μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1991.

Στη διάρκεια της εκπομπής ο συνθέτης αυτοπαρουσιάζεται μιλώντας για τον γενέθλιο τόπο του, τη Ζάκυνθο, τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του από τη φόρμα του δημοτικού τραγουδιού. Αναφέρεται στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» σε ποίηση ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, που κυκλοφόρησε το 1982, και στις συνεργασίες του με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ.

Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην προβολή και διάσωση της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης, με τη διοργάνωση των Γιορτών Ζακύνθου, αλλά και με την ίδρυση του Κάλβειου Ωδείου στο νησί. Εκτός από τη Ζάκυνθο, τόπος έμπνευσης για τον συνθέτη υπήρξε η Κύπρος με την τραγική ιστορία της. Γίνεται αναφορά στη συνεργασία του με το κυπριακό φωνητικό συγκρότημα «Διάσταση» καθώς και στις ποικίλες δισκογραφικές του δουλειές, με έμφαση τις δύο τελευταίες με τίτλο «Ρωγμές» και «Ερωτική πρόβα», που χαρακτηρίζονται από διάθεση σαφώς πιο εσωστρεφή και προσωπική.

Τη δημιουργική πορεία αυτού του ευαίσθητου «δόκιμου μουσικού και ανθρώπου», όπως αυτοαποκαλούνταν, ανέκοψε ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 39 χρονών. Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από συναυλίες του και αποσπάσματα ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε ο συνθέτης στο διάστημα 1983-1991, ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό φωτίζει την τρυφερή σχέση που είχε με την κόρη του ΥΑΚΙΝΘΗ.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ενήλικη πλέον, η κόρη του συνθέτη τραγουδά απόσπασμα από τους μελοποιημένους Ψαλμούς του Δαβίδ, που περιλαμβάνονται στο έργο «Ίνα τι».

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr
..........................................................

«Αισθάνομαι δόκιμος μουσικός αλλά και δόκιμος άνθρωπος». Τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ανήκουν στον Μουσικοσυνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΓΙΟ, ο οποίος είναι καλεσμένος της Δημοσιογράφου ΜΑΛΒΙΝΑΣ ΚΑΡΑΛΗ στην εκπομπή «ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ». Ο Συνθέτης μιλά για τον εαυτό του και αναφέρεται στους λόγους, στην έμπνευση που τον οδήγησε να γράψει κάποια κομμάτια, όπως για παράδειγμα το «ΚΑΝΑΡΙΝΙ» ή «ΤΟ ΜΩΒ», τα οποία και ερμηνεύει. Στην ερώτηση της παρουσιάστριας για τις επιρροές του, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ ως τέτοιες σημειώνει τον Ποιητή ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ, και παρουσιάζει το ποίημα αυτού «ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΟΞΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ», αλλά και το «ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, τα οποία έχει μελοποιήσει. Επιπλέον, αναφέρεται στους δασκάλους του της μουσικής, αλλά και στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Οι τηλεθεατές μπορούν να απολαύσουν, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, τα έργα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΓΙΟΥ «Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ», «ΦΥΛΑΞΕ Ο, ΤΙ ΑΓΑΠΑΣ», «ΝΑ ΚΛΑΙΣ», «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ», «ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ» και «ΠΡΟΒΑ» να ερμηνεύονται από τον ίδιο και όχι μόνο »
Απόσπασμα από την εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη 


6ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ στην ΕΡΤ.
Στην εκπομπή ακούστηκαν τα τραγούδια του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΓΙΟΥ
«ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ»-Ποίηση ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
«ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΟΞΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»-Ποίηση Κ. Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
«ΠΡΟΒΑ»
«Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ»
«ΤΟ ΜΩΒ»
«ΝΑ ΚΛΑΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΑΡΚΑ ΜΟΥ»
«ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ»
«ΦΥΛΑΞΕ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ»
«ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ»
«ΚΑΝΑΡΙΝΙ»