Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Mε 155 NAI ........Παίρνει την ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ...

143 ΟΧΙ δηλ . σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση .... όπως είθισται  .

«Δε δίνω συναίνεση στο λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Α. Σαμαράς ενώ τόνισε ότι δίνει συναίνεση στη διόρθωση του λάθους, αναφερόμενοςστη συνέχεια στο δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι "αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο, εκλογές"
index.jpg

Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ από την Βουλή  (στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) καθώς προσβληθήκαν όταν ο Πάγκαλος δήλωσε ότι το `74 δεν ήρθε η δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο Βενιζέλος από την πλευρά του καλεί να εφοδιάσουν τον πρωθυπουργό και τον ίδιο με την αναγκαία στήριξη έτσι ώστε να υπάρξει καλό οικονομικό αποτέλεσμα. "Συμφωνούμε στα θεμελιώδη και τα κρίσιμα γιατί φοβόμαστε να το πούμε" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη Ν.Δ
Οταν επέστρεψαν οι βουλευτές της Ν. Δ. ο Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με τις δηλώσεις του Πάγκαλού, δήλωσε ότι το 74 γεννήθηκε η δημοκρατία του Κ. Καραμανλή. Για συμβολική κίνηση μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην αποχώρηση κάνοντας λόγο για "μάυρη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης από τον Τρικούπη μέχρι σήμερα
Με αφορμή την σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή όπου και η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν.
Η ιστορία της ψήφου εμπιστοσύνης ξεκινά το 1875 όταν και καθιερώνεται η αρχή της δεδηλωμένης. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ενώ η τελευταία διατηρεί το δικαίωμά της να άρει την εμπιστοσύνη της υπό προϋποθέσεις με ψήφο δυσπιστίας ύστερα από πρόταση μομφής. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.
Ως τότε ίσχυε η λεγόμενη «θεωρία του κηπουρού»: ο Βασιλιάς μπορούσε να διορίσει πρωθυπουργό όποιον ήθελε, ακόμα και τον κηπουρό του. Αιτία για την καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης ήταν άρθρο του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί» της 29.6.1874 με τον τίτλο «Τίς πταίει», στο οποίο κατηγορούσε τον βασιλιά Γεώργιο Α' ότι εφάρμοζε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας, επειδή διόριζε κατά βούλησιν πρωθυπουργούς από τα κόμματα της μειοψηφίας χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν του τα αποτελέσματα των εκάστοτε βουλευτικών εκλογών. Ο Γεώργιος ο Α' δεσμεύτηκε τον Αύγουστο του 1875 στον λόγο του Θρόνου ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα διόριζε στο εξής μόνο πρωθυπουργούς που θα απολάμβαναν την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Το 1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με στρατιωτικό κίνημα εξαναγκάζει την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου σε παραίτηση, σχηματίζει κυβέρνηση την 26η Ιουνίου του 1925 και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές, πλην δεκατεσσάρων καθώς τα κόμματα Μιχαλακόπουλου και Καφαντάρη απείχαν. Λίγους μήνες μετά κατήργησε τη βουλή με το αιτολογικό ότι "είχε χάσει την εμπιστοσύνη του Έθνους". Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 οι Βενιζελικοί και οι Αντι-Βενιζελικοί δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει κυβερνητική αστάθεια και ο Γεώργιος Β΄ να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού διορίζοντας αρχικά υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά. Στις 14 Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση Δ εμερτζή, με αντιπρόεδρο και υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά αλλά ένα μήνα μετά ακολούθησε ο αιφνίδιος θάνατος του πρωθυπουργού. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Μεταξά να αναρριχηθεί στην εξουσία και στις 13 Απριλίου ο Γεώργιος Β΄ διόρισε τον ίδιο πρωθυπουργό, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το 1963 και μετά την παραίτηση του Καραμανλή, λόγω της ρήξης του με το Παλάτι κατ΄ εντολή του Βασιλιά ο Παναγιώτης Πιπινέλης σχημάτισε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποσπώντας ψήφο εμπιστοσύνης, από (17 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 1963).
Τον "θερμό" Ιούλιο του 1965 η τρίτη κυβέρνηση των αποστατών, με πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο, κατορθώνει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Ηλ. Τσιριμώκου που δεν θα καταφέρει τον Αύγουστο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σώματος.
Μεταπολιτευτικά, η πρώτη κυβέρνηση που ζήτησε κι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ήταν αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου τον Μάιο του 1987. Η Ν.Δ. επανέφερε το αίτημα που είχε από την προηγούμενη χρονιά για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αιχμές τις καταγγελίες για την ΠΥΡΚΑΛ, την εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη» των Πόπωτα-Λιντοβόη, την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είπε πως η ψηφοφορία θα αποτελούσε ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα 156 «όχι», 125 «ναι» και 3 «παρών» (ανάμεσα στα παρών και ο ανεξάρτητος τότε Γερ. Αρσένης).
H δεύτερη φορά μεταπολιτευτικά που η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης ήταν το 1992 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επειδή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τις αστικές συγκοινωνίες.
Τελευταία φορά ήταν το 1998 από τον Κώστα Σημίτη που με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή και την έλαβε (160 και οι 3 διαγεγραμμένοι από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Κεδίκογλου, Γικόνογλου και Κηπουρός). Ο πρωθυπουργός επιδίωκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και είχε να αντιμετωπίσει ένα αντάρτικο 18 βουλευτών του κόμματός του που ασκούσαν κριτική στην πολιτική του από τους οποίους τελικά οι 11 (μεταξύ αυτών ήταν οι Π.Οικονόμου, Γ.Καψής, Νόρα Κατσέλη κ.α.) δημοσίευσαν μια επιστολή όπου εξηγούσαν ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ασκώντας παράλληλα κριτική. Ο Κ. Σημίτης αντέδρασε θέτοντας θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και με τον εκβιασμό αυτόν οδήγησε τους 11 "αντάρτες" να αποσύρουν την επιστολή και τελικώς να βγει ισχυροποιημένος από την πολιτική κρίση
http://www.alterthess.gr/content/%CE%B7-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1




Σήμερα 21 ΙΟΥΝΙΟΥ η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου ! Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής .








Με το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου, ξεκινά επίσημα σήμερα το καλοκαίρι.
Με το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου, ξεκινά επίσημα σήμερα το καλοκαίρι.
Ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας έχει κλίση περίπου 23,5 μοιρών, με αποτέλεσμα καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και παράλληλα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, στις 21 Ιουνίου ο Βόρειος Πόλος να βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς το μητρικό μας άστρο κατά την ετήσια τροχιά του. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Αν και το βόρειο ημισφαίριο ουσιαστικά «κοιτάζει» στις 21 Ιουνίου τον Ήλιο από το πιο κοντινό σημείο που είναι δυνατό, η αποκορύφωση της θερμοκρασίας αργεί. Η χρονική υστέρηση κατά περίπου ενάμιση μήνα (μέχρι τις αρχές Αυγούστου) συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος μέχρι να συσσωρεύσουν και να αποβάλουν θερμότητα οι ωκεανοί του βορείου ημισφαιρίου, οι οποίοι ακόμα διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία από την παγωνιά του χειμώνα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1998545
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης
Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Πανδής
Δίσκος: Μπαλλάντες - 1975 (MINOS EMI)

Θα μείνω κι εγώ μαζί σας μες στη βάρκα
ύστερα απ' το φριχτό ναυάγιο και το χαμό
το πλοίο βουλιάζει τώρα μακριά
που πήγαν οι άλλες βάρκες ποιοι γλίτωσαν
εμείς θα βρούμε κάποτε μια ξέρα
ένα νησί ερημικό
εκεί θα στήσουμε τα σπίτια μας
γύρω-γύρω στη μεγάλη πλατεία
και στη μέση μια εκκλησιά
θα κρεμάσουμε μέσα τη φωτογραφία
του καπετάνιου μας που χάθηκε ψηλά-ψηλά
λίγο πιο χαμηλά του δεύτερου πιο χαμηλά του τρίτου
θ' αλλάξουμε τις γυναίκες μας και θα κάνουμε πολλά παιδιά
κι ύστερα θα καλαφατήσουμε ένα μεγάλο καράβι καινούργιο
ολοκαίνουργιο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα
θά 'χουμε γεράσει μα θα μας γνωρίζουνε
μόνο τα παιδιά μας δε θα μοιάζουνε με μας.