Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κίνα: Βγήκαν τα τανκς στους δρόμους – Φόβοι για νέα Τιέν Αν Μεν μετά από 33 χρόνια.

  





Μνήμες από τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν το 1989 «ξυπνά» η εμφάνιση των τανκς στους δρόμους πόλεων της Κίνας, όπως η Σανγκάη, η Γουχάν και η Χανγκτσόου, από ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν στα social media και φαίνεται να φανερώνουν ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να λάβουν άλλου είδους μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Σε όλη την Κίνα έχουν ξεσπάσει εδώ και λίγες ημέρες διαδηλώσεις από τους πολίτες κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID» που ακολουθούν οι Αρχές, επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε σκληρά lockdown.

Οι πρωτοφανείς αυτές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του προέδρου της, του Σι Τζινπίνγκ. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων με ξεκάθαρα μηνύματα επίδειξης ισχύος, βγάζοντας τα τανκς στους δρόμους της πόλης.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σε έκταση διαδηλώσεις από αυτές του 1989 στο Πεκίνο και την πλατεία Τιέν Αν Μεν, όταν είχαν βγει και τότε τα τανκς στους δρόμους της πόλης και ένας φοιτητής είχε σταθεί μπροστά τους, σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που απαθανατίστηκαν στα χρονικά.

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι χρήστες των social media, οι περισσότερες μετακινήσεις των τανκς γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπήρξαν, όμως, πολίτες που τα είδαν σε κεντρικούς δρόμους μες στο μεσημέρι. Άλλωστε, οι Αρχές έχουν καλέσει επανειλημμένα για την καταστολή των διαδηλώσεων, τις οποίες αποδίδουν σε ξένες επιρροές και τις αποκαλούν «εχθρικές δυνάμεις».

Η οργή των πολιτών για την αυστηρή πολιτική της μηδενικής COVID γιγαντώνεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά η σπίθα που προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν μια φονική πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να οργανώσουν κινητοποιήσεις «κάτω από τη μύτη» των Αρχών και της ακραίας λογοκρισίας στο ίντερνετ της Κίνας, χρησιμοποιώντας μέχρι και dating apps για να συνεννοηθούν. Από newsit.gr. 

Διαβάστε επίσης: Πρωτοφανή επεισόδια φέρνει η αδιαλλαξία του Πεκίνου για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων

https://www.skai.gr/news/world/kina-mideniki-anoxi-gia-tin-efarmogi-tis-politikis-midenikon-krousmatonVIEW IN BROWSE 

 
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ
28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
To the Streets
 
 

Νέα εβδομάδα, νέα πηγή παγκόσμιας αναταραχής, αυτή τη φορά εκ της Ασίας προερχόμενη.


Η διαβόητη πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» Covid-19 που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση μοιάζει να έχει φέρει τον πληθυσμό στα όριά του, που εκφράζεται με ένα πρωτοφανές κύμα πολιτικής ανυπακοής, το οποίο εξαπλώνεται τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική Κίνα οδηγώντας σε έντονα επεισόδια και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προχωρούν σε συγκρίσεις με την εξέγερση του 1989, που οδήγησε στη σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν. Στις διαδηλώσεις φαίνεται ότι πρωτοστατούν φοιτητές, ενώ το αντικείμενο των διαμαρτυριών, από μια αντίδραση στα δρακόντεια μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας διευρύνεται σε γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στη μονοκομματική διακυβέρνηση του Xi Jinping και των περιορισμών στην ελευθερία που αυτή επιβάλλει.

Όλα ξεκίνησαν από μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο δυτικό τμήμα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα που κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, καθώς οι καραντίνες για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κύματος της Covid-19 που έχουν τεθεί σε ισχύ στην πόλη εμπόδισαν την έγκαιρη άφιξη των πυροσβεστών στον τόπο του δυστυχήματος. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν χθες σε πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, το Τσενγκντού και η Γουχάν.
Φονική πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα


Στο μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει η βίαιη σύλληψη ενός δημοσιογράφου του BBC στη Σαγκάη, ο οποίος, καταγράφοντας τις διαδηλώσεις, παράλληλα έγραφε στο Twitter για όσα εκτυλίσσονταν. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του BBC, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές για το περιστατικό, με τον οργανισμό να υποστηρίζει μάλιστα πως ένας Κινέζος δημόσιος λειτουργός δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος «συνελήφθη για το καλό του, για να μη μολυνθεί εν μέσω του πλήθους».

ΥΓ. Για όσους έχουν συνδρομή στους New York Times, εδώ θα βρείτε ένα συγκλονιστικό και επίκαιρο αφιέρωμα για το μέχρι πού ήταν διατεθειμένες να φτάσουν οι κινεζικές αρχές με στόχο την εξάλειψη της πανδημίας.

 

 
 




ΔιαβάστεΠρωτοφανή επεισόδια φέρνει η αδιαλλαξία του Πεκίνου για την πολιτική μηδενικώ κρουσμάτων


https://www.skai.gr/news/world/kina-mideniki-anoxi-gia-tin-efarmogi-tis-politikis-midenikon-krousmatonVIEW IN BROWSER