Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Είναι αισχρό – ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα δυσκολευτούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας φέτος τον χειμώνα, οι εταιρείες καυσίμων βγάζουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κέρδη. Πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτή την αισχροκέρδεια.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Είναι αισχρό – ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα δυσκολευτούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας φέτος τον χειμώνα, οι εταιρείες καυσίμων βγάζουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κέρδη
Πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτή την αισχροκέρδεια.
Κι επιτέλους, η ΕΕ σκέφτεται να φορολογήσει αυτά τα αστρονομικά κέρδη και να επιστρέψει τα χρήματα στους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και να τα επενδύσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σε λίγες μέρες, οι Υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν για να ψηφίσουν την πρόταση. Υπόγραψε την έκκληση και θα την παραδώσουμε ακριβώς πριν τη συνάντηση:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Φίλες και φίλοι σ’ όλη την Ευρώπη,
Είναι αισχρό - ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα δυσκολευτούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας φέτος τον χειμώνα, οι εταιρείες καυσίμων βγάζουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κέρδη που σπάνε τα ρεκόρ.

Πρέπει να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την αισχροκέρδεια!

Επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να φορολογήσει τα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και να επιστρέψει τα χρήματα στους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας ή να τα επενδύσει στην καθαρή ενέργεια. Σε λίγες μέρες, Υπουργοί Ενέργειας απ’ όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν για να ψηφίσουν αυτή την πρόταση – και με μαζική δημόσια κατακραυγή μπορούμε να κάνουμε τις εταιρείες ενέργειας να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Λάβε τώρα μέρος στην έκκληση και θα την παραδώσουμε πριν τη συνάντηση αυτή την Παρασκευή!
Οι κολοσσοί των ορυκτών καυσίμων οφείλουν σε μεγάλο βαθμό τα επιπλέον κέρδη τους στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε απ’ την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Ακόμα κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε απ’ τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα επιπλέον κέρδη – και να διαθέσουν τα χρήματα για την προστασία των πολιτών.

Κι η Ευρώπη ίσως να κάνει επιτέλους το βήμα!

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Τίμερμανς κατέθεσε σχέδιο για να ζητήσει απ’ τις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων να επιστρέψουν το ένα τρίτο των κερδών τους – ένα μέτρο που φέτος κιόλας μπορεί να αποφέρει 25 δισ. ευρώ. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη στήριξη οικογενειών σ’ όλη την Ευρώπη ή ακόμα και για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Σε περιόδους κρίσης πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτή τη στιγμή, πολύς κόσμος υποφέρει με την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων γεμίζουν τις τσέπες τους. Ας βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια. Βοήθησε να εντείνουμε την πίεση στους Υπουργούς Ενέργειας για να στηρίξουν την ιδέα:
Τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονται μόνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, αλλά είναι και μια απ’ τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα απ’ τους ηγέτες να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μην έχουμε ανάγκη το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Πούτιν. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι καιρός να φωνάξουμε ξανά και να απαιτήσουμε απ’ τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, για να επιστρέψουν τα χρήματα στους πολίτες και να επενδύσουν σε αξιόπιστες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Christoph, Patri, Nax, Sam, Isa, Daniel, Pascal, Mario, Joana, Martyna, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:Αγγλικά:
Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 70 εκατομμύρια μέλη που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. 
Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες.
Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες.
Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το Twitter ή το or Instagram
Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz,
Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.
Avaaz.org
27 Union Square West
Suite 500
New York, NY 10003
facebook
 
twitter
 
instagram