Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ σπεύδει να σβήσει βίντεο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα...



Ισραήλ AP
Με το έγκλημα πολέμου στο νοσοκομείο της Γάζας να έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, το Ισραήλ, αφού εμμένει στη θέση του ότι βομβαρδίστηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ, εξαφανίζει βίντεο από τα social media.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΣΑΝΔΡΙΝΟΣ
18 Οκτωβρίου 2023 07:24

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ προκειμένου να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην αποκλεισμένη πόλη της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους. Εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, με την οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να ξεχειλίζει.

Από την πρώτη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον στρατό του Ισραήλ για αεροπορικό πλήγμα στην υποδομή, ενώ το Τελ Αβίβ αρνήθηκε την ευθύνη, αποδίδοντας τον βομβαρδισμό σε «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Σε δήλωση του εκπροσώπου της, η οργάνωση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ενώ ακολούθησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που έκανε λόγο για «βάρβαρους τρομοκράτες» που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Διαβάστε Επίσης:
Σχετικό Άρθρο

Κόσμος
Σφοδρές αντιδράσεις για τη θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα – Εικόνες απόλυτης φρίκης

Μέχρι εδώ όλα «αναμενόμενα», αν αναλογιστεί κανείς πως βρισκόμαστε σε πόλεμο και οι δύο πλευρές καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια ούτως ώστε να προωθήσουν το δικό τους αφήγημα, πόσω μάλλον σε μια θηριωδία όπως η χθεσινή.

Τι γίνεται όμως -και κυρίως τί μαρτυρά- όταν η μια πλευρά ξεπερνά κάθε όριο, ποντάροντας στο γεγονός ότι ακόμη και πολλά ΜΜΕ δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι είναι προπαγάνδα;

Σημειωτέον, ο τρόπος διαχείρισης της παρακάτω υπόθεσης αφορά όσους δεν είναι από την αρχή αποφασισμένοι ποιος είναι ο «καλός» και ποιος ο «κακός», ψάχνοντας απλώς σε έναν ωκεανό πληροφοριών αυτές που βολεύουν την προκαθορισμένη άποψή τους, και αγνοώντας όσες την ανατρέπουν.

Εξηγούμαστε, λοιπόν.
Η αρχική ανάρτηση και το βίντεο του Ισραήλ

Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ισλαμική Τζιχάντ.

Σε ανάρτησή στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), που αναπαρήχθη σε όλα τα διεθνή δίκτυα, αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου, όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο».

מניתוח המערכות המבצעיות של צה״ל בוצע מטח רקטי של האויב לעבר ישראל, שעבר בסביבת בית החולים, בשעת הפגיעה בו.
על פי מידע מודיעיני, ממספר מקורות הקיים בידינו, ארגון הגא״פ אחראי לירי הכושל שפגע בבית החולים— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 17, 2023

Breaking: IDF Spokesperson

From the analysis of the operational systems of the IDF, an enemy rocket barrage was carried out towards Israel, which passed through the vicinity of the hospital when it was hit.

According to intelligence information, from several sources we have,…— Israel ישראל 🇮🇱 (@Israel) October 17, 2023



Την ανάρτηση συνόδευε ένα βίντεο με ρουκέτες που φέρεται να είχαν εκτοξευτεί από την πόλη της Γάζας. Μια εξ αυτών διακρίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, και ακολουθεί μια λάμψη μετά από έκρηξη που σημειώνεται.

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά -όπως ο δημοσιογράφος των New York Times, Aric Toler, που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους έρευνες- διακρίνει στην παρακάτω εικόνα να αναγράφεται πάνω αριστερά η ώρα. Σύμφωνα με την ανάρτηση, το ρολόι στη Γάζα «όταν πραγματοποιείται η επίθεση» δείχνει 19:59.



Η επίμαχη ανάρτηση επίσημου λογαριασμού του Ισραήλ TWITTER



Ωστόσο, οι πρώτες δημόσιες αναφορές για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου έγιναν περίπου στις 19:20 (τοπική ώρα).





The first public mentions of the hospital strike were around 7:20pm local time. This livestream shows an explosion at about 8pm local time. https://t.co/YqfOA0iDcz— Aric Toler (@AricToler) October 17, 2023


Η διόρθωση και… τα ρέστα

Τη διαφορά αυτή -που δεν συνάδει με το αφήγημα που θέλουν να περάσουν- φαίνεται πως εντόπισαν και οι διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ισραηλινών δυνάμεων και έσπευσαν να διορθώσουν το «λάθος» τους, διαγράφοντας το εν λόγω βίντεο.

Πάντως, δεν πτοήθηκαν από αυτό και, αφού εξαπέλυσαν επίθεση κατά διεθνών δικτύων ενημέρωσης που «υιοθέτησαν ισχυρισμούς της Χαμάς χωρίς να ελέγξουν τα γεγονότα», παρέθεσαν νέο βίντεο (με νέα ώρα φυσικά) του Al Jazeera, που προτρέπουν τα ΜΜΕ να ελέγξουν τα δικά τους πλάνα προτού κατηγορήσουν το Ισραήλ.18:59 – Μια ρουκέτα με στόχο το Ισραήλ εκπυρσοκρότησε και εξερράγη
18:59 – Ένα νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε στη Γάζα





Check your own footage before you accuse Israel.

18:59 – A rocket aimed at Israel misfired and exploded.
18:59 – A hospital was hit in Gaza.

You had one job. https://t.co/iCgYOkaE84 pic.twitter.com/Ag2mKCBb6M— Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
το News24/7 

Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος. Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει.Φτάνει πια! Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη φρικιαστική επίθεση εναντίον ενός νοσοκομείου και των πολλών ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και των ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί...




#Εγκλήματα_Πολέμου

Κανένας σωστός Μουσουλμάνος, Χριστιανός, Εβραίος ή ακόμα και άθεος δεν μπορεί να διαπράξει ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα😡😠😡

Όλος ο πλανήτης έμεινε για ακόμα μία φορά έκπληκτος & συγκλονισμένος

από το τρομοκρατικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, με 100αδες νεκρούς & τραυματίες, 

όπου επίσης για άλλη μια φορά αλληλοκατηγορούνται γι' αυτό Ισραήλ/Χαμάς...


Είμαστε τρομοκρατημένοι από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου #AhliArab στην πόλη της #Γάζας, το οποίο περιέθαλπε ασθενείς και φιλοξενούσε εκτοπισμένους κατοίκους της #Γάζας. Εκατοντάδες άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Πρόκειται για σφαγή. Είναι απολύτως απαράδεκτο.

«Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο, έγινε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε πάνω στο χειρουργείο. Πρόκειται για σφαγή» δηλώνει ο δρ. Ghassan Abu Sittah, Γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη #Γάζα.

Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη φρικιαστική επίθεση εναντίον ενός νοσοκομείου και των πολλών ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και των ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί.

Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος. Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια!



Αυτή τη στιγμή, στη Γάζα, η κατάσταση είναι φρικτή και καταστροφική.

Τα νοσοκομεία που δεν έχουν εκκενωθεί έχουν υπερφορτωθεί και λειτουργούν με δυσκολία.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες.

Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο Al-Shifa χειρουργούν τώρα χωρίς παυσίπονα. Οι ασθενείς διακινδυνεύουν τη ζωή τους είτε φύγουν είτε μείνουν πίσω, και στις δύο περιπτώσεις ίσως πεθάνουν χωρίς ιατρική φροντίδα. 2/4



Ως γιατροί, ανθρωπιστές, άνθρωποι, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε! Φοβόμαστε αυτό που έρχεται. Η μόνη μας ελπίδα είναι η ανθρωπιά.» 4/4

Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF). Διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση.

  #Γάζα #λωρίδαγάζας #λωρίδα #Παλαιστίνη

Η στοιχειώδης ανθρωπιά πρέπει να αποκατασταθεί στη Γάζα.

 Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είστε εδώ

Κρίση στη Γάζα: Μάθε πως ανταποκρινόμαστε

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί που ακολούθησαν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους. Η Γάζα τελεί υπό απόλυτη πολιορκία καθώς το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.



Οι σφοδροί βομβαρδισμοί που ακολούθησαν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους. Η Γάζα τελεί υπό απόλυτη πολιορκία καθώς το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενώ από τις Ισραηλινές αρχές δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ολόκληρη η βόρεια Λωρίδα της Γάζας και οι άνθρωποι να φύγουν νότια, δεν έχει δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος ενώ παράλληλα και ο νότος συνεχίζει να βομβαρδίζεται. Οι εντολές εκκένωσης προς τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας ισοδυναμούν με θανατική καταδίκη για τους βαριά ασθενείς και τραυματίες.

Οι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στη νότια Γάζα βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι εξαιρετικά περιορισμένη, οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν αλμυρό νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι πολύ κακές συνθήκες υγιεινής αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη περισσότερων προβλημάτων υγείας το επόμενο διάστημα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουμε έκκληση

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητάμε την άμεση παύση της αιματοχυσίας και των μαζικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Ζητάμε την προστασία των αμάχων και των ιατρικών δομών και στις δύο πλευρές. Οι τραυματίες και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατρικές δομές και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά- τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι. Θέλουμε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και να προσφέρουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Χρειαζόμαστε βασικές εγγυήσεις ασφάλειας για να μπορούμε να παρέχουμε ανθρωπιστικές και ιατρικές υπηρεσίες.

Επίσης, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, και σε δομές υγείας. Βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες όπως φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα, καύσιμα και νερό πρέπει επίσης να μπορούν να εισέλθουν στον θύλακα της Γάζας και για να επιτραπεί αυτό, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα πρέπει να είναι ανοιχτό.

Όσοι επιθυμούν να φύγουν πρέπει να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια χωρίς να θίγεται το δικαίωμα επιστροφής. Οι βομβαρδισμοί των σημείων διέλευσης πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να το επιτρέψουν αυτό.

Ποιά είναι η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση της υγείας

Η κατάσταση είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα και μόλις και μετά βίας λειτουργούν σε αυτή τη φάση. Έχουν ξεμείνει από καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας. Στο νοσοκομείο Shifa, το κύριο χειρουργικό νοσοκομείο της Γάζας, τα ελάχιστα εναπομείναντα μέλη της ομάδας μας έχουν αναφέρει έλλειψη παυσίπονων, έχουν ακούσει τραυματίες- ασθενείς να ουρλιάζουν από τον πόνο. Τα αποθέματα φαρμάκων εξαντλούνται ακόμη και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Με τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κλειστά ή μη λειτουργικά, οι χρόνιοι ασθενείς θα υποφέρουν και σύντομα θα αρχίσουν να έχουν επιπλοκές που θα επηρεάσουν τη ζωή τους.

Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, τρομοκρατημένο και αισθάνεται ανίσχυρο, καθώς υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να κάνουν για τους ασθενείς. Πολλοί που μεταφέρθηκαν στον νότο με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ένα σπαρακτικό δίλημμα: να αναζητήσουν προστασία για τις οικογένειές τους ή να παραμείνουν για να συνεχίσουν να περιθάλπουν ασθενείς και να προσπαθούν να σώσουν ζωές.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Το πόσιμο νερό γίνεται σπάνιο στη Λωρίδα της Γάζας και η δυσκολία απόκτησής του επιτείνει την αγωνία των ανθρώπων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως την αποκατάσταση της επαρκούς και άμεσης πρόσβασης σε πόσιμο νερό για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τον συντονισμό των ανθρωπιστικών δράσεων στη Γάζα λόγω της συνεχιζόμενης πολιορκίας, των σφοδρών βομβαρδισμών και των αδιάκριτων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού. Δεν διαχειριζόμαστε ιατρικές δραστηριότητες σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, ορισμένοι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας εξακολουθούν να εργάζονται σε νοσοκομεία στα βόρεια και νότια της Γάζας. Προσπαθούμε να παραμείνουμε σε επαφή μαζί τους, καθώς οι διεθνείς συνάδελφοί μας μεταφέρθηκαν στον νότο. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε για την προετοιμασία ιατρικών και ανθρωπιστικών προμηθειών που θα σταλούν στη Γάζα όταν η πρόσβαση ανοίξει και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω του περάσματος της Ράφα.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΎΝΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

Στη Γάζα

Τις πρώτες ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαμε μία αυτόνομη κλινική και υποστηρίζαμε το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτουργήσαμε ένα χειρουργείο στην Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να δεχτούμε ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα. Έχουμε επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al-Shifa και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα νοσοκομεία. Οι ομάδες μας στην Τζενίν, τη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς αξιολογούν ενεργά τις ιατρικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη, καθώς η βία εκεί κλιμακώνεται. 

Ωστόσο, από τις 13 Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έπρεπε να πάρουμε την πολύ δύσκολη απόφαση να εκκενώσουμε το διεθνές ιατρικό προσωπικό μας στα νότια της Γάζας μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ και προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να συντονίσουμε με ασφάλεια τις ανθρωπιστικές δράσεις. Ωστόσο, ορισμένοι από τους ντόπιους συναδέλφους μας παραμένουν στη Γάζα και συνεχίζουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους στους τραυματίες. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η κατάσταση και των 300 συναδέλφων μας. Ανησυχούμε βαθύτατα για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή που επέλεξαν να παραμείνουν και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να παράσχουν ιατρική περίθαλψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που πλήττονται από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις αδιάκριτες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και να προσφέρουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε βασικές εγγυήσεις ασφάλειας. Σήμερα είναι αδύνατο να εργαστούμε με ασφάλεια λόγω των εκτεταμένων επιθέσεων, οι οποίες πλήττουν νοσοκομεία, ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε για την προετοιμασία ιατρικών και ανθρωπιστικών προμηθειών που θα σταλούν στη Γάζα όταν η ασφαλής πρόσβαση είναι εγγυημένη. Εξετάζουμε επίσης την αποστολή ομάδων έκτακτης ανάγκης, θα εξαρτηθεί και πάλι από την ικανότητα διασφάλισης της προστασίας των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα της υγείας.

Στη Δυτική Οχθη

Διεξάγουμε δραστηριότητες επικεντρωμένες στην επείγουσα περίθαλψη και τη φροντίδα ψυχικής υγείας στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς και την Τζενίν, γνωρίζοντας ότι οι σποραδικές συγκρούσεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν.

Στην Αίγυπτο

Έχουμε ετοιμάσει ανθρωπιστικές προμήθειες για να φέρουμε στη Γάζα και εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης για να αντικαταστήσουμε τους διεθνείς μας  συναδέλφους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2023

Η ζωή στη Γάζα τελεί υπό πλήρη έλεγχο. Ο ήχος των drones επιτήρησης είναι σταθερός, νύχτα και μέρα. Οι 2,2 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ζουν σε 365 χλμ2 γης στη Γάζα και περιβάλλονται από τείχη και φράχτες που απαγορεύεται στους ανθρώπους να πλησιάσουν. Η περιοχή στην οποία μπορούν να κινηθούν τα θαλάσσια αλιευτικά σκάφη περιορίζεται αυστηρά από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη - η ρίψη πραγματικών προειδοποιητικών βολών σε αυτά τα αλιευτικά σκάφη είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Η παροχή καθαρού νερού ελέγχεται αυστηρά όπως και η είσοδος και έξοδος όλων των ανθρώπων και αντικειμένων. Σε ανθρώπους όλων των προφίλ (άνδρες, γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι) απαγορεύεται συνήθως η είσοδος και η έξοδος από τη Γάζα – μερικοί από τους οποίους έχουν ακόμη και βίζα για ταξίδια ή μια θέση στο πανεπιστήμιο σε χώρες εκτός της Δυτικής Όχθης.

Από το 2006, εφαρμόζεται αυστηρός έλεγχος όλων των αγαθών που εισέρχονται και εξέρχονται – γνωστός ως αποκλεισμός. Ο έλεγχος των αγαθών επεκτείνεται σε ιατρικά είδη – συμπεριλαμβανομένων των βασικών χειρουργικών ειδών. Για ορισμένα είδη, όπως τα μηχανήματα ακτίνων Χ, ο εκτιμώμενος χρόνος από την παραγγελία έως την άρση του αποκλεισμού είναι δύο χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι όταν ο εξοπλισμός χρειάζεται επισκευή, τα νοσοκομεία αναγκάζονται να μειώσουν το φάσμα των υπηρεσιών τους, περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας στην υγειονομική περίθαλψη – αυτές οι προκλήσεις ισχύουν για τις μη κυβερνητικές ιατρικές οργανώσεις, αλλά και για τα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας.

Μια κοινή φράση μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη Γάζα είναι ότι δεν υπάρχει το «μετά» στο μετατραυματικό στρες. Οι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση ότι η επόμενη κλιμάκωση στη Γάζα δεν είναι θέμα του εάν, αλλά του πότε. Ακόμα και όταν ξεκινούν νέες κλιμακώσεις, ορισμένοι ασθενείς προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από τη βία που έλαβε χώρα πριν από χρόνια. Μόνο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περίπου 87 ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν χειρουργική θεραπεία για τραύματα που οφείλονται σε πυρά ελεύθερων σκοπευτών, τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής το 2018 - πολλοί από αυτούς τους ασθενείς πυροβολήθηκαν στις κνήμες και τα γόνατα με σφαίρες πεταλούδας.

Τα τραύματα από πυροβολισμούς (ιδίως από σφαίρες διαστολής όπως οι σφαίρες πεταλούδας) και αεροπορικές επιδρομές, συχνά οδηγούν σε ανοικτά κατάγματα, καθιστώντας τους ασθενείς ιδιαίτερα ευάλωτους σε λοιμώξεις. Με ένα αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ανεπαρκή παροχή καθαρού νερού και εξαιρετικά ασταθή προμήθεια βασικών φαρμάκων (η οποία καταγράφηκε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19), το ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά στη Γάζα είναι ανησυχητικό. Κατά την εισαγωγή τους, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται άμεση απομόνωση για να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηρίων χωρίς γνωστή αντιβιοτική θεραπεία. Παρά το πρόγραμμα αντιμικροβιακής διαχείρισης στη Γάζα - μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά - δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για ορισμένους ασθενείς και πολύ συχνά απαιτούνται ακρωτηριασμοί.

Το αποτέλεσμα του αποκλεισμού, ο έλεγχος της ζωής και οι διαδοχικές και καταστροφικές κλιμακώσεις βίας στη Γάζα δρουν συσωρευτικά. Δεν υπάρχει καμία νοητή πτυχή της ζωής που να μην επηρεάζεται από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό και τη βία. Από τον σπαρακτικό αντίκτυπο της εμπόδισης ιατρικών διακομιδών, μέχρι τις πιο κοινότοπες καθυστερήσεις στην εισαγωγή μηχανημάτων – η πρόσβαση σε βασικές και ζωτικές υπηρεσίες για τους ανθρώπους στη Γάζα συνεχίζει να μειώνεται.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη πριν την τελευταία κρίση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 1989. 

Το 2022

  • 6.567 άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εγκαύματα και τραύματα στη Γάζα
  • 536 ασθενείς έλαβαν ατομική ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική στη Χεβρώνα
  • 9.276 ιατρικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στο Masafer Yatta και στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας
  • 142 ασθενείς εισήχθησαν στη Nablus, Qalqilya και Tubas

Λωρίδα της Γάζας

Από το 1989, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι υπερβολικά πιεσμένο και έχει επηρεαστεί βαθιά από τον 15ετή αποκλεισμό. Παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που υποφέρουν από εγκαύματα και τραύματα με μια προσέγγιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, εκπαίδευση υγείας και ψυχολογική υποστήριξη. Λειτουργούμε επίσης κι ένα πρόγραμμα επανορθωτικής χειρουργικής για ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Δυτική Όχθη

Στη Χεβρώνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία και ψυχιατρικές υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους που πλήττονται από τη βία από το 2001. Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της κοινότητας, ενδυναμώνοντας τις κοινότητες να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας τους. Βελτιώνουμε επίσης την ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο κλινικής και νοσοκομείου. 

Από το 2020, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Χεβρώνας, στην περιοχή που ορίζεται ως H2, και στο Masafer Yatta, στους νότιους λόφους της Χεβρώνας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χεβρώνα παρέχουν επίσης ψυχολογική υποστήριξη έκτακτης ανάγκης και κιτ έκτακτης ανάγκης σε Παλαιστίνιους που βιώνουν βίαια περιστατικά, όπως κατεδαφίσεις σπιτιών. Αυτά τα κιτ έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν στρώματα, θερμάστρες, κατσαρόλες και σκεύη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στη Ναμπλούς από το 2004, στην Qalqiliyeh από το 2010 και στην Tubas από το 2022. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμβάλλουμε στη βελτίωση της φροντίδας ψυχικής υγείας που παρέχεται σε άτομα που πάσχουν από μέτριες έως σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας και χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα. Παρέχουμε ατομική, ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων και κοινωνική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη. Από το 2022, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με την Παλαιστινιακή Ένωση Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων για να αναπτύξουμε την ικανότητα και να υποστηρίξουμε τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ψυχολόγων στη Δυτική Όχθη.

Τελευταία Νέα