Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η μεγάλη νύχτα της Ευρώπης «Κλείδωσε» το Brexit














Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ: 52% υπέρ του Brexit
Τι δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στη Βρετανία

Δραματικές εξελίξεις και ολονύκτιο θρίλερ στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. με τα μέχρι στιγμής καταμετρημένα αποτελέσματα να διαψεύδουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδιναν ισχυρό προβάδισμα στο Bremain και αλλαγή κλίματος μετά την δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ.

Το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Στις 6.40 το πρωί τρία μεγάλα δίκτυα, το BBC το ITV και το SkyNews προέβλεψαν ότι το Brexit «κλείδωσε». Το BBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία έλαβε τις αποφάσεις της και προβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι 52% υπέρ της αποχώρησης.

Αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Sky News προέβλεψε στις 6:10 το πρωί ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες συγκεντρώνοντας το 53% των ψήφων. Δραματική πρόβλεψη και από την JP Μοrgan στις 5:55 το πρωί ώρα Ελλάδας. Το Brexit μοιάζει πλέον το πιθανότερο σενάριο προέβλεψαν οι αναλυτές της.

Στις 07:23 το πρωί ώρα Ελλάδας οι καταμετρημένες ψήφοι υπέρ του Leave ήταν 15.705.000 ενώ υπέρ του Remanin 14.584.000 εκατομμύρια με καμετρημένες το 90% των ψήφων. Στο στρατόπεδο του Bremain επικρατεί πανικός. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται πολιτικός συντάκτης του BBC «από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Tobias Buck @TobiasBuckFT

BBC calls victory for Leave. The end of the UK - and the EU - as we know them. 



Τα αποτελέσματα
Συντριπτικό υπέρ του Bremain ήταν το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αυτό από το Γιβραλτάρ. Συγκεκριμένα ψήφισαν 20.172 πολίτες, από τους οποίους οι 19.322 τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ποσοστό 95,9%), ενώ υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ψήφισαν 823, δηλαδή ποσοστό 4,1%. Υπέρ του Bremain, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά ήταν και τα επόμενα δύο επίσημα αποτελέσματα.

Στο Νιούκαστλ -όπου αναμενόταν να υπερισχύσει το Brexit- υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ψήφισαν 65.404 πολίτες, έναντι 63.519 που ψήφισαν κατά.

Στα νησιά Ορκνεϋ 91.915 ψήφισαν υπέρ του Bremain (ποσοστό 63%) ενώ υπέρ του Brexit 68.614 (ποσοστό 37%).

Η πρώτη περιοχή που ψήφισε υπέρ του Brexit ήταν το Σάντερλαντ, με ποσοστό 61%, έναντι 39% υπέρ του Bremain.

Στο Foyle, το Bemain παίρνει ποσοστό 78.3% και το Brexit 21.7%

Στο Swindon, υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τάχθηκε το 45.3% και υπέρ της εξόδου το 54.7%.

Στο City του Λονδίνου το Bremain παίρνει 78.3% και το Brexit 21.7%

Στο Broxbourne, το Bremain παίρνει 33.7% και το Brexit 66.3%

Στο Ketting το Bremain παίρνει 39% και το Brexit 61%.

Στο South Tyneside το Bremain παίρνει 38.% και το Brexit 62.%

Στα νησιά Shetland το Bremain παίρνει 56.5% και το Brexit 43.5%

Στο West Dunbartonshire το Bremain παίρνει 62.0% και το Brexit 38.0%

Στο North Antrim το Bremain παίρνει 37.8% και το Brexit 62.2%.

Στο Lagan Valley το Bremain παίρνει 46.9% και το Brexit 53.1%

Στο Dundee City το Bremain παίρνει 59.8% και το Brexit 40.2%

Στο Basildon το Bremain παίρνει 31.4% και το Brexit 68.6%

Στο Stockton-on-Tees το Bremain παίρνει 38.3% και το Brexit: 61.7%

Στο Renfrewshire το Bremain παίρνει 64.8% και το Brexit: 35.2%

Στο Swansea της Ουαλίας το Bremain παίρνει 48.5% και το Brexit 51.5%

Στη Γλασκώβη Glasgow το Bremain παίρνει 66.6% και το Brexit 33.4%

Στο South Lanarkshire το Bremain παίρνει 63.1% και το Brexit 36.9%

Στο Μπλάκπουλ το Bremain παίρνει 32,5% και το Brexit 67,5%

Στο Λίβερπουλ το Bremain παίρνει 58.2% και το Brexit 41.8%

Στο Westminster το Bremain παίρνει 69.0% και το Brexit 31.0%

Στο Richmond Upon Thames το Bremain παίρνει 69.3% και το Brexit 30.7%.

Στο Aberdeen City το Bremain παίρνει 61.1% και το Brexit 38.9%

Στο Κόβεντρι το Bremain παίρνει 44.4% και το Brexit 55.6%

Στο Sheffield το Bremain παίρνει 49.0% και το Brexit 51.0%

Στο Εδιμβούργο, πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Bremain παίρνει 74.4% και το Brexit 25.6%

Στο Κέμπριτζ, το Bremain παίρνει 74% και το Brexit 26%

Στο Μπρίστολ, το Bremain παίρνει 61,7% και το Brexit 38,3%

Στο Μαντσεστερ, το Bremain παίρνει 60,4% και το Brexit 39,6% Σύμφωνα με την Press Association, το 60% των ψηφοφόρων του Μάντσεστερ, που προβλεπόταν ότι θα είναι μία από τις ασφαλέστερες περιφέρειες του στρατοπέδου του Remain, υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, η πρόβλεψη για το Μάντσεστερ ήταν ότι το 70% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.

Στο Κάρτνιφ το Bremain παίρνει 60.0% και το Brexit 40.0%

Στην Ουαλλία σε 18 από τις 22 περιφέρειες μόνο τρεις ψήφισαν υπέρ του Remain οι υπόλοιπες τάσσονται υπέρ του Brexit. Σε περιοχές στη νότια Ουαλλία προπύργια των Εργατικών το Leave συγκεντρώνει ποσοστά ρεκόρ.

Στις 05:20 το πρωί το βρετανικό δίκτυο ITV προέβλεψε ότι υπάρχουν 75% πιθανότητες το τελικό αποτέλεσμα να κερδίσει το στρατόπεδο του Brexit.



Συνοπτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

Βόρεια Αγγλία: Οι 8 βορειοδυτικές περιφέρειες ψηφίζουν Brexit, το ίδιο και οι βορειοανατολικές.


Ουαλία: Απρόσμενη και ισχυρή υποστήριξη στου Brexit μέχρι στιγμής.

Λονδίνο: Τα μέχρι στιγμής στοιχεία το Bremain θα έχει την υποστήριξη του 75% των ψηφισάντων.

Midlands: Τα προγνωστικά μιλούν για μικρό προβάδισμα του Bremain με το Μπερμιγχαν να παίζει άκρως σημαντικό ρόλογ στο αποτέλεσμα.

Σκωτία: Το Bremain κερδίζει όπως προβλεπόταν αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα ανέρχεται σε 71,2% με βάση μέχρι τώρα στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Top 10 leave

Boston – 75.6%
South Holland – 73.6%
Castle Point – 72.7%
Thurrock – 72.3%
Great Yarmouth – 71.5%
Fenland – 71.4%
Mansfield – 70.9%
Bolsover – 70.8%
North East Lincolnshire – 69.9%
Ashfield – 69.8%


Top 10 remain

Gibraltar – 95.9%
Lambeth – 78.6%
Hackney – 78.5%
Haringey – 75.6%
City of London – 75.3%
Islington – 75.2%
Wandsworth – 75.0%
Camden – 74.9%
Edinburgh – 74.4%
East Renfrewshire – 74.3%

Οι επτά θανάσιμες… απορίες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

Αναδημοσίευση από protagon.gr
Ποιος είναι ποιος και τι υποστηρίζει - Ποιοι αποτελούν το κάθε στρατόπεδο - Τι ώρα ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα και τι ώρα κλείνουν - Πότε περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε
Το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλυθεί αρκετά. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην έχει διαβάσει έστω και μία ανάλυση για τα όσα θα επιφέρει ένα Brexit τόσο στη βρετανική οικονομία, όσο και στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια.
Πλέον, ό,τι… απίδια ήταν να πιάσει ο σάκος έπιασε. Ελάχιστες ώρες πριν από το άνοιγμα των καλπών στο Νησί, αυτό που έχει σημασία είναι οι λεπτομέρειες. Τα μικρά-μικρά που έχουν ξεχωριστό νόημα και αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία.
Κι αν τα polls είναι δύσκολο να τα εμπιστευτείς, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην στέκεται στο αμφίρροπο αποτέλεσμα που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Ας δούμε παρακάτω επτά πράγματα τα οποία διαμορφώνουν το κλίμα της τελευταίας στιγμής στη Βρετανία:
Πόση είναι η διαφορά στις δημοσκοπήσεις; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αλλά αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει κάποιος μέσα, αυτό είναι να το πάει… μαθηματικά. Ας δούμε τον μέσο όρο των τελευταίων έξι δημοσκοπήσεων. Τα τελευταία polls δείχνουν πως προηγείται η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το ποσοστό αγγίζει το 51%, αυτό του Leave το 49% και η ζωή… συνεχίζεται.


Οι δύο βασικοί (θεσμικοί) υποστηρικτές της κάθε πλευράς. Ο Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός, αριστερά) και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου 

Ωστόσο, όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τους αναποφάσιστους. Αυτοί υπολογίζονται στο 10% και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απόλυτα από το πού θα καταλήξουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα επιλέξουν.
Υπάρχει ένα γνωμικό που θέλει τους αναποφάσιστους να πηγαίνουν με το ρεύμα του νικητή. Προβάδισμα έχει η παραμονή στην ΕΕ, αλλά ρεύμα σαφές σίγουρα δεν υπάρχει. Πάντως, το τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση Brexit και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που θα έχουν οι Βρετανοί, το έχει αποτυπώσει σε ένα σύντομο και περιγραφικό video η Telegraph, η οποία υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.
Οι αποδόσεις των στοιχημάτων δεν λένε ποτέ ψέματα. Η Ladbrokes’, το μεγαλύτερο πρακτορείο στοιχημάτων της Βρετανίας (και ένας από τους μεγαλύτερους στοιχηματικούς παρόχους παγκοσμίως) δίνει ξεκάθαρο φαβορί την παραμονή στην ΕΕ. Οι αποδόσεις της είναι ένα προς τέσσερα (1/4), κάτι που στα… ελληνικά του στοιχήματος μεταφράζεται σε απόδοση 1,25. Αντίθετα, η έξοδος από την ΕΕ παίζεται στο 3/1, δηλαδή απόδοση 4. Δεν το λες και μικρή διαφορά και –σίγουρα- έχει τη σημασία του, αφού καμία μεγάλη εταιρεία δεν διακινδυνεύει τόσα πολλά χρήματα.

Πότε ανοίγουν οι κάλπες, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και πού ψηφίζουν οι Βρετανοί; Ολοι οι Βρετανοί, όλοι οι Ιρλανδοί και γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. Ταυτόχρονα, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ, μόνο –όμως- όσοι είχαν κάνει αίτηση για εγγραφή στους καταλόγους μέχρι 9 Ιουνίου. Προφανώς, μπορούν να ψηφίσουν και οι Μαλτέζοι και οι Κύπριοι που είναι άνω των 18 και ζουν στα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 22:00 (τοπικές ώρες). Εκεί θα υπάρχουν 2.500 εκλογικοί αντιπρόσωποι που θα καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια και τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν στα 382 επίσημα εκλογικά κέντρα καταμέτρησης. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί από το δημαρχείο του Μάντσεστερ, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Αυτό αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου στις 09:00. Νωρίτερα, γύρω στις δύο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θα ανακοινωθεί το πρώτο σετ αποτελεσμάτων. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλον τον οδηγό.



Οι 53 χώρες που αποτελούν την Κοινοπολιτεία / photo: thecommonwealth.org
Τα… ριάλια, ριάλια, δολάρια. Στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται παροξυσμός ζήτησης για ευρώ και δολάρια. Είναι αξιοσημείωτο, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία από επίσημες πηγές, πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατά 75% οι ανταλλαγές στερλινών με ευρώ και δολάρια. Κι όλα αυτά μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, μόνο την περασμένη Τρίτη, στις 21 Ιουνίου δηλαδή, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 50%. Και, προφανώς, όλα αυτά στη νόμιμη και δια ζώσης αγορά. Αν κάποιος επιχειρήσει να κοιτάξει διαδικτυακά, η αύξηση υπερβαίνει το 350%! Οι σχετικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, η UBS αναμένει, ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα θα υποστεί απώλειες της τάξης του 17%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,90 ευρώ/στερλίνα.
Το αντίστοιχο ΕΣΡ κάνει δουλειά. Εντάξει, μπορεί να μην αφορά τα Μέσα μόνο, αλλά στη Βρετανία υπάρχει, όντως, ένα όργανο που επιβλέπει τα πάντα και φροντίζει να μην υπάρχουν παραβιάσεις στους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία. Οι επίσημες εκστρατείες υπέρ του Remain και του Leave έλαβαν κρατική επιχορήγηση 600.000 λιρών και συνολικά είχαν ανώτατο όριο εξόδων τα εφτά εκατομμύρια λίρες. Και όλα αυτά περιλαμβάνουν διαφημίσεις σε εφημερίδες, sites, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αέρα, τα πάντα. Δείτε εδώ όλους τους κανονισμούς.
Το Who is Who του δημοψηφίσματος. Και τώρα πάμε στα… ζόρικα. Τι υποστηρίζει ο καθένας, ποιος λέει τι. Για να μη χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, δείτε το παρακάτω γράφημα που ετοίμασε το BBC και δείχνει το πόσοι βουλευτές υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ (αριστερή στήλη) και πόσοι την έξοδο. Ολα αυτά με βάση την καταγραφή που έγινε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουνίου. Οι Con είναι οι Συντηρητικοί, Lab οι Εργατικοί, SNP είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, LD είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, DUP είναι οι Δημοκρατικοί (Unionists), SF είναι το Sinn Féin της Ιρλανδίας, SDLP είναι οι Σοσιαλδημοκράτες και PC είναι το Plaid Cymru από την Ουαλία.

Κι αν θέλετε να το δείτε και οπτικά το θέαμα, για να έχετε μια εικόνα για το πού επικρατούν οι αντίστοιχες τάσεις, ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Με κίτρινο η παραμονή, με μπλε η έξοδος.

Και στην ελληνική version του:

Πώς είναι τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος; Ετσι:

ΠΗΓΗ: