Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η Ημέρα της Μουσικής μπορεί να γιορτάζεται στις χώρες της Ευρώπης, όμως η μουσική είναι παγκόσμια.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής σήμερα 21 Ιουνίου 2014.
Ημέρα αφιερωμένη στις νότες, στο ρυθμό, στην αρμονία, στη μουσική


Η  Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2014 κλείνει 15 χρόνια 
και το γιορτάζει με δωρεάν εκδηλώσεις σε 36 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
 (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ).
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/culture/music/article/335570/evropaikh-hmera-moysikhs-oi-ekdhloseis-sthn-athhna.html
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής μπορεί να γιορτάζεται στις χώρες της Ευρώπης, όμως η μουσική είναι παγκόσμια.
Τι λέτε, είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής;....

1. Ελλάδα
Ρεμπέτικο, μπαγλαμαδάκι, μπουζουκάκι και μουστάκι. Μουσική που ήρθε από τη Σμύρνη και επηρέασε, όσο καμιά την ελληνική κουλτούρα.
2. Ιταλία.
Η όπερα άνθησε στην Ιταλία. Το θεατρικό είδος που συνδυάζει το δράμα με το τραγούδι βρήκε εκεί πολλούς εκφραστές.
3. Ισπανία.
Φλαμέγκο με γρήγορες κιθάρες και καστανιέτες.


4. Αγγλία.
Μια από τις πρωτεύουσες της μουσικής. Πάρα πολλές τάσεις ξεκίνησαν από εδώ και τεράστια συγκροτήματα βγήκαν, που άλλαξαν τα μουσικά δρώμενα και επηρέασαν τους πάντες, όπως οι Beatles, Rollig Stones, Black Sabbath και πολλοί άλλοι.
5. Βαλκάνια.
Λαοί που γλεντούν υπό τους ήχους των χάλκινων. Στα πανηγύρια τους γίνεται ένας χαμός από πνευστά που φυσούν, χορεύουν και γλεντούν.


6. Γερμανία.
Σκληροί ήχοι. Μουσική industrial krautrock τη χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για δυνατές μουσικές, με βαριές κιθάρες και χρήση ηλεκτρισμού. Στο Βερολίνο έδωσαν ραντεβού σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο David Bowie και ο Lou Reed.

7. Γαλλία.
Η μουσική των καμπαρέ, τόσο ιδιαίτερη όσο και ρομαντική, θυμίζει το Παρίσι μιας παλιάς εποχής.
8. Πορτογαλία.
Φάδος σημαίνει κιθάρες, πόνος, δάκρυ, σπαραγμός.
9. Αυστρία.
Η χώρα όπου γεννήθηκε ο διάσημος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος έγραψε έργα που θαυμάζονται μέχρι και σήμερα. Η Βιέννη υπήρξε πρωτεύουσα των βαλς, με κύριο εκφραστή τον Γιόχαν Στράους.
10. Ισλανδία.
"Ξωρικίσιες" φωνές, λυρικές εξάρσεις, σαγηνευτικές μελωδίες.

11. Νορβηγία.
Μέταλ μαυροντυμένη μουσική με μακριά μαλλιά. Στη σκανδιναβική χώρα κατοικούν σκληροί ήχοι με δυνατές κιθάρες και φασαριόζικα τύμπανα.

12. Ρωσία.
Πόλκα με γρήγορο ακορντεόν και όρεξη για χορό.
13. Τουρκία.
Τσιφτετέλι τούρκικο, τουμπερλέκι και χορός της κοιλιάς (oriental), Συχνά εντοπίζονται επιρροές από αραβικά μουσικά κομμάτια.


14. Αραβικές Χώρες.
Ούτι και καημός, ταξιδιάρικοι λυρισμοί και ζεστοί τόνοι που μυρίζουν ανατολίτικα μπαχαρικά. Όταν λέμε αραβική μουσική, αναφερόμαστε συνήθως στη μουσική των ισλαμικών λαών της Βόρειας Αφρικής, της Περσίας και της Συρίας.
15. Αφρική.
Μια ήπειρος που έχει τραβήξει τα πάνδεινα, ωστόσο δεν της έλειψε ποτέ το ρυθμός. Οι αφρικάνικοι ήχοι, πάντα ξεσηκωτικοί, παρασέρνουν στο άκουσμά τους. Οι νυκτερινές γιορτές των Αφρικανών, με τους ήχους κρουστών και τον ατελείωτο χορό, είναι μια κουλτούρα που επηρέασε και ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική. Αμέτρητοι αφροαμερικανικοί ήχοι έχουν τις ρίζες τους στη Μαύρη Ήπειρο.

16. Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για την πιο πολυπολιτισμική πόλη του κόσμου και πυρήνα όλων των νέων τάσεων, όχι μόνο στο χώρο της μουσικής, αλλά και των τεχνών. Δεν είναι τυχαίο που από τις γειτονιές του Μπρονξ ξεκίνησε η χιπ χοπ, η ραπ και η φανκ μουσική.



17. Τέξας (και ΝΔ Αμερική γενικότερα).
Κάντρι μουσική με καουμπόικα καπέλα και μπότες. Η ώρα της καντρίλιας, όπου ντάμες και καβαλιέροι χορεύουν αντικριστά.
18. Νέα Ορλεάνη.
Πατρίδα της τζαζ, των blues και του αυτοσχεδιασμού. Θρυλικοί τρομπετίστες φυσούσαν το χάλκινο πνευστό τους στις όχθες του Μισισιπή.
19. Κούβα.
Ένα νησί που χορεύει στους κουβανέζικους ρυθμούς με κρουστά που ξεσηκώνουν.
20. Μεξικό.
Μαριάτσι, φουλ τρομπέτες με σομπρέρο.
21. Τζαμάικα
Ρέγκε με χαλαρούς ρυθμούς και ράστα.
22. Βραζιλία
Σάμπα με καρναβαλικούς ρυθμούς.
23. Αργεντινή.
Τανγκό για δύο και αγαπησιάρικη διάθεση.


24. Ινδία.
Μπόλιγουντ, παρδαλές ποπ μουσικοχορευτικές μουσικές.
25. Κίνα.
Τσιν τσον τσαν...Η κινεζική μουσική είναι μοναδική λόγω του ότι μιμείται τους ήχους της φύσης, έχει μελωδικότητα, αλλά είναι και αρκετά μονότονη.
26. Ιαπωνία.
Πολύχρωμη ποπ - ροκ που φωσφορίζει σαν νέον και θυμίζει Manga.
27. Aυστραλία
Μια αχανής ήπειρος με πολλές πολιτισμικές επιρροές από τις διάφορες δυτικοευρωπαϊκές φυλές που εγκαταστάθηκαν εκεί. Κατά καιρούς έχει βγάλει πολλούς καλλιτέχνες, συνεχιστές των τάσεων που ξεκινούν από την Ευρώπη και 

την Αμερική. 
Κάποιοι από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που ενέπνευσαν και επηρέασαν ήταν Αυστραλοί, όπως o Nick Cave και η Kylie Minogue.
Σπύρος Γιαννακόπουλος
Read more: http://www.i-diadromi.gr/2014/06/blog-post_21.html#ixzz35J2k18X5 (4 φωτογραφίες)

" Η ζωή είναι ένα φευγαλέο όνειρο και ό θάνατος ένας διαρκής ύπνος " Δημοσθένης Γρίβας- εκτελέστηκε από τους εθνικιστές 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1947, σε ηλικία 35 ετών.



Γράμμα στη γυναίκα του Έλλη
Καρδίτσα 14 Ιουνίου 1947
Ελλίτσα μου,
Παραδόξως διατηρώ απόλυτη ψυχραιμία στις τελευταίες στιγμές της ζωής μου. Προδιέθεσα τον εαυτό μου για τον θάνατο. Μου φαίνεται ότι θα τον αντιμετωπίσω σαν παιχνιδάκι.
Για να μη χάσω την ψυχραιμία μου και γελοιοποιηθώ, θα σας παρακαλέσω να αποφύγεις εσύ, η μαμά και τα παιδιά να με δείτε, χωρίς να το θεωρήσετε αυτό σαν αδιαφορία. Οι άλλοι μπορούν να μ' επισκεφθούν.
Φροντίστε να πάρετε όλα τα πράγματα μου, τα όποια αναγράφονται λεπτομερώς σε σημείωμα μου μαζί με τις τελευταίες οδηγίες μου, και να διατεθούν σύμφωνα με τις θελήσεις πού διατύπωσα.
Κουράγιο αγαπημένοι μου. Η ζωή είναι ένα φευγαλέο όνειρο και ό θάνατος ένας διαρκής ύπνος.
Σάς φιλώ
Δήμος

«Ο γιατρός Δημοσθένης Γρίβας πιάστηκε στα Άγραφα μαζί με τραυματίες από τα κυβερνητικά στρατεύματα, πέρασε από Στρατοδικείο και με απόφαση του εκτελέστηκε στις 20 Ιουνίου του 1947. Ο γιατρός πιάστηκε μαζί με τους τραυματίες του: αυτό δείχνει ότι τήρησε τον ιατρικό όρκο που έδωσε. Παρέμεινε μαζί τους και θυσιάστηκε, δεν τους εγκατέλειψε για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη του από το Στρατοδικείο. Γι αυτό νομίζω ότι επαξίως μπορεί να κηρυχθεί ως ήρωας, τηρητής του ιατρικού όρκου. Και θεωρώ πως το κράτος πρέπει να επιληφθεί και να κατοχυρώσει με ειδική νομολογία τους Ήρωες του Ιατρικού Όρκου'».
Επαμ. Σακελλαρίου: Διαθέσαμε τη ζωή μας
(Θεσσαλονίκη 1991)
Ο ελασίτης γιατρός Δημοσθένης Γρίβας γεννήθηκε το 1912 και εκτελέστηκε από τους εθνικιστές το 1947, σε ηλικία 35 ετών.
Το 1941, αρνήθηκε να υποχωρήσει σε ποικίλες πιέσεις για να καλωσορίσει τους Γερμανούς κατακτητές κατά την είσοδο τους στην Καρδίτσα (δεδομένου ότι τότε ήταν ο μόνος επιστήμονας στην πόλη που μιλούσε γερμανικά). 
Και, προκειμένου να αποφύγει τα αντίποινα των Γερμανών, 
βγήκε στο βουνό (συνοδευόμενος από τη γυναίκα του) 
πολύ πριν σχηματιστούν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες.
Ήταν μέλος του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) από τη στιγμή της δημιουργίας του και υπηρέτησε ως γιατρός στο «Υγειονομικό Σώμα» του ΕΛΑΣ μέχρι την απελευθέρωση.
περισσότερα εδώ :
http://www.grivas.info/politikes-dolofonies/163-20-6-1947