Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Χάος στην Τουρκία από τα 7,2 Ρίχτερ του τρόμου - Μικρά χωριά έχουν σβηστεί από το χάρτη - 50 νεκροί μέχρι στιγμής

 - Μόνο σε έναν δήμο της περιοχής έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες
- Τι λένε οι έλληνες σεισμολόγοι για το σεισμό και για το εάν θα επηρεάσει την Ελλάδα
Η Τουρκία συγκλονίζεται από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την πολη Βαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν, αλλά προς το παρόν κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα το μέγεθος. Προς το παρόν το μέγεθος είναι 7,2 Ρίχτερ σύμφωνα το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλλι της Κων/πολης.
Ένα απέραντο χάος επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία, με την πολη Βαν που έχει χτυπηθεί κυριολεκτικά να έχει σβηστεί από το χάρτη.
Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και μέχρι τώρα υπάρχουν 60 τραυματίες, ενώ οι τρομερές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς.
Στο νοσοκομείο στο Ερσίς, πολύ κοντά στην Βαν--είναι στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, που έπληξε σήμερα τη νοτιο-ανατολική Τουρκία-- κείτονται περίπου 50 πτώματα, μεταδίδει το πρακτορείο Σιχάν απο την Κωνσταντινούπολη.
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΝΤV
Μεταξύ αυτών των κτιρίων σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία. 
Mόνο στον δήμο Έρτζις της πόλης Βαν έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μια εστία. 
Συνολικά, φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει 50 κτίρια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές περίπου 1.000 κτίρια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

φωτό hurriyet


To σημείο του χάρτη όπου έγινε ο σεισμός
Φωτό HurriyetΦωτό Hurriyet

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που φέρεται ότι έχουν παγιδευτεί σε κτίριο στο Βαν, που βρίσκεται κοντά στην ιρανική μεθόριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βαν.

Φωτό HurriyetΦωτό Hurriyet

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Βαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

To Yπουργείο Υγείας στέλνει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μεταφορά τραυματιών, ενώ ο Στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη.
Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί και ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν. Mεγάλες οι ζημιές στο αεροδρόμιο του Βαν.
Τα αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται στο Ερζερούμ.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=102536&catid=7
-->

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : Μήνυμα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε περήφανοι, αξίζουμε σεβασμό»

"Η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι λαμβάνει τις απαιτούμενες αποφάσεις, για να καταστήσει την οικονομία βιώσιμη. Είμαστε περήφανος λαός και αξίζουμε σεβασμό για τις προσπάθειές μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Κάνουμε ό τι είναι αναγκαίο από την πλευρά μας, έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας με μεγάλο κόστος, ώστε φτιάξουμε μια καινούργια Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πλέον έχει αποδειχθεί ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ώρα οι Ευρωπαίοι να δράσουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Το πρωί της Κυριακής ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=153951#cmnt_164801

Και τώρα το τέλος: Το λυκόφως της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου . . .

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που γλίτωσε στο «παρά 1’» τον Ιούνιο: Τις εκλογές.

Και αν τον Ιούνιο υπήρχε η εναλλακτική πρόταση της συγκυβέρνησης πριν πάει σε εκλογές, τώρα αυτή δεν υπάρχει: Οι σχέσεις των δύο κομμάτων και των δύο ηγετών είναι πιο «ψυχρές» από ποτέ.
Το εύλογο ερώτημα πολλών είναι «Γιατί να παραιτηθεί;» και συνοδύεται από τη διαπίστωση «Ειδικά όταν οι ξένοι που την ελέγχουν δεν θέλουν εκλογές».
Στον αντίποδα υπάρχουν γεγονότα και εξελίξεις που είναι πραγματικά «πρωτοφανή/είς»: Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνούν στην εκτίμηση ότι εάν η συμφωνία της Τετάρτης είναι κακή (μεγάλο “κούρεμα”, πιστωτικό γεγονός, ευθεία πολιτική επιτροπεία της κυβέρνησης από τους ξένους κλπ.) ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα με έτοιμη την ανακοίνωση προσφυγής στις κάλπες.
Αυτό που θα συμβεί στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες κλπ και εν τέλει στην κοινωνία είναι πολύ βαρύ για να το ανθέξει η οιαδήποτε κυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα τα τελευταία μέτρα εξαθλίωσης είναι απλά… λόγια. Όταν θα γίνουν πράξεις, τότε ποιος θα σταματήσει έναν εξαθλιωμένο λαό από το να αντιδράσει ακόμα και βίαια;
Εάν είναι η ηπιότερη, δηλαδή το «κούρεμα» δεν είναι πάνω από 35 ή έστω 40% τότε θα καταφέρει να ελέγξει και πάλι τις εξελίξεις. Η πρώτη αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με όλους τους άλλους πλην ΝΔ. Δηλαδή να κάνει πρόταση σε Γιώργο Καρατζαφέρη, Φώτη Κουβέλη, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και “συναινετικούς” βουλευτές της ΝΔ για να στηρίξουν ένα τέτοιο σχήμα.
Πέρα από την Ντόρα Μπακογιάννη, που σε τελική ανάλυση δεν… έχει να κάνει και τίποτα καλύτερο, αλλά και ψυχικά συνάδει με την «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει περίπτωση κανείς από τους άλλους να δεχθούν, γιατί οι αυτόχειρες μπορεί να έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό.
Εναλλακτικά κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι 28 που υπέγραψαν την κοινή πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, θεωρούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει την ευρω-συμφωνία στη Βουλή για έγκριση από ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων, υποχρεωτικά πλέον, αφού θα περιλαμβάνει με σαφήνεια εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν η ΝΔ επιμείνει στην καταψήφιση, τότε “πάμε σε εκλογές χωρίς να κατηγορηθούμε ότι δραπετεύουμε” - ανοίγοντας τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας.
Πάντως όλες οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό μιλάνε για "κούρεμα" τουλάχιστον 60%. Άρα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr