Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η Εύα ίσως για πρώτη φορά γνωρίζει από πρώτη χέρι την αγανάκτηση του λαού.

Μόλις οι πολίτες άκουσαν την Εύα Καϊλή να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξέσπασαν! Που; Μα στην προσωπική της σελίδα στο facebook! Τα σχόλια είναι απαξιωτικά, υβριστικά, οργισμένα… Πολλοί δηλώνουν... απογοητευμένοι από τη στάση της! Η Εύα ίσως για πρώτη φορά γνωρίζει από πρώτη χέρι την αγανάκτηση του λαού. Διαβάστε τι έγραψαν οι «φίλοι» της στο facebook:

πηγή :


Μια νέα σελίδα ανοίγει στη διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία διαφαίνεται ότι πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες στη Βουλή λίγο πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Αποχωρεί (κατά τα λεγόμενα)

Μετά το «Βατερλό των Κανών», το φιάσκο της πρότασής του για δημοψήφισμα και τη διεθνή περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα επί μία εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου, επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις και να ζητήσει την έναρξη διαβουλεύσεων, για μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής «ακόμα και με άλλον επικεφαλής».
Ο ίδιος περιέγραψε μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά χθες στην ομιλία του στη Βουλή. Για το λόγο αυτό εξάλλου πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιγε σελίδα για μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό. Επί της ουσίας τον... εμπιστεύτηκαν για να παραιτηθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στις επόμενες ημέρες και να δώσει το δαχτυλίδι σε άλλον.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, καθώς αυτό το χρονοδιάγραμμα έθεσε ο Ε. Βενιζέλος χθες στη Βουλή, που πήρε το λόγο μετά τον πρωθυπουργό και είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Η ομιλία του κ. Παπανδρέου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας απολογισμός του συνόλου της πολιτικής του διαδρομής, ταυτόχρονα και μια παρακαταθήκη για την κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τη δική του και για τον πρωθυπουργό που θα διαδεχθεί αυτόν.
Τι κυβέρνηση θα είναι;
- Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι δεν θα είναι μια κυβέρνηση μη πολιτική, δεν θα είναι «μια κυβέρνηση ανδρείκελων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του. Επομένως και ο επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης, αφού ο σημερινός είπε ότι «θα θυσιαστεί», θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
- Επίσης θα είναι μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Ν.Δ., αφού το απέκλεισε χθες ο Α. Σαμαράς. Διεργασίες φαίνεται ότι δεν έγιναν επί της ουσίας, αφού ο Γ. Παπανδρέου είχε αποκλείσει από νωρίς μια κυβέρνηση με μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ήθελε η Ν.Δ. Στην ομιλία του εξάλλου φρόντισε από την αρχή να επιβεβαιώσει τη μη συμφωνία με τη Ν.Δ όταν είπε ότι ο Α. Σαμαράς ήθελε μια κυβέρνηση έξι εβδομάδων...
- Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για μια κυβέρνηση και πάλι ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον με βασικό της κορμό το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονταν χθες και γίνονται διεργασίες για να συμμετάσχει ο ΛΑΟΣ και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα συμμετάσχουν, καθώς χθες εμμέσως πλην σαφώς έθεσαν ως προϋπόθεση και τη συμμετοχή της Ν.Δ.
- Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού χθες το βράδυ ακουγόταν το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αν είναι αυτός, τότε θα πρέπει όταν παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει για να τον εκλέξει πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο ίδιος να αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της κυβέρνησης, με τα χαρακτηριστικά που έθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Αν γίνει αυτό τότε θα είναι η δεύτερη εκλογή πρωθυπουργού από Κοινοβουλευτική Ομάδα και ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Το 1996 μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκλεγεί από την τότε Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης.
Ο στόχος της ευρύτερης αποδοχής δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί... Ο κ. Καρατζαφέρης είπε στη Βουλή ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας χωρίς τη Ν.Δ., ενώ ανάλογη αντίδραση είχε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που είπε ότι κι αυτή δεν μπορεί να φανταστεί μια τέτοια κυβέρνηση χωρίς και τα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής.
Η μη συμμετοχή της Ν.Δ. απομακρύνει και τη συμμετοχή του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Και οι δύο απευθύνονται σε ένα ακροατήριο από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο της Δεξιάς και μια συμμετοχή τους σε κυβέρνηση θα τους φθείρει και θα αφήσει το δεξιό πεδίο στη Ν.Δ. Πάντως ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στο Μέγκα μετά την ψηφοφορία είπε ότι θα προτείνει κι αυτός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένο πρόσωπο για πρωθυπουργό.
Το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με άλλο πρωθυπουργό και ευρύτερης συνεργασίας επί της ουσίας είχε περιγράψει ο κ. Βενιζέλος από νωρίς χθες, όταν σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν ότι είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, τον επίτροπο Οικονομικών Ολι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, συναίνεσης και συνεργασίας και όχι με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Οι διεργασίες που θα ξεκινήσουν ενδεχομένως και από σήμερα με ή όχι άμεσα παραιτούμενο τον Γ. Παπανδρέου, θα έχουν στόχο από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ να «στριμώξουν» τον Αντ. Σαμαρά και «τον εκθέσουν» αν είναι δυνατόν στο λαό, ότι αρνείται και πάλι να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας παρά την πρόθεση του κ. Παπανδρέου, γιατί το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα γίνει αυτός πρωθυπουργός. Επί της ουσίας δηλαδή ότι σκέφτεται το συμφέρον του και όχι το συμφέρον της χώρας...
Ο Δημ. Λιντζέρης, ένας εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου, είπε ουσιαστικά μετά την ψηφοφορία του ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης πιστεύοντας πως όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη δική του τύχη, θα έχουν αντίκρισμα αλήθειας. 
Η ομιλία του πρωθυπουργού ικανοποίησε προφανώς τις απαιτήσεις των βουλευτών του.
Ετσι, στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης και οι 152 βουλευτές του κόμματος, αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη, την οποία λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, επανένταξε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα, οι Μιλένα Αποστολάκη και η Ελσα Παπαδημητρίου προτίμησαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία και απουσίασαν.
Κατά της στήριξης της κυβέρνησης ψήφισαν 145 βουλευτές.
«Η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει έτοιμη να βοηθήσει», είπε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του G20 στις Κάνες. Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της πλήρους και ταχείας εφαρμογής του οικονομικού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις που θέτουν εν κινδύνω την οικονομική ανάκαμψη».
Προκαταλαμβάνοντας εμφανώς το αποτέλεσμα της χθεσινής κοινοβουλευτικής κούρσας-θρίλερ στην Αθήνα, ο Σαρκοζί δήλωσε ευτυχής επειδή «υπάρχει μια απόλυτη αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα», όπως είπε: «Χαράξαμε μια κόκκινη οριακή γραμμή και αυτό δεν το μετανιώνω». Αρνήθηκε δε ότι Γαλλία και Γερμανία προσπάθησαν να επιβάλουν κυβερνητικές αλλαγές στην Ελλάδα ή την Ιταλία. «Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας -είπε- δεν έχουμε αυτή την ιδέα για τη Δημοκρατία, όμως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη και όταν κάποιος αυτοαπαλλάσσεται από τους κανόνες αυτούς, τότε αυτοαποκλείεται από την Ευρώπη».