Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

#Σαν_σήμερα 18 Οκτωβρίου1920 είχε, Γεννηθεί 102 χρόνια πριν, η τελευταία Μεγάλη Ελληνίδα η #Μελίνα_Μερκούρη (18/10/1920-6 /3/1994).














“Όταν ζεις στην Ελλάδα, πρέπει να σκέφτεσαι με Μεγάλα μεγέθη. Πρέπει ν'οραματίζεσαι μεγάλα πράγματα. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι πολίτης αυτής της χώρα και να μην οραματίζεσαι το ανέφικτο. Μόνο τότε θα γίνουν όλα εφικτά. Τα υπόλοιπα είναι κρατισμός.”



"Σήμερα με σταθερή φωνή απαιτούμε τα Μάρμαρά μας. Το αίτημά μας είναι απόλυτα νόμιμο. Στο όνομα του πολιτισμού και της δικαιοσύνης. Μένω με την ελπίδα”
"Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι τα αριστουργήματα, που έκλεψε ο λόρδος 'Ελγιν ακρωτηριάζοντας το σημαντικότερο μνημείο της ελληνικής αρχαιότητας"
“Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην 'Αθήνα προτού πεθάνω. 'Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ”.



"Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό.Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό θα είμαστε κανείς."





“Όπου κι αν ταξίδευα, πάντα η Ελλάδα μια έμμονη ιδέα,με τα ελαττώματα και τα προσόντα της είναι η πραγματική δύναμή μου, ο πραγματικός καημός μου.”



"Ο μεγάλος μου έρωτας είναι η Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι
ο πραγματικός καημός μου.Είναι η πραγματική δύναμή μου.Έχω εμπιστοσύνη σ'αυτόν τον λαό
που ξέρει να επιζεί, που ξέρει να κλαίει, που ξέρει να γλεντάει.












Είμαι περήφανη για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
"Πατρίδα μου είναι οι άνθρωποί της".



Την ημέρα που η Μερκούρη μαθαίνει ότι στην Ελλάδα έγινε πραξικόπημα, σταματάει την παράστασή της και απευθύνεται προς τους θεατές:




"Σήμερα στην πατρίδα μου, έγινε κάτι τρομερό, η Ελλάδα έχει δικτατορία. Πρέπει να πω ότι σ'αυτό έχει ευθύνη και η κυβέρνησή σας. 'Εσείς όμως είστε δημοκρατικός λαός και είμαι βέβαιη ότι θα μας βοηθήσετε να το ξεπεράσουμε. Η κυβέρνηση των συνταρματαρχών την κήρυξε εχθρό του λαού αφαιρώντας της το διαβατήριο.
Οι δηλώσεις της κάνουν το γύρο του κόσμου: 

«Ζητώ από τις ΗΠΑ να εμπνεύσουν στον κόσμο ηθική κυβέρνηση, οικονομικό και πολιτικό εμπάργκο θα γονάτιζε τη δικτατορία. Καλώ τις ΗΠΑ ν'αντιμετωπίσουν αυτό τον φασισμό. Ζήτω η Δημοκρατία παντού.»



Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών της αφαίρεσε την Ελληνική υπηκοότητα.

Η απάντησή της είναι η ακόλουθη: 



«Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Κανείς δε μπορεί να μου στερήσει την ελληνική υπηκοότητα.

Ο κ. Παττακός και οι 4 συνταγματάρχες, γεννήθηκαν φασίστες και θα πεθάνουν φασίστες. 

Αν θέλουν να με κάνουν Ζαν Ντ’Αρκ δικαίωμά τους».










Μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασσέν, με τον ΜίκηΘεοδωράκη κ.α,

θα γίνει ο εφιάλτης της χούντας. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα γνωρίσει και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η Μελίνα δίνει συνεντεύξεις, κάνει ομιλίες, τραγουδά ενάντια στους συνταγματάρχες. Η χούντα αντιδρά, απαγορεύει στην Ελλάδα τα τραγούδια της και δεσμεύει την περιουσία της.
Στις 7 Μαρτίου του 1969, στο θέατρο της Γένοβας γίνεται βομβιστική επίθεση εναντίον της με βόμβα 5 κιλών η οποία και εκρήγνυται, χωρίς ευτυχώς θύματα. Στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, γίνεται επίθεση εναντίον της από φασιστική οργάνωση στο Βέλγιο.




"Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση είναι για μένα κάτι χυδαίο. Απλά & μόνο, έζησα & μίλησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν".










Είχε ψύχωση με την Ελλάδα, με τους ανθρώπους της, με τον τρόπο ζωής τους, με την ελληνική θάλασσα, τη γη, τον έρωτα, τον αέρα. Πίστευε ότι πέρα από μια ιστορική χώρα είμαστε και ένας μοιραίος λαός. Ο μόνος επί Γης που ξέρει να γελάει και να κλαίει πραγματικά.









“Μοιρολατρία σημαίνει υποταγή. Προορισμός του ανθρώπου είναι η αντίσταση, η προσπάθεια και ο αγώνας.”
"Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι ότι πεθαίνουμε όταν μας λησμονούν. Είναι κάτι που απεχθάνομαι...να μας λησμονούν".












#MelinaMercouri  

"Νομίζω ότι φοβόμουν την αρρώστια, αλλά τελικά φοβόμουν την στιγμή που δεν θα με αγαπούν πια".
#Μελίνα_Μερκούρη

"Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς".

..................................

Διαβάστε σχετικές παλαιότερες αναρτήσεις 

Εδώ:

 'Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ”. Μελίνα Μερκούρη έφυγε σαν σήμερα στις 6 Μαρτίου 1994 .