Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης απόψε στις 7.00 μ.μ. στη Νεάπολη Aγ, Νικολάου .

Αναδημοσιεύουμε από το blog http://manoussakis.blogspot.com

Εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης απόψε στις 7.00 μ.μ. στη Νεάπολη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης διοργανώνεται απόψε στη Νεάπολη στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από τη μάχη της Κρήτης.
Η εκδήλωση έχει θέμα "Η μάχη της Κρήτης και η αντίσταση του Κρητικού λαού 1941-44, μέσα από τη λογοτεχνία", και θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 και ώρα 19.00 στον Κινηματογράφο Νεάπολης.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ, ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ΑΝΝΑ ΜΑΜΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΕΦΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ | ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΠΟΡΦΥΡΑΚΗ

25 Mαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται .


25 Μαίου Χανιά : Aπό το βράδυ ρίχνονται χιλιάδες προκηρύξεις στα Χανιά , στους συνοικισμούς και τα χωριά και απειλούν τον πληθυσμό , ότι θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις σ ΄ αυτούς που πολεμούσαν τα γερμανικά στρατεύματα . Οι γύρω από την πόλη αποσύρονται σε νέες λιγότερο κοντινές προς την πόλη θέσεις , γεγονός που οδηγεί στην αποθάρρυνση και επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας . Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται προς τη Σούδα . Οι καθυστερήσεις όμως που συνεπάγονται οι καταλήψεις χωριών και οικισμών γύρω από τα Χανιά , επιβραδύνουν σημαντικά τα σχέδια των Γερμανών να φτάσουν στα Σφακιά και να παρεμποδίσουν τη φυγή των Βρετανών .Ύστερα από συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις καταλαμβάνεται ο Γαλατάς με τη γνωστή υπεροχή του αντιπάλου . ΄Ηρθε όμως και η σειρά της Κανδάνου . Μετά την εξολόθρευση ενός γερμανικού λόχου από τους κατοίκους της , οι Γερμανοί επιτίθενται με αγριότητα . Βομβαρδίζεται η Κάνδανος και παραδίνεται στη φωτιά , στενάζοντας κάτω από τους σκελετούς των ερειπίων . Εκτελούν όσους από τους κατοίκους της Κανδάνου ή των γειτονικών χωριών συναντούν , ανεξάρτητα από ηλικία και χωρίς καμία διαδικασία . Στις 3 Ιουνίου θα επιστρέψουν και πάλι για να ολοκληρώσουν την καταστροφή . Την ίδια μέρα ο Πτέραρχος Στουντέντ προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Μάλεμε και διαπιστώνει προσωπικά το μέγεθος της καταστροφής του δημιουργήματός του .
25 Μαίου Ρέθυμνο : Oι γερμανικές προκηρύξεις που είχαν ριχτεί στα Χανιά με απειλητικό περιεχόμενο , ρίχνονται και στο Ρέθυμνο . Οι μαχόμενες δυνάμεις βρίσκονται κάτω από τη σκιά της γερμανικής αεροπορίας , η οποία βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους , καθώς και την πόλη και τα χωριά . Οι συγκρούσεις και αψιμαχίες είναι τόσο συχνές , που αποτελούν πραγματικό εφιάλτη για τους Γερμανούς .
25 Μαίου Ηράκλειο : O βομβαρδισμός ελληνικών και βρετανικών στόχων εξακολουθεί και πάλι . Η πόλη φλέγεται από τις πυρκαιές που σημειώνονται και οι δρόμοι της είναι γεμάτοι από πτώματα . Αλλά και στους χώρους έξω από τα τείχη υπάρχουν άταφα πτώματα Γερμανών και Ελλήνων μαχητών .Η στρατιωτική κατάσταση επιδεινώνεται .Οι Γερμανοί μπορεί να μην κάνουν επίθεση κατά της πόλης ακόμα , είναι όμως κύριοι της κατάστασης και ρυθμιστές του αγώνα κατά μεγάλο μέρος .Οι ίδιες απειλητικές προκηρύξεις που είχαν ριχτεί στα Χανιά και το Ρέθυμνο , ρίχνονται και στο Ηράκλειο .Ο Στρατηγός Φράυμπεργκ προειδοποιεί ότι τα υπό τη Διοίκησή του τμήματα , έχουν περιέλθει στο έσχατο όριο αντοχής . ...... συνεχίζεται
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη  “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 4
5 “ .