Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ακραία φτώχεια, οι μισοί από αυτούς, είναι ανήλικοι‼️‼️Η κατάσταση αυτή παγκοσμίως χρόνο με το χρόνο όχι μόνο δεν διορθώνεται, αλλά δυστυχώς λόγω των πολέμων, ραγδαία επιδεινώνεται...

Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα επαρκούς διατροφής.
OPHI


Απόλυτη φτώχεια για πάνω από 1,1 δις ανθρώπων και 584 εκατ. παιδιά στον πλανήτη
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη, έχουν τουλάχιστον ένα υποσιτισμένο μέλος στην οικογένεια.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από «ακραία» φτώχεια, οι μισοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, κατήγγειλε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP/PNUD)

Στην ετήσια έκθεσή τους, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ και το ερευνητικό κέντρο Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI) εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ποσοστό της φτώχειας, το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, την ώρα που ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν τόσες ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο όσες το 2023.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το ερευνητικό κέντρο της Οξφόρδης καταρτίζουν από το 2010 τον Παγκόσμιο Δείκτη τους Πολυδιάστατης Φτώχειας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 112 χώρες στις οποίες ζουν περίπου 6,3 δισ. άνθρωποι.

Αυτός περιλαμβάνει δείκτες όπως: για την έλλειψη επαρκούς στέγασης, συστημάτων υγιεινής, ηλεκτρικού ρεύματος, ενέργειας για μαγείρεμα, τροφίμων και σχολικών συστημάτων.

«Ο Δείκτης Φτώχειας 2024 (για το έτος 2023) δίνει μια εικόνα που βάζει σε σκέψεις: 

υποφέρουν από πολυδιάστατη φτώχεια και από αυτούς 455 εκατομμύρια ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Στις χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, τα ποσοστά φτώχειας είναι τρεις φορές υψηλότερα από αυτά στις (χώρες) που έχουν ειρήνη», συνοψίζει η Γιανσούν Τζανγκ, επικεφαλής στατιστικών στο UNDP/PNUD.

Επιπλέον στις χώρες που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις, «οι στερήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί είναι τρεις με πέντε φορές οξύτερες» 
διότι «για τους φτωχούς ο αγώνας για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών είναι ακόμη πιο σκληρός», 
εξηγεί στο AFP η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Φτώχειας 2023, για το έτος 2022, αφορούσε επίσης 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από 6,1 δισεκατομμύρια κατοίκους σε 110 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πνευματικά Δικαιώματα Rodrigo Abd/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.



Σύμφωνα με τον φετινό, η ακραία φτώχεια πλήττει πάντα περισσότερο τις αγροτικές περιοχές απ’ό,τι τις αστικές με σχεδόν το 84% των φτωχών στον κόσμο να ζει στην ύπαιθρο.

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, οι πιο φτωχοί υπολογίζονται σε 584 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους.
Το ποσοστό της φτώχειας των ανηλίκων στον κόσμο φτάνει το 27,9% έναντι 13,5% για τους ενηλίκους
Η τεράστια πλειονότητα των πιο φτωχών (83,2%) ζει στην υποσαχάρια Αφρική και την Νότια Ασία, δηλαδή την ινδική υποήπειρο, την πολυπληθέστερη περιοχή του πλανήτη.

Οι 5 χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ φτωχών ανθρώπων έχουν επίσης και υψηλή πληθυσμιακή αύξηση: η Ινδία έχει 234 εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται τα πάντα (σε 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους), το Πακιστάν έχει 93 εκατομμύρια (σε 236 εκατομμύρια κατοίκους),
η Αιθιοπία 86 εκατομμύρια (σε 123 εκατομμύρια κατοίκους),
η Νιγηρία 74 εκατομμύρια (σε 218 εκατομμύρια) και
η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 66 εκατομμύρια πολύ φτωχούς σε 100 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με την Σαμπίνα Άλκιρε, διευθύντρια του OPHI, «οι πόλεμοι και οι βίαιες συγκρούσεις όχι μόνον αφήνουν βαθιά και διαρκή σημάδια στη ζωή των ανθρώπων, αλλά εμποδίζουν επίσης και τη μείωση της φτώχειας».

«Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 40% του 1,1 δισεκατομμυρίου φτωχών ζει σε ζώνες συγκρούσεων (και) το (ποσοστό της) φτώχειας παγκοσμίως στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις (34,8% έναντι 10,9%)»,
σημειώνει σε δηλώσεις της στο AFP.

Επιπλέον «αυτό που μας σόκαρε, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή φοβούμενοι ταυτοχρόνως για την ασφάλειά τους: αυτοί είναι 455 εκατομμύρια», καταγγέλλει η Άλκιρε απευθύνοντας έκκληση «στη διεθνή κοινότητα (…) να μηδενίσει τη φτώχεια ευνοώντας την ειρήνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ