Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Όλη νύχτα θα παραμείνουν στην Περιφέρεια Κρήτης οι αγρότες!

Όλη νύχτα σκοπεύουν να μείνουν στην Περιφέρεια Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, οι εξεγερμένοι αγρότες! Αξίζει να σημειωθεί ότι η λεωφόρος Δικαιοσύνης είναι αποκλεισμένη για τα ΙΧ ενώ τα τρακτέρ παραμένουν στην πλατεία.
Μία δεύτερη, "μίνι" πορεία ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18.00, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, που ανέβηκαν στα τρακτέρ τους και από την πλατεία Ελευθερίας, όπου χτυπάει η "καρδιά" της κινητοποίησης, κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, κορνάροντας.
Η παρουσία των αγροτών στην κατάληψη της Περιφέρειας παραμένει δυναμική, ενώ οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν μέχρι να πάρουν απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματά τους.
Κρεμάλες και τρακτέρ στην Περιφέρεια

Με ... κρεμάλες έφθασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης αγρότες και κτηνοτρόφοι που στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου τους κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας και στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης. Μικρός αριθμός αγροτών εισήλθε στο κτίριο και βγήκε στο μπαλκόνι, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η λειτουργία των υπηρεσιών. Μετά τις απαντήσεις που έλαβαν από τον Περιφερειάρχη αποφασίστηκε "ειρηνική" κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας, μέχρι να υπάρξει απάντηση στα αιτήματα τους από την κυβέρνηση.Παράλληλα από τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο σε συμπαράσταση στον αγώνα τους.





Οι συγκεντρωμένοι συνέταξαν ψήφισμα το οποίο επέδωσε αντιπροσωπεία τους στον Περιφερειάρχη.Ο Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια θα καταβάλλει τα 100 χιλιάδες ευρώ για να πληρωθεί η περίφημη μελέτη για την αναμπέλωση, ενώ σχετικά με τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο υπογράμμισε ότι είναι καθαρά θέμα ΕΛΓΑ. Για τις αποζημιώσεις από την υπόθεση με το βακτήριο e-coli τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί εκεί το ζήτημα, που απασχολεί 100αδες παραγωγούς κηπευτικών, ιδιαίτερα του νομού Λασιθίου.


Να σημειωθεί πως ο κ. Αρναουτάκης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Ο Περιφερειάρχης αναμένεται να μεταβεί αύριο στην Αθήνα , προκειμένου να έχει σύνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης . Οι αγρότες δηλώνουν πάντως ότι θα παραμείνουν στην Πλατεία Ελευθερίας μέχρι να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα τους.


Από τη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον Περιφερειάρχη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη
Στην περιφέρεια, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες βρέθηκαν οι δήμαρχοι: Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη και Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης.



Γεωργοί και κτηνοτρόφοι έδωσαν "ραντεβού" σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, το οποίο διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου με την υποστήριξη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού και των υπόλοιπων αγροτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και από τους αγρότες στο νομό Λασιθίου. Από τις 9, το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, συγκεντρώθηκαν οι αγρότες στις ελαιοδεξαμενές Ιεράπετρας, το σημείο από όπου ξεκίνησαν για τον Άγιο Νικόλαο, με σκοπό να συναντηθούν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Καστρινάκη.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών του νομού, τα οποία και θα μεταφέρουν στον κ. Καστρινάκη, είναι η εξασφάλιση της μετακίνησης των προϊόντων της περιοχής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων των φορτηγατζήδων, η μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή μείωση τουλάχιστον 6% στα αγροτικά εφόδια και τέλος το πάγωμα των αγροτικών χρεών.


Φωτογραφία: Ράδιο Λασίθι
Το Πανλασηθιώτικο Συλλαλητήριο, οργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Λασιθίου, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου.

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται με τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, ενώ στο σημείο κατέφθασαν και αγρότες από τη Βιάννο, το Αρκαλοχώρι και τη Μεσαρά. Στη συνέχεια, σε μηχανοκίνητη πορεία (τρακτέρ και φορτηγά) έφθασαν στην Περιφέρεια Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας.




Εν τω μεταξύ, κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε στους δρόμους πέριξ της λ. 62 Μαρτύρων, με έμφαση στην οδό Μαχής Κρήτης, από όπου διοχετευόταν ο όγκος των οχημάτων, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών στη λ.62 Μαρτύρων, ενώ άμεσα υπήρξε αστυνομική κινητοποίηση στο κέντρο του Ηρακλείου: στην πλατεία Δασκαλογιάννη αλλά και στην οδό Σμύρνης, μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Τα κυριότερο αιτήματα της κινητοποίησης είναι:
-Έναρξη της διαδικασίας αναμπέλωσης.
-Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον περονόσπορο και τον περσινό χιονιά και για την απώλεια εισοδήματος από το περίφημο σκάνδαλο με το βακτήριο e coli
-Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, σε ποσοστό 5% επί των τιμολογίων
-Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα αγροεφόδια
-Στήριξη της κτηνοτροφίας και της παραγωγής ζωοτροφών
-Στήριξη του ελαιόλαδου, δεν αρκεί η αποθεματοποίηση
-Ίδρυση Περιφερειακών Ταμείων ΕΛΓΑ (περιφερειοποίηση του ΕΛΓΑ).Στήριξη στους αγρότες από τη δήμαρχο ΦαιστούΣτο πλευρό του Αγροτικού Κόσμου στο νομό Ηρακλείου βρέθηκαν η Δήμαρχος Φαιστού, αντιδήμαρχοι, αλλά και αντιπροσωπεία του Δήμου.
Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής συντασσόμενοι με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο και ειδικότερα στο Δήμο Φαιστού, έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο και τη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Ήδη από χθες, η Δήμαρχος Φαιστού είχε εκφράσει τη συμπαράσταση και τη στήριξη στον αγροτικό κόσμο, αλλά και την αγροτική ανάπτυξη εν γένει, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
«Ως πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης θέλουμε και μπορούμε να είμαστε δίπλα στους αγρότες και στις διεκδικήσεις τους» ανέφερε σε δηλώσεις της η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη για να προσθέσει:
«Πρέπει όμως να μας δοθούν τα μέσα και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτης, ώστε να κάνουμε πράξη τη βούληση και τις διεκδικήσεις μας. Στόχος ήταν από την αρχή και παραμένει, ένας ισχυρός και σύγχρονος αγροτικός κόσμος με όλα τα προαπαιτούμενα για σύγχρονη και καινοτόμα παραγωγή, για ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο Αγροτικό, όσο και Οικονομικό. Ο Αγροτικός κόσμος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της Οικονομίας μας και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε να τον δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέπουν να έχει ένα ρόλο ουσιαστικό στην πορεία εξόδου από την κρίση».

Στέφανος Μάνος : Δημοψήφισμα = Φυγομαχία για την κυβέρνηση Παπανδρέου !

05/10/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το δημοψήφισμα
Σε κατάσταση πραγματικά έκτακτης ανάγκης, με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας μπροστά μας, η Κυβέρνηση επιλέγει να νίψει τας χείρας της, αναγγέλλοντας δημοψήφισμα "σχετικό με τη δημοσιονομική κρίση". Η φυγομαχία αυτή είναι χειρότερη και από αυτήν που επεχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές το 2009.

Κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να ξεπεράσει τα οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και να εκτελέσει την εντολή του ελληνικού λαού, που είναι να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί. Η Βουλή, με τη σημερινή σύνθεσή της, πρέπει να στηρίξει μια κυβέρνηση με μοναδική αποστολή το στοιχειώδη δημοσιονομικό εξορθολογισμό της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Πληροφορίες
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210 7472530
Email
mantoniadis@drassi.gr