Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

΄Εδώ και 13 χρόνια εκπέμπει " Φωνή πολιτισμού " απ΄το νησί της Καλυψούς τη Γαύδο το νοτιότερο άκρο της ΄Ελλάδος και της Ευρώπης στο όνομα μιας απόφασης ζωής και μιας ιδέας ...















      Tον είδα ανάμεσα στα άλλα τρία  
    " πρόσωπα ελευθερίας " όπως 
    χαρακτηριστικά ανέφερε στην εκπομπή
    της 360° στο ALFA-TV η 
    Σοφία Παπαϊωάννου 
    και ομολογουμένως ξαφνιάστηκα
    ιδιαίτερα με το θέμα της Γαύδου
      και με 
        την περίπτωση 
    του Βασίλη Τζουνάρα ...

...κι αυτό όχι διότι είμαι Κρητικιά και η Γαύδος ανήκει στο νομό Χανίων , περισσότερα για την ιστορία του νησιού εδώ :

ούτε διότι τον Βασίλη τον Τζουνάρα είχε τύχει να τον γνωρίσω πριν 15 περίπου χρόνια όταν είχα πάει για ένα promo- εκπομπής στον ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 101,5 όπου ο Βασίλης δούλευε ήδη ως καταξιωμένος Ραδιοφωνικός παραγωγός και τότε έτυχε και μου έκανε κάποιο δοκιμαστικό ....είναι αλήθεια ότι από τότε μου είχε κάνει εντύπωση η ευγένειά του όμως ...

εκείνο που με εντυπωσίασε στην εκπομπή 360° ήταν το τολμηρό αλλά σπουδαίο επίτευγμα του Βασίλη Τζουνάρα να φτιάξει από το μηδέν και το πουθενά ολομόναχος και χωρίς καμία βοήθεια έναν Ραδιοφωνικό σταθμό τον GAVDOS FM 88,8 και να εκπέμπει στο νησί της Καλυψούς την Γαύδο δηλ. και σ΄όλη την νότια Κρήτη επί 24ωρου βάσεως συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 13 χρόνια ! Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο ακρίτας ραδιοφωνικός παραγωγός και το πρόγραμμά του Γαύδος FM ακούγεται και μέσω Διαδικτύου. «Μέχρι και από τη Λιβύη μού στέλνουν αφιερώσεις. Στόχος μου ήταν να φτάσει η φωνή της Ελλάδας και στην Αφρική. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό θα παραμείνει όνειρο»

Σ΄αυτό λοιπόν το ερημικό νησί  εκπέμπει " φωνή πολιτισμού " ο Βασίλης Τζουνάρας ...
εδώ και 13 χρόνια μέσα από τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό επικοινωνεί μέσα από τα FM  παλεύοντας με της φύσης τις αντιξοότητες , τιθασεύοντας τους φόβους και τα θηρία μέσα του ...
κόντρα σε καιρούς αποτρεπτικούς και θυελλώδεις ... αναπνέοντας την μοναξιά του , αντέχει στο όνομα της τολμηρής  "Δον- Κιχωτικής  ιδέας " , του θα ΄ελεγα , που τον έφερε στο νησί της Καλυψούς για να ζήσει .
΄Εγώ προσωπικά τι άλλο να πω και να , προσθέσω σ΄αυτόν τον άθλο του ; 
για μένα ο Βασίλης ο Τζουνάρας θεωρώ ότι , ενσαρκώνει μεταφορικά και τα 3 πρόσωπα -ήρωες των παιδικών μας χρόνων δηλ: ΄Οδυσσέα - Ηρακλή - Δον Κιχώτη ...
Βασίλη RESPECT - και να σου αφιερώσω το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου από το άλμπουμ "Βραχνός Προφήτης " που νομίζω ότι σου ταιριάζει .
΄Επίσης να σου πω ότι , μπορεί ,να μην έχεις την ανταπόκριση και τη δικαίωση από την ελληνική πολιτεία για αυτό το εθνικό έργο πολιτισμού που ολομόναχος προσφέρεις , όλα αυτά τα χρόνια αλλά να ξέρεις ότι , έχεις βρει τη δικαίωση και την ανταπόκριση από όλους εμάς τους απλούς - ανώνυμους ακροατές σου που είμαστε απόλυτα συντονισμένοι στα  "ραδιοκύματα της μοναξιάς " 
σου !MARIAROSA 

        Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις διαφορετικές ιστορίες ελευθερίας που εμπνέουν…

Τέσσερις ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν να ακούσουν την καρδιά τους, να σπάσουν δεσμά και ταμπού και να τολμήσουν να ζήσουν τη ζωή που πραγματικά θέλουν. 

Η Νάνσυ στην Εύβοια, ο Βασίλης στη Γαύδο, ο Σωτήρης στη Μεσσηνία και ο Στέλιος σε όλο τον κόσμο.
Mπορείτε να δείτε την συγκεκριμένη εκπομπή του Alfatv 360° με τη Σοφία Παπαϊωάννου ολόκληρη Eδώ:
http://www.alphatv.gr/shows/informative/360moires/webtv/istories-eleytherias
Το νοτιότερο ραδιόφωνο της Ευρώπης
Κείμενο: Γιάννης Φώσκολος 




Από τη Γαύδο μέχρι τη νότια Κρήτη μια φωνή κρατά συντροφιά στους «ψαγμένους» της ραδιοφωνίας. Είναι ο Βασίλης Τζουνάρας ή αλλιώς ο Mr Γαύδος FM.
Μια μικρογραφία της Ελλάδας για τον Βασίλη Τζουνάρα η Γαύδος
%IMAGEALT%

Από το 2003 εκπέμπει από την εσχατιά της Ελλάδας. 
Πίσω από τα μικρόφωνα του «Γαύδος FM 88,8», του νοτιότερου σταθμού της Ευρώπης, βρίσκεται ο 60χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Τζουνάρας.
 «Στη Γαύδο ήρθα πρώτη φορά το 1990. Αυτό που αντίκρισα ήταν ξάφνιασμα και ταρακούνημα. Ενα καταπράσινο νησί που όλοι θεωρούσαν καραφλό. Μια μικρογραφία της Ελλάδας. Η Γαύδος έχει μια πηγή ενέργειας που λίγοι αντιλαμβάνονται. Ή θα έρθεις και θα τη λατρέψεις ή δεν θα ξαναπάτησεις το πόδι σου».

Ο κ. Τζουνάρας ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Αν και Θηβαίος, δηλώνει θαλασσινός. Ζούσε 20 χρόνια στην Κρήτη και τα τελευταία 9 στη Γαύδο. «Δεν θα είχε νόημα ένας ακόμη ραδιοφωνικός σταθμός σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Ετσι κι αλλιώς τα ραδιόφωνα είναι πια περισσότερα από τα σουβλατζίδικα. 
Εδώ, στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, έχει νόημα να εκπέμπεις ποιότητα στον λόγο και στη μουσική και όχι σαβούρα».

Το ραδιόφωνο το αγάπησε από την ώρα που γεννήθηκε.

Με ένα τρανζιστοράκι παλιά στο αυτί, μετά με τα ακουστικά του στερεοφωνικού. 
















«Γεννήθηκα στο ραδιόφωνο και θα πεθάνω σε αυτό». Στο ακριτικό νησί μένουν μόνιμα 50-60 άτομα. «Ο χειμώνας είναι μοναξιά. Αλλά πιο ελαφριά από τη μοναξιά της πόλης. Στην πόλη είσαι μόνος σου ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου, εδώ είσαι μόνος σου από επιλογή».

Το ραδιοφωνικό του σήμα κρατά συντροφιά κι ενημερώνει όχι μόνο τους Γαυδιώτες, αλλά και τη νότια Κρήτη. 

«Σε πολλά σημεία του νότου δεν φτάνουν τα κρητικά ραδιόφωνα επειδή υπάρχουν στη μέση τα βουνά. Παλιότερα ακούγανε αραβικούς σταθμούς. Καμιά φορά δεν κάνω εκπομπή και τρελαίνονται στα τηλέφωνα να ρωτάνε αν είμαι καλά. Ναι, έχω και φανατικούς ακροατές που δουλεύουν στα θερμοκήπια με τα ακουστικά στα αυτιά. Και φίλους έχω κάνει, που έρχονται να με δούνε. Μου περνάει από το μυαλό να τα παρατήσω, αλλά κρατάει μόλις ένα δευτερόλεπτο»
Ο Σταθμός «ΓΑΥΔΟΣ FM 88,8 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» είναι ο μοναδικός που ακούγεται στα νότια παράλια της Κρήτης, φέρνοντας την Γαύδο πιο κοντά, βγάζοντας την από την απομόνωση που την καλύπτει, κυρίως τους Χειμερινούς μήνες.Κρατάει συντροφιά στους λιγοστούς κατοίκους, -αφού οι υπόλοιποι σταθμοί που ακούγονται εδώ, καθώς και στην νότια Κρήτη είναι στην αραβική γλώσσα -, ταυτόχρονα όμως διαφημίζει και μέσω του διαδικτύου την Γαύδο, στα πέρατα του κόσμου επιτελώντας κοινωνικό έργο.Χρόνια τώρα προσπαθώ να επικοινωνήσω με Υπουργεία και διάφορους φορείς, να τους ενημερώσω για την ύπαρξη μου εδώ στο νότο, και να ζητήσω την στήριξη τους, ώστε να συνεχίσει ο ραδιοφωνικός σταθμός την λειτουργία του με αξιοπρέπεια, και ακόμα δεν το κατόρθωσα.Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και οι 45 κάτοικοι του νησιού, και η νότια Κρήτη, που ο σταθμός είναι και η δική τους φωνή.Τα προβλήματα και τα θέματα που με απασχολούν είναι αρκετά αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά.
1. Για ν αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου και να προσλάβω ένα υπάλληλο-δίνοντας μια θέση εργασίας, προσπάθησα να ενταχθώ στο Κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Μου απάντησαν ότι θα πρέπει να παρουσιάζω 90.000 ευρώ φορολογική δήλωση
τα 3 τελευταία χρόνια.!!!
Μα αν είχα τέτοιο τζίρο, δεν θα το χρειαζόμουν το πρόγραμμα
Ή μήπως το πρόγραμμα απευθύνεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι στους μικρούς επιχειρηματίες των προβληματικών και μειονεκτικών περιοχών, καθορίζοντας μας σε πολίτες 2ης κατηγορίας ;
2. Ενώ το Ελληνικό δημόσιο δαπανά, αρκετά χρήματα για διαφημίσεις-ενημερώσεις κάθε μορφής, στον δικό μου σταθμό, αυτές που φτάνουν είναι ελάχιστες έως καθόλου .
Το πιο φυσιολογικό δεν θα ήταν να ενημερώνομαι και να υποστηρίζομαι όπως όλοι οι συνάδελφοι μου, στα αστικά κέντρα ;
3. Πληρώνουμε 19% ΦΠΑ, ενώ γνωρίζω πολύ καλά, ότι άλλα νησιά πληρώνουν 13%.
Μήπως μπορεί κάποιος να μ ενημερώσει γιατί;
4. Δεν υπάρχει καμιά επιχορήγηση για την περίπτωση μου ;
5. τέλος, εκτός τον άλλον ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα.
Για λόγους οικονομίας μου έκοψαν την διαφήμιση τον Κρατικών Λαχείων που ήταν το κύριο έσοδο μου μαζί με μια μικρή διαφήμιση του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα να είμαι στο κατώφλι της οικονομικής κατάρρευσης, και έξοδα κόπος ελπίδες για καλύτερο μέλλον στην Γαύδο να παίρνουν τέλος, και μιλάμε για αποκέντρωση!!!
.............................................
Ο πιο «κουζουλός» ραδιοφωνικός παραγωγός της Ευρώπης εκπέμπει από τη Γαύδο
Στην αρχή του έδιναν «ζωή στον αέρα» το πολύ για 3 μήνες. Ο Βασίλης Τζουνάρας όμως τους διέψευσε όλους και φέτος κλείνει 13 χρόνια πίσω από το μικρόφωνο.
 Ακούστε Eδώ:  ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε 11.04.2014 στον Θεοδόση Μίχο
http://popaganda.gr/o-pio-kouzoulos-radiofonikos-paragogos-tis-evropis-ekpempi-apo-ti-gavdo/
...................................................
.
26 ναυτικά μίλια από το Λουτρό, νότια της Χώρας Σφακίων
ακριβώς στη μέση του Λιβυκού πελάγους βρίσκεται η νήσος Γαύδος με  έκτασή 29,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα .
Υπάγεται  στο νομό Χανίων και στην περιφέρεια Κρήτης. 
Είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο με πληθυσμό 152 κατοίκων στην απογραφή του 2011. 
Η κοντινότερη κρητική κωμόπολη στη Γαύδο είναι τα Σφακιά, στο νομό Χανίων
Σύμφωνα με τόν Καλλίμαχο, αυτό είναι το αρχαίο νησί της Ωγυγίας όπου, έζησε η νύμφη Καλυψώ και 
όπως εξιστορεί  ο Όμηρος στο έργο του η  «Οδύσσεια» κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο .

Αλλά και ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την υπήνεμη πλευρά του νησιού, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από τη Γαύδο. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στις Πράξεις 27:16.Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών μελών του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης. Περισσότερα εδώ :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Βασίλη Τζουνάρα εδώ :
http://gavdosfm.gr/
http://www.alphatv.gr/shows/informative/360moires/webtv/istories-eleytherias
http://www.rethymnoguide.gr/xrisima/phones/delivery/551--l-10-l