Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Είναι η 🌍
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
📢Ας ξεκινήσουμε μ' ένα ισχυρό μήνυμα: 👥🫂μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία λόγω φύλου.
🫂👥Μπορούμε να
δημιουργήσουμε
ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να νιώθουν ασφάλεια και σεβασμό!
#NoExcuse #EndViolenc

👩Η Γενική Συνέλευση του #ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως
#Διεθνή_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας _κατά_των_Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
👩 Έτσι η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.
2️⃣5️⃣Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης δράσης.



🗣️Τα δεδομένα δείχνουν πως μία γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά...

🗣️Στην 'Ελλάδα μέσα στο 2024 έχουν, δολοφονηθεί 14 γυναίκες, από τους πρώην συντρόφους τους...











🗣️"Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος" για τις γυναίκες, καθώς το 60% εξ όσων μετατράπηκαν σε θύματα δολοφονήθηκαν από «τον σύντροφό τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους».

🗣️Δυστυχώς, ως χώρα, δεν διαθέτουμε ακόμα νοοτροπία προστασίας θυμάτων, αλλά ούτε και νοοτροπία συνεργασίας Αρχών και Φορέων.

🗣️Στις 24 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε.Ε. ενέκρινε νομοθετικό ψήφισμα σχετικά με την Οδηγία για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την προστασία των επιζωσών. Η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί ως το 2027 με συνέργειες Υπουργείων.



🗣️Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, 1 στις 3 Ευρωπαίες έχουν υποστεί σωματική, καθώς και ψυχολογική και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.



🗣️Εκτός από την βία την σωματική υπάρχει και η Ψυχολογική που πολλές φορές είναι αόρατη και δυσδιάκριτη, όμως τα στοιχεία των αριθμών μιλούν ξεκάθαρα: 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.
🗣️Ως εκ τούτου το πραγματικό % είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι για πολλές τέτοιες κακοποιήσεις, δεν γίνονται καταγγελίες.
🗣️Οφείλουμε ως κοινωνία να γίνουμε πιο ανοιχτοί και ενήμεροι σε θέματα ψυχικής υγείας ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε σημάδια ψυχολογικής κακοποίησης τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.












🗣️Δεν θα ''αλλάξει''. Δεν έχει απλά ''νεύρα'' γιατί είχε μια πιεστική και κακή μέρα. Δεν είναι ένα ακόμα ''τυχαίο'' περιστατικό.
🗣️Είναι από αυτά που θα επαναλαμβάνονται συνεχώς.
🗣️Και δεν έχουν καμμία δικαιολογία.
🗣️Αυτές οι έρευνες όμως δεν δείχνουν μόνο ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Αντίστοιχα δείχνουν ότι υπάρχουν και πολλοί θύτες!
🗣️Και όλοι αυτοί είναι δίπλα μας, γύρω μας...
Είναι κανονικοί, απλοί άνθρωποι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
🗣️ Άνθρωποι οικογενειάρχες, η παιδιά "καλών οικογενειών", είναι γείτονές μας, γνωστοί μας, φίλοι μας και συγγενείς μας.
🗣️Όμως πολλές φορές αυτή η ολοένα και αυξανόμενη βία κατά των γυναικών έχει τραγική κατάληξη συχνά  με αποτέλεσμα το θάνατο κυριολεκτικά του αδύναμου μέλους που είναι η γυναίκα και τότε βέβαια, δεν μιλάμε για άσκηση βίας κατά των γυναικών αλλά, για
#Γυναικοκτονία












🗣️Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ 137 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα στον πλανήτη.
🗣️Το θέμα της κακοποίησης δεν έχει ημερομηνία, αφορά όλες και όλους. Αλλά οι ''ημερομηνίες'' μας θυμίζουν το βασικό.
''Να μην ξεχνάμε''
🗣️Δεν είσαι μόνη, είμαστε δίπλα σου! Έχεις φωνή, πες μας ότι σου συμβαίνει και να είσαι σίγουρη ότι θα σε ακούσουμε. 

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
https://womensos.gr/

#25November

#Violence_has_no_excuse #International_Day_for_the_Elimination_of_Violence_Against_Women #Παγκόσμια_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας_κατά_των_Γυναικών
https://youtu.be/uxXPltBr8Jg



Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.




Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα:

-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες






















-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές



-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://a8inea.com/oagonastiwmaniabikofgiathviakatawngynaikwn/


🌍✨ Σήμερα είναι η #Διεθνής_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας_κατά_των_Γυναικών ✨🌍

Ας είμαστε ενωμένοι για να ευαισθητοποιήσουμε, να υποστηρίξουμε τους επιζώντες και να εργαστούμε για έναν κόσμο χωρίς βία κατά γυναικών και κοριτσιών.

💪 Πείτε ΟΧΙ στη βία.

🧡 Μοιράστε αγάπη και σεβασμό.

👩‍❤️‍💋‍👨 Μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία λόγω φύλου.




"Φοβούνται την αγάπη γιατί δημιουργεί έναν κόσμο που δεν μπορούν να ελέγξουν."είχε πει ο Τζορτζ Όργουελ 

Ας θυμηθούμε επίσης όσες κρατούνται ακόμη και υφίστανται σκληρές μορφές βίας λόγω φύλου, καθώς και όσες δεν επέζησαν της κράτησης. #LDHR





ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ από 
την Ιστοσελίδα της ΕΡΤ

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Σύνταξη Ηρώ Μαύρου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2023, για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες, ο κύκλος της έμφυλης βίας τελείωσε με μια τελική και βάναυση πράξη, τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειας τους. Η μάστιγα αυτή, που είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα κι έχει ενταθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στη βία κατά των γυναικών. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια, ορατά και μη και να στηρίζουμε τις γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής. To Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή «Άνθρωποι», η οποία σχεδόν 30 χρόνια πριν (1997) πραγματοποίησε έρευνα, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της γυναικείας κακοποίησης.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
(video)

H Σεμίνα Διγενή αναφέρεται στην πιο διαδεδομένη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, την κακοποίηση των γυναικών.
Τα νούμερα από τις παγκόσμιες έρευνες που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτικά.
«Δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο ανθεί αυτή τη στιγμή, αν δεν ήταν “αποδεκτή” η βία ενάντια στις γυναίκες», εξηγεί η Νίκη Ρουμπάνη, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Γυναικών Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται νόμοι και πρόληψη για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η Ρούλα Σκουτάρη, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών, χαρακτηρίζει τον βιασμό ως:
«Μια ακραία έκφραση μισογυνισμού που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι άντρες είτε για να τιμωρήσουν είτε για να εκδικηθούν». Στη σεξουαλική παρενόχληση αναφέρεται η Γραμματέας Γυναικών της ΓΣΕΕ Κατερίνα Αρβανιτάκη, τονίζοντας ότι: «Όσο πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, τόσο πιο ευάλωτες είναι και στη σεξουαλική παρενόχληση. Και όταν μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για κάτι μικρό και ασήμαντο, μιλάμε για κάτι που στοιχίζει τη θέση εργασίας της γυναίκας».
Παράλληλα, η υπεύθυνη του Γραφείου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Καίτη Δασκαλάκη, η κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ελένη Κτώνα και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης μοιράζονται τις εμπειρίες που είχαν από τη συναναστροφή τους με κακοποιημένες γυναίκες, αποκαλύπτοντας παράλληλα την άσχημη κατάληξη μερικών περιπτώσεων. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί από τον ΟΗΕ το 90% των γυναικών στον πλανήτη ζει σε ένα κόσμο φόβου και βίας. Δηλαδή οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τους άντρες κι αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον πολιτισμό μας», τονίζει από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου. Ακόμη, η Αγγελική Κανελλοπούλου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων εξηγεί πώς θα αντιδρούσε η ίδια αν έπεφτε θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ψυχολογική κακοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εξετάζονται, επίσης, οι λόγοι που οπλίζουν το χέρι μιας κακοποιημένης γυναίκας και το στρέφουν ενάντια στον κακοποιητή της και τονίζεται πόσο σημαντικό είναι να μη αδιαφορεί ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος όταν αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά να ενθαρρύνει τις γυναίκες αυτές να μιλήσουν. Τέλος, παρουσιάζονται ιστορίες και μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Σεμίνα Διγενή
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου
Έτος παραγωγής: 1997


Δείτε περισσότερα στο 
Διαβάστε Επίσης 

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου, η "εθνική μας μαγείρισσα", σε ηλικία 91 ετών – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.



#RIP #Βέφα_Αλεξιάδου ✝️ η "εθνική μας μαγείρισσα", πέθανε σε ηλικία 91 ετών σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν😢
Υπήρξε η πρώτη διδάξασα της Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής  στο "Γυαλί"❗










'Αξια &  Ικανή σε ό,τι αναλάμβανε, με μια άψογη εμφάνιση & συμπεριφορά πάντα, σε ό,τι μας παρουσίαζε στο τηλεοπτικό δέκτη μας ❗
Μια Ακούραστη Γυναίκα εργαζόμενη, πολυτάλαντη επιχειρηματίας , & είναι αλήθεια πως δεν ξαναβγαίνουν τέτοιες πολυτάλαντες "προσωπικότητες γυναικών"😢που όμως στάθηκε "άτυχη" στην προσωπική της ζωή , αφού έχασε & τις 2 αγαπημένες κόρες της από τη ζωή❗❗

🙏Θερμά συλλυπητήρια στις εγγονές της🙏



Διαβάστε περισσότερα για τη Ζωή την Καριέρα το Συγγραφικό της έργο στη Γαστρονομία & τις Διεθνείς & Εθνικές βραβεύσεις στην Ιστοσελίδα της: https://vefaalexiadou.gr/vefa-alexiadoy/vefa-alexiadoy/


Αναδημοσιεύουμε από:
Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
25.11.2412:12

Η "εθνική μας μαγείρισσα" είχε μαγειρέψει σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsit.gr, η Βέφα Αλεξιάδου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η «εθνική μας μαγείρισσα» είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου
Γεννήθηκε στον Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία, η οποία έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, η οποία πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University των ΗΠΑ επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Τα βιβλία της για τη μαγειρική έχουνε μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”.

Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής της εκπομπής Πρωινός καφές του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη.

Όπως είχε αποκαλύψει, στον "Πρωινό Καφέ" δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της.

Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο "Τα Μυστικά της Βέφας" και το 2009 την εκπομπή "Στην κουζίνα με τη Βέφα" στο κανάλι Alter.

Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.
ΠΗΓΗ: 
Διαβάστε Επίσης:






Η κυρία Βέφα δεν είχε μυστικά από το κοινό τηςΗ «εθνική μας μαγείρισσα» Βέφα Αλεξιάδου (1933-2024) υπήρξε για χρόνια από πιο συμπαθητικές παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης.