Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Το ανέκδοτο της ημέρας :Παγκόσμια ημέρα Καταναλωτή σήμερα 15 Μαρτίου 2013...Ξαναγυρνάμε στα χρόνια των πατατοφάγων για να θυμηθούμε τον ξακουστό πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ !


















Vincent Van Gogh, The Potato Eaters (oil on canvas 82 X 114 cm ) ,
1885 , Museum, Amsterdam
Οι πατατοφάγοι " , ( 1885)
Φθηνά τρόφιμα, όπως ρύζι, πατάτες και όσπρια επιλέγουν να αγοράσουν πλέον οι Έλληνες, καθώς λόγω κρίσης έχει μπει «μαχαίρι» στα πιο ακριβά είδη διατροφής. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου 2013
Σύμφωνα με την έρευνα με θέμα: «Διατροφή και Οικονομική κρίση», που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου, το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
  • To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του.
  • Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
  • Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.
  • Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω διατροφικών συνηθειών αλλά και λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).
  • Τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση, σε σχέση με το παρελθόν, είναι τα ρύζι/πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%).
Στο μεταξύ από το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΚΠΟΙΖΩ προκύπτει, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εθελόντρια στο πρόγραμμα Α. Λελέκη, MBPsS Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, «κύριο πρόβλημα των μετεχόντων ήταν η συναισθηματική φόρτιση: αισθάνονταν απομόνωση, αγωνία, απόγνωση, θυμό, ντροπή, ενώ αρκετοί είχαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ένα κοινό στοιχείο ήταν η αίσθηση επικείμενου κινδύνου εξ αιτίας των ξαφνικών αλλαγών που συνέβησαν στο βιοτικό τους επίπεδο.
Στις ομάδες συμβουλευτικής το πρόσωπο που μοιράζεται τα συναισθήματά του βρίσκει ένα ασφαλές πλαίσιο όπου ακούγεται, παίρνει αποδοχή, αισθάνεται κατανόηση, ζεστασιά και εμπιστοσύνη. Δυναμώνει μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων και εμπειριών, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ο μόνος με δυσκολίες, οπότε σε δεύτερο χρόνο έρχεται και η ανακούφιση από το σύμπτωμα»
ΠΗΓΗ:

Τ ο τέρας: «Το Υπουργείο Υγείας συμμαζεύει τις δαπάνες του. Μαχαίρι μπαίνει στην ανεξέλεγκτη σπατάλη».



Ο έκπληκτος υπουργός Υγείας

 από "σίβυλλα"

Το τέρας: «Το Υπουργείο Υγείας συμμαζεύει τις δαπάνες του. Μαχαίρι μπαίνει στην ανεξέλεγκτη σπατάλη».
Το ρεπορτάζ:

Τη διατύπωση για το θέμα στο σημερινό «τέρας» την εμπνευστήκαμε από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μετά το πέρας της επίσκεψης «του αντιπροσώπου (sic) των δανειστών» και αναφέρει την παρακάτω δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου. «Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας και οδηγούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, με υπευθυνότητα και πληρότητα, παρά τις δυσμενείς, δημοσιονομικές συνθήκες. Είμαστε στον ορθό δρόμο και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα».
Ας δούμε, λοιπόν, τον ορθό δρόμο στον οποίο συνεχίζει ο υπουργός με αποφασιστικότητα, μέσω του παραδείγματος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.
Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε από δωρεά του Ιδρύματος Παπαγεωργίου. Η σύμβαση του Ιδρύματος με το ελληνικό δημόσιο υπογράφηκε το 1991, η ανέγερση άρχισε το 1993, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 1997. Το 1999 πρωτολειτούργησε και το 2000 εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης. Διαθέτει για πέντε τμήματά του Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO και είναι κερδοφόρο.
Ωστόσο, στις αρχές του μήνα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας επειδή δεν είχαν πληρωθεί για τον Φεβρουάριο. Πώς γίνεται ένα κερδοφόρο νοσοκομείο να μην πληρώνει τους εργαζομένους; Ως εξής: η μισθοδοσία είναι συμβατική υποχρέωση του κράτους, με βάση τη σύμβαση δωρεάς του 1991. Ωστόσο, από το 2004, το κράτος καταβάλλει το 55% περίπου της υποχρέωσής του, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καθυστερήσει πληρωμές προμηθευτών για να πληρώνει τους εργαζόμενους. Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν 185.000.000 ευρώ στο νοσοκομείο. Τελικά, η επίσχεση εργασίας λύθηκε με την καταβολή της μισθοδοσίας από το Δημόσιο. ...
Το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» είναι 7μελές: τα 3 μέλη διορίζονται από το υπουργείο, τα 3 από το Ίδρυμα και το 1 απ’ το ΑΠΘ. Αυτά εκλέγουν τον πρόεδρο. Ο νυν πρόεδρος, Βασίλης Παπάς, δε μασάει τα λόγια του: «Είναι μια στάση της πολιτείας που οδηγεί στην απαξίωση του Νοσοκομείου. Πρόσφατα δόθηκαν στα νοσοκομεία 400.000.000 ευρώ και σ’ εμάς ούτε ένα ευρώ. Μας αντιμετωπίζουν εχθρικά. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν θέλουν ένα καλό δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ακόμη και άλλα νοσοκομεία δεν μας βλέπουν με καλό μάτι. Στο "Παπαγεωργίου" δεν υπάρχει ο έλεγχος που υπάρχει αλλού και ο πρόεδρος δεν διορίζεται από το δημόσιο, με ότι αυτό σημαίνει».
Και τι σημαίνει αυτό, αλήθεια; Ότι, συχνά, οι τιμές που επιτυγχάνονται στους διαγωνισμούς για προμήθειες στο «Παπαγεωργίου» είναι καλύτερες από αυτές που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών του Υπουργείου. Ωστόσο, η προμήθεια φτηνών υλικών δεν είναι πάντα δυνατή. Τα φίλτρα αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. «Το υπουργείο έκανε συμφωνία με τις προμηθεύτριες εταιρείες να πωλούν τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στα 30 ευρώ. Έλα, όμως, που η Κύπρος τα προμηθεύεται από την ίδια γερμανική εταιρεία, στα 10 ευρώ. Απευθυνθήκαμε στη γερμανική εταιρεία, ωστόσο μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να μας πουλήσει απευθείας, παρά μόνο μέσω του Έλληνα αντιπροσώπου, ο οποίος τα δίνει τα 30 ευρώ». Δηλαδή, για τις 35.000 αιμοκαθάρσεις που γίνονται κάθε χρόνο, το «Παπαγεωργίου» πετάει, παρά τη θέλησή του, 700.000 ευρώ.
Οι Γερμανοί παραπέμπουν στο υπουργείο, ισχυριζόμενοι ότι «εκείνο καθορίζει τις τιμές». Ο κ. Παππάς απευθύνθηκε στον υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τον συνάντησε πριν από πέντε μήνες. «Έτσι είναι τα πράγματα;», είπε έκπληκτος ο υπουργός. «Άντε, να δεχτώ ότι τότε δεν ήξερε. Τους τελευταίους πέντε μήνες, όμως, ξέρει πολύ καλά», λέει ο κ. Παππάς.
Κατόπιν όσων ξέρει, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει το σθένος να δηλώνει: «Είμαστε στον ορθό δρόμο και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα»…
Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στο χώρο της Υγείας, που για χρόνια αποκρύπτονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν γράφονταν στον προϋπολογισμό, αποτελούν μεγάλο μέρος του χρέους. Για όποιον έχει διάθεση για μελέτη, στο blog έγινε μια συλλογή από αναρτήσεις του blogger Ermippos όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και με στοιχεία οι διαχρονικές ευθύνες των υπουργών Υγείας και οι άνισες μάχες όποιου δοκιμάσει να σπάσει το απόστημα και να τα βάλει με τα συμφέροντα που κωδικοποιούνται ως «τα τρωκτικά της υγείας».
Η Ελλάδα πέρα από τα Τέρατα
Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε.
Υποδείξτε τα θέματα που θέλετε να ερευνήσουμε στο terata@protagon.gr

Από protagon μοντάζ Γρέκι 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"