Ξαφνικά και χωρίς κανένας να περιμένει το επίγειο τέλος του, το βράδυ της Κυριακής 8 Νοεμβρίου 1920, γύρω στις 10.30', παρέδωσε το πνεύμα στον Πλάστη του προς Αιωνία Ανάπαυση και χαρά και το σεπτό του σκήνωμα στους πιστούς, προς Αγιασμό.
Τότε έγινε και το πρώτο του θαύμα μετά την Οσία Κοίμησή του: Όταν οι νοσοκόμες και η Μοναχή Ευφημία ετοίμαζαν το τίμιο και μυροβόλο από εκείνη την ώρα Λείψανο και απόθεσαν τη φανέλα του στο διπλανό κρεβάτι, ο εκεί νοσηλευόμενος ασθενής, που έπασχε από παράλυση των κάτω άκρων, έγινε αμέσως καλά!
Επίσης, σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία του γιατρού Καραπλή, που τότε ως φοιτητής της Ιατρικής ασκούνταν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, μετά την εκδημία του Αγίου, οι γάζες, που είχαν χρησιμοποιηθεί ευωδίαζαν και γι' αυτό δεν τις πέταξαν, αλλά τις έθαψαν.
Από την ώρα εκείνη το κρεβάτι του Αγίου δεν δόθηκε, επί έξι μήνες, σε κανένα ασθενή. Επειδή σήμερα ο θάλαμος νοσηλείας του έχει χωρισθεί σε μικρά δωμάτια, ο χώρος, όπου ήταν το κρεβάτι του, βρίσκεται στο δωμάτιο 2 και στη νοτιοδυτική του γωνία, κοντά στο παράθυρο.
Ένα εικονοστάσι ψηλότερα, με διαρκώς αναμμένο το καντήλι, υπενθυμίζει τον τόπο της τελευτής ενός μεγάλου Αγίου.
''Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως✝️✝️✝️
Από το FB: Το δεξί χέρι Του Θεού
Όταν σας αδικούν να σκέφτεστε τον Άγιο Νεκτάριο🪔
Αδικημένος από τους ανθρώπους μα ευλογημένος από το Θεό🙏
Θαυματουργή Προσευχή στον Άγιο Νεκτάριο:
Άγιε Νεκτάριε, ταπεινέ και ευλογημένε Πατέρα,
μεσίτη ενώπιον του Θεού για κάθε πονεμένο και θλιμμένο,
στέκομαι μπροστά σου με πίστη και ευλάβεια.
Ζητώ τη χάρη και την προστασία σου,
για να με ενισχύσεις στις δυσκολίες και τις δοκιμασίες.
Βοήθησέ με να βρω γαλήνη στην ψυχή μου,
να αποκτήσω δύναμη στην πίστη και υπομονή στη ζωή μου.
Άγιε Νεκτάριε, γιατρέ των ψυχών και των σωμάτων,
σε παρακαλώ μεσίτευσε για εμένα στον Κύριο,
να με καθοδηγήσει, να με φωτίσει και να με κρατήσει ασφαλή,
μέσα στο φως της αγάπης και της θείας Του Χάρης
Αμήν🙏
"Να αγωνίζεστε κατά της αμαρτίας και να μή σας ταράζει η εξέγερση των παθών μέσα σας.
Αν στην πάλη μαζί τους νικήσεις, το ξεσήκωμα των παθών έγινε για σένα αφορμή νέας χαράς και ειρήνης. Αν νικηθείς - ο μή γένοιτο - τότε γεννιέται θλίψη και ταραχή. Αν πάλι, μετά από σκληρή μάχη, επικρατήσει προς στιγμήν η αμαρτία, αλλά εσύ επιμείνεις στον αγώνα, τότε νικάς και η ειρήνη ξανάρχεται."
Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως✝️
Ο Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου είχε γεννηθεί
1 Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους.
Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος.
Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.
Το 1876 μ.Χ. εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος, ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 - 1877 μ.Χ.), και ανέλαβε τη Γραμματεία της Μητροπόλεως.
Το 1881 μ.Χ. ήλθε στην Αθήνα, όπου με έξοδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου Δ' (1870 - 1899 μ.Χ.), σπούδασε Θεολογία και πήρε το πτυχίο του το 1885 μ.Χ.
Έπειτα, ο ίδιος προαναφερόμενος Πατριάρχης, τον χειροτόνησε το 1886 μ.Χ. πρεσβύτερο και του έδωσε τα καθήκοντα του γραμματέα και Ιεροκήρυκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Διετέλεσε επίσης πατριαρχικός επίτροπος στο Κάιρο.
Στις 15 Ιανουαρίου 1889 μ.Χ., χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως.
Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας.
Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889 μ.Χ.).
Διετέλεσε Ιεροκήρυκας (Ευβοίας) (1891 - 1893 μ.Χ.), Φθιώτιδος και Φωκίδας (1893 - 1894 μ.Χ.) και διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894 - 1904 μ.Χ.).
Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1899 μ.Χ.), ο Νεκτάριος εκλήθη να τον διαδεχθεί, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε.
Στα κηρύγματα του, πλήθος λαού μαζευόταν, για να «ρουφήξει» το νέκταρ των Ιερών λόγων του.
Το 1904 μ.Χ. ίδρυσε γυναικεία Μονή στην Αίγινα, της οποίας ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση, αφού εγκαταβίωσε εκεί το 1908 μ.Χ., μετά την παραίτηση του από τη Ριζάρειο Σχολή.
Έγραψε αρκετά συγγράμματα, κυρίως βοηθητικά του θείου κηρύγματος.
Η ταπεινοφροσύνη του και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις.
Πέθανε το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1920 μ.Χ.
Τόση δε ήταν η αγιότητά του, ώστε επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.
Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953 μ.Χ. και στις 20 Απριλίου του 1961 μ.Χ. με Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διακηρύχτηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁσίως ἐβίωσας, ὡς Ἱεράρχης σοφός, δοξάσας τὸν Κύριον, δι' ἐναρέτου ζωῆς, Νεκτάριε Ὅσιε. Ὅθεν του Παρακλήτου, δοξασθεὶς τῇ δυνάμει, δαίμονας ἀπελαύνεις, καὶ νοσοῦντας ἰᾶσαι, τους πιστῶς προσιόντας, τοῖς θείοις λειψάνοις σου✝️✝️✝️
Περιηγηθείτε στην
εκκλησία και το ιερό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα Εδώ:https://aeginaproject.com/agios-nektarios/
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ 3 ΤΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΦΕΣ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ!
.............................................................
Ο Άνθρωπος του Θεού: Η ταινία:
Πρόκειται για μια διεθνή κινηματογραφική παραγωγή «Ο Άνθρωπος του Θεού», με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη
Η Γέλενα Πόποβιτς δημιούργησε μία ταινία βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, τον οποίο πλαισιώνουν μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Στάνκογλου, Τόνια Σωτηροπούλου και Χρήστος Λούλης), αλλά και διεθνείς συμμετοχές ηθοποιών όπως ο Μίκι Ρουρκ.
Πρόκειται για μια διεθνή κινηματογραφική παραγωγή «Ο Άνθρωπος του Θεού», με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη
![]() |
Ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου |
Η Γέλενα Πόποβιτς δημιούργησε μία ταινία βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, τον οποίο πλαισιώνουν μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Στάνκογλου, Τόνια Σωτηροπούλου και Χρήστος Λούλης), αλλά και διεθνείς συμμετοχές ηθοποιών όπως ο Μίκι Ρουρκ.
Σύνοψη ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού»
Η δημοτικότητα του Νεκτάριου (Αναστάσιου) Κεφαλά, Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζήλια των κληρικών στην Αλεξάνδρεια.
Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αιγύπτου, ο κλήρος τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να του στερήσουν την ιερατική του ιδιότητα και να τον εξορίσουν από την Αίγυπτο.
Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Όμως ο φόρτος εργασίας τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα. Ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια και χάρη στη φήμη του το μοναστήρι μεγαλώνει.
Η Μονή όμως δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα.
Στο Αρεταίειο νοσοκομείο λίγο πριν το τέλος του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.
Σενάριο / σκηνοθεσία: Yelena Popovic
Μουσική: Zbigniew Preisner
Σενάριο / σκηνοθεσία: Yelena Popovic
Μουσική: Zbigniew Preisner
Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας του Άρη Σερβετάλη για τον Άγιο Νεκτάριο:
Πηγή: culturenow.gr