Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

 


#RIP 

✝️#Γιώργος_Γραμματικάκης ( 'Ηράκλειο Κρήτης, 21/5/1939 - Ηράκλειο, 25/10/2023)

Έφυγε σήμερα για το "μεγάλο ταξίδι" , στο ατέλειωτο Σύμπαν και στ' άστρα  που τόσο αγαπούσε και μελετούσε ο αστροφυσικός καθηγητής και πρώην ( 2 φορές) πρύτανης του Παν/μου Κρήτης, συγγραφέας ερευνητής, και πρώην ευρωβουλευτής ( 2014, με το Ποτάμι), αφήνοντας σε όλους εμάς, εδώ στη γη, ένα πλούσιο,  όμορφο και σημαντικό συγγραφικό έργο! 

Καλό του ταξίδι! 

"έφυγε για τον απέραντο κόσμο των αστεριών και της αιώνιας ηρεμίας".

Θα επαναλάβουμε κι εμείς τα δικά του λόγια πριν 1 χρόνο, όταν εκείνος έχασε ξαφνικά, τον αγαπημένο του δίδυμο αδελφό του, τον Μάρτιο του 2022!

 'Εχαιρε εκτίμησης απ' όλους τους Κρητικούς, αλλά και τους "κριτικούς" τόσο τους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες όσο  και τους απλούς ανθρώπους της βιοπάλης, και όλους όσους έτυχαν να τον συναντήσουν στο δρόμο τους, είτε στα έδρανα κάποιου παν/μου😢

" Λίγα μόνον λεπτά κατέχει η γραπτή ανθρώπινη ιστορία και μόνο σε μερικά δευτ/πτα μετριέται η περίοδος που η επιστήμη και η τεχνολογία μετατρέπουν τον άνθρωπο, από υπόδουλο, σχεδόν σε κυρίαρχο του φυσικού κόσμου. Κυρίαρχο ναι, όχι όμως κ' αναγκαστικά σοφότερο"... Η Κόμη της Βερενίκης 

..."Θα έλεγα πάντως ότι η γοητεία του Σύμπαντος δεν είναι εύκολα περιγράψιμη, ούτε μπορεί να ενταχθεί σε κανόνες. Το ίδιο όπως, για την γοητεία μιας γυναίκας, δεν αρκούν ίσως κάποια εξωτερικά, αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Είναι η συνολική "αίσθηση" που αποπνέει, και που δύσκολα εκφράζεται με λόγια".

....................

Ο σοφός Γιώργος Γραμματικάκης

Κώστας Γιαννακίδης

25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 12:01

Ηταν ένας γλυκός άνθρωπος, πράος και σοφός που ήθελε να αφήσει ένα χρήσιμο αποτύπωμα με το πέρασμα του από τη ζωή.

Για αυτό και έγινε δάσκαλος της γνώσης και φρόντισε, με τα βιβλία του, να τη μεταφέρει, βατή και εκλαϊκευμένη, σε μας τους αδαείς. Για να δούμε τον λαμπρό, κατάφωτο γαλαξία, μέσα από τα γλυκά του μάτια

Οταν συζητούσα με τον Γιώργο Γραμματικάκη ήθελα να πιάσω τον χρόνο και να εφαρμόσω πάνω του όλες αυτές τις θεωρίες περί συστολής και διαστολής.

Ποθούσα τα λεπτά να είναι μεγαλύτερα και οι ώρες να μην τελειώνουν ποτέ. Γιατί οι συζητήσεις με τον Γραμματικάκη έτειναν προς το άπειρο, στα βάθη του σύμπαντος ή στον μικρόκοσμο των φωτονίων.

Αρεσαν και στον ίδιο αυτές οι κουβέντες που πάντα κατέληγαν στα μεγάλα, στα αναπάντητα και στα υπαρξιακά. Και νομίζω ότι όσο μεγάλωνε, τόσο προσπαθούσε να δώσει θετική απάντηση στο ερώτημα για την ύπαρξη Θεού, αλλά και σκοπού στην ανθρώπινη παρουσία.

«Η ζωή δημιουργήθηκε επειδή κάποιος έπρεπε να παρατηρήσει το θαύμα του σύμπαντος» συνήθιζε να λέει.

Αν τον πίεζες, θα σου έλεγε ότι δεν μπορεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο μεγάλο ερώτημα για το αν υπήρξε ένα ευφυής σχεδιασμός στο σύμπαν.

«Νομίζω ότι ακόμα και αν εμφανιστεί μπροστά μας η απάντηση, δεν θα έχουμε την αντιληπτική ικανότητα για να την κατανοήσουμε. Είναι σαν να ζητάς από ένα έντομο να καταλάβει θεωρητική Φυσική».

Είναι αστείο, αλλά ο Γραμματικάκης δεν ξεκίνησε να γίνει Φυσικός.

Ηθελε να μπει στο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Προσβλήθηκε όμως από ασιατική γρίπη και λιποθύμησε κατά την εξέταση του τελευταίου μαθήματος.

Τότε ένας οικογενειακός φίλος του πρότεινε να σπουδάσει Φυσική καθώς εθεωρείτο η επιστήμη του μέλλοντος.

Ο Γραμματικάκης ακολούθησε τη συμβουλή. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι προς τα άστρα που πάντα οδηγεί στα βάθη της ψυχής.

Κάποτε τον ρώτησα τι του έμαθε η ζωή.

«Μου έμαθε ότι τα διδάγματα της έρχονται πάντα καθυστερημένα και δεν έχεις χρόνο για να τα αξιοποιήσεις. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δεύτερες ευκαιρίες. Σε όλη μου τη ζωή ήθελα να μάθω ένα μουσικό όργανο και δεν το έκανα. Τώρα θα ήταν μια συντροφιά απέναντι στους φόβους που φέρνει το γήρας».

Ξέρω ότι πολλά από όσα λέγονται με ύφος νεκρολογίας υπηρετούν γνωστά κλισέ.

Ομως τι άλλο θα μπορούσες να πεις για τον Γραμματικάκη; Ναι, ήταν ένας γλυκός άνθρωπος, πράος και σοφός που ήθελε να αφήσει ένα χρήσιμο αποτύπωμα με το πέρασμα του από τη ζωή. Για αυτό και έγινε δάσκαλος της γνώσης και φρόντισε, με τα βιβλία του, να τη μεταφέρει, βατή και εκλαϊκευμένη, σε μας τους αδαείς.

Για να δούμε τον λαμπρό, κατάφωτο γαλαξία, μέσα από τα γλυκά του μάτια.


Τον Απρίλιο του 2021 ζήτησα από τον Γιώργο Γραμματικάκη να μιλήσει για τον εαυτό του και την επιστήμη. Ακούστε την αφήγηση του.

Πηγή: Protagon.gr

Οι πρώτες προμήθειες αγαθών για παιδιά και οικογένειες έφτασαν στη Γάζα.

Δελτίο Τύπου
Οι πρώτες προμήθειες αγαθών για παιδιά και οικογένειες έφτασαν στη Γάζα
Η UNICEF συνεχίζει να καλεί για συνεχείς και ασφαλείς ροές ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή απολύτως αναγκαίων προμηθειών καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται.


UNICEF/UNI456240/El Baba
Διαθέσιμο σε:
Ελληνικά
English


ΑΜΜΑΝ /ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 21 Οκτωβρίου 2023
Πάνω από 44.000 φιάλες πόσιμου νερού που
παρέχονται από τη UNICEF -αρκετές για 22.000 ανθρώπους για 1 ημέρα- πέρασαν σήμερα από το πέρασμα της Ράφα, ως μέρος της αυτοκινητοπομπής 20 φορτηγών μαζί με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Με ένα εκατομμύριο παιδιά άμεσους αποδέκτες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα η εξασφάλιση παροχής πόσιμου νερού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κάθε λεπτό μετράει», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Αυτές οι πρώτες και περιορισμένες ποσότητες νερού θα σώσουν ζωές, αλλά οι ανάγκες είναι άμεσες και τεράστιες - όχι μόνο για νερό, αλλά και για τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αν δεν μπορέσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστικές προμήθειες συστηματικά, θα κληθούμε να αντιμετωπίζουμε παράλληλα την απειλή επικίνδυνων για τη ζωή επιδημιών».

Μεγάλα τμήματα των υποδομών της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν μετατραπεί σε ερείπια μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες κλιμακούμενης βίας. Η ικανότητα παραγωγής νερού βρίσκεται στο 5% και οι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν πλέον με 3 λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι παιδιά, και πολλοί έχουν βρει καταφύγιο σε υπερπλήρη καταφύγια με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε νερόκαι εγκαταστάσεις υγιεινής - συνθήκες που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.

«Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, πρέπει να είναι σε θέση να παραδίδουν με ασφάλεια και προβλεψιμότητα βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη στη Γάζα», δήλωσε η Ράσελ.

«Πάνω απ' όλα, όλες οι πλευρές πρέπει να προστατεύουν άνευ όρων κάθε παιδί από οποιουδήποτε είδους βλάβη και να του παρέχουν την ειδική προστασία που δικαιούται, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Η UNICEF έχει προ-αποθηκεύσει στο πέρασμα της Ράφα πρόσθετες προμήθειες έκτακτης ανάγκης για έως και 250.000 ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν στη Γάζα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ περισσότερες είναι καθ' οδόν. Οι ανθρωπιστικές προμήθειες πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου.

Για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Γάζα εν μέσω αυτής της κρίσης, η UNICEF ζητά:

- Να ανοίξουν όλοι οι δίοδοι για τη μετακίνηση ανθρωπιστικών προμηθειών και εργαζομένων εντός της Γάζας

- Να επιτραπεί η άμεση μετακίνηση και η λήψη κρίσιμων υπηρεσιών υγείας σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά στη Γάζα.

- Ασφαλή και συνεχή πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και καύσιμα, απαραίτητα για την παροχή βασικών αγαθών

- Σεβασμό και προστασία μη στρατιωτικών υποδομών, όπως καταφύγια, υγειονομικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

- Προστασία της ιατρικής αποστολής για την πρόληψη εκδήλωσης επιδημιών και την παροχή φροντίδας στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης
Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297
Email: osiokou-siova@unicef.org
Δανάη Λειβαδά
Communication Associate (Press)
UNICEF
Email: dleivada@unicef.org

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ.

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.





Σχετικά Θέματα
Παιδική προστασία
Ανθρωπιστική δράση και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Προμήθειες
Παγκόσμια

Περισσότερα



Δελτίο Τύπου
13 Οκτώβριος 2023

UNICEF: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα παιδιά στη ΓάζαΕπισκεφθείτε τη σελίδα


Εργαστείτε στην UNICEF
Γραφείο Τύπου
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ