Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Παγκόσμια συγκίνηση για τη 17χρονη που διασώθηκε έπειτα από 248 ώρες - Τo όνομά της σημαίνει «αυτή που δεν πεθαίνει»

Αναδημοσίευση από
Newsbomb.gr

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκίνηση για τη 17χρονη που διασώθηκε έπειτα από 248 ώρες

Απίθανη ιστορία επιβίωσης από τον σεισμό στην Τουρκία - Η 17χρονη Αλέινα Ελμέζ της οποία το όνομα σημαίνει «αυτή που δεν πεθαίνει» απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμια έπειτα από 248 ώρες


Ένα 17χρονο κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό σήμερα από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στη νότια επαρχία Καχραμανμαράς, 248 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία και ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν το κορίτσι να μεταφέρεται με φορείο προς ένα ασθενοφόρο, καλυμμένο με μία κουβέρτα.

Πρόκειται για την Αλέινα Ελμέζ και μάλιστα το επίθετο της σημαίνει «αυτή που δεν πεθαίνει».

Η νεαρή κοπέλα είχε τις αισθήσεις της τη στιγμή που οι διασώστες την απεγκλώβισαν και μπόρεσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια της, όπως της ζήτησαν οι γιατροί που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσε ένας από τους διασώστες.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι ασύγκριτο να βλέπουμε τη χαρά της οικογένειας", δήλωσε ο Ισμαήλ, ένας από τους διασώστες.Εθελοντές, κυρίως ανθρακωρύχοι που έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές από διάφορα σημεία της Τουρκίας, εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

"Όλοι οι ανθρακωρύχοι θα σας πουν το ίδιο. Ήρθαμε εδώ με την ελπίδα να εντοπίσουμε έναν ήχο που προέρχεται από κάποιον επιζώντα", εξήγησε ο ανθρακωρύχος Αλί Ακντογάν. "Ακόμη κι αν ο ήχος προέρχεται από μια γάτα, θα προσπαθήσουμε να τη σώσουμε".

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 36.187 νεκροί.

Στη Συρία έχουν αναφερθεί 5.800 νεκροί, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει ίδιος εδώ και ημέρες.

Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ανακοινώσει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Στο μεταξύ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, αφού έμειναν άστεγοι την ώρα που επικρατεί πολικό ψύχος.

Στην πόλη Καχραμανμαράς η φωτογραφία δύο αγνοούμενων αγοριών έχει τοποθετηθεί σε δέντρο κοντά στην πολυκατοικία στην οποία έμεναν.

«Οι γονείς τους πέθαναν», δήλωσε ο Μπαϊράμ Νατσάρ, που γλίτωσε από τον σεισμό. Εξήγησε ότι τα πτώματα των γονιών των δύο αγοριών παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή μετά την αρχική σεισμική δόνηση της 6ης Φεβρουαρίου.

Ανθρωπιστικά κομβόι

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.

Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.

Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.

Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.

Μέχρι σήμερα 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στο «στόχαστρο του εγκέλαδου» η Κύπρος: Eιδικοί προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ

Ο Ολλανδός «ψευδοπροφήτης» ξαναχτύπησε με πρόβλεψη μεγάλου σεισμού και στην Ελλάδα
https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1398277/o-ollandos-psevdoprofitis-ksanaxtypise-me-provlepsi-megalou-seismoy-kai-stin-ellada

Συνολάκης: Ποιες οι πιθανότητες για ένα σεισμό σαν της Τουρκίας και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1398166/synolakis-poies-oi-pithanotites-gia-ena-seismo-san-tis-tourkias-kai-poso-proetoimasmenoi-eimaste

ΟΗΕ: Έκκληση για την συγκέντρωση 1 δισ. δολάρια για βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1398284/oie-ekklisi-gia-1-dis-gia-voitheia-stin-tourkia-meta-ton-foniko-seismo

Σεισμός Τουρκία: Σε «ασφαλή τοποθεσία» η μικρή Aya που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: 290 χιλιόμετρα η ζώνη της καταστροφής - 200.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1398168/seismos-stin-tourkia-290-xiliometra-i-zoni-tis-katastrofis-200-000-ktiria-exoun-ypostei-zimies

Τα Λευκά Κράνη:ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

«Το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι εύκολο, το να σώσεις ζωές είναι δύσκολο»Μουσταφά, Λευκό Κράνος

Τα Λευκά Κράνη
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη Συρία σε έναν σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έχει γκρεμίσει σπίτια σε κάθε πόλη και χωριό στη βόρεια Συρία και τη νότια Τουρκία.

Οι εθελοντές των White Helmets έσωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους από την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός.
Τώρα ξεκινούν την επόμενη φάση της ανταπόκρισής τους σε έκτακτη ανάγκη: ανάκαμψη και αποκατάσταση.

Η ανταπόκριση των Λευκών Κρανών δεν έχει σταματήσει μόνο και μόνο επειδή οι κραυγές για βοήθεια κάτω από τα ερείπια έχουν σταματήσει. Βοηθήστε τους να παρέχουν επείγουσα υποστήριξη στους επιζώντες του σεισμού της Συρίας.




3000 εθελοντές των Λευκών Κρανών βρίσκονται στο έδαφος και ανακτούν τα πτώματα των νεκρών, ώστε οι οικογένειές τους να μπορούν να τους θάψουν με αξιοπρέπεια. Ομάδες ερευνούν την ασφάλεια των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων, προστατεύουν τους χώρους, απομακρύνουν μπάζα και ανοίγουν ξανά δρόμους. Εξειδικευμένες ομάδες απομακρύνουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί για να κάνουν τις περιοχές ασφαλείς για τους πολίτες. Οι επαγγελματίες υγείας περιοδεύουν σε καταφύγια όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτι για να παρέχουν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα στους επιζώντες.

Τα Λευκά Κράνη βρίσκονται σε αγώνα αγώνα ενάντια στον χρόνο. Σταθείτε με τον λαό της Συρίας και τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και δώστε ό,τι μπορείτε τώρα για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ


Όταν οι βόμβες πέφτουν βροχή, τα Λευκά Κράνη (γνωστά και ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας) ορμούν. Σε ένα μέρος όπου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν πλέον, αυτοί οι ανθρωπιστές εθελοντές ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη – ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την πολιτική τους. Γνωστοί για τα χαρακτηριστικά καλύμματα κεφαλής τους, οι διασώστες επιχειρούν στο πιο επικίνδυνο μέρος της γης και έχουν σώσει περισσότερες από 100.000 ζωές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πρώην αρτοποιοί, ράφτες, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ζωγράφοι, ξυλουργοί, φοιτητές και πολλά άλλα επαγγέλματα, εκτός αυτού, τα Λευκά Κράνη είναι εθελοντές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πολλοί έχουν πληρώσει το απόλυτο τίμημα για τη συμπόνια τους – 252 σκοτώθηκαν ενώ έσωσαν άλλους.



Οι εθελοντές σώζουν ανθρώπους σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης – δεσμευόμενοι για δέσμευση στις αρχές της «Ανθρωπιάς, Αλληλεγγύης, Αμεροληψίας», όπως περιγράφονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή η υπόσχεση καθοδηγεί κάθε απάντηση, κάθε ενέργεια, κάθε ζωή που σώζεται, έτσι ώστε σε μια εποχή καταστροφής, όλοι οι Σύροι να έχουν την ελπίδα μιας σανίδας σωτηρίας. Το εμπνευσμένο έργο τους έχει κερδίσει την αναγνώριση στα υψηλότερα διεθνή επίπεδα και έχουν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης τρεις φορές.

Το σύνθημα των Λευκών Κρανών προέρχεται από το Κοράνι: «Το να σώσεις μια ζωή σημαίνει να σώσεις όλη την ανθρωπότητα». Σε μια σύγκρουση όπου πάρα πολλοί έχουν επιλέξει τη βία, τα Λευκά Κράνη ξυπνούν κάθε μέρα για να σώσουν τις ζωές που άλλοι προσπαθούν τόσο σκληρά να πάρουν.



«Σε κάθε αποστολή υπάρχει 50% πιθανότητα να ζήσω και 50% πιθανότητα να πεθάνω. Αλλά τελικά άφησα το στίγμα μου. Άφησα παιδιά που θα ζήσουν και θα ολοκληρώσουν το μέλλον μας».Rady, λευκό κράνος

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ


Καθώς η ειρηνική επανάσταση της Συρίας έπεσε σε σύγκρουση στα τέλη του 2012, η ​​συριακή κυβέρνηση άρχισε να ρίχνει βόμβες σε σπίτια και γειτονιές σε περιοχές εκτός του ελέγχου της. Αυτά τα χτυπήματα ήταν οι πρώτες εκρήξεις ενός εναέριου πολέμου εναντίον αμάχων που θα οδηγούσαν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους από τα σπίτια τους.

Στις περιοχές που δεχόταν επίθεση οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν πλέον, έτσι συγκροτήθηκαν ομάδες εθελοντών για να παρέχουν άμεση απάντηση σε κοινότητες σε όλη τη Συρία. Αυτές οι αυτοοργανωμένες ομάδες θα απαντούσαν στις κραυγές των γειτόνων και των φίλων τους που ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Δεν διέθεταν κανένα εξειδικευμένο εξοπλισμό ή εκπαίδευση και τροφοδοτούνταν μόνο για την ανθρώπινη ζωή.



Τον Μάρτιο του 2013, ορισμένες από αυτές τις εθελοντικές ομάδες έλαβαν την πρώτη τους εκπαίδευση στην Τουρκία σχετικά με το έργο της «αστικής έρευνας και διάσωσης» από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί. Με αυτή την εκπαίδευση οι ομάδες έγιναν πιο οργανωμένες, δημιουργώντας κέντρα πολιτικής άμυνας και εξειδικευμένες ομάδες.

Μέχρι το 2014, υπήρχαν ομάδες σε επτά επαρχίες σε ολόκληρη τη Συρία. Τον Οκτώβριο του 2014, αυτές οι ομάδες ψήφισαν για το σχηματισμό μιας εθνικής οργάνωσης, των Λευκών Κρανών (ή Πολιτικής Άμυνας της Συρίας) και υποσχέθηκαν πίστη σε ένα σύνολο διεθνών ανθρωπιστικών αξιών και αρχών, όπως ορίζονται στις Συμβάσεις της Γενεύης.

Τα Λευκά Κράνη καθοδηγούνται από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Συμβούλιο Ηγεσίας που εκπροσωπεί ομάδες σε όλη τη χώρα, με επικεφαλής τον Ραέντ αλ Σάλεχ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν επικεφαλής των Λευκών Κρανών στο Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Το έργο των Λευκών Κρανών έχει επεκταθεί ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των κοινοτήτων που εξυπηρετούν, παρέχοντας πλέον βασικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το έργο τους περιλαμβάνει επισκευή ηλεκτρικών δικτύων, συντήρηση έργων αποχέτευσης, καθαρισμό ερειπίων από δρόμους, αφαίρεση όπλων που δεν έχουν εκραγεί, καθώς και κοινοτική εκπαίδευση και προετοιμασία για μελλοντικές επιθέσεις.

Τα Λευκά Κράνη έχουν αναδειχθεί ως ήρωες των κοινοτήτων που υπηρετούν. Το έργο τους έχει κάνει αυτό που απέτυχε ο κόσμος – να αποκαταστήσει την ελπίδα στους ανθρώπους που τώρα γνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το τι, υπάρχει κάποιος εκεί για να βοηθήσει.

«Το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι εύκολο, το να σώσεις ζωές είναι δύσκολο»Μουσταφά, Λευκό Κράνος

ΟΙ ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Τα White Helmets είχαν γυναίκες εθελόντριες από τη σύστασή τους – τώρα υπάρχουν 221 γυναίκες που εκπαιδεύονται στην ιατρική περίθαλψη και στις ελαφριές εργασίες έρευνας και διάσωσης.




Like their male counterparts, the female White Helmets started out doing search and rescue work. Seeing the needs of their communities, the female teams have now expanded their work to provide trauma counselling, community education to help children and families prepare for attacks and recover afterwards, and in areas where there are few medical services, they have opened women maternal health clinics.

“I help injured civilians every day knowing that this will give my daughter and my country a better life.”Fatima, White Helmet

UNDER ATTACK


The White Helmets are being targeted for daring to operate outside the control of the Syrian regime and showing the world what is happening in Syria.

Their data and eyewitness testimonies, as well as photographic evidence, have been vital sources of information for international investigations into war crimes compiled by the United Nations Commission of Inquiry, the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons and human rights groups. These crimes include the use of chemical weapons, the collective punishment of civilians through starvation sieges and the targeting of hospitals and medical facilities. The leading perpetrators of these crimes, the Syrian government and its ally Russia, are targeting the White Helmets on the ground and attempting to discredit their work online and in the media.

252volunteers killed

500+volunteers injured


252 volunteers have been killed in the line of duty since 2013. More than half of those have been killed in ‘double-tap’ strikes where Syrian regime and Russian warplanes return to the site of a bombing to target the rescue workers. Their centres and teams of volunteers have been hit by missiles, barrel bombs and artillery bombardment 238 times in just over 18 months between June 2016 and December 2017.

As frontline humanitarians, they are protected by international humanitarian law. Although they work exclusively in areas outside of government control, they have saved lives from all sides of the conflict, including that of government soldiers.

They are also subjected to constant attack online – both personally and through a hate-filled Russian-backed disinformation campaign carried out by bloggers, bots and trolls. This online war is designed to create doubt and confusion about the facts on the ground. Ultimately these efforts to discredit the White Helmets’ work is to obscure the reality of war crimes being committed by Russia and the Syrian regime.

REBUILDING SYRIA BRICK BY BRICK


The White Helmets dream of an end to their work pulling bodies from under the rubble and a time when their beloved Syria is at peace. When this day comes the White Helmets want to play their part in rebuilding a Syria where everyone's rights are realised.

Already they are dealing with some of the most visible remnants of the war – unexploded weapons. They have trained teams who are clearing farmlands so that farmers can start growing the crops needed to feed communities. They are restoring schools so children can return to learn in safety and securing roads so that everyday journeys are no longer a matter of life and death.




In a country where more than half of the population have been forced to flee their homes, the White Helmets want to help rebuild these homes and help rehouse families who want to return.

The White Helmets will also continue to provide essential services, such as the maintenance of electrical grids, sewage works and water mains, while the generational task of reestablishing state provision is undertaken. The work of rebuilding Syria is not just physical, it will take years to bring communities back together and the White Helmets want to help build those bridges.

“When I heard the sound of the Civil Defence bulldozer, I started to feel some hope that I might live. Slowly, the stone started to be removed, rock by rock. All of the weight started to lessen. I was able to breathe, to hear their voices. It was difficult to open my eyes but I opened them a little and saw them wearing their white helmets. I was so happy that I was out of the rubble.”Hadi, civilian rescued in Aleppo


What your support looks like

Safety googles
$4.68



Elbow and knee protectors
$48.02



First aid kit
$89.23



Gas mask
$110.87



Fire extinguisher
$93.34



Helmet
$144.64



Rescue rope
$218.83



Defibrillator
$3,143.01

Want to know more?


The White Helmets:
an Oscar-winning Netflix documentary




Last Men in Aleppo

A feature documentary following the efforts of the White Helmets of Aleppo. Winner of the Grand Jury Documentary prize at the Sundance Film Festival




Fighting for life in Syria’s vicious civil war: 60 Minutes - CBS




Λευκά Κράνη της Συρίας: περιοδικό TIME



Αυτός ο ιστότοπος κατασκευάζεται και διαχειρίζεται η The Syria Campaign – μια ανεξάρτητη ομάδα υπεράσπισης που είναι αφιερωμένη στην υποστήριξη των ηρώων της Συρίας. Ακούσαμε για πρώτη φορά για το εμπνευσμένο έργο των White Helmets στις αρχές του 2014 και από τότε, εργαζόμαστε για να αποκτήσουν το προφίλ, τον σεβασμό και τη χρηματοδότηση που τους αξίζουν τόσο απεγνωσμένα. Η Συρία είναι γεμάτη ήρωες, όχι περισσότερο από τα Λευκά Κράνη.

www.thesyriacampaign.org


Η Καμπάνια Συρία έχει εγγραφεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ως The Voices Project, μη κερδοσκοπικός στη Γερμανία ως Voices Project Germany και μη κερδοσκοπικός 501(c)3 στις ΗΠΑ ως Voices Project USA. Οι δωρεές διεκπεραιώνονται μέσω του Voices Project USA (EIN 82-3505967).


The money raised from this fundraising campaign goes directly to the White Helmets. If we are unable to use your contribution for the purpose originally specified for unforeseen reasons, it is our policy to use your contribution to support further campaigning on critical issues in line with our mission to support Syria’s civil society in their struggle for freedom and democracy.


To get in touch with us email info@thesyriacampaign.org.