Αναδημοσιεύουμε από:
Thetoc.gr
Ο Μανούσος Μανουσάκης είχε αποκαλύψει με ποιον τρόπο ήθελε να "φύγει" από τη ζωή: "Αυτή θα είναι η καλύτερη αναχώρηση"
Είχε αποκαλύψει μάλιστα και το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωνε...
Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο χώρο, η είδηση του θανάτου, του εμβληματικού σκηνοθέτη ελληνικών επιτυχιών στην τηλεόραση, Μανούσου Μανουσάκη. Αυτό που προκαλεί ανατριχίλα, είναι πως σε μία πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει με ποιον τρόπο ήθελε να "φύγει" από τη ζωή. Ήθελα να γίνει πάνω στο γύρισμα.
"Να πω "στοπ" ή "πάμε" την ώρα του γυρίσματος και να τελειώσω εκεί, να φύγω έτσι από τη ζωή. Είναι η καλύτερη αναχώρηση" είχε πει με αφορμή την τελευταία του σειρά με τίτλο "Δίχτυ" που προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
Ο πετυχημένος σκηνοθέτης σπουδαίων σειρών όπως το "Κόκκινο Ποτάμι", το "Τμήμα Ηθών", ο "Ταύρος με Τοξότη", οι "Δρόμοι της Πόλης", οι "Ψίθυροι Καρδιάς" είχε αποκαλύψει μάλιστα και το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωνε...
"Μετανιώνω που δεν είχα πολύ χρόνο να ασχοληθώ με το μεγάλωμα των παιδιών. Τώρα, βέβαια, ο γιος μου είναι 49 και η κόρη μου 45 χρονών και δεν τους έχουν μείνει παιδικά τραύματα εξ αυτού. Με τον γιο μου κιόλας συνεργαζόμαστε, γράφει τη μουσική και κάνει σχεδιασμού ήχου στη νέα μας σειρά. Είμαστε πολλά χρόνια συνεργάτες, έχει γράψει τη μουσική και για τα "Κρυφά μονοπάτια" και για το "Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο". Οπότε αναπληρώνουμε ό,τι χάσαμε στα νιάτα μας".
"Μαζί τους γονείς μου, σαν παιδί, δεν τους είδα ποτέ"
Σε άλλη συνέντευξή του είχε μιλήσει για τους γονείς του, λέγοντας: "Δε νομίζω ότι οι γονείς μου είχαν καμία επαφή. Μαζί σαν παιδί δεν τους είδα ποτέ. Χώρισαν όταν ήμουν 2,5 ετών οπότε δε μπορώ να τους θυμάμαι μαζί. Πολύ μετά τους είδα μαζί.
Πολύ μετά, στα 75-80 τους που ερχόντουσαν να κάνουν Πάσχα μαζί μου στο Χιλιομόδι. Εκεί τους είδα να τσακώνονται όπως τσακώνονται δυο ερωτευμένοι. Ήταν τόσο γλυκείς αυτοί οι τσακωμοί. Ήταν σαν να ήταν δυο έφηβοι που βγαίνουν ραντεβού και τσακώνονται. Τότε ζήσαμε κάποιες κοινές μέρες μαζί. Για 3-4 χρόνια περνούσαμε τα Πάσχα μαζί. Δε με απασχόλησε ποτέ ο χωρισμός τους.
Ήταν δυο άνθρωποι που έκαναν τις ζωές τους. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο τότε αλλά δε με απασχόλησε πολύ, ούτε ήθελα να εμπλακώ σε μια τέτοια μυθολογία χωρισμού. Για μένα, η κατάσταση ήταν αυτή, δεν υπήρχε καμία άλλη, δεν γνώρισα κάποια άλλη κατάσταση", εξομολογήθηκε για τους γονείς του.
Παντρεμένος με την πολυαγαπημένη του Μαρία από το 1975
Ο Μανούσος Μανουσάκης, σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, εκτός από επιτυχημένος επαγγελματίας ήταν κι ένας τρυφερός σύζυγος και μπαμπάς δυο παιδιών. Παντρεμένος με την πολυαγαπημένη του, Μαρία από το 1975, ενώ η γνωριμία και η σχέση τους ξεκίνησε το 1972. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, το Μανόλη και την Κλεώνη–Δέσποινα.
"Ως γονείς τούς στηρίξαμε σε αυτά που ήθελαν. Πρέπει να σε "καίει" για να γίνεις κάτι, πόσο μάλλον στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Η Δέσποινα είναι εικαστικός video art και παίρνει το μεταπτυχιακό της στο Βέλγιο, ο Μανόλης είναι συνθέτης και παραδίδει το διδακτορικό του στο Λονδίνο. Επιπλέον, ο Μανόλης έκανε το σχεδιασμό του ήχου της ταινίας, μια τιτάνια δουλειά. Στη συνεργασία δεν είμαστε γιος και πατέρας αλλά ο σκηνοθέτης και ο υπεύθυνος του ήχου, απλά έχουμε μια μεγαλύτερη οικειότητα. Όμως οι ρόλοι είναι ξεκαθαρισμένοι", είχε πει χαρακτηριστικά για την οικογένειά του.
Η ταινία που απαγορεύτηκε από τη Χούντα
Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία "Βαρθολομαίος” το 1973, η οποία απέσπασε ειδική μνεία στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο”, αλλά στη χώρα μας απαγορεύτηκε από τη Χούντα.
Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως: "Άρχοντες” (1978), "Η Σκιάχτρα” (1985), "Παραλάβατε διορισμόν” (1996), "Κόκκινος δράκος” (1998) και "Ουζερί Τσιτσάνης” (2015).
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. "Καλλικαντζαροδουλειές” (1985-1986), "Μικρογραφίες” (1986-1987) και "Τα καλύτερά τους χρόνια” (1989). Οι δραματικές σειρές που σκηνοθέτησε και γνώρισαν τεράστια επιτυχία: "Ψίθυροι Καρδιάς”, "Άγγιγμα Ψυχής”, "Μη μου λες αντίο”, "Τμήμα ηθών”, "Η αγάπη ήρθε από μακριά", "Το κόκκινο ποτάμι”.