To νοσηρό σύμπαν της Φρίντα Κάλο και τα καλλιτεχνικά της αριστουργήματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Το δράμα της προσωπικής ζωής της Φρίντα Κάλο γοητεύει. Όσες και όσοι εκτιμούν την τέχνη της, όσες και όσοι συγκινούνται από την προσωπική της ιστορία, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.
Εδώ και δύο μέρες είναι προσβάσιμη -δωρεάν- η μεγαλύτερη συλλογή που υπήρξε ποτέ έργων, αντικειμένων, φωτογραφιών, συνδεδεμένων με τη Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφο. Μια διαδικτυακή έκθεση.
Τα «Πρόσωπα της Φρίντα» (Faces of Frida) είναι συνεργασία της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στη Φρίντα Κάλο και 33 μουσείων σε επτά χώρες. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της εφαρμογής -διαθέσιμης και για iOS και για
Android- και του ιστότοπου Google Arts & Culture.

Στα 800 «εκθέματα» περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Φρίντα Κάλο. Μεταξύ αυτών και 20 υψηλότατης ευκρίνειας φωτογραφίες έργων της - από την Art Camera του Google Arts & Culture - που έως σήμερα δεν είχαν ψηφιοποιηθεί.
Επιπλέον, προσωπικές φωτογραφίες, αποσπάσματα ημερολογίων, επιστολές, ενδύματα. Σχέδιά της από ιδιωτικές συλλογές, πρώιμες εκδοχές έργων της τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει στο πίσω μέρος πινάκων της (άρα δεν τις έχει δει κανείς που δεν είχε τη δυνατότητα να αγγίξει τους ολοκληρωμένους πίνακές της).
Ακόμη και μία φωτογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα, μεγάλου έρωτά της, συζύγου και μεγάλου βάσανου της, πάνω στην οποία είναι αποτεθειμένα τα χείλη με κόκκινο κραγιόν της Φρίντα.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν «τα μέρη που επέδρασαν στην καριέρα της», μέσα από πέντε Google Street view tours (ακόμη και την περίφημη Γαλάζια Οικία στην Πόλη του Μεξικού, όπου γεννήθηκε και πέθανε).

Ματιά σε βάθος μπορούν να έχουν οι χρήστες και στη συνεχιζόμενη επίδραση της Φρίντα στη μουσική, τη μόδα, τον χορό. Αλλά και να διαβάσουν δοκίμια και αφιερώσεις, κυρίως από γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ καλλιτέχνες.
«Παρ' όλο που οι αυτοπροσωπογραφίες είναι το σημείο συνάντησης στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τη γνωριμία της Φρίντα, η γυναίκα την οποία παραστούν λατρεύεται για πολλά περισσότερα πράγματα από την τέχνη της» δήλωσε, στο Hyperallergic, η επικεφαλής στην Google Arts & Culture, Λουιζέλα Μάτσα.
«Η πολυπλοκότητα της σκέψης της όσον αφορά τον φεμινισμό και την πολιτική, η σχέση της με το σώμα της, η κληρονομιά και η χώρα της, παραμένουν φρέσκες και εξακολουθούν να εμπνέουν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο» τόνισε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- και του ιστότοπου Google Arts & Culture.
Frida - Η ταινία
Μουσείο Φρίντα Κάλο
Το Μουσείο Φρίντα Κάλο (ισπανικά: Museo Frida Kahlo ), γνωστό και ως το Μπλε Σπίτι ( La Casa Azul ) για τους τοίχους με μπλε χρώμα του κοβαλτίου , είναι ένα ιστορικό σπίτι μουσείο και μουσείο τέχνης αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Φρίντα Κάλο . Βρίσκεται στη γειτονιά Colonia del Carmen του Coyoacán στην Πόλη του Μεξικού. Το κτίριο ήταν η γενέτειρα της Κάλο, το σπίτι όπου μεγάλωσε, έζησε με τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα για πολλά χρόνια και όπου αργότερα πέθανε σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο. Το 1957, ο Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε το σπίτι και το περιεχόμενό του για να το μετατρέψει σε μουσείο προς τιμήν της Φρίντα.
Μουσείο Φρίντα Κάλο
Το μπλε σπίτι στο Coyoacan
Τοποθεσία Πόλη του Μεξικό
Πρόσοψη του σπιτιού
Το μουσείο περιέχει μια συλλογή έργων τέχνης από τη Φρίντα Κάλο, τον Ντιέγκο Ριβέρα και άλλους καλλιτέχνες μαζί με τη μεξικάνικη λαϊκή τέχνη του ζευγαριού , προϊσπανικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αναμνηστικά, προσωπικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Η συλλογή εκτίθεται στα δωμάτια του σπιτιού που παραμένει όπως ήταν τη δεκαετία του 1950.
Είναι το πιο δημοφιλές μουσείο στο Coyoacán και ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην Πόλη του Μεξικού.
Δικτυακός τόπος
museofridakahlo.org.mx
Διαβάστε επίσης:
Πού είσαι Φρίντα Κάλο; Ποια ήσουν πραγματικά;
Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο απλά «Frida» συνδυάζει ιδανικά το πλούσιο ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με την πολύχρωμη φαντασμαγορία του έργου της μεγάλης και πανταχού παρούσας Μεξικάνας καλλιτέχνιδος.
Του Δημήτρη Πολιτάκη
Το σώμα της θα αποτελούσε μια μόνιμη πηγή πόνου για όλη της την ζωή, αλλά το ελεύθερο πνεύμα και η ψυχή της παγιδεύτηκαν μόνο προσωρινά. Θα ακολουθούσε η αγάπη για τη ζωγραφική, η πολυκύμαντη σχέση με τον Ριβέρα, ο ακόρεστος ερωτικός της οίστρος, η επαναστατική φλόγα που δεν έσβησε ποτέ, οι μικροί θρίαμβοι, οι μεγάλες απογοητεύσεις, η βαθιά δυσανεξία προς τους πάσης φύσεως προνομιούχους έχοντες και κατέχοντες, από τους «πλούσιους και ηλίθιους gringos» μέχρι τους επαναστάτες της πολυθρόνας και την «παρακμιακή μπουρζουαζία» των πιο επιφανών εκπροσώπων του Σουρεαλισμού.
FRIDA - Official Trailer | Prime Video
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
https://www.lifo.gr/culture/eikastika/giati-oloi-latreyoyn-ti-frinta-kalo
![]() |
Όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ, η Φρίντα Κάλο πόζαρε για πολλούς σημαντικούς φωτογράφους, μεταξύ των οποίων η Ίμοτζεν Κάνιγχαμ, που έβγαλε αυτό το πορτρέτο το 1931. |