Αγαπητό Cretalive,
Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι της Δαμάστας, παρακαλούν κάθε γιορτή την Αρχιεπισκοπή να στείλει παπά.
 Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, οι οποίοι τόσα χρόνια τώρα η εκκλησία για αυτούς ήταν μία τελετουργία στην ζωή τους, νοιώθουν ότι παρακαλούν για τα αυτονόητα. 
Ενώ σε κάθε ενορία του Ηρακλείου είναι τοποθετημένοι από δύο ως τρεις ιερείς στην Δαμάστα (27 χιλ από το Ηράκλειο) δεν επιθυμεί να μετακινηθεί κανείς.

Μετά από τόσα χρόνια, πρώτη χρονιά φέτος στο ιστορικό μνημείο της Δαμάστας ΚΕΡΑΤΙΔΙ, στην βρισκόμενη εκεί εκκλησία, που λειτουργούσαν κάθε χρόνο 71 χρόνια, από τότε που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς οι τριάντα ήρωες της Δαμάστας, για την γιορτή Κων/νου και Ελένης, φέτος δεν υπήρχε παπάς να έρθει να λειτουργήσει. 
Η Αρχιεπισκοπή δεν μπορούσε να στείλει και ο «σημισακός» παπάς του Μαράθου δεν άφησε το Μάραθος για να έρθει στην Δαμάστα.

Θα μου πείτε μόνο αυτό το θέμα έχει το χωριό σου; Σωστά. Αλλά ένα - ένα το αφήνουμε όλοι να περνάει και να λέμε ε δεν έγινε και τίποτα που δεν λειτούργησαν στο ΚΕΡΑΤΙΔΙ.

Το ΚΕΡΑΤΙΔΙ είναι χώρος ιερός, είναι μνημείο, είναι η καρδιά της ΔΑΜΑΣΤΑΣ! Τελετουργίες που χρόνια γίνονται εκεί οφείλουμε οι νεότεροι να τις διεκδικούμε και οι τοπικές αρχές μας να έχουν διεκδικητικό λόγο.
Δρ. Μαρία Τριγώνη