Για πρώτη φορά υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για τη χώρα μας να δικάσει τα άγρια εγκλήματα και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία. "Χαμηλοί τόνοι" από την κυβέρνηση.
Με μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στη Χάγη η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία θα παρευρίσκονται και πολλοί τοπικοί παράγοντες ελληνικών πόλεων που υπέστησαν θηριωδίες.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον για όλη την επόμενη εβδομάδα.
Το βασικό διακύβευμα για τη χώρα μας είναι να αποφασιστεί αν τα εγκλήματα που διαπράττει στρατός κατοχής σε ξένη χώρα είναι ακαταδίωκτα από την δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν (δικαίωμα ετεροδικίας).
Αν το δικαστήριο αποφασίσει να άρει το ακαταδίωκτο ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις τρομακτικές θηριωδίες των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή μαζική εξόντωση πληθυσμών χωριών, κάψιμο χωριών και άλλες καταστροφές παντός είδους.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης, η κυβέρνηση – όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία – κρατά χαμηλούς τόνους, ίσως γιατί δεν θέλει να φανεί πολύ “ενοχλητική” προς την γερμανική κυβέρνηση.
http: //www.newsit.gr/default.phppname=Article&art_id=95283&nslt=1&catid=3
Πληροφορίες για τα ναζιστικά εγκλήματα στη σελίδα των μαρτυρικών πόλεων: http://www.greekholocausts.gr/
Στις 12 Δεκεμβρίου 2000
37 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας ιδρύουν το ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ & ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1940-1945,
"ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ" με έδρα τη Μαρτυρική Πόλη των
Η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου για να μην ξαναγίνει πόλεμος, της μνήμης του Ελληνικού λαού για τη συνεισφορά του στον αγώνα για τη συντριβή του Ναζισμού και του φασισμού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων, διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1940-1945.
Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή , για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών , καθώς επίσης η δημιουργία Δικτύου στα πλαίσια του ευρύτερου ελληνισμού για τη στήριξη αντιστοίχων σκοπών σε διεθνές επίπεδο.(Διαβάστε Περισσότερα...) :http://www.greekholocausts.gr/gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=30