Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το Σύμπαν μας Μιλάει ..........!!!



Πιστεύεται ό,τι στο Σύμπαν επικρατεί σκοτάδι και απόλυτη Σιωπή ;
...οι αποστάσεις των πλανητών , έχουν μια ακολουθία, η οποία δίνει και τη δημιουργία όλου του Σύμπαντος ! Υπάρχει , μαθηματικός νόμος, ο οποίος δημιουργεί τα πάντα ! ¨Ετσι, και οι συχνότητες των αποστάσεων των πλανητών , μας αποδίδουν νότες - ήχους και μάλιστα με συγκεκριμένη διαδοχή και αρμονία ! Πρόκειται για την περίφημη Αρμονία των Μουσικών Σφαιρών του Σύμπαντος του Πυθαγόρα !

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα η ταχύτατη κίνηση όλων των ουρανίων σφαιρών δημιουργεί ήχους και οι τελευταίοι ( οι ήχοι δηλ ) την αρμονία του Σύμπαντος !

Ο μεγάλος ΄Ελληνας μαθηματικός ( υπήρξε ο θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών ) , φιλόσοφος και δάσκαλος Πυθαγόρας , κατέληξε ό, τι η ουσία πάντων των όντων είναι οι αριθμοί και ως εκ τούτου οι αριθμοί είναι ιεροί , όντας αυτή η ίδια η ουσία του κόσμου κι όχι απλώς σύμβολα ποσοτικών σχέσεων ! Μπορεί το Σύμπαν να προήλθε από το χάος αλλά απέκτησε μορφή με το μέτρο και την αρμονία , γιαυτό και πρώτος το ονόμασε " κόσμο " δηλ.τακτοποιημένο σύνολο με τάξη και αρμονία !

Η πιό εκπληκτική του ανακάλυψη , και αυτή που άσκησε την ευρύτερη επίδραση , πάνω στην σκέψη του , αφορούσε το πεδίο της μουσικής . Η αποκάλυψη του ήταν , ό,τι υφίσταται μια σύμφυτη τάξη , μια αριθμητική οργάνωση μέσα στην ίδια τη φύση του ήχου , και η απoκάλυψη παρουσιαζόταν σαν αποκάλυψη σχετική με τη φύση του Σύμπαντος !

Αριθμητική , μουσική και αρμονία είναι για τον Πυθαγόρα αδιαχώριστα μεταξύ τους : μόνο μέσα τους μπορεί κανείς να βρεί το μυστικό κλειδί και να κατανοήσει πραγματικά την κοσμική συμφωνία !

Οι επτά ουράνιες σφαίρες ( Σελήνη , Ερμής , Αρης , Ηλιος , Αφροδίτη , Δίας , Κρόνος ) ,μας δίνουν τους 7 φθόγγους της λύρας και παράγουν μια αρμονία ( δηλ.τον οκτάφθογγο ), λόγω των διαστημάτων που τους κατανέμουν ανά δύο.

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα , εφόσον στην πραγματικότητα ο κόσμος είναι αρμονικά διατεταγμένος , τα ουράνια σώματα που απέχουν ανά δύο , κατά τις αναλογίες των σύμφωνων φθόγγων , παράγουν κινούμενα , λόγω της ταχύτητας της περιστροφής τους , τους αντίστοιχους αρμονικούς φθόγγους .

Ο " κόσμος ", το Σύμπαν δηλ.είναι για τον Πυθαγόρα και τους Πυθαγόρειους σαν επτάχορδη λύρα που δονούμενη , παράγει και εκπέμπει Ουράνια Μουσική !

Ας την ακούσουμε, σε μιά πιθανολογούμενη , σύγχρονη , αναβίωση - παραγωγή , από φυσικούς , αστρονόμους και μουσικούς , στο παρακάτω βίντεο .


΄ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ : ♫ PYTHAGORAS MUSIC ♫