Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ο Άγιος Σπυρίδων εορτάζει σήμερα 12 Δεκεμβρίου και το άφθαρτο σώμα του αιώνες τώρα, βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας και ως «Φύλακας της Πόλης»  έχει, σώσει το όμορφο νησί του Ιονίου μας, τέσσερις φορές από την οθωμανική εισβολή, όπως επίσης και από την πανδημία της πανώλης 2 φορές την εποχή του Μεσαίωνα.



Ο #Άγιος_Σπυρίδων εορτάζει σήμερα 12 Δεκεμβρίου και το άφθαρτο σώμα του αιώνες τώρα βρίσκεται στην πόλη της #Κέρκυρας,
και ως «Φύλακας της Πόλης»
έχει σώσει το όμορφο νησί του Ιονίου μας τέσσερις φορές από την οθωμανική εισβολή, όπως επίσης και από την πανδημία της πανώλης 2 φορές την εποχή του Μεσαίωνα.

Γεννήθηκε στην #Κύπρο αλλά το σκήνωμα του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την #Κωνσταντινούπολη από πιστούς για να γλυτώσει από τους Οθωμανούς.


 
Η εκκλησία κτίστηκε το 1589 από την οικογένεια #Βούλγαρη και αρχιτεκτονικά είναι Επτανησιακης Βασιλικής τεχνοτροπίας,
ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού.



Έχει εντυπωσιακό καμπαναριό που φαίνεται από όλη την πόλη και ιδιαίτερη εσωτερική διακόσμηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οροφή της εκκλησίας, η περίφημη «ουρανία» του ναού, χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια,
17 χρυσοποίκιλτες αναπαραστάσεις με σκηνές από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα και από τα Ευαγγέλια, ζωγραφισμένα αρχικά από το σπουδαίο Κερκυραίο ζωγράφο,
#Παναγιώτη_Δοξαρά, το 1727.
Το επίσης εντυπωσιακό τέμπλο του ναού φτιάχτηκε το 1864 από παριανό μάρμαρο και οι εικόνες του φιλοτεχνήθηκαν από τον κερκυραίο ζωγράφο #Σπύρο_Προσαλέντη.
Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα όλων των Ορθοδόξων,
αποτελεί από μόνη της ένα έργο τέχνης, ενώ βεβαίως πάνω απ' όλα προκαλεί συγκίνηση και
Δέος το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, άφθαρτο από την 12η Δεκεμβρίου το 348 μ.Χ, ημερομηνία κοιμήσεώς του!
@mariarosa
Μπείτε στην ιστοσελίδα
https://gr.worldorgs.com και περιηγηθείτε στον μοναδικό αυτόν Ιερό ναό στην #Κέρκυρα στον ναό του προστάτη της του #Αγίου_Σπυρίδωνα
https://gr.worldorgs.com/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B9%CE%B5%CF%81-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1#



Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα χτίστηκε αρχικά στην πλατεία Sarocco στην πόλη της Κέρκυρας.

Ωστόσο, το 1590 ανεγέρθηκε στη σημερινή του θέση.

Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας είναι χαρακτηριστική της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που φαίνεται σε όλη την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

Το καμπαναριό του είναι το ψηλότερο σημείο της πόλης και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις καθώς το πλοίο πλησιάζει στο νησί.

Οι ντόπιοι έχουν βαθιά πίστη στον Άγιο Σπυρίδωνα, που θεωρείται ο φύλακας του νησιο

*Εντός της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα

Είναι γνωστό ότι έσωσε το νησί τέσσερις φορές από την οθωμανική εισβολή, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που η εκκλησία αυτή είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Κέρκυρας.

Ο Σπυρίδων και η Σπυριδούλα είναι πολύ κοινά ονόματα στο νησί και οι ντόπιοι αναφέρονται στον άγιο προστάτη τους όταν χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

Έκανε πολλά θαύματα που ήταν ο κύριος λόγος που τον θεωρούσαν άγιο ακόμη και πριν από το θάνατό του.

Ο Άγιος Σπυρίδων συμμετείχε και στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), αντικρούοντας τα θεολογικά επιχειρήματα του Άρειου και των οπαδών του.

Υπηρέτησε επίσης ως 6 Τριμυθούς, επαρχίας Λάρνακας Κύπρου, μέχρι που πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 348 μ.Χ.

*Λείψανα Αγίου Σπυρίδωνα

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Άγιο σώμα του παρέμεινε άφθαρτο, εκτός από το δεξί του χέρι.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το λείψανό του διατηρεί τη θερμοκρασία ενός ζωντανού σώματος.

Η σάρκα του έχει παραμείνει εύπλαστη και έχει μελετηθεί και εξεταστεί από πολλούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και κανένας από αυτούς δεν έχει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

*Ο Άγιος Σπυρίδων εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι γνωστός ως «The Walking Saint» και οι μεταξωτές παντόφλες του αντικαθίστανται συχνά καθώς λέγεται ότι φθείρονται καθώς περπατά στον κόσμο κάνοντας θαύματα.

Το φέρετρό του έχει αφαιρούμενο πάτο, ώστε οι ιερείς να μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τα παπούτσια του.

Και σήμερα, την ημέρα της γιορτής του, χιλιάδες χιλιάδες προσκυνητές θα τον επισκεφτούν και θα φιλήσουν τα πόδια του.

Μετά τον εκκλησιασμό και την πομπή, ντόπιοι και επισκέπτες θα πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς γιορτάζουν αυτόν τον θαυματουργό Άγιο που αγαπιέται πολύ.