Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΡΑΔΙΟ - ΡΑΔΙΟ = ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ... Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα ! ΄Ηταν 13 Φεβρουαρίου 1946,όταν εξέπεμψε για πρώτη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΟΗΕ .


13η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου


Στις 13/2/1946, εξέπεμψε για πρώτη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΟΗΕ και προς τιμήν αυτής της ημερομηνίας, η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ,και ήταν το 2012 όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά η ημέρα που αφορά το ραδιόφωνο, με πρωτοβουλία της UNESCO.Το μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν για την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.



"Από την εφεύρεσή του πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το ραδιόφωνο έξαψε τη φαντασία, άνοιξε την πόρτα στην αλλαγή και αποτέλεσε έναν σωτήριο δίαυλο πληροφοριών. 
Το ραδιόφωνο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει. Προωθεί τη δημοκρατική έκφραση και διαμορφώνει ιδέες.
Από τα βραχέα κύματα, τα FM μέχρι την δορυφορική μετάδοση, το ραδιόφωνο συνδέει τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται. 
Σε καταστάσεις συγκρούσεων και περιόδους κρίσης, το ραδιόφωνο αποτελεί μία γραμμή ζωής για τις ευάλωτες κοινότητες.
Το ραδιόφωνο είναι πολύτιμο και οικονομικό. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο ΟΗΕ χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για επικοινωνήσει με τους λαούς του κόσμου. Η ραδιοφωνική υπηρεσία του ΟΗΕ φωτίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ, από τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι την προστασία των παιδιών, τη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων,
Είμαστε περήφανοι για την πλούσια ιστορία της ραδιοφωνικής μας παραγωγής σε πολλές γλώσσες και τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο ώστε να πληροφορήσουμε και να υπηρετήσουμε τον κόσμο.
Στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ας γιορτάσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου και ας συνεργαστούμε για να συντονίσουμε τον κόσμο στη συχνότητα της ειρήνης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους".

Aναδημοσιεύουμε από το ΒΗΜΑ media παρακάτω 
Από το αρχείο της δημόσιας τηλεόραση
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου



Με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μιλούν για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, πρώην εργαζόμενοι και στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), όπως ο τεχνικός Βασίλης Κροντηρας, οι παραγωγοί Φραγκίσκη Καρόρη και Έρση Αστεριάδη, η εκφωνήτρια Ιωάννα Ρουμάνη, οι εκφωνητές Νίκος Χάκκας και Τάκης Νατσούλης, ο προϊστάμενος Μουσικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάβδας, καθώς και ο παραγωγός Νίκος Μουρκάκος, η ηθοποιός Μάρω Κοντού, η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα και οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Παπαδάκης.
Το ντοκιμαντέρ διατρέχει την ιστορική πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις απαρχές του – με τις πρώτες πειραματικές απόπειρες από το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» το 1928 και την εγκατάσταση του πρώτου ραδιοφωνικού πομπού στα Νέα Λιόσια το 1938 – μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966.
Μέσα από την καταγραφή μαρτυριών ανθρώπων του ραδιοφώνου του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ, με προεξέχουσα μορφή τον ιδρυτή του Β΄ Προγράμματος Γιάννη Σιάσκα, και την παρουσίαση ηχητικών ντοκουμέντων της περιόδου 1952 - 1965, αναπαριστώνται το κλίμα της εποχής και ο ρόλος του ραδιοφώνου, σε σχέση με τα τότε κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. 
Καταγράφεται η συμβολή του ραδιοφώνου στον πολιτισμό και η σχέση του με τη μουσική παραγωγή της εποχής: το δημοτικό τραγούδι, το λυρικό θέατρο με την παρουσία της Ελαφράς Ορχήστρας του ΕΙΡ, τη συμφωνική μουσική, το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1959, το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπως, στις παιδικές «Θεία Λένα» και «Καλημέρα παιδάκια» της Αντιγόνης Μεταξά, στη ραδιοφωνική σειρά «Πικρή, Μικρή μου Αγάπη»  αλλά και στην ιστορία του ραδιοφωνικού θεάτρου. Περιγράφεται ο ρόλος του ραδιοφώνου στην Κατοχή και την Αντίσταση ενώ γίνεται αναφορά στη λογοκρισία, μέσα από μαρτυρίες καλλιτεχνών όπως του Λυκούργου Καλλέργη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον ενημερωτικό ρόλο του ραδιοφώνου και στην κάλυψη των κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της εποχής. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται αποσπάσματα ιστορικών ραδιοφωνικών εκπομπών, μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ παρουσιάζεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και αρχειακά κινηματογραφικά πλάνα.