#Παγκόσμια_Ημέρα_Ελληνικής_Γλώσσας
🇬🇷🗣️
📝📚📖🇬🇷
#Σαν_σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, πεθαίνει στην #Κέρκυρα ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις, ο
#Εθνικός_ποιητής της πατρίδας μας ο
#Διονύσιος_Σολωμός, αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής, από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού & ο δημιουργός του
#Εθνικού_Ύμνου 🇬🇷 ο "Ύμνος εις την Ελευθερία", #Διονύσιος_Σολωμός✝️🕯️
'Ηταν Μάιος του 1823, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της 'Ελληνικής 'Επανάστασης, όταν έγραψε το μεγαλειώδες Ποίημα με τις 158 στροφές με τους 632 στίχους που αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση ύμνο κράτους παγκοσμίως,του οποίου οι δύο πρώτες στροφές, μελοποιήθηκαν από τον #Νικολάο_Μάντζαρο & αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το1865) & της Κύπρου (από το 1966).
« Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα ». Δ.Σ
Το 2017 η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,
σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).
«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες
παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Ο "Ύμνος εις την 'Ελευθερίαν"
γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το ποίημα συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό. Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες, ενώ, στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν και άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο (2η το 1837 και 3η το 1839-40), ο οποίος υπέβαλε το έργο του στο Βασιλιά Όθωνα (4η «αντιστικτική» μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844).

Παρά την τιμητική επιβράβευση του μουσικοσυνθέτη Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα (Ιούνιος 1845) και του Διονυσίου Σολωμού με το Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος (1849), το έργο (και ειδικά η πρώτη μελοποίησή του) διαδόθηκε μεν ως «θούριος», αλλά δεν υιοθετήθηκε ως ύμνος από τον Όθωνα. Ο Μάντζαρος το 1861 επανεξέτασε για 5η φορά το έργο, αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών.
Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισκέφθηκε την Κέρκυρα το 1865 μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, άκουσε την εκδοχή για ορχήστρα πνευστών της αρχής της πρώτης μελοποίησης που έπαιζε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και του έκανε εντύπωση. Ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (Υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδος.
9 Φεβρουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής 🇬🇷 Γλώσσας
1 από τις 24 επίσημες Γλώσσες της 🇪🇺
#Παγκόσμια_Ημέρα_Ελληνικής_Γλώσσας
#InternationalGreekLanguageDay #GreekLanguageDay
#GreekLanguage
#ΠαγκόσμιαΗμέραΕλληνικήςΓλώσσας
#LenguaGriega #linguagreca #languegrecque #Ευρωκοινοβούλιο
#InternationalGreekLanguageDay #GreekLanguageDay
#Dionysios_Solomos