Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μια στάση στη μνήμη, μια κίνηση διάρρηξης της λήθης, και μια κραυγή διακριτικής και διακριτής οργής στην ατελεύτητη αδικία...Κύπρος 20 Ιουλίου 1974.



#Cyprus - Κύπρος1974

Κύπρος - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ -20 Ιουλίου 1974 - 50 χρόνια πριν την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και την παράνομη κατοχή έκτοτε του 37% του νησιού.


Αν άκουγε εκείνη την αποφράδα ημέρα Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 τον ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου ΡΙΚ θα νόμιζε ότι είναι μια ακόμα συνηθισμένη ημέρα Σαββάτου...

Κύπρος 🇬🇷🇨🇾 Αττίλας 🇹🇷 Σαν Σήμερα Τουρκική Εισβολή 🇬🇷🇨🇾 Μαύρη Επέτειος
Δεν ξεχνάμε free cyprus
Η Κύπρος είναι Γη Ελλήνων 🇬🇷🇨🇾
'Ενωση με την Ελλάδα τώρα 🇬🇷🇨🇾

50 Χρόνια Κατοχή🇬🇷🇨🇾

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
Καραολής & Δημητρίου θα γενώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει πια ντροπή.

🎤Βασίλης Σκουλάς - Αττίλας- Ανέκδοτο τραγούδι


Μέλι πικρό στην Κύπρο
πίνουνε πολύ
Αμμόχωστο Κερύνεια και Λευκωσία
κι ο Αττίλας πίσω απ’ την
πράσινη γραμμή
τ’ αδέρφια μας κρατάει σε αιχμαλωσία.

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
τους πρόσφυγες και τους νεκρούς μας δεν ξεχνώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει γίνει φυλακή.

Μέλι πικρό στην Κύπρο πίνουνε πολύ
κι η διχοτόμιση ματώνει την καρδιά μας
όταν προδόθηκε εκείνο το πρωί
κι ο Αττίλας πάτησε τα χώματά μας.

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
Καραολής και Δημητρίου θα γενώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει πια ντροπή.

Διαβάστε Επίσης:
Ο Κρητικός Λοκατζής που το 1974 στην Κύπρο διέλυσε μόνος του πέντε άρματα κι ένα τουρκικό τάγμα!
https://www.rethemnosnews.gr/rethymno/349262_o-kritikos-lokatzis-poy-1974-stin-kypro-dielyse-monos-toy-pente-armata-ki-ena





      


                                                                        ✍️Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Παιδί με μια φωτογραφία»


🎹Μάριος Τόκας 🎼🎶🎵


🎤Δημήτρης Μητροπάνος

Παιδί με μια φωτογραφία στο χέρι


με μια φωτογραφία στα μάτια του βαθιά


και κρατημένη ανάποδα με κοίταζε.

Ο κόσμος γύρω του πολύς· κι αυτό


είχε στα μάτια του μικρή φωτογραφία,


στους ώμους του μεγάλη και αντίστροφα —


στα μάτια του μεγάλη, στους ώμους πιο μικρή,


στο χέρι του ακόμα πιο μικρή.

Ήταν ανάμεσα σε κόσμο με συνθήματα


και την κρατούσε ανάποδα· μου κακοφάνη.

Κοντά του πάω περνώντας πινακίδες


αγαπημένων είτε αψίδες και φωνές


που ’χαν παγώσει και δε σάλευε καμιά.

Έμοιαζε του πατέρα του η φωτογραφία.


Του τηνε γύρισα ίσια κι είδα πάλι


τον αγνοούμενο με το κεφάλι κάτω.

Όπως ο ρήγας, ο βαλές κι η ντάμα


ανάποδα ιδωμένοι βρίσκονται ίσια,


έτσι κι αυτός ο άντρας ιδωμένος ίσια


γυρίζει ανάποδα και σε κοιτάζει.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ακαδημαϊκό Ελληνοκύπριο ποιητή 

Κυριάκο Χαραλαμπίδη εδώ:

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Με μια φωτογραφία στα μάτια του βαθιά…

https://www.tanea.gr/2024/07/18/lifearts/kyriakos-xaralampidis-me-mia-fotografia-sta-matia-tou-vathia/



Η δική μου η πατρίδα

✍️Νεσέ Γιασίν- τουρκοκύπρια ποιήτρια, Μάριος Τόκας🎹

Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν’ αγαπά


έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά


Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο


ποιό από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ;


Αυτό το ποίημα "Η δική μου η πατρίδα" έγραψε στα 18 της χρόνια, η τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσέ Γιασίν, & έγινε σύμβολο της κυπριακής επανένωσης. Το ποίημα έχει μελοποιήσει ο Κύπριος συνθέτης που λάτρεψε την πατρίδα του ο #Μάριος Τόκας.

Η Νεσέ Γιασίν ( το όνομά της σημαίνει Χαρά) γεννήθηκε το 1959, στην ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού, από Τουρκοκύπριους γονείς. Μετά τις σπουδές της βρέθηκε στην κατεχόμενη μεριά της Λευκωσίας.Διδάσκει τουρκοκυπριακή λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ενώ δραστηριοποιείται έντονα για την ένωση του νησιού μέσα από την ακαδημαϊκή της καθημερινότητα, την ποίησή της και με την αρθρογραφία της σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά έντυπα.


Στο βίντεο (1991), ο Μάριος Τόκας παίζει στο πιάνο και τραγουδά στα ελληνικά και στα τουρκικά τους στίχους που μελοποίησε ο ίδιος, έχοντας στο πλευρό του την Νεσέ Γιασίν "Βλέπετε πόσο εύκολα σπάζουν τα τείχη και οι πράσινες γραμμές" ; ακούγεται να λέει ο συνθέτης, μέσα σε επευφημίες, πριν ξεκινήσει να τραγουδά.



Ας είναι όλοι εμείς οι αθώοι επί γης θα συνεχίσουμε να περιμένουμε και να ευχόμαστε 🙏 την απόδοση της Δικαιοσύνης ⚖️ 

50 χρόνια μετά κι όμως δεν θα πάψουμε 

να Καρτερούμεν

🎤Νταλάρας Γιώργος
Άλμπουμ: Των αθανάτων
🎹Λάγιος Δημήτρης🎼🎶🎵
✍️Λιπέρτης Δημήτρης
'Έτος Κυκλοφορίας: 1994




Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν




"Αμμόχωστος- Λεμονανθούσα μου κυρά "

1997 -Συναυλία της Αλεξίας για την Αμμόχωστο.

Τραγούδι: Αλεξία  

Μουσική: Μάριος Μελετίου 

Ποίηση -Πεζά: Κλαίρη Αγγελίδου.

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Ποταμίτης 

Διαβάζουν Οι Ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος - Θέμης Μπαζάκα- Δημήτρης Ποταμίτης - Ελένη Χατζηαργύρη - Δέσποινα Μπεμπεδέλη.






Κύπρος, 20η Ιουλίου του 1974, ώρα 5:30 το πρωί...Ήταν η ώρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στις ακτές τις Κερύνειας…Ήταν η Μαύρη μέρα...η αποφράδα μέρα της εισβολής… 50 ολόκληρα χρόνια πριν... όταν ήχησαν οι σειρήνες της επιφυλακής...μισός αιώνας συμπληρώθηκε από την «μαύρη» τουρκική επέλαση του Αττίλα1 – 50 ολόκληρα χρόνια που Μαυροφορέθηκε το νησί και η Ψυχή της Κύπρου μας...Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση...50 ολόκληρων χρόνων...




Κύπρος 50 χρόνια μετά…

Την ώρα που ο Ερντογάν στήνει «φιέστες» και μοιράζει σε όλο τον κόσμο δεσμεύσεις περί αιώνιας αδελφότητας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων… η Κύπρος βάζει ένα ακόμα καρφί στην πληγή… Ένας ακόμα χρόνος με τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής στο νησί μας.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που με την κωδικό ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, δεν άφησε ποτέ τη δυστυχία να σβήσει από τον μαύρο τούτο τόπο.

Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες (ελληνοκύπριους και ελλαδίτες), υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στο μεταξύ, άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός. Και να σκεφθεί κανείς ότι την Ελλάδα κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί και ο Στρατός αν μη τι άλλο θα έπρεπε να βρισκόταν σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.



Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ως εντολοδόχος του Κίσινγκερ, συναντάται στο Πεντάγωνο με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπονάνο.
Ο παριστάμενος Δημήτριος Ιωαννίδης σε οργίλος ύφος απευθύνεται προς τον Σίσκο «Μας εξαπατήσατε… Ημείς θα κηρύξωμεν πόλεμον!» 
και αποχωρεί από τη σύσκεψη. 
Έκτοτε, τα ίχνη του αόρατου δικτάτορα χάνονται.
Ο Σίσκο στη διάρκεια της ημέρας μάταια αναζητεί αρμόδιο για συνομιλίες.

Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του
«ξένου στρατιωτικού δυναμικού». 
Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της. Γενικά, η διεθνής αντίδραση κατά του «Αττίλα» είναι χλιαρή.


Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα 2 τουρκικά αντιτορπιλικά.

Την ίδια μέρα, σημειώνεται δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής. Ο Σίσκο, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, δεν βρίσκει κάποιον αρμόδιο στην Αθήνα να διαπραγματευτεί, καθώς όλοι οι αρμόδιοι έχουν εξαφανιστεί. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί η ανακωχή να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.



Στις 2 το πρωί της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά τύπου Νοράτλας, που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά πλησίον του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους), ενώ άλλα 2 να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι εισβολείς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αποβιβάζουν άρματα μάχης και το μεσημέρι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας.

Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της.

Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα.
Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις.

Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Διαβάστε Επίσης: