Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Παρά τον τρομερό σεισμό η Τουρκία βομβάρδισε την πόλη #Τελ Ριφάατ στη #Συρία

 



Την Τρίτη, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή της πόλης Τελ Ριφάατ στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, αν και ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα τα ξημερώματα.
Μια τοπική πηγή είπε στον North Press ότι οι τουρκικές δυνάμεις στόχευσαν το Τελ Ριφάατ με αρκετές οβίδες.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες, σύμφωνα με την πηγή.
Η πόλη Τελ Ριφάατ, 35 χλμ. βόρεια της πόλης του Χαλεπίου, αποτελεί καταφύγιο για τους εκτοπισμένους από την Αφρίν από το 2018 μετά την τουρκική εισβολή στην Αφρίν και την ύπαιθρό του, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 300.000 Κούρδων ντόπιων κατοίκων.



Υπάρχουν 1.662 εκτοπισμένες οικογένειες από την Αφρίν και 35 εκτοπισμένες οικογένειες από την Ιντλίμπ που ζουν στην Τελ Ριφάατ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αυτόνομης Διοίκησης της Αφρίν, η οποία δραστηριοποιείται επί του παρόντος στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Υπάρχουν επίσης 630 οικογένειες που περιλαμβάνουν περίπου 3.000 άτομα των κατοίκων της Τελ Ριφάατ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα καθώς η Τουρκία και η Συρία υφίστανται τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους.
Τη Δευτέρα στις 4.17 π.μ., η Συρία επλήγη από έναν σεισμό που είχε επίκεντρο κοντά στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ.
Ο αριθμός των νεκρών από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Συρία έφτασε τους 1.805 και 3.955 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης του North Press.
Στην Τουρκία, οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 3.381 και οι τραυματίες σε 20.426, σύμφωνα με την Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).
Εκατοντάδες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν και στις δύο χώρες.
Πηγή: tribune.gr




Σεισμός Συρία: 2.808 νεκροί και 5.092 τραυματίες – Εκατοντάδες οικογένειες κάτω από τα ερείπια.



Σεισμός Συρία: Χωρίς πόσιμο νερό και ψωμί γειτονιές στο Χαλέπι








Αιγύπτιοι διασώστες στην κατεχόμενη από τζιχαντιστές και Τούρκους περιοχή της Αφρίν στη Συρία



Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει τη Συρία








Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στη σεισμόπληκτη Συρία



Σεισμός Τουρκία: Αναζητούν τους συγγενείς τους σε ανοιχτούς χώρους «στρωμένους» με πτώματα

#Σεισμός_Τουρκία #Σεισμός_Συρία Μια από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές που ακολούθησαν το μεγάλο σεισμό στα σύνορα της #Τουρκίας με τη #Συρία, καταγράφηκε στο #Χαλέπι.

 


#Σεισμός_Τουρκία #Σεισμός_Συρία
Μια από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές που ακολούθησαν το μεγάλο σεισμό στα σύνορα της #Τουρκίας με τη #Συρία, καταγράφηκε στο #Χαλέπι. 

Μητέρα γέννησε το μωρό της κάτω από τα χαλάσματα & ξεψύχησε.

'Ηταν μια γυναίκα ετοιμόγεννη που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της που κατέρρευσε &λίγη ώρα αργότερα, ενώ συνέχιζε να παραμένει εγκλωβισμένη, γέννησε.



Κι ενώ το μωράκι σώθηκε αφού δέχθηκε την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, δυστυχώς η μητέρα του ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα κάτω από τα χαλάσματα. Συγκλονίζει το βίντεο από το Χαλέπι, με τον διασώστη να μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, το νεογέννητο που ανέσυρε από τα ερείπια, το οποίο έχει ήδη μείνει ορφανό από μητέρα.

Στο βίντεο που ανάρτησε στο twitter δημοσιογράφος, φαίνεται ένας άντρας να μεταφέρει το νεογέννητο μωράκι που ανασύρθηκε κάτω από τα χαλάσματα και να τρέχει για να το μεταφέρει σε ασφαλές μέρος.
https://twitter.com/Talhaofficial01/status/1622665033309200387?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622665033309200387%7Ctwgr%5E1e64457590b1707331a089fa60c969f214060530%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ant1news.gr%2Feidiseis%2Farticle%2F658199%2Fseismos-sti-syria-gennise-kato-apo-ta-xalasmata-kai-xepsyxise-eikones-

#Σεισμός_Τουρκία #Σεισμός_Συρία #EMAK Συγκλονιστικές στιγμές από τις σκηνές διάσωσης της #ΕΜΑΚ στην Τουρκία έρχονται στη δημοσιότητα.

 



#Σεισμός_Τουρκία #Σεισμός_Συρία #EMAK
Συγκλονιστικές στιγμές από τις σκηνές διάσωσης της #ΕΜΑΚ στην Τουρκία έρχονται στη δημοσιότητα. 




Οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να σώσουν από τα ερείπια ενός σπιτιού ένα 6χρονο κοριτσάκι & τον πατέρα του, σε βάθος 7 μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη#Αλεξανδρέττα #Χατάι της Τουρκίας, ενώ το 7χρονο παιδί της οικογένειας δεν τα κατάφερε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι.

Η 6χρονη αδερφή της άτυχης Φατμέ ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή
 Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο & συνέχισε να ψάχνει. 

Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Την φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι 2 διασώστες από την ελληνική ομάδα

Χώθηκαν στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Μίλησαν μαζί της &τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί & δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος 7 μέτρων.

'Εφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός &φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ σημείωσε πως το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.

Με ειδικά εργαλεία απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο, άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της ωστόσο ήταν αργά. Ελληνες & Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια & ζήτησαν από τις κάμερες να φύγουν.Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμέ ωστόσο δεν έφυγε από το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμέ, χωρίς να το ξέρουν υπήρχε η 6χρονη αδερφή της

Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. «Γιαβάς, γιαβάς» φώναζαν οι Τούρκοι διασώστες καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο, όπως περιγράφει η #ΕΡΤ. 

Μέχρι στιγμής, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη &μία 11χρονη, ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. 

Όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, οι επιχειρήσεις έρευνας & διάσωσης συνεχίζονται.
Η κατάσταση στην Τουρκία σε επίπεδο συντονισμού είναι τόσο χαοτική που άφησαν την 1η ΕΜΑΚ να κάθεται άπραγη & να περιμένει στο Α/Δ Αδάνων επί 10 ώρες μέχρι να αποφασίσουν που θα την στείλουν. Επιπλέον είχαν και τις πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες( θερμοκρασία υπό το μηδέν,βροχή &χιόνι), να αντιπαλέψουν.
Έλληνας διασώστης από Τουρκία μιλά για Βιβλική καταστροφή, όπου τα κτίρια είναι πεσμένα σαν χαρτόκουτα...



Η πατρίδα μας είναι η πρώτη χώρα που έσπευσε στην γείτονα  Τουρκία για βοήθεια με το  επίλεκτο σώμα διασωστών της 1ης ΕΜΑΚ με  C-130 με 21 διασώστες, 5 γιατρούς & στελέχη του ΕΚΑΒ, που αναχώρησε τις απογευματινές ώρες της χθεσινής ημέρας, από την  Ελευσίνα και έχει, ήδη φτάσει, για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό των άτυχων γειτόνων μας, αφήνοντας στην άκρη τα όσα μας χωρίζουν ...