Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Εκατομμύρια ευρώ αρπάζει η Μ.Κ.Ο. της Ρεπούση!
Το καλσόν της Ρεπούστη
Εκατομμύρια ευρώ αρπάζει
η Μ.Κ.Ο. της Ρεπούση

Συνωστισμός κρατικών επιχορηγήσεων για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) της Ρεπούση. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, εκτός της προσπάθειας για διαστρέβλωση της ιστορίας (συνωστισμός στη Σμύρνη κλπ), ηγείται και της ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με έδρα την Αθήνα.
Δημοσιεύματα του Τύπου όπως και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάνουν λόγο για έναν χορό κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε υψηλούς μισθούς αργόμισθων στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ, με υπερκοστολογήσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, ιστοσελίδων, διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ.
Όλα αυτά συνθέτουν το ανεξέλεγκτο «πάρτυ» της ΜΚΟ της Ρεπούση, ένα πάρτυ το οποίο γίνεται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να μειώνεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο για το έτος 2011, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» επιχορηγήθηκε και μοιράστηκε το ποσό της τάξεως των 3.800.000 ευρώ, για πρόγραμμα που υλοποίησε, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα» μοιράστηκε 294.872 ευρώ, για ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το trafficking γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών μοιράστηκε 200.000 ευρώ. Ως εταίρος στο πρόγραμμα συνΑΝΑΠΤΥΞΗ μοιράστηκε το ποσό των 720.763 ευρώ. Για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» έλαβε 15% από το ύψος της επιχορήγησης που ανερχόταν στα380.000 ευρώ, και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέλος στο όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

http://udemand.wordpress.com/2013/03/11/%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC-%CE%BA-%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CE%B5/
πηγή:http://hellenicinterest.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html

Σεισμός από τις αποκαλύψεις της Λ. Κανέλλη: Πίσω από τις ΜΚΟ κρύβονται μυστικές υπηρεσίες – 38,5 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ για να βρουν δουλειά σε 1.800 άτομα


Μέγεθος κειμένου - Η Λιάννα Κανέλλη προκαλεί τριγμούς από τις αποκαλύψεις στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ

- Χαρακτήρισε σκοτεινό πρόσωπο τον Άλεξ Ρόντο και μίλησε για τη δικαστική της διαμάχη με την Μαργαρίτα Παπανδρέου
-
 Αποκάλυψε πως το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ δεν είναι τόσο τα λεφτά αλλά τα σχέδια μέχρι και για ανατροπή κυβερνήσεων
- Για την ΜΚΟ με τις νάρκες δήλωσε πως η κομπίνα κόπηκε το 2009 επειδή όμως δεν υπήρχαν χρήματα
- ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ

 Χείμαρρος ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ με αφορμή το σκάνδαλο για τις ΜΚΟ, το χορό των εκατομμυρίων που έχουν δαπανηθεί για αυτές, αλλά και τον σκοτεινό τους ρόλο σε πολλές περιπτώσεις.

Η κα Κανέλλη η οποία ως βουλευτής και δημοσιογράφος "κυνηγάει" χρόνια το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε πως το θέμα των ΜΚΟ δεν είναι τόσο η σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έδωσε μία άλλη διάσταση πολύ πιο επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, τόνισε πως μέσω των ΜΚΟ υπάρχει σχέδιο προκειμένου να δημιουργούνται ζητήματα σε διάφορες χώρες, να δημιουργούνται κινήματα, αλλά και να ανατρέπονται κυβερνήσεις.

Για αυτό το λόγο η κα Κανέλλη ισχυρίστηκε πως πίσω από τις περισσότερες ΜΚΟ κρύβονται μυστικές υπηρεσίες και για αυτό τον λόγο χαρακτήρισε τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή τον Άλεξ Ρόντο ως σκοτεινό πρόσωπο.

Όπως σημείωσε λόγω του Άλεξ Ρόντου και των απόψεων της η κα Κανέλλη βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κα Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω και τον σκοτεινό ρόλο των ΜΚΟ το ζήτημα που τίθεται δεν είναι μόνο το πόσα λεφτά πήγαν σε τσέπες, αλλά ποιός ενδεχομένως πονηρό σκοπό εξυπηρετούσαν στην Ελλάδα οι συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Φαίνεται από όσα αποκάλυψε η κα Κανέλλη πως μέσω των ΜΚΟ μάζευαν και ψήφους αγοράζοντάς τους με βρώμικο χρήμα. Την ίδια ακριβώς καταγγελία έκανε νωρίτερα στο NewsIt και ο κ. Ρακιντζής ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του και έκανε λόγο για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις ΜΚΟ.  Οπως χαρακτηριστικά είπε "ξέρω οτι για να πάρεις μια χορηγία υπήρχε παρέμβαση με πολιτικό αντίκτυπο. Επαιρναν για ανταλλαγή κάποιες ψήφους και υπήρχε πολιτκή επιρροή".

Αναφορικά με την απάτη με την ΜΚΟ για τις νάρκες δήλωσε πως η κομπίνα κόπηκε γύρω στο 2009, αλλά όχι γιατί υπήρξε κάποια έρευνα ή κάποια βούληση για νοικοκύρεμα των οικονομικών, αλλά γιατί απλά τότε είχαν τελειώσει τα χρήματα όχι μόνο για τη ΜΚΟ αλλά και για τη χώρα. 

Αυτό όμως που αποκάλυψε στη συνέχεια η Λιάνα Κανέλλη ξεπερνάει κάθε όριο και προκαλεί οργή. Σύμφωνα με όσα είπε δαπανήθηκαν περί τα 38,5 εκατομμύρια σε 707 ΜΚΟ για να κάνουν... τι φαντάζεστε; 

38,5 εκατομμύρια ευρώ για να βρουν δουλειά σε 1.800 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι κοστολόγησαν πως για να βρει δουλειά ένας άνθρωπος χρειάζονται περί τις 21.000 ευρώ. Από όλα αυτά τα χρήματα οι ΜΚΟ ενεργούσαν κυριολεκτικά ως ατζέντηδες λαμβάνοντας το 5%. Το φαινόμενο αυτό παρατηρούνταν κυρίως στους δήμους και αυτό δείχνει άλλον έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να εξαγοράσει ψήφους. 

Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη επικαλέστηκε μελέτες ακόμα και του ΟΗΕ σύμφωνα με τις οποίες αποδεικνύονται πως οι ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο "τρώνε" το 80% των φιλανθρωπικών δράσεων, κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως εάν ενας άνθρωπος δίνει 100 ευρώ για τα παιδιά της Αφρικής, φτάνουν στα παιδιά αυτά μόνο τα 20 ευρώ και τα υπόλοιπα στις "αμαρτωλές" ΜΚΟ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
πηγή :
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=270985&catid=3

Με υπογραφή Καραμανλή "γεννήθηκε" η πρώτη ΜΚΟ – Την πλήρωναν 8 εκατ. ευρώ για να... μετράει τις υπόλοιπες – Ρόντος: Ο Γιώργος τις έβαλε σε τάξη

Με υπογραφή Καραμανλή `γεννήθηκε` η πρώτη ΜΚΟ – Την πλήρωναν 8 εκατ. ευρώ για να... μετράει τις υπόλοιπες – Ρόντος: Ο Γιώργος τις έβαλε σε τάξη

- Πρόεδρός της είχε οριστεί από τον Κώστα Καραμανλή ο δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου

- Η “μητέρα των ΜΚΟ” ξόδεψε 7.476.935 € μέσα σε 5 χρόνια
- Εκτός από τα 9.500 ευρώ το μήνα που έπαιρνε ο πρόεδρός της, λάμβανε και αποζημιώσεις για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΔΣ
- Μόνο μια στις 10 ΜΚΟ είναι νόμιμη!
- Άλεξ Ρόντος: Η εξουδετέρωση των ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν χωρίς παραστατικά. Άλλη μία περίπτωση σκανδαλώδους διαχείρισης φέρνουν στο φως οι εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Πρόκειται για το “Έργο Πολιτών”, την πρώτη κρατική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2005 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Σκοπός της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια.
Έξι χρόνια αργότερα έκλεισε, βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.

Δια χειρός... Καραμανλή


Πρόεδρός της ορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κ. Καραμανλή ο Στέλιος Συρμόγλου, στέλεχος της ΝΔ, καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος.

Όταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός πολιτισμού Μιχάλη Λιάπης “έκοψε” 500.000 € από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου άρχισε πόλεμο εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια.
Η διοίκηση είχε νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ το μήνα.
Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την “τρύπα” των 500.000 ευρώ : “Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθεια μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του Έργου Πολιτών, ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

7,5εκ € μέσα σε 5 χρόνια


Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 μέχρι το 2010 εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, πριν από του λουκέτο στον οργανισμό, το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για το διορισμό “ημετέρων” στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν παράτυπες απευθείας αναθέσεις, αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του ΔΣ που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Έργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ προμηθεύτηκε, σύμφωνα με ο δημοσίευμα του Έθνους, αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 € για τον πρόεδρό της, έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Ο μισθός του προέδρου της ήταν 9.500€ συν η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μισθοδοσία του προσωπικού ξεκινούσε από 765 € κι έφτανε τα 2.200€ ενώ για τους προϊσταμένους των τμημάτων προβλεπόταν επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000€, επίδομα παραγωγικότητας 800€ κι επίδομα κινήσεων 500€.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ καταγράφονται διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρίες μηχανογραφικού υλικού. Οι πληρωμές προμηθευτών γίνονταν με εντολή προέδρου ενώ μόνο η έκθεση φωτογραφίας στο Μετρό του Συντάγματος “Κλικ στον Εθελοντισμό” , το 2008, κόστισε πάνω από 50.000 ευρώ.

Άλεξ Ρόντος: Δεν είμαι μυστήριος - Η αποναρκωθέτηση ήταν... σέξι


Και ενώ οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, ο Άλεξ Ρόντος, ο άνθρωπος - "μυστήριο" και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, μιλά στο Βήμα της Κυριακής για τις ΜΚΟ και το δικό του ρόλο.

«Είχα όντως ρόλο στο σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ, έπαιρνα αποφάσεις (...) αλλά δε αποφάσιζα μόνο εγώ, ήταν κι άλλοι. Ήταν όμως για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της» λέει και δε διστάζει να προσθέσει πως «εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση των ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη».

Σύμφωνα με τον Ρόντο, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τάξη στις ΜΚΟ, αν και ορισμένοι «βρήκαν στο πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα».

Παραγοντιλίκι και ΜΚΟ

της Κατερίνας Γκίκα
Πολλές φορές στην Βουλή,  συναντώ ανθρώπους που δεν γνωρίζω ούτε από πού έρχονται ούτε τι ακριβώς κάνουν εκεί. Δεν μιλώ για τους υπαλλήλους ή τους βουλευτές, αλλά για κάποιους άλλους  γραβατωμένους τύπους που κυκλοφορούν με μια υπέρμετρη άνεση και αν είσαι ανυποψίαστος λες, αυτός τώρα κάποιος σπουδαίος πρέπει να είναι, καλύτερα να μην ρωτήσω. Κάτι μεταξύ πολιτευτή και παράγοντα...
Το...  είδος αυτό, το τελευταίο διάστημα, δεν έχει τόση ζήτηση, θυμάμαι όμως πως από την αρχή μέχρι τα τέλη της προηγούμενη δεκαετίας, που οι δουλειές πήγαιναν καλά και η κρίση δεν μας είχε χτυπήσει την πόρτα,  απόλαυσε τις πιο μεγάλες στιγμές του!
Ο υπουργός μόλις έβλεπε τον τύπο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τον χαιρετούσε εγκάρδια, τον ήξερε δεν τον ήξερε, κάποιες φορές μόλις απομακρυνόταν μπορεί να ρωτούσε. Μου θυμίζεις ποιός είναι αυτός;
Άλλοτε πάλι τον γνώριζε περισσότερο απ' όσο φανταζόταν κάποιος ανυποψίαστος. Ποιος είναι, πόσο πρόθυμος είναι και που δραστηριοποιείται επαγγελματικά.
Εκείνος από την άλλη, ήξερε τους πάντες, μιλούσε στον ενικό, έσπευδε να ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του πολιτικού και προσπαθούσε να κλείσει επιτόπου το ραντεβού να τα πούνε από κοντά στο υπουργείο.
Στο πορτοφόλι του είχε και φωτογραφίες με υπουργούς  και κυβερνητικά στελέχη, είτε από μια συνάντησή του στη Βουλή, είτε από μια αποστολή στο εξωτερικό, που έδινε δυνατότητες για  πιο χαλαρές και οικείες πόζες. Οι φωτογραφίες αυτές ήταν ένα είδος συστατικής επιστολής. Τις εμφάνιζε όταν έπρεπε να επιβεβαιώσει πως είναι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του τάδε...
Ένα γραφείο στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, πρόσθετε, προφανώς, περισσότερο κύρος και αίγλη στο πρόσωπό τους και κάποιοι απ' αυτούς επιχείρησαν να το εξασφαλίσουν κατά καιρούς, με διάφορα μέσα.
Τα βλέπαμε, όλοι τα βλέπαμε να συμβαίνουν γύρω μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα προσπερνούσαμε ή μάλλον μας προσπερνούσαν...
Τα σκέφτομαι όλα αυτά με αφορμή την προφυλάκιση του δημοσιογράφου-Προέδρου ΜΚΟ, ο οποίος άφησε κι αυτός το δικό του στίγμα στη Βουλή των Ελλήνων.
Διαπιστεύτηκε σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό και εξασφάλισε (παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για εργαζόμενους σε περιοδικά ) ένα γραφείο εντός του ναού της δημοκρατίας, στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου είχε καθημερινή παρουσία.
Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία του με το περιοδικό σταμάτησε, παρέμεινε διαπιστευμένος και -όπως έλεγε σε συναδέλφους- εργαζόταν σε ένα αμερικάνικο έντυπο, το οποίο ουδείς γνωρίζει. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο αραίωσε τις επισκέψεις του. Αλλά το γραφείο, γραφείο. Του ήταν προφανώς αδύνατον να το αποχωριστεί γι᾽αυτό και αποφάσισε να κρατήσει τα κλειδιά των συρταριών του. Για να ανοίξουν τα συγκεκριμένα συρτάρια θα χρειαστεί τώρα εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διαπιστωθεί έαν υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση που ερευνάται..
....................................................................................................................................................................


Πώς η Ελλάδα χρηματοδοτούσε τον Κάρατζιτς 

του Τάκη Μίχα


  • Mλάντιτς και Κάραζιτς. Αγαπημένοι των ελληνικών κυβερνήσεων.
    Mλάντιτς και Κάραζιτς. Αγαπημένοι των ελληνικών κυβερνήσεωνΠρόσφατα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση της ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» (ΔΚΑ), που φέρεται να καταχράσθηκε τεράστια ποσά του δημοσίου για την αποναρκοθέτηση περιοχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και του Λιβάνου.
Όμως, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, οι ελληνικές αρχές φέρεται να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της κατάχρησης των πόρων και να μην ενδιαφέρονται για την βαθύτερη πολιτική διάσταση του θέματος: το γεγονός, δηλαδή, ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών, όπως αποκαλύπτω παρακάτω, διοχετεύονταν στον Σερβοβόσνιο εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν φυγόδικος, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του από τις δυνάμεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης SFOR.
Με άλλα λόγια, το ουσιαστικό θέμα που τίθεται με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, δεν είναι μόνο αν η συγκεκριμένη ΜΚΟ «τα έφαγε», αλλά αν η συγκεριμένη ΜΚΟ αποτελούσε τον δίαυλο μέσω του οποίου παράγοντες του ΥΠΕΞ χρηματοδοτούσαν τον «μεγάλο φίλο» Κάρατζιτς, διευκολύνοντάς τον με αυτό τον τρόπο να ξεφεύγει απο τις διεθνείς διωκτικές αρχές. Αυτό που, κατά την άποψή μου, είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι γιατί οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να διερευνήσουν το θέμα, προσπαθώντας αντίθετα να το περιορίσουν σε μία συνηθισμένη ιστορία  διαφθοράς.
Όπως είναι γνωστό, ο Κάρατζιτς κατά την περίοδο που βρισκόταν στην «παρανομία», προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του, περιβαλλόταν από έναν κύκλο αφοσιωμένων οπαδών και φίλων του, που είχαν δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω του: του έβρισκαν ασφαλή κρησφυγετα, τον πληροφορούσαν για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών και πάνω απ' όλα τον προμήθευαν με χρήματα για τα όχι ευκαταφρόνητα έξοδά του.
Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του προστατευτικού δικτύου ήταν ο Ντούσαν Τέσιτς, ο οποίος ήταν σωματοφύλακας και «κολλητός» του Σερβοβόσνιου ηγέτη. Στις αρχές Ιανουαρίου 2005 η ειρηνευτική δύναμη SFOR συνέλαβε τον Τέσιτς στη πόλη Πάλε.
Η σύλληψή του αντανακλούσε τη νέα τακτική της SFOR, που εφάρμοσε ο νέος διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης, στρατηγός Βίτζιλ Πάκετ. Η νέα τακτική στόχευε στη σύλληψη όλων όσοι αποτελούσαν την προστατευτική ασπίδα του Κάρατζιτς.
Όταν συνέλήφθη ο Τέσιτς, σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων της SFOR στα τοπικά ΜΜΕ, «άρχισε να κελαϊδά σαν πουλάκι». Και τι δεν είπε! Όμως εκείνο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάπληξη των ανδρών της SFOR ήταν όταν έμαθαν ότι ο «κολλητός» του Κάρατζιτς είχε και μια άλλη, λιγότερο γνωστή, ιδιότητα: απασχολείτο απο το 2001, ως σύμβουλος, σε μια ελληνική ΜΚΟ που ασχολείτο -εικονικά, φυσικά- με την αποναρκοθέτηση της περιοχής!
Επρόκειτο για τη γνωστή ΔΚΑ, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Με άλλα λόγια, μια ελληνική οργάνωση, χρηματοδούμενη επί χρόνια απο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χρηματοδοτούσε τον άνθρωπο εκείνον, που έπαιζε τον κύριο ρόλο στη μη σύλληψη του φυγόδικου Κάρατζιτς! Να σημειωθεί ότι τον Τάσιτς έφερε στην ελληνική ΜΚΟ ο διευθυντής της στην Βοσνία, Πάνος Κάστορας, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνδέονταν από παλιά.
Μετά από αυτά τα γεγονότα η ελληνική ΜΚΟ μπήκε στο στόχαστρο της SFOR. Σε επικοινωνία που είχα με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Δικαστηρίου, Φλόρενς Χάρτμαν, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η τελευταία επιβεβαίωσε την ιστορία και εξέφρασε την τεράστια απορία της για το γεγονός ότι ελληνικά κρατικά χρήματα χρησιμοποιούντο για να ενισχύουν, στην ουσία, τον Σερβοβόσνιο φυγόδικο να αποφεύγει τη σύλληψή του από τις διεθνείς αρχές.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε τοπικά ΜΜΕ ένας Βόσνιος, πρώην απασχολούμενος στην ελληνική ΜΚΟ, ο Τέσιτς είχε πολύ στενές σχέσεις με τον διευθυντή της οργάνωσης -και υπόδικο σήμερα- Κωνσταντίνο Τζεβελέκο. «'Οποτε ο Κωνσταντίνος μιλούσε με τον Τέσιτς» δήλωσε «χρησιμοποιούσε έναν διαφορετικό μεταφραστή, που ερχόταν ειδικά από την Αθήνα. Κανείς άλλος δεν επιτρεπόταν να είναι παρών στις συναντήσεις».
Να σημειωθεί ότι οι στενές σχέσεις της ελληνικής ΜΚΟ με το περιβάλλον Κάρατζιτς δεν περιορίζονταν μόνο στον Τέσιτς. Η ελληνική ΜΚΟ είχε στενές σχέσεις και με την εταιρία UNIPAK που είχε έδρα της το Πάλε και η οποία προμήθευσε, μεταξύ άλλων, στην ελληνική ΜΚΟ εργατικό προσωπικό.
Επικεφαλής της UNIPAK ;hταν ο Ράντομιρ Κόγιτς, ένας πρώην διευθυντής αστυνομίας, διορισμένος από τον Κάρατζιτς. Το 2003 η Ευρωπαική Ενωση απαγόρευσε στον Κόγιτς να ταξειδεύει στις χώρες-μέλη της, λόγω του ρόλου του τελευταίου στην ομάδα προστασίας του Σερβοβόσνιου φυγόδικου.
Από τη στιγμή που η UNIPAK άρχισε να προμηθεύει την ελληνική ΜΚΟ με εργαζόμενους, το προσωπικό -που ηταν μέχρι τότε πολυεθνικό- έγινε μονοεθνικό, δηλαδή αποτελούμενο πια αποκλειστικά από Σέρβους. Η ΜΚΟ απέλυσε αμέσως όλους του Βόσνιους και Κροάτες που απασχολούσε μέχρι τότε και τους αντικατέστησε με Σέρβους. «Δεν μας εξήγησαν ποτέ», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ένας Κροάτης απασχολούμενος, «γιατί μας έδιωξαν και δεν μας άφησαν να τελειώσουμε το έργο για το οποίο είχαμε υπογράψει συμβόλαιο».
Να σημειωθεί, ότι κανένα απο τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν αναφέρθηκε ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ. Προσωπικά όποτε προσπάθησα να γράψω για το θέμα της ελληνικής ΜΚΟ και των σχέσεων με τον Κάρατζιτς στην εφημερίδα που εργαζόμουνα τότε, πάντοτε αντιμετώπιζα ένα κατηγορηματικό και ανεξήγητο «Νιετ».
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

ένα άρθρο των πρωτα...............γω