Σάββατο 28 Μαΐου 2016

΄Αγιον Όρος , " Περιβόλι της Παναγίας " , " ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ " !



Με αφορμή τη διήμερη άφιξη του προέδρου της κραταιάς από την άποψη ισχύος Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ( αναλυτικά εδώ περισσότερα )

προέδρου της μεγαλύτερης χώρας στη γη από την άποψη της έκτασης στην μικρή σε όλα Ελλάδα στις 27 Μαίου, με αφορμή την προσκυνηματική επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, με τη συμπλήρωση χιλίων ετών παρουσίας της ρωσικής εκκλησίας στην Αθωνική Πολιτεία αποφάσισα και εγώ να κάνω εδώ στο blog μου ένα μικρό αφιέρωμα στο ΄Αγιο ιερό Όρος της Ορθοδοξίας μας.

΄Αγιον Όρος , "Περιβόλι της Παναγίας "
Ο ιερός Βράχος του Σταυρού της
Ορθοδοξίας και της ΙΕΡΑΣ 
πνευματικής ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ...


Διότι εκεί ασκούνται και σμιλεύονται 
οι Ψυχές και τα Σώματα των μοναχών ... 
στους αιώνες των αιώνων ... 
σμιλεύονται , επιζούν και δημιουργούν 
έναν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ... 

Τι να πρωτο - μνημονεύσουμε; 
Την σπάνια αρχιτεκτονική των ναών , 
των κήπων ,των αυτοδύναμων 
περιβολιών της επιβίωσης ; 
Τον τρόπο της καθημερινής ασκητικής
μοναστικής ζωής στους αιώνες των αιώνων ; 












Tην σκληρή δουλειά την πειθαρχία των μοναχών ; 




και παράλληλα την πίστη την πνευματικότητα και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους ; 


Eίτε πρόκειται για τη συγγραφή σπάνιων βιβλίων 
που είναι μοναδικά πονήματα -αποστάγματα του πνευματικού τους μόχθου ,
είτε πρόκειται για την σπάνια Τέχνη της μοναστηριακής ζωγραφικής των ιερών εικόνων και των ιερών τέμπλων ...
όπως είναι οι δέκα εικονογραφικοί κύκλοι της Αποκάλυψης του Ιωάννη που σώζονται στις τοιχογραφίες εννέα αθωνικών μονών.
 Η συνολική παρουσίαση – για πρώτη φορά – των σημαντικών αυτών τοιχογραφιών, που χρονικά εκτείνονται σε τρεις αιώνες (μέσα 16ου – μέσα 19ου αιώνα), καλύπτει ένα σημαντικό επιστημονικό κενό για τους ερευνητές της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, δεδομένου ότι στον Άθωνα συγκεντρώνονται οι περισσότεροι, αλλά και οι εκτενέστεροι κύκλοι ιστόρησης του προφητικού βιβλίου του Ιωάννη περισσότερα εδώ :
είτε πρόκειται για την σκληρή δουλειά της καθημερινής τους επιβίωσης ...


Το λάδι ,το ψωμί ,τα λαχανικά , τα φρούτα αλλά και το , μέλι και το κρασί , όλα τα παράγουν μονάχοι τους , οι "μοναχοί του κόσμου"
μέσα από τις εποχικές τους καλλιέργειες που σύμφωνα με το ημερολόγιο της φύσης φροντίζουν και είναι πάντοτε αποδοτικές ...

...διότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε





 














ότι το ΄Αγιον όρος επιβιώνει από την αυτοδιαχείριση των
δικών του προιόντων που είναι μοναδικά σε ποιότητα 
και δημιουργία τόσο στο χώρο της διατροφής 



όσο και της απαράμιλλης Βυζαντινής Τέχνης και τεχνικής στην 
ζωγραφική 
 στην μικρογλυπτική κ.λ.π ....
 είτε πρόκειται για την ολοήμερη πειθαρχία της νοεράς προσευχής των αυστηρών λειτουργιών και την πιστή και 
ακάματη τήρηση του εκκλησιαστικού ημερολογιακού 
χρόνου που έρχεται και γίνεται ένα και ενσωματώνεται 
με τη ζωή και το αίμα που κυλά στις φλέβες των 
μοναχών από τον γηραιότερο μέχρι τον νεότερο 
κάτοικο στην ιερή χερσόνησο του ιερού ΄Αγιου όρους ...
Πολλοί αναδεικνύονται Άγιοι Γέροντες καθοδηγητές των πιστών ανθρώπων όπως
ο γέροντας Άγιος Παίσιος
Άγιος Γέροντας Παΐσιος
ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 
Άγιος Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
κ.α ...
αλλά όλοι τους είναι άξιοι και σεβάσμιοι μοναχοί
Γέροντες και νεότεροι ασκητές ... 
 " ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ " ... 
Είναι τόσο ιερή και άξια θαυμασμού η ζωή των
ασκητών μοναχών του Αγίου όρους ...
Τόσο ανυπέρβλητου μόχθου πνευματικού και σωματικού ... " Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου " mariarosa

"Μη συνηθίζεις να κουβεντιάζεις για πράγματα, που δεν είδες με τα ίδια σου τα μάτια, σαν να έχεις δει. Μη βεβαιώνεις με πεποίθηση εκείνα, που έχεις μόνο ακούσει. Συνήθιζε τη γλώσσα σου να λέει πάντα αλήθεια. Το ψέμα γεννιέται συχνά από την επιθυμία να αρέσουμε στους ανθρώπους κι απομακρύνει από τη ψυχή το φόβο του Θεού "

έλεγε ο Αββάς Ησαϊας

για΄αυτό αν θέλεις μπορείς να δεις μερικά από τα θαυμαστά Μοναστηριακά Προιόντα της επιβίωσης των μοναχών που τα τελευταία χρόνια τα εξάγουν σε όλους εμάς στον "έξω του Αγίου ¨ορους κόσμο "
Μοναστηριακά Προϊόντα εδώ











Προσωπικά θεωρώ ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία και λατρεία είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει τοποθετήσει
τόσο υψηλά τη θέση της γυναίκας!


Μέσα από το πρόσωπο της Παναγίας την έχει χρίσει συνδημιουργό με τον Θεόν στηρίζοντας τα σώματα και εξαγνίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων πάνω στου δύο άξονες του πνεύματος της Χριστιανοσύνης την Ελευθερία και την ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους ! mariarosa

Όταν ανέβηκε η Θεομήτωρ στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, έγειραν τα δέντρα και την προσκύνησαν. Κατά την γενική αγιορείτικη παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να επισκεφτεί τον Άγιο Λάζαρο (τον αναστημένο εκ νεκρών). Λόγω όμως μεγάλης τρικυμίας και με υπερφυσικό τρόπο, το πλοίο βρέθηκε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος στη Μονή Ιβήρων. Εκεί οι κάτοικοι του Άθω, οδηγούμενοι από τη θεία Πρόνοια, έσπευσαν να υποδεχθούν την μητέρα του Κυρίου μας Παναγία και αφού άκουσαν τη διδασκαλία της δέχθηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται επίσης από την παράδοση, ότι όταν πλησίαζε το πλοίο της Παναγίας το Άγιο Όρος, καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Διός που βρισκόταν στην κορυφή του Όρους και τα υπόλοιπα είδωλα συνετρίβησαν. Η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα και τα σπίτια έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου έμπαινε το καράβι της Παναγίας. Την άφιξη της Θεοτόκου στο Όρος αναφέρουν οι κώδικες Λ' 66 και Ι' 31 της Λαυριώτικης βιβλιοθήκης.


Όταν οι απόστολοι έβαλαν κλήρο τις περιοχές στις οποίες θα κηρύξουν, ζήτησε και η Παναγία να πάρει κλήρο για να κηρύξει το ευαγγέλιο. Ο κλήρος έδειχνε την περιοχή Ιβηρίαν. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ όμως παρουσιάστηκε και είπε στην Παρθένο ότι η πραγματική περιοχή στην οποία θα βρεθεί θα είναι η Μακεδονία και το Όρος Άθως. Όταν μπήκε το καράβι στο λιμάνι και έγινε μεγάλη αναταραχή στο Όρος, τότε οι κάτοικοι ήρθαν και ρωτούσαν τον Ιωάννη, πως έγιναν όλα αυτά και από ποιά δύναμη. Και αυτός τους εξήγησε και τους κύρηξε τον λόγο του Θεού μιλώντας τους στα Ελληνικά, ενώ ήταν Εβραίος.
Στα μοναστήρια έχει φυλαγμένες ακριβές ομορφιές
Και στα θεμέλια πολλούς ιδρώτες
Δεν τίθενται στις προθήκες
Δεν λέγονται εύκολα


Καράβι και ταξιδεύει το Άγιο Όρος
Με κατάρτι τον Άθωνα
Σημαία τη Μεταμόρφωση
Κι άγκυρα την Παναγιά
Στ” αμπάρια κουβαλά νάμα, μέλι, κερί και λιβάνι
Για τους πεινασμένους του νάρθηκα
Για τους λαβωμένους των στασιδιών
Βοηθέ και σκεπαστή άγιε Άθωνα
Σε ασπάζομαι δάσκαλε θεόπτη
Στο ναό της Ελλάδος
Σταυρός του τρούλου ο Άθως
Καράβι και ταξιδεύει το Άγιο Όρος
Με κατάρτι τον Άθωνα
Σημαία τη Μεταμόρφωση


Κι άγκυρα την Παναγιά
Στ” αμπάρια κουβαλά νάμα, μέλι, κερί και λιβάνι
Για τους πεινασμένους του νάρθηκα
Για τους λαβωμένους των στασιδιών
Στ” αμπάρια κουβαλά νάμα, μέλι, κερί και λιβάνι
Για τους πεινασμένους του νάρθηκα
Για τους λαβωμένους των στασιδιών.





ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό σύστημα προστατευμένο από διεθνείς συνθήκες . Είναι μοναδική στο κόσμο και διαφοροποιείται από την μοναστική πολιτεία της Λάσα του Θιβέτ διότι δεν έχει κοσμικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών. Βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού.

Εκεί ζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλο τον κόσμο, έλληνες, ρώσοι, σέρβοι, βούλγαροι, ρουμάνοι αλλά και από πολλές άλλες εθνότητες. (agio oros)


ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του χάνεται στο παρελθόν. Παρουσία μοναχών εντοπίζουμε ήδη από τον 4ο -5ο αιώνα μΧ , ενώ το αρχαιότερο μοναστήρι έχει υπερβεί τα 1000 χρόνια αδιάλειπτης ζωής τον περασμένο αιώνα. Θεωρείται και δικαίως από τα σημαντικότερα τμήματα της Βαλκανικής και της Ευρώπης, κυρίως όμως της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας λόγω της μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας του. Είναι το ζωντανό Βυζάντιο 16 αιώνες μετά την πτώση του Βυζαντίου . Τέλος λόγω του τεράστιου όγκου πλούσιου υλικού χαρακτηρίζεται και ως "καταφύγιο" της ελληνικής τέχνης και των ελληνικών γραμμάτων αλλά και ως ζωντανό μουσείο μιας και τα ιερά σκεύη και αντικείμενα δεν είναι κλεισμένα σε μια προθήκη αλλά αποτελούν μέρος της καθημερινής λατρευτικής ζωής.

Μονοπάτια Αγίου Όρους
Το περπάτημα στη χερσόνησο του Αγίου Όρους είναι συναρπαστική εμπειρία. Κάθε βήμα στην παρθένα φύση του είναι μία απόλαυση για τους φυσιολάτρες, αλλά και για όσους αγαπούν την τέχνη ή αναζητούν τη θρησκευτική εμπειρία.Το Άγιο Όρος αποτελεί έναν μοναδικό παράδεισο για τους πεζοπόρους, για όσους θέλουν να νιώσουν τον αέρα να θροΐζει στις φυλλωσιές του δάσους, να ακούσουν τα κύματα της θάλασσας να σκάνε στους άγριους βράχους της ακτής, να ξαποστάσουν σ' ένα πεζούλι δροσίζοντας τα χείλη τους στο νερό μιας πηγής.Η μαγευτική φύση του Αγίου Όρους σε συνδυασμό με τα Μοναστήρια τις σκήτες, αλλά και τα κελιά, δημιουργούν κατά την πεζοπορία ένα αίσθημα ευεξίας, αλλά ταυτόχρονα και ψυχικής ανάπλασης.
Χάρτης από : http://www.hellaspath.gr/
- See more at: http://www.monastiriaka.gr/monopatia-agiou-orous-w-75429.html#sthash.vsTyak3L.dpuf



Προσευχές
Διότι αυτό είναι κυρίως προσευχή, όταν ανεβαίνουν οι κραυγές προς το Θεό από το εσωτερικό της ψυχής. Και αυτό είναι γνώρισμα της βασανισμένης ψυχής, το να εκδηλώνει την προσευχή της με την προθυμία του νου και όχι με τον τόνο της φωνής.
Έτσι προσευχόταν και ο Μωυσής. Γι’ αυτό και, ενώ δεν έλεγε τίποτε με τα χείλη του, ο Θεός του είπε: «τι φωνάζεις προς εμένα;». Διότι οι άνθρωποι ακούν μόνο τη φωνή αυτή που βγαίνει από το στόμα, ο Θεός όμως πριν απ’ αυτήν ακούει τους ανθρώπους που κράζουν εσωτερικά.
Συνεπώς είναι δυνατόν και χωρίς να φωνάζουμε, να εισακουόμαστε από το Θεό, και είναι επίσης δυνατό να προσευχόμαστε κατά νου με πολλή προσοχή ακόμη και όταν βαδίζουμε στην αγορά. Αλλά και όταν βρισκόμαστε μαζί με τους φίλους μας και ό,τι κι αν κάνουμε, μπορούμε με πολύ δυνατή φωνή να καλούμε το Θεό, με την εσωτερική φωνή εννοώ, και να μη τη φανερώνουμε σε κανένα από τους παρόντες. (Ιωάννου Χρυσοστόμου, Περί Άννης λόγος Β´, Άπαντα Αγίων Πατέρων, τ. 31)
- See more at: http://www.monastiriaka.gr/proseyxes-w-11345.html#sthash.zX0RBNs9.dpuf