Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η επιστολή των 16 κυβερνητικών βουλευτών - Πολιτικό κίνημα ανατροπής

Δεκαέξι, τελικά, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έστειλαν την επιστολή-βόμβα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με την οποία τον προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Μεσοπρόθεσμο αν δεν τους το δικαιολογήσει επαρκώς. Πέντε από τους αρχικά συμφωνούντες με την επιστολή δεν υπέγραψαν, καθώς υπήρξαν τεράστιες πιέσεις να αποσύρουν την υπογραφή τους.
Στην επιστολή τους που δημοσιεύει πιο κάτω το defencenet.gr,  οι "16" ζητούν να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος (ΚΟ, ΚΤΕ) για να συζητήσουν για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να μην έρθει ως ένα άρθρο  και ότι «δεν μπορεί να κληθούμε πάλι με τη μορφή του κατεπείγοντος να ψηφίσουμε ένα νέο μνημόνιο, όταν το πρώτο έχει αποτύχει!».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Στη σημερινή, χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.
Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί;
Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός.
- Είναι ζήτημα πατριωτισμού.
- Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
- Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας.

Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).

Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν  να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής, αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:

1.   Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2.   Μεσοπρόθεσμο -πρόσθετα μέτρα 2011- αποκρατικοποιήσεις
3.   Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή

Αντωνίου Τόνια
Γερανίδης Βασίλειος
Γιαννακά Σοφία
Καϊλή Εύα
Καρτάλης Κωνσταντίνος
Κουκουλόπουλος Πάρις
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Λιντζέρης Δημήτρης
Μερεντίτη Αθανασία
Νασιώκας Έκτορας
Ρενταρή Όλγα
Ρομπόπουλος Θωμάς
Σαλαγιάννης Νικόλαος
Τζελέπης Μιχάλης
Τόγιας Βασίλης»

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Πολιτικό κίνημα από 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την οικονομία και το Μεσοπρόθεσμο, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση. Με προειδοποιητική επιστολή που στέλνουν στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητούν να πάρει πίσω το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αν δεν ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια για την σκοπιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του, αλλά και γιατί δεν ευοδώθηκε το προηγούμενο.
Επίσης ζητούν να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος (ΚΟ, ΚΤΕ), να να μην έρθει ως ένα άρθρο γιατί όπως λένε «δεν μπορεί η πώληση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με τους ιππόδρομους». Και προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα ψηφίσουν το Πρόγραμμα: "Δεν μπορεί να κληθούμε πάλι με τη μορφή του κατεπείγοντος να ψηφίσουμε ένα νέο μνημόνιο όταν το πρώτο έχει αποτύχει». Αυτό σημαίνει ότι ή κάνεις αυτά που ζητάμε ή σε ρίχνουμε!
Το πρωί της Πεμπτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον σταθμό Βήμα 99,5, είπε: «Ζητάμε να γίνει συζήτηση γιατί υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών βρίσκονται εκτός του κ. Κουρουμπλή και οι κ.κ. Καϊλή, Γερανίδης και Γιαννακά. Επίσης ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος ο οποίος μάλιστα επανήλθε στο θέμα των «κηπουρών» ασκώντας δριμεία κριτική στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον: «Πρίγκιπες που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να λέει κάτι εναντίον τους και όταν τους έφτυναν, είτε νόμιζαν ότι βρέχει, είτε προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους».


Ο Μίμης Ανδρουλάκης βομβάρδισε χθες στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής την κυβέρνηση καταγγέλοντας την κακή επιλογή συμβούλων. Αναρωτήθηκε: «Τι εμπειρογνώμονες είναι αυτοί; Αυτοί απέτυχαν να προβλέψουν όσα έγιναν εδώ και ένα χρόνο. Έχουμε τρελαθεί από τους ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια που μας οδήγησαν στην καταστροφή».


Τέλος, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έσπευσε να προαναγγείλει ανασχηματισμό, παραδεχόμενος και αυτός με τη σειρά του πως κάποιες κρίσιμες κυβερνητικές προσπάθειες έχουν πέσει στον γκρεμό: «Υπάρχουν διάφοροι τομείς στην κυβέρνηση που δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Συμπλήρωσε τα λόγια του επισημαίνοντας πως «ο ανασχηματισμός είναι κομμάτι της πολιτικής ζωής και υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία για να τον ζητήσει κάποιος».


Είναι βέβαιο ότι οι 21 βουλευτές προτίθενται "να τραβήξουν το σχοινί" αν δεν ικανοποηθούν τα αιτήματά τους για ενημέρωση ακι τεκμηρίωση του Μεσοπρόθεσμου!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr