Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

23 Mαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται .

23 Μαίου Χανιά : Οι γερμανικές δυνάμεις με την οριστική πια κατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε , περνούν από την άμυνα στην επίθεση . Η 5η Βρετανική Ταξιαρχία εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της και να στραφεί νοτιοανατολικά . Μεγάλης έντασης βομβαρδισμοί σημειώνονται στα Χανιά , τη Σούδα τις κωμοπόλεις και τα λιμάνια της περιοχής . Παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και πυρομαχικών , χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές ανεφοδιασμού . Ξαφνικά 12 βρετανικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το αεροδρόμιο του Μάλεμε . Το βομβαρδίζουν και καταστρέφουν 6 γερμανικά αεροπλάνα που βρίσκονται σ ΄αυτό . ΄Αρχισε η αναπτέρωση του ηθικού των συμμαχικών δυνάμεων , αλλά ήταν προσωρινή , γιατί η δράση τους ήταν πολύ περιορισμένη και η μάχη είχε ήδη κριθεί . Οι επιθετικές ενέργειες των Γερμανών στρέφονται προς την Κίσαμο , την Κάντανο , το Σέλινο , τον Αλικιανό και το Βατόλακκο .
Την ίδια μέρα δίνονται τα πρώτα μηνύματα για υποχώρηση αλλά οι άνδρες της 5ης Νεοζηλανδικής Ταξιαρχίας δυσκολεύονται να το πιστέψουν . Ο μεγάλος αριθμός νεκρών του εχθρού , τους έκανε να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τσακίσουν τους Γερμανούς παρά την υπεροχή σε οπλισμό και εξοπλισμό .
23 Μαίου , Ρέθυμνο : Kατά τις μεταμεσημβρινές ώρες η γερμανική αεροπορία άρχισε μια αεροπορική επίθεση σε μέτωπο 20 χιλ. και βάθος 6 χιλ. Ο βομβαρδισμός αυτός που κράτησε ως τις 8 το βράδυ , ήταν ο πιό σφοδρός από την έναρξή τους και προξένησε σημαντικές καταστροφές στην πόλη . ΄Ενα σύννεφο σκόνης που δημιούργησαν οι βομβαρδισμοί κάλυψε ολόκληρη την πόλη . Οι στρατιώτες κατέρρευσαν , χτυπήθηκε το νοσοκομείο της πόλης και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος . Τότε λαμβάνει χώρα ομαδική εκτέλεση 30 κατά κανόνα νέων ανθρώπων από το συνοικισμό Περιβόλια . Με τη χρήση παραπλανητικών σημάτων κατορθώνουν οι Αυστραλοί και προμηθεύονται αρκετά πυρομαχικά , όλμους , υγειονομικό υλικό και άλλα εφόδια από διερχόμενα γερμανικά αεροπλάνα .

23 Μαίου , Ηράκλειο : Μεγάλος αριθμός γερμανικών αεροπλάνων με εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες χωρίς διακοπή και για τρεις ώρες προξενούν σημαντικές καταστροφές στην πόλη . Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί . Η πόλη ζει μέσα στην κόλαση της φωτιάς και τους σωρούς των ερειπίων . Η καταστροφή των στρατιωτικών κλιβάνων και των αποθηκών τροφίμων του στρατού , επιτείνουν το πρόβλημα του επισιτισμού . Ο Γερμανός διοικητής πληροφορεί τον Φρούραρχο της πόλης Ε . Τσαγκαράκη ότι οι Γερμανοί είναι κύριοι της Κρήτης και αξιώνει την παράδοση της πόλης . Ο Φρούραρχος χωρίς συζήτηση απορρίπτει την αξίωση αυτή . Για πρώτη φορά οι ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις πληροφορούνται την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά . Ο Τσώρτσιλ από την πλευρά του επιμένει οτι η Μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί ....συνεχίζεται ,
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη " Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης , 1941 - 1945 "

70η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης 1941 - 2011 . Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Αυστραλία !

Εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης  στην Αυστραλία περισσότερα εδώ :http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=14105
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της 70ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε  η αεροπορική επίδειξη μονού αεροσκάφους F-16 (F-16 Demo Flight) της Πολεμικής Αεροπορίας, την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και ώρα 18:30 στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στην Κρήτη.
Την ίδια ημέρα και ώρα 11:30, το ακροβατικό σμήνος Red Arrows της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτέλεσε εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη στο Παλαιό Λιμάνι των Χανίων.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο .