Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αποστασιοποιείται από τις επιλογές Παπανδρέου το «σημιτικό» μπλοκ

Φυλλορροεί το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτητοποιήθηκε και η Μιλένα
Αποστασιοποιείται από τις επιλογές Παπανδρέου το «σημιτικό» μπλοκ
Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεση της με τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη Βουλή. Πλέον η κυβέρνηση έχει τη στήριξη 152 βουλευτών, έχοντας χάσει συνολικά τη στήριξη οκτώ από την ψηφοφορία για την έγκριση του Μνημονίου έως σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Νίκου Μπίστη από το ΠΑΣΟΚ και το σκληρό κείμενο έξι στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ζητούν εκλογές, θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά ακόμη και την παροχή 151 θετικών ψήφων στην πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία.
Δυσαρέσκεια "Σημιτικών"
Είναι εμφανές ότι το μπλοκ βουλευτών και στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την κίνηση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
Θεωρούν τα στελέχη αυτά ότι ένα "όχι" βγαλμένο μέσα από την κάλπη του δημοψηφίσματος ή ακόμη και η μαζική αποχή, σε ποσοστό άνω του 60%, θα είχε συνέπεια την ακύρωση όλης της πορείας που χαράκτηκε με την ψήφιση του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.
Μιλένα: Το δημοψήφισμα εξυπηρετεί σκοπιμότητες
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει ότι "είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες".
Σημειώνει ότι ψήφισε σειρά νομοσχεδίων, "γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών" και προσθέτει ότι "τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας".
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ανεπιτυχείς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι "οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνονται", καθώς και ότι η "νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
Δικαιολογεί την απόφασή της να μην παραδώσει τη βουλευτική της έδρα γράφοντας πως "οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν".
Η Μιλένα Αποστολάκη εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και ανέλαβε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Κώστα Σημίτη.
Θέμα ηγεσίας θέτει η Καϊλή
Πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας και συνεργασίας", με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, ζητεί με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου η Εύα Καϊλή. Ζητεί επίσης να εγκαταλειφθούν "άμεσα και ρητά" τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
"Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω", καταλήγει στην επιστολή της.
Στον Κουβέλη ο Μπίστης
Χθες το βράδυ, ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Μπίστης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Υπουργικό το απόγευμα
Υπουργικό συμβούλιο, αντί κυβερνητικής σύσκεψης, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 το απόγευμα, υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να επικοινωνήσουν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν σχετικά με το δημοψήφισμα.
Οι πρώτες απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήλθαν το Μάιο του 2010, ως απόρροια του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την έγκριση του Μνημονίου. Η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν "παρών" και διεγράφησαν. Ωστόσο δεν παραιτήθηκαν από τη Βουλή. Λίγους μήνες αργότερα, οι δύο τελευταίοι ίδρυσαν το "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών" (από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα ο Βασ. Οικονόμου, ιδρύοντας δική του πολιτική κίνηση -τους "Ελεύθερους Πολίτες"). Η Σοφία Σακοράφα παρέμεινε ανεξάρτητη και διατηρεί επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση βγήκε πληγωμένη και από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που αφορούσε στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, το Δεκέμβριο του 2010. Εγκρίθηκε με 156 ψήφους, αλλά οδήγησε στην έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος το καταψήφισε.
Τον Ιούνιο του 2011 ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της θετικής ψήφου στο Μεσοπρόθεσμο.
"Όχι" στο Μεσοπρόθεσμο είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέδωσε την έδρα του.
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα έφερε και η ψηφοφορία για τα μέτρα που ζητήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί από την τρόικα η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διεγράφκαι ανεξαρτητοποιήθηκε. Είχε προηγηθεί η παραίτηση από τη Βουλή του Θωμά Ρομπόπουλου, ο οποίος επίσης είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Από τη Βουλή είχε παραιτηθεί, τον περασμένο Ιούνιο και ο Γιώργος Φλωρίδης, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων "Κοινωνικός Σύνδεσμος".

Καλό μήνα Νοέμβριο με Εκλογές ή με Δημοψήφισμα ;

«Απάτη» χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα οι Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Εξοργισμένοι είναι στην Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων - ακόμα και άνθρωποι που είναι κανονικά ήπιων τόνων, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει. «Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr.
Πρόσθεσαν επίσης ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα
οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».
Ανώτατος κοινοτικός παράγοντας διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή κάποιος συνεργάτης του έθεσε, υπονόησε, ή πρότεινε το να περάσει η δανειακή σύμβαση από δημοψήφισμα: «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που δεν πέρασε την συμμετοχή της στην ένωση και στο κοινό νόμισμα από δημοψήφισμα, να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο για μια δανειακή σύμβαση». περισσότερα :http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=102300&catID=1