Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Gideon Levy:"Πρέπει τώρα να κλαίμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλαίμε και για τη Γάζα. Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ποτέ ούτε μια μέρα ελευθερίας".



Ένα  συγκλονιστικό κείμενο του γνωστού ισραηλινού συγγραφέα και δημοσιογράφου #Gideon_Levy που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα #Χααρέτζ:
Το #Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2εκατομ. κατοίκους της #Γάζας χωρίς να πληρώσει ένα οδυνηρό τίμημα...

Αναδημοσιεύουμε 

από www.Lifo.gr

το BLOG ΤΟΥ 

ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

Gideon Levy:

Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει δύο εκατομμύρια  της Γάζας χωρίς να πληρώσει ένα οδυνηρό τίμημα

"Πρέπει τώρα να κλαίμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλαίμε και για τη Γάζα. Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ποτέ ούτε μια μέρα ελευθερίας".

Facebook Twitter Still από βίντεο της Χαμάς.
Gideon Levy
Haaretz - 09.10.2023

Πίσω από όλα αυτά τα ψέματα, η ισραηλινή αλαζονεία· η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα και ότι δεν θα τιμωρηθούμε γι' αυτό. 'Οτι θα συνεχίζουμε ανενόχλητοι.

Θα συλλαμβάνουμε, θα σκοτώνουμε, θα καταδιώκουμε, θα απαλλοτριώνουμε και θα προστατεύουμε τους εποίκους που είναι απασχολημένοι με τα πογκρόμ τους. Θα επισκεφθούμε τον τάφο του Ιωσήφ, τον τάφο του Οθνιήλ και τον βωμό του Ιησού του Ναυή στα παλαιστινιακά εδάφη, και φυσικά το Όρος του Ναού - πάνω από 5.000 Εβραίοι μόνο στη γιορτή του Σουκότ.

Θα πυροβολούμε αθώους ανθρώπους, θα τους βγάζουμε τα μάτια και θα τους σπάμε τα κεφάλια, θα εκδιώκουμε, θα κατάσχουμε, θα ληστεύουμε, θα αρπάζουμε τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους, θα πραγματοποιούμε εθνοκάθαρση και φυσικά θα συνεχίζουμε την απίστευτη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και όλα θα είναι εντάξει.

Θα χτίσουμε ένα τρομακτικό φράχτη γύρω από τη Γάζα - μόνο το υπόγειο τείχος κόστισε 3 δισεκατομμύρια σέκελ (765 εκατομμύρια δολάρια) - και θα είμαστε ασφαλείς. Θα βασιστούμε στις ιδιοφυΐες της μονάδας κυβερνοπληροφόρησης 8200 του στρατού και στους πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet που γνωρίζουν τα πάντα. Θα μας προειδοποιήσουν εγκαίρως.

Θα μεταφέρουμε μισό στρατό από τα σύνορα της Γάζας στα σύνορα της Χαβάρα στη Δυτική Όχθη, μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε τον ακροδεξιό νομοθέτη Ζβι Σουκότ και τους εποίκους. Και όλα θα είναι εντάξει, τόσο στη Χαβάρα όσο και στο πέρασμα του Ερέζ προς τη Γάζα.

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και ο πιο εξελιγμένος και ακριβός φράχτης στον κόσμο μπορεί να παραβιαστεί με μια παλιά μπουλντόζα που βγάζει καπνό, όταν το κίνητρο είναι μεγάλο. Αυτός ο αλαζονικός φράχτης μπορεί να διασχιστεί με ποδήλατα και μηχανάκια, παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε αυτό και παρά τους ακριβοπληρωμένους διάσημους εμπειρογνώμονες και εργολάβους.


Σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε στη Γάζα, να σκορπάμε μερικά ψίχουλα με τη μορφή δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών αδειών εργασίας - πάντα υπό την προϋπόθεση της καλής συμπεριφοράς - και να τους κρατάμε όλους φυλακισμένους. Θα τα βρούμε με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Παλαιστίνιοι θα ξεχαστούν μέχρι να εξαφανιστούν, όπως θα ήθελαν αρκετοί Ισραηλινοί.
Θα συνεχίσουμε να κρατάμε χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, μερικές φορές χωρίς δίκη, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Και δεν θα δεχτούμε να συζητήσουμε την απελευθέρωσή τους ακόμα κι αν βρίσκονται στη φυλακή για δεκαετίες. Θα τους πούμε ότι μόνο με τη βία οι κρατούμενοί τους θα δουν την ελευθερία. Σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίζαμε αλαζονικά να απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με αυτά, και όλα θα συνεχίζονταν έτσι για πάντα.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μερικές εκατοντάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι παραβίασαν το φράχτη και εισέβαλαν στο Ισραήλ με έναν τρόπο που κανένας Ισραηλινός δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι απέδειξαν ότι είναι αδύνατο να φυλακίσεις 2 εκατομμύρια ανθρώπους για πάντα χωρίς να πληρώσεις ένα σκληρό τίμημα.

Μια παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα που καπνίζει διέσχισε το Σάββατο το πιο έξυπνο φράχτη του κόσμου, διαπερνώντας έτσι και την αλαζονεία και τον εφησυχασμό του Ισραήλ. Και διέλυσε με αυτόν τον τρόπο και την ιδέα ότι αρκεί να επιτίθεται κανείς περιστασιακά στη Γάζα με drones καμικάζι -και να τα πουλάει στον μισό κόσμο- για να διατηρήσει την ασφάλεια.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί ποτέ. Παλαιστινιακά οχήματα να περιπολούν στις πόλεις του, ποδηλάτες να μπαίνουν από τις πύλες της Γάζας. Αυτές οι εικόνες διαλύουν την αλαζονεία. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αποφάσισαν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για μια στιγμή ελευθερίας. Υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτό; Όχι. Θα πάρει το Ισραήλ το μάθημά του; Όχι.

Το Σάββατο μιλούσαν ήδη για την εξάλειψη ολόκληρων γειτονιών στη Γάζα, για την κατάληψη της Λωρίδας και την τιμωρία της Γάζας "όπως δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ πριν". Αλλά το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να τιμωρεί τη Γάζα από το 1948, ούτε για μια στιγμή.

Μετά από 75 χρόνια βιοπραγιών, το χειρότερο δυνατό σενάριο την περιμένει και πάλι. Οι απειλές για "ισοπέδωση της Γάζας" αποδεικνύουν μόνο ένα πράγμα: Δεν έχουμε μάθει τίποτα. Η αλαζονεία ήρθε για να μείνει, παρόλο που το Ισραήλ πληρώνει υψηλό τίμημα για άλλη μια φορά.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για ό,τι συνέβη και πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αλλά δεν ξεκίνησαν όλα από αυτόν και δεν θα τελειώσουν μετά την αποχώρησή του. Πρέπει τώρα να κλαίμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλαίμε και για τη Γάζα.

Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ποτέ ούτε μια μέρα ελευθερίας.


'Αρθρα του Γκιντεόν Λεβί μεταφρασμένα στο Αλμανάκ:

Λωρίδα της Γάζας: αυτό ονομάζεται σφαγή
Πενήντα χρόνια, πενήντα χρόνια ψέματα
Το ψεύδος της νοσταλγίας των Ισραηλινών
Καλημέρα από το Twitter του ισραηλινού στρατού
Κράτα γερά, Ahed Tamimi!
Το χαστούκι ενός κοριτσιού: τρεις λόγοι για τους οποίους μία Παλαιστίνια έφηβος οδήγησε το Ισραήλ σε παράκρουση

Διαβάστε Επίσης:
Έως 150 όμηροι στα χέρια της Χαμάς-Ο στρατός ενημερώνει τις οικογένειες Δείτε περισσότερα

IDF: «Βρήκαμε 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς» Δείτε περισσότε

Η Χαμάς απειλεί να σκοτώσει ομήρους Δείτε περισσότερα

Σχεδόν 1.600 οι νεκροί και από τις δύο πλευρές Δείτε περισσότερα

Αξιωματούχος Χασε συν


Μπεάρ: Μία τόσο θορυβώ

ΔιεθνήΠόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Φρικτή κατάσταση», 260 πτώματα σε μουσικό φεστιβάλ