Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

1η ΄Απρίλη σήμερα - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ! Η Μείωση 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από σήμερα Πρωταπριλιά , δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα - είναι η απάνθρωπη σκληρή πραγματικότητα του ΤΡΟΙΚΑΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟΥ 2013 ...

Ο Απρίλιος πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα «aperire«, που σημαίνει ανοίγω, επειδή το μήνα αυτό ανθίζουν (ανοίγουν) τα λουλούδια.
Αφρικανική παροιμία :
Το ψέμα βγάζει λουλούδια , αλλά δε βγάζει καρπούς .


Την πρώτη ημέρα του Απρίλη , έχει επικρατήσει το έθιμο της Πρωταπριλιάς με τα αθώα ψέματά που αιώνες τώρα λέγονται σε πάρα πολλά μέρη της γης .

 Η πιο βάσιμη ιστορικά εκδοχή για την πρωταπριλιά και τη συνήθεια να λέγονται ψέμματα για το καλωσόρισμα του μήνα θεωρείται ότι προέρχεται από 
την Γαλλία κατά τον 16ο αιώνα. Μέχρι και  το 1564 η οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας  του Καρόλου του 9ου, αυτό φαίνεται να άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Γενάρη. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την παλαιά πλέον πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το Έθιμο αυτό διαφοροποίηθηκε στην Ελλάδα αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια.
Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. 
Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Του Απρίλη η βροχή, κάθε σταγόνα και φλουρί "
... Όσο για το «θύμα» της πρωταπριλιάς , πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Ακούστε ένα τραγούδι του Λουκιανού  Κηλαηδόνη για την Πρωταπριλιά
όπου με χιουμοριστικό τρόπο λέγονται ''μπόλικα ψέμματα ''από την παιδική χορωδία .

Στραβός Βελόνα γύρευε - Βατσιτσέλο Βατσιτσό



Στραβός Βελόνα γύρευε - Βατσιτσέλο Βατσιτσό


Στραβός βελόνα γύρευε ολά ολά
μέσα σ’ έν’ αχυρώνα βατζιγτζέλο βατζιγτζό
κι ένας κουφός του έλεγε ολά ολά
την άκουα που εβρόντα βατζιγτζέλο βατζιγτζό.

Απ’όλα τα πετούμενα ολά ολά
ο γάιδαρος μ’αρέσει βατζιγτζέλο βατζιγτζό
γιατί έχει αηδονιού φωνή ολά ολά
και δαχτυλίδι μέση βατζιγτζέλο βατζιγτζό

Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά
ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά
κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.

Τα κολοκύθια είχαν νερό ολά ολά
και το νερό βατράχια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.

΄Oμως ας μην ξεχνιόμαστε ,
ούτε με τον διάσημο ψεύτη  τον
 Πινόκιο τον φανταστικό ήρωα του 1883 του Κάρλο Κολόντι εδώ περισσότερα :
ούτε με τα τραγουδάκια ...
γιατί ακούγονται πολλά - πολλά 
άσχημα και κακόηχα παρατράγουδα ...
σήμερα ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ του 2013
...που όμως δεν είναι πρωταπριλιάτικα ψέμματα ούτε αστεία ....
...είναι πλέον η καθημερινή σκληρή πραγματικότητα των Ελλήνων ,
 των Κυπρίων και όλων των Ευρωπαικών λαών .
mariarosa

Μαύρη Πρωταπριλιά με μειώσεις 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα - Νέα μέτρα τον Ιούνιο θα ζητήσει η τρόικα;


- Εκτός στόχων τα έσοδα - Θα λειπουν 3,2 δισ μέχρι το τέλος του έτους
Τρόικα: Έσοδα ή παρτε μέτρα τον Ιούνιο
- Καταργείται το επίδομα γάμου και πέφτουν 10% οι μισθοίστον ιδιωτικό τομέα
- Αλλάζει ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού
- 600.000 υπάλληλοι κινδυνεύουν να υποστούν με μειώσεις 30%

Ανυπέρβλητα φαίνεται πως είναι τα δημοσιονομικά εμπόδια λόγως της βαθιάς ύφεσης, της εκτόξευσης της ανεργίας και της αβεβαιότητας λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.

Η τρόικα καταφτάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα καθώς και για τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τουλάχιστον απογοητευτικά αφού είναι κάτω των στόχων του μνημονίου. Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", αν η κατάσαση δεν αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους θα προκύψει "τρύπα" 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού και ανω των 2 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία γεγονός που θα φέρει νέα μέτρα τον Ιούνιο.

Μείωση 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την Πρωταπριλιά


Από Δευτέρα 1η Απριλίου οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση στους μισθούς τους κατά 10% αφού καταργείται το επίδομα γάμου. Την ίδια ώρα ξεκινάει νέος γύρος μισθολογικών πιέσεων που αφορούν τόσο τον κατώτατο μισθό όσο και τους κλαδικούς μισθούς.

Συγκεκριμένα, την Πρωταπριλιά λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τη σύμβαση των ανειδίκευτιων εργαζομένων να μην έχουν πλέον καμία προστασία μέχρι να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσει στη δημοσιότητα το νέο τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός για τον οποίο στο εξής τον κύριο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και όχι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς).

Την ίδια στιγμή σε "ελέυθερη πτώση" βρίσκονται οι μισθοί πολλών κλα΄δων παραγωγής των οποίων η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων ολοκληρώνεται στις 14 Μαίου και αν μέχρι τότε δεν ανανεωθούν περίπου 600.000 εργαζόμενοι θα υποστούν μειωσεις που θα αγγίζουν ακόμη και το 30%.

Σύμφωνα μάλιστα με το νέο νομικό καθεστώς, ακόμη και στην περίπτωση που υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας αυτές δε θα δεσμεύουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση. Επομένως, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να περιορίσουν τπυς μισθούς με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων .πηγή :