Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από εφημερίδα 




Μια εποποιία, στην οποία υποκλίθηκε και συνεχίζει να υποκλίνεται ολόκληρος ο κόσμος, καταγράφηκε με το ανεξίτηλο αιματοβαμμένο μελάνι της ιστορίας πριν από 75 χρόνια στην Κρήτη.

Ένα γεγονός κομβικής σημασίας για την εξέλιξη και έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατέδειξε τον ηρωισμό των Κρητικών, που χωρίς κανένα ουσιαστικό αμυντικό μέσο κατάφεραν να αναμετρηθούν με την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της εποχής, εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, να κατατροπώσουν τη στρατιωτική ελίτ των αλεξιπτωτιστών και σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς να αναγκάσουν τον Χίτλερ να αλλάξει τα σχέδιά του απέναντι στο βασικό στόχο του, που ήταν η Ρωσία.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν ένα απλό περιστατικό στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εκείνο που κατέδειξε τη δύναμη της κρητικής ψυχής,
το μεγαλείο της και έδωσε ορισμό στην αντίσταση με βαρύ τίμημα για ολόκληρο το νησί μας.

Η Μάχη της Κρήτης συγκλόνισε, συγκίνησε, αναθάρρησε τον κόσμο που μάχονταν τις δυνάμεις του Άξονα και έκανε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής να υμνήσουν την αντίσταση των Κρητικών και τη σημασία εκείνης της γιγαντομαχίας.

Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τότε Βρετανού ηγέτη,
του «πρωθυπουργού της Νίκης», όπως έμεινε στην Ιστορία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ,
ο οποίος στην αυτοβιογραφία του αναφέρθηκε στον αρχηγό της Λουντβάφε Χέρμαν Γκέρινγκ, σημειώνοντας ότι «ήταν ηλίθιος», καθώς για μια «πύρρειο νίκη» θυσίασε «αναντικατάστατες δυνάμεις», με τις οποίες θα μπορούσε να είχε καταλάβει «την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, ίσως ακόμη και την Περσία».

Ο ίδιος ο Γερμανός διοικητής του σώματος αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης Κουρτ Φον Στουντέντ δήλωσε μετά τον πόλεμο ότι η Κρήτη έγινε «ο τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.


Το ανυπέρβλητο θάρρος των Κρητικών

Στη φιλία που συνδέει τους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας και στην ισχυρή παρουσία Ελλήνων στη χώρα του αναφέρεται στο μήνυμά του για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάικλ Τέρνμπουλ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η αποφασιστική αντίσταση του κρητικού λαού και το ανυπέρβλητο θάρρος του κατά την προφύλαξη στρατιωτών των Συμμάχων από τις δυνάμεις των κατακτητών, μέχρι την ασφαλή εκκένωσή τους από την Κρήτη, σήμαναν την αρχή άρρηκτων δεσμών μεταξύ των λαών μας.

Μήνυμα για την επέτειο απέστειλε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σημειώνει ότι η εποποιία έχει μείνει στην ιστορία για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και Συμμάχων. Στο μήνυμά του ο Κάμερον αναφέρει μεταξύ άλλων ότι,

«πριν από 75 χρόνια, άντρες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων τους στην Ελλάδα σε μια ύστατη μάχη κατά των δυνάμεων της τυραννίας και της επιβουλής, που, έχοντας περάσει από την ηπειρωτική χώρα, απειλούσαν πια την Κρήτη.

Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί.

Η Μάχη της Κρήτης ήταν σημαντική για πολλούς λόγους:

Ήταν η πρώτη εισβολή νησιού από αέρος, η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε πληροφοριακό υλικό το οποίο είχε συγκεντρωθεί μέσω της συσκευής Enigma ("Αίνιγμα"), και η πρώτη φορά που οι γερμανικές δυνάμεις συνάντησαν μαζική αντίσταση των κατοίκων. Η εμπειρία της Κρήτης οδήγησε τον Χίτλερ στην απόφασή του να μην επαναλάβει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις από αέρος, παρά ταύτα, ήταν καταλυτικής σημασίας για τους Συμμάχους, ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτού του είδους την πολεμική τακτική.


Η Μάχη της Κρήτης έχει, βεβαίως, μείνει στην ιστορία και για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανδρών των Συμμαχικών Δυνάμεων και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των κατοίκων της Κρήτης - θάρρος το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβά στη συνέχεια.

Τις δώδεκα ημέρες σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν τέσσερα σχεδόν χρόνια γερμανικής κατοχής, κατά την οποία ο λαός της Κρήτης επέδειξε το απαράμιλλο ανεξάρτητο και ατρόμητο πνεύμα του, καθώς οι Κρητικοί συνέχισαν να στηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ


ΠΗΓΗ:


..............

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ:

2Ο MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2013_05_20_archive.html
21 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_21_archive.html
22 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_22_archive.html
23 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_23_archive.html
24 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_24_archive.html
25 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_25_archive.html#8701759768521781848
26 MAIOY 1941 http://voiceofthelambs.blogspot.gr/2011_05_25_archive.html#8701759768521781848