Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Κραυγή αγωνίας του δημάρχου Ανάφης: «Κουνιόμαστε αλλά πιο πολύ φοβόμαστε την απομόνωση»

Αναδημοσιεύουμε από:
www.ethnos.gr
Ο Ιάκωβος Ρούσσος μιλάει για τη μεγάλη αγωνία που το νησί τους έχει μείνει χωρίς συχνή επικοινωνία με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ
Ανάφη (ΕUROKINISSI)

Mπορεί τα φώτα της επικαιρότητας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας να είναι στραμμένα κυρίως στη Σαντορίνη αλλά και στην Αμοργό, όμως, υπάρχουν και άλλα μικρότερα νησιά που οι τοπικές κοινότητες όχι μόνο αγωνιούν και ανησυχούν αλλά αισθάνονται και απομονωμένες αυτές τις δύσκολες ώρες.

Στην Ανάφη περίπου 230 ψυχές με ιώβεια υπομονή και καρτερικότητα προσπαθούν να προσαρμόσουν την κατά τα άλλα ήρεμη καθημερινότητα τους στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η φύση. Οι ταλαντώσεις και η ανατριχιαστική βοή από τα έγκατα της γης είναι μόνιμη συντροφιά τους ενώ από την Τρίτη 4/2 τα 7-8 μποφόρ συνθέτουν ένα άγριο και απόκοσμο ορισμένες φορές σκηνικό.

Όλοι ανησυχούν αλλά και ελπίζουν πως το φαινόμενο θα κοπάσει όπως έγινε και το 2011, ενώ οι μεγαλύτεροι θυμούνται τη δοκιμασία του 1956 και είναι έτοιμοι για όλα. Το παράδοξο είναι πως οι ντόπιοι αλλά και οι λιγοστοί δημόσιοι λειτουργοί δεν ανησυχούν τόσο από τον χορό των Ρίχτερ αλλά από την απομόνωση και μη μείνει από ρεύμα το νησί.
«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»

Τα λόγια του δημάρχου Aνάφης Ιάκωβου Ρούσσου στο ethnos.gr είναι χαρακτηριστικά: «Κουνιόμαστε συνέχεια αφού είμαστε πολύ κοντά στο επίκεντρο. Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε και να κοιμηθούμε. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία αλλά υπάρχει και μία αξιομνημόνευτη υπομονή και καρτερικότητα από όλους τους κατοίκους. Οι Αναφιώτες είμαστε μαθημένοι στους σεισμούς και για να είμαστε ειλικρινείς το νησί μας δεν έχει την ίδια σύνθεση πετρωμάτων με τη Σαντορίνη. Το νησί μας να το πω λαϊκά έχει πιο στέρεα πετρώματα, δεν έχουμε κατολισθήσεις που παρατηρούνται στην Σαντορίνη».
Εντυπωσιακή άποψη της Χώρας στην Ανάφη στο μέσον του απέραντου γαλάζιου

Τα παιδιά μας θα πάνε εκδρομή
Για τις υποδομές αλλά και για τις κατασκευές των σπιτιών ο δήμαρχος Ανάφης είπε στο ethnos.gr: «Οι κατασκευές στη συντριπτική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεες. Το σχολείο είναι καινούργια κατασκευή. Δεν διακόπηκαν τα μαθήματα λόγω του φόβου για το κτίριο του σχολείου αλλά επειδή τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα στην ασφάλεια της οικογένειας τους. Μάλιστα, στο επόμενο δρομολόγιο του πλοίου τα παιδιά του σχολείου έχουν προγραμματίσει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Την περιμένουν πώς και πώς και δε θέλουμε να τους το στερήσουμε. Θέλουν κι αυτά να ξεσκάσουν λίγο».
Είχαν πέσει μάντρες το 1956

Όπως λένε οι πρεσβύτεροι του χωριού το 1956 με τα 7,5 Ρίχτερ το νησί ταρακουνήθηκε αλλά άντεξε: «Είχαμε ζημιές αλλά δεν έγινε το κακό που έγινε τότε στη Σαντορίνη και στην Αμοργό. Είμαστε και πιο ψηλά και πιο στέρεα. Είχαν πέσει ορισμένες μάντρες και είχαν προκληθεί ορισμένες μικροζημιές στα σπίτια. Αυτό που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί κανείς είναι το ξάφνιασμα από το κούνημα του σεισμού».
«Μείναμε χωρίς σύνδεση με τα άλλα νησιά»

Ο δήμαρχος της Ανάφης τονίζει πως πάνω από τον φόβο των Ρίχτερ είναι το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι του νησιού. Από τη μία η απομόνωση και από την άλλη έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ και εξηγεί: «Το νησί μας επικοινωνεί με τον Πειραιά με πλοίο δύο φορές την εβδομάδα και λίγο πιο συχνά με τη Σαντορίνη. Έχουμε γιατρό και καλό γιατρό αλλά άνθρωποι είμαστε. Αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό ή χρειαστεί κάποια άλλη ανάγκη δεν έχουμε συχνή επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Το καράβι από και προς Πειραιά ήρθε σήμερα (Τρίτη 4/2) και πάλι θα έρθει σε τρις ημέρες. Αυτό που μας λείπει είναι το δρομολόγιο που μας συνέδεε με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό καταργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο μετά τα γεγονότα αν θυμάστε με το SAOS στην Άνδρο. Εμείς όμως χάσαμε την σύνδεση μας με τον έξω κόσμο. Με την ευκαιρία κάνω έκκληση σε όλους που μπορούν να μας βοηθήσουν. Eιδικά τώρα που υπάρχει αυτή η κατάσταση και ο κόσμος είναι ανήσυχος είναι καλό να έχουμε πιο συχνή συγκοινωνία. Είμαστε εντελώς απομονωμένοι ακόμα και για να πάμε στην Σαντορίνη».
Έμεινε ένας υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο φόβος των κατοίκων για πιθανή διακοπή ηλεκτροδότησης: «Δυστυχώς το τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ έχει υποστελεχωθεί μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του ενός των εκ των δύο υπαλλήλων που είχε η υπηρεσία. Έχει μείνει ένα παλικάρι και παλεύει όποτε προκύψει κάτι. Τώρα με τα 8-9 μποφόρ, την κακοκαιρία, τους σεισμούς εάν πάθει κάτι ένας μετασχηματιστής θα μείνουμε για μέρες στο σκοτάδι και ο κόσμος θα παγώσει. Αυτά μας φοβίζουν πιο πολύ από τους σεισμούς. Πρέπει να τα δούμε αυτά τα θέματα, ειδικά τώρα που δεν έχουμε συχνά δρομολόγιο καραβιού στο νησί μας».

«Το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει, νομίζω θα ανέβουν τα μεγέθη» λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Αναδημοσιεύουμε 
Από:Πρώτο Θέμα:

04.02.2025, 17:03
«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει» είπε ο σεισμολόγος

Συνεχίζονται οι
σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με χιλιάδες να εγκαταλείπουν το νησί. Επιστήμονες αλλά και οι Αρχές έχουν φτάσει στο νησί εν μέσω του φαινομένου, τη στιγμή που οι συσκέψεις των ειδικών είναι καθημερινές.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», αναφέροντας πως «βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία».

«Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο MEGA.


«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης να είναι ο κύριος αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα, εάν εμφανιστεί σεισμική ακολουθία χαρακτηριστικά μετασεισμών. Ωστόσο, προς στιγμήν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνεχίζεται η ακολουθία με χαρακτηριστικά προσεισμών και είναι δικαιολογημένη η εγρήγορση των επιστημόνων και οι προειδοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως «νομίζω έτσι όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».


«Το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει»«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Όμως επιμένει το σύστημα των δυνάμεων και κάθε λίγο το σπάει και ξανά, λίγο περισσότερο, βήμα – βήμα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, να κατανοήσουμε αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πετρωμάτων ο οποίος αντιστέκεται; Αν είναι έτσι πάει να πει πως είναι πολύ σκληρός και όταν σπάσει -γιατί κάποια στιγμή θα σπάσει- θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Μπορεί το ρήγμα να εξαντλεί τα όρια αντοχής του και θα συνεχίσει με παρόμοια μεγέθη, ίσως λίγο παραπάνω ή παρακάτω από τα 5 Ρίχτερ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο σεισμολόγος.









Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «έχω την επιστημονική εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Και τότε γεννιόνται άλλα ερωτήματα: πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα; Για πόσες μέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία; Πόσες μέρες θα παραμείνει η ΕΜΑΚ στο νησί; Νομίζω πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή της χώρας βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων».

«Ας υποθέσουμε ότι θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός. Μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος σεισμός; Η απάντηση είναι ναι. Δεν είναι τόσο το μέγεθος των Ρίχτερ γιατί εξαρτάται και από την απόσταση. Έχουμε στη φαρέτρα της σεισμολογίας πολλά όπλα για να απαντήσουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα», κατέληξε.
Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρεία σύσκεψη με Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη - Τα σενάρια στο τραπέζι

Δείτε Επίσης


Φόβοι για διαρρήξεις στη Σαντορίνη μετά την αποχώρηση 11.000 κατοίκων - Εντατικές περιπολίες και μπλόκα στους δρόμους

Με δύο σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ σε 5 λεπτά ξημέρωσε η Σαντορίνη - Συνεδριάζει ξανά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου

«Σχετική σταθεροποίηση» λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού για τους σεισμούς στη Σαντορίνη - Το παράδειγμα της Αιθιοπίας με τους 256 σεισμούς σε 6 μήνες

Νύχτα αγωνίας στη Σαντορίνη: Δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά - Άδειοι δρόμοι, ερήμωσε το νησί


«Δεν θέλουμε σεισμούς δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια», λέει καθηγήτρια Γεωλογίας για την Σαντορίνη


Άδειασε η Σαντορίνη, σκοτάδια στα καλντερίμια - Δεν υπάρχει ψυχή έξω το βράδυ, λέει κάτοικος


Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τα Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μέγεθος των σεισμών, πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο

Σαντορίνη - "Το ηφαίστειο έχει ήδη ξυπνήσει" , Θανάσης Γκανάς, Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Τι είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την δική του εκτίμηση για την αιτία της αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη έδωσε την Τρίτη μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει”.

Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στην ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία “σμηνοσειρά”, δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. «Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις», είπε ο επιστήμονας.

Ως προς το πού θα καταλήξει όλο αυτό, ο κ. Γκανάς εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: ή δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ή αν ένα ρήγμα σπάσει, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6 ρίχτερ, με τσουνάμι και κατολισθήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ


Κοινωνία
Κυκλάδες: Κλείνουν τα σχολεία σε Πάτμο και Λέρο


Κόσμος
Σαντορίνη - Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος: Παρακολουθούμε τις ασταμάτητες δονήσεις στο Αιγαίο


5 Φεβρουαρίου-Η Εορτή Αγίας Αγάθης,της όμορφης και πλούσιας,ορφανής 15χρονης από την Σικελία, που μαρτύρησε για την Αγάπη της και για την Πίστη της στον Ιησού Χριστό, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου!



Η Εορτή Αγίας Αγάθης 5 Φεβρουαρίου

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Έζησε και μεγαλούργησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου (249 – 251 μ.Χ.). Η οικογένειά της διέθετε τεράστια περιουσία, η δε Αγία διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της και τότε αναδείχθηκε η υπέροχη προσωπικότητα της Αγάθης. Αγνοώντας τις προσκλήσεις και τις κολακείες του κόσμου, διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

Ο Θεός όμως έκρινε ότι η Αγία έπρεπε να δοκιμαστεί περισσότερο. Ο έπαρχος Κιντιανός προσπάθησε χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, να την πείσει να τον παντρευτεί. Η Αγία Αγάθη όμως όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την πίστη της, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει γι’ αυτήν. Έτσι υπέμεινε με θαυμαστή καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και μάλιστα δοξολογώντας τον Θεό που την αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου.

Παρέδωσε το πνεύμα της το 251 μ.Χ. μετά από φρικτά βασανιστήρια και ενώ βρισκόταν στη φυλακή, λαμβάνοντας έτσι το στέφανο του μαρτυρίου.

Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης ετελείτο στο Μαρτύριό της, το οποίο βρισκόταν στο έβδομο του Βυζαντίου (Σικελία). Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β’ (976 – 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η’ (1025 – 1028 μ.Χ.).

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Αγίας Αγάθης
Ῥόδον εὔοσμον τῆς παρθενίας, νύμφη ἄφθορος τοῦ Ζωοδότου, ἀνεδέδειξαι Ἀγαθὴ πανεύφημε· τῶν ἀγαθῶν τὴν πηγὴν γὰρ ποθήσασα, μαρτυρικῶς ἐν τῷ κόσμῳ διέπρεψας· μάρτυς ἔνδοξε, λιταῖς σου θείαις ἀγάθυνον τοὺς πόθῳ μεγαλύνοντας τοὺς ἄθλους σου.

Σχετικά άρθρα:


2 Φεβρουαρίου: Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Διαβάστε επίσης:
Προσευχές


Προσευχή για γλωσσοφαγιά

Προσευχή όταν ανάβουμε κανδήλι ή κερί στο σπίτι μας

Προσευχή για την κατάπαυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Κυριακοδρόμιο

Ευαγγέλιο Κυριακής ΙΕ´ Λουκά 26-1-2025
24 Ιανουαρίου 2025 - 23:56

Απόστολος Κυριακής ΙΕ´ Λουκά 26-1-2025
24 Ιανουαρίου 2025 - 23:45

Άγιος Παΐσιος: Εάν σε αδικούν ή σε κοροϊδεύουν


Άγιος Παΐσιος: Στην προσευχή με πόνο ακολουθεί θεία παρηγοριά


Τι είναι ευλάβεια; Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Θαύματα



Η Θαυματουργική χάρη του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω


Θαύμα Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου – Χάρισε παιδάκι

ΠΗΓΗ:
Proseuxi.gr 


Διαβάστε Περισσότερα
Εκκλησιαστικά Θέματα:

Σαντορίνη: "Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια".-Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.




Αναδημοσιεύουμε από:
Skai.gr
Την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, ενώ η σεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται.

«Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης. «Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε:

«Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».

«Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr
Δείτε Ακόμα: