Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Paul Mason: «Γιατί το δημοψήφισμα δεν έγινε μάταια»



Ο Πολ Μέισον από το Channel 4 παραθέτει πέντε λόγους που εξηγούν γιατί το δημοψήφισμα δεν ήταν μάταιο. 

Οι νέες ελληνικές προτάσεις της κυβέρνησης  συνδέονται ξεκάθαρα με τις προτάσεις Γιούνκερ την περασμένη Πέμπτη, πριν από το δημοψήφισμα, αναφέρει ο Πολ Μέισον . 

Άφησε πολλούς Έλληνες απογοητευμένους, ρωτώντας: ποιο ήταν το νόημα του δημοψηφίσματος; 

Πολλοί ξένοι παρατηρητές ρωτούν το ίδιο.

O Μέισον παραθέτει από τη μεριά του τις πιο προφανείς απαντήσεις:

Πρώτον, η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια εντολή από το δημοψήφισμα θα επιτρέψει στρίψει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους προς τη χαλάρωση των όρων, δεν υλοποιήθηκε. Αντί γι’ αυτό είχαμε ένα νέο ανανεωμένο τελεσίγραφο να υλοποιείται. Εάν δεν τα βρουν, η ΕΚΤ και η ΕΕ απειλούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Πράγματι, ένα από τα βασικά «επιτεύγματα» αυτού του δημοψηφίσματος ήταν να βγάλει ξεκάθαρα με σαφήνεια αυτή την απειλή προς τα έξω ανοιχτά, από πολιτικούς, οι οποίοι δεν το είχαν παραδεχθεί ποτέ ανοιχτά πριν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εντολή να φύγει από το ευρώ, καθώς η ψήφοι του «ΟΧΙ» του 61% την περασμένη Κυριακή ήταν σαφώς μια νίκη με εντολή «παραμείνετε στη μάχη».
Δεύτερον, η συμφωνία δεν έχει απολύτως καμιά οικονομική λογική, χωρίς την ελάφρυνση του χρέους. Το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την πίεση των ΗΠΑ, φαίνεται ότι οδήγησε βασικές ευρωπαϊκές φωνές, συμπεριλαμβανομένων της Άνγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ, να πουν κάτι για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους – ως ένας ύπουλος τρόπος διαγραφής του χρέους.
Τρίτον, η πρόταση εξακολουθεί να διατηρεί μια ισορροπία στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα να την «πουλήσει» ως ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα σε σχέση με εκείνο που είχε σχεδιαστεί από τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την συντηρητική ηγεσία. Ο εταιρικός φόρος στο 29% είναι ένα παράδειγμα. Ωστόσο, δεν κάνει παραχωρήσεις για τις συντάξεις και για τον ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία σήμερα έχουν έκπτωση.
Τέταρτον, είναι το έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Τσακαλώτος, αναφέρει ο Πολ Μέισον, υπενθυμίζοντας παλιότερο σχόλιό του, είναι υπαρξιακά προσηλωμένος σε δύο ζητήματα: στη συμμετοχή στην ευρωζώνη και στη χρήση της κυβέρνησης για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής αλλαγής. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία – όχι να τη χάσει από μια κυβέρνηση «τεχνοκρατών».
Πέμπτον, η συμφωνία έρχεται με μια αίτηση για νέο δάνειο, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν κάποιος άλλος πληρώσει τα χρέη σας για τρία χρόνια, αυτό θα φέρει μια δημοσιονομική ελάφρυνση και θα αφήσει την Ελλάδα με χρήματα για να δαπανήσει, τα οποία δεν είχε.
Το πιο σημαντικό: δεν πρόκειται για μια τελειωμένη υπόθεση. Αν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια την πετάξουν στο πρόσωπο Ελλήνων θα γίνει πιο ισχυρή και ξεκάθαρη και θα προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για Grexit.
Θα οδηγήσει πιθανότατα σε μερικές παραιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μου είπαν ότι η Αριστερά Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα τη δεχτεί, σημειώνει ο Μέισον. Αλλά το να περάσει από το ελληνικό κοινοβουλίου δεν είναι το πρόβλημα. Να περάσει μέσα από την ΕΕ είναι το πρόβλημα – και αυτό είναι που κάνει τους Έλληνες να προβλέπουν ότι αυτό είναι το τελευταίο στοίχημα πριν το Grexit.
πηγή :

Για εμένα προσωπικά και μόνο που ταρακουνήθηκε η Ελληνική κοινωνία αλλά και ευρύτερα η Ευρώπη με επιστέγασμα το Στρασβούργο όπου είχε τη δυνατότητα να μάθει λίγο καλύτερα ,
τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την κρίση , 
είναι όφελος του ΟΧΙ .
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι εν ευθέτω χρόνο ,
θα δούμε τα οφέλη του ΟΧΙ να , αποκαλύπτονται !
Αφήστε δε ,  που είχαμε επιτέλους και την παραίτηση Σαμαρά !
mariarosa

"Η ΕΕ έχασε 800 δις τις τελευταίες μέρες για να ...γλιτώσει τα 330 του ελληνικού χρέους"


Τα όσα είπε ο Μάσσιμο Ντ΄ Αλέμα στην εφημερίδα La Stampa αποδεικνύουν το μέγεθος της ευρωπαϊκής ανοησίας στην διαχείριση του “ελληνικού ζητήματος”. Όπως μεταδιδει Θόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης από την Ιταλία για το ΑΠΕ, ο Ντ΄Αλέμα είπε:
«H Ευρώπη πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Δεν την συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα» δήλωσε ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα. «Το ελληνικό χρέος έχει ύψος τριακοσίων τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες, εξανέμισε, στα χρηματιστήρια, επτακόσια με οκτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις οδεύουμε προς την μείωση των απολαβών, της κατανάλωσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» σημειώνει ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός, σύμφωνα με τον οποίο «η συνέπεια είναι η βαθμιαία εξέγερση στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωζώνης» και, κατά συνέπεια, «χρειάζεται μια ιθύνουσα τάξη η οποία να αντιληφθεί τους κινδύνους αυτούς».
Ο Ντ’ Αλέμα υποδεικνύει, σε τέσσερα σημεία, τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την Ελλάδα: «χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, ένα δάνειο – γέφυρα, επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια» διότι «πρέπει να λάβουν όλη υπόψη τους την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της».
«H αλληλεγγύη δεν είναι, πλέον, μια αξία στην Ευρώπη αυτή. Την Ιταλία, όμως, δεν την συμφέρει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, πρώτα από όλα διότι κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε το μάθημα της Lehman Brothers: οι Αμερικανοί ακόμη το μετανιώνουν που δεν την έσωσαν», τονίζει, τέλος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ιδρύματος πολιτικών μελετών Italianieuropei.


Ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο



Η σημερινή συζήτηση στο ΕΚ έδειξε ότι υπάρχει ένα μέτωπο κατά της Ελλάδας και της κυβέρνησής της, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), το οποίο είναι έτοιμο, αν και όχι απόλυτα, όχι χωρίς αμφιβολίες, να οδηγήσει τα πράγματα στο Grexit. Από την άλλη έγινε εμφανής μια άλλη, πολύ ευρύτερη συναίνεση, η οποία περιλαμβάνει τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους (εν μέρει, τουλάχιστον), την αριστερά και τους Πράσινους, το οποίο ούτε θέλει ν’ ακούσει για Grexit.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επιμένει στη δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία χωρίς προοπτική για τον ελληνικό λαό, επιμονή για μια συμφωνία συμφέρουσα για όλους, εντός του ευρώ.
Ήταν μια σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, από την οποία η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία αντανακλά την επιλογή του συνόλου του εγχώριου πολιτικού προσωπικού (πλην ΚΚΕ και λαφαζαναραίων) βγήκε σημαντικά ενισχυμένη.
Δεν θα είναι τόσο εύκολο για τη Γερμανία να περάσει το Grexit την επόμενη Κυριακή, γιατί αν το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει κάθε ουσία (και άλλοθι) Δημοκρατίας.