Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

#4_Φεβρουαρίου - #WorldCancerDay2022 🌎 #Παγκόσμια_Ημέρα_Κατά_του_Καρκίνου 🌍εορτάζεται σε 155 χώρες του κόσμου, με πρωτοβουλία της #Διεθνούς_Ένωσης_κατά_του_Καρκίνου 🗺️ #UICC που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σ' όλο τον κόσμο. "Θυμήσου, το 50% των καρκίνων🦂μπορεί να προληφθεί"⏳🌄 Ας ανάψουμε 1 κεράκι🕯️μνήμης σε όσους δεν...πρόλαβαν... ⌛






Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη





#World_Cancer_Day #4_Φεβρουαρίου #Παγκόσμια_ημέρα_κατά_του_Καρκίνου"
#February_4th  #Επιστήμη
Ο #καρκίνος_του_πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη, και ο συχνότερος στους άνδρες και δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες!
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η διαχείριση του καρκίνου, η σημασία διακοπής του καπνίσματος, σώζουν ζωές!
Η #ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επιλογή που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο!
Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα μετά το κάπνισμα.
Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

(4 Φεβρουαρίου).


Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η
γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με φορείς ή με άλλες επιστημονικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει στις 5 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, επιστημονική ημερίδα ανοιχτή στο κοινό, με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μιας από τις πιο σοβαρές ασθένειες της εποχής μας, που συνδέεται κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Η επιστημονική ημερίδα, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει σήμερα σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης της ημερίδας, φωταγωγώντας το Δημαρχείο Ιωαννίνων .

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από εγκεκριμένους πνευμονολόγους θα αναδειχθούν θέματα όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η διαχείριση του καρκίνου, η σημασία διακοπής του καπνίσματος.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την Πνευμονολογία. Ωστόσο διαθέτουμε πλέον σημαντικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του», αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β' Πνευμονολογικής κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», Πρόεδρος ΕΠΕ.
Αναφερόμενος στην ημερίδα στα Ιωάννινα ο κ. Λουκίδης σημειώνει ότι στόχος της ΕΠΕ είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα που συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα και τη διακοπή του.
«Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στη θεραπεία είναι οι ισχυροί μας σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα μετά το κάπνισμα, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωστίκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων. Προσθέτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερες από 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα ,τονίζοντας ότι «η βελτίωση της ποιότητας του αέρα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας».
Πρόσθεσε ότι «ο καρκίνος του πνεύμονα, ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη και ο συχνότερος στους άνδρες και δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες, αρχίζει τα τελευταία χρόνια να αλλάζει πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμα στάδια που οδηγεί στη ριζική αντιμετώπιση, αλλά και στις νεότερες στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς με προχωρημένη νόσο, που μπορούν να τον μετατρέψουν σε χρόνιο νόσημα για κάποιους ασθενείς».
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές
Τη σημασία της χρήσης της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης στο πλαίσιο πρόληψης της θανατηφόρου εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα, υπογραμμίζει ο Ιωάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ, Ογκολογική Μονάδα Γ΄ ΠΠ, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Αθήνα, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, ΕΠΕ:
«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, προλαμβάνοντας την καρκινογένεση στην αρχή της. Υπάρχουν πλέον στις μέρες μας επαρκή επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η χαμηλή δόσης αξονική τομογραφία θώρακα όταν διενεργείται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και σε οργανωμένο επιστημονικό πλαίσιο μπορεί να προλάβει τη θανατηφόρο εξέλιξη της κακοήθειας πνεύμονα. Ελπίζουμε σύντομα και στη χώρα μας να καθιερωθεί η δυνατότητα για τους συνανθρώπους μας να μπορούν να ελπίζουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα».
Θεραπευτικές επιλογές
Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επιλογή που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο. Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Αθήνα, Ταμίας ΕΠΕ, εξηγεί:

«Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια επιδημία των καιρών μας με μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο πεδίο της ιατρικής έρευνας όσον αφορά τις θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα, με την ανοσοθεραπεία να αποτελεί πια μια από τις βασικές θεραπευτικές μας επιλογές. Η χρήση της ανοσοθεραπείας αρχικά στα μεταστατικά στάδια της νόσου βοήθησε στο να αυξήσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε επίπεδα που ούτε φανταζόμασταν πριν μερικά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η ανοσοθεραπεία προστέθηκε στις επιλογές μας στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα πριν, μετά το χειρουργείο ή και περιεγχειρητικά αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα ένας ασθενής να ζήσει χωρίς υποτροπή της νόσου για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

Ο καταστροφικός σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες τον Ιούλιο του 1956.



Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 στην Αμοργό κι έπληξε, κυρίως, τη Σαντορίνη. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.

Ο Εγκέλαδος προειδοποίησε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό των Κυκλάδων, που συνέχισε τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου (05:11) εκδηλώθηκε ο κυρίως σεισμός από τον ίδιο εστιακό χώρο (νότια της Αμοργού) και κατέλαβε εξ απήνης τους κατοίκους των Κυκλάδων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αγκάλες του Μορφέως.

Ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 7,8 ρίχτερ) και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια.

Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από μεγάλο θαλάσσιο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι), το ύψους του οποίου έφθασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μ. στη Φολέγανδρο και ήταν ασθενέστερο σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη.

Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι εξασθενημένο έφθασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Ο σεισμός έβαλε σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου.

Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ.

Μία από τις πιο σημαντικές παρενέργειες του μεγάλου σεισμού ήταν η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.

Δείτε τα φύλλα της εφημερίδας Ελευθερία την 10 & 11η Ιουλίου του 1956

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε τα φύλλα της εφημερίδας

από https://www.sansimera.gr/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΑΚΑΚΗ


Ιστορική αναδρομή από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956 στη Σαντορίνη

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου του 1956 είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού. Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25μέτρα ύψος
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου, είναι:

Φηρά (8+5=13) 13
Δρόσου Ευδοκία
Κουτσογιαννόπουλου Ευτυχία
Μυτιληναίου Άννα
Μυτιληναίου Μαρία
Σιγάλα Αικατερίνη και πέντε τέκνα
Σιγάλα Μαρία
Σιγάλας Γεώργιος
Σιγάλας Μάρκος

Πύργος 3 
Καμπίτση Μαρία
Καραμολέγκος Δημήτριος
Φύτρος Ηλίας

Ημεροβίγλι 9
Βαλσαμάκη Αικατερίνη
Βαλσαμάκης Ανδρέας
Βεκρής Μάρκος
Γαβρίλη Μαρουλία
Δαμίγου Ειρήνη
Καρβούνης Μάρκος
Καφούρος Ελευθέριος
Νομικός Πλούταρχος
Σπηλιώτη Καλλιόπη

Ακρωτήρι (3+3=6) 6
Βλάχου Κούλα
Βλάχου Μαργαρίτα
Συρίγου Ποθητού τρία τέκνα

Οία (10+4=14) 14
Αναπλιώτης Ιάκωβος
Αναπλιώτης Απόστολος
Δεναξάς Μιχάλης και δύο τέκνα
Νομικός Νικόλαος
Νομικού Νικολέττα
Νομικού Φλώρα
Σανούδος Απόστολος
Σορώτου Ειρήνη
Σορώτου Μαργαρίτα και δύο τέκνα
Συρίγος Απόστολος

Μεσσαριά (1+4=5) 5
Αλιφραγκή Τομάζου τέσσερα τέκνα
 Σύνολο 50 (34 ενήλικες και 16 παιδιά)

Μετά τον εσπερινό του Αγίου Παγκρατίου και με πρωτοβουλία των μεγαλυτέρων ανθρώπων της περιοχής οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα του σεισμού  του 1956, αναφέρθηκαν με την σειρά τους σε προσωπικά γεγονότα που έζησαν κατά την ημέρα αυτή.

Μία από αυτές θα δούμε σε σχετικό μας βίντεο και την αδελφή της γνωστής μας τραγουδίστριας Μαρίζας Κωχ, την κ. Ειρήνη Κωχ, όπου αναφέρθηκε σε μια προσωπική της εμπειρία, όταν ήταν μικρό παιδί κατά την ημέρα αυτή, στο παλιό χωριό της Σαντορίνης.


Δείτε το βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956!!!




από http://armenisths.blogspot.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1956 ΚΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ