Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

΄Εκατομμύρια πρόσφυγες, μία ιστορία: Το συγκινητικό βίντεο της ActionAid ! Θλιβερή επέτειος : 5 χρόνια πόλεμος στη Συρία: 270χιλ νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες και μια χώρα ερειπωμένη.



Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από την Ελλάδα, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Θα μπορούσε να έχει γραφτεί το 1922, το 2011 (όταν άρχισαν οι συρράξεις στη Συρία) ή σήμερα.

Η ActionAid, η οποία δρα στη Λέσβο από τον Οκτώβριο του 2015, ζήτησε από ανθρώπους που έχουν διασχίσει το Αιγαίο, στην πλειονότητα Σύρους, να διαβάσουν μία ιστορία γραμμένη στη γλώσσα τους:
«Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειά μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε.

Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες.

Στριμωχτήκαμε σε μια βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό. Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας.»


Έπειτα τους ρώτησε σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει αυτή η ιστορία. Ποια είναι η αντίδραση των ανθρώπων που μόλις έχουν φτάσει στη Λέσβο όταν η αληθινή ταυτότητα της ιστορίας αποκαλύπτεται;

Η συνέχεια στο βίντεο της ActionAid:
Η συνέχεια στο βίντεο της ActionAid:
Πηγές: ActionAid HellasRISE
..........................................................
Στις 15 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία.
Στη διάρκειά τους 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες .
Για να ξαναπάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να
θυμηθούμε πως είχαν τα πράγματα πριν την καταστροφή 
της Συρίας και τον ξεριζωμό του λαού της ...
Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου νεαρή Σύρια εξηγεί για ποιους λόγους η Νέα Παγκόσμια Τάξη χτυπάει τη χώρα της.
Tο βίντεο γυρίστηκε πριν από δυο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να βομβαρδίσουν τη Συρία αλλά η παγκόσμια κατακραυγή δεν τους το επέτρεψε

8 λόγοι για όσα συμβαίνουν στη Συρία! Γιατί η νέα τάξη πραγμάτων μισεί την Συρία. Μιλάει μια Σύρια κοπέλα για τους λόγους που οι γκλομπαλιστές χτυπούν τη χώρα της.
Η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ανήκει στο κράτος (και όχι στους Ρόθτσαϊλντ…)
Δεν έχει χρέη προς το εξωτερικό και το ΔΝΤ
Απαγορεύει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (Μοσάντο…)
Οι Σύριοι είναι ενήμεροι για τη παγκόσμια συνομωσία
Η Συρία έχει φυσικό αέριο και σχεδιάζει αγωγό αερίου
Η Συρία εναντιώνεται στο Ισραήλ και το Σιωνισμό
Η Συρία είναι το τελευταίο κοσμικό κράτος στη Μέση Ανατολή
Η Συρία έχει ισχυρή εθνική ταυτότητα
Δείτε το βίντεο εδώ :
............................................

CdNUwmLW8AETZUu
Mε τον τίτλο της γραμμένο στα αραβικά –«Ταχρίρ» που σημαίνει Ελευθερία-, κυκλοφόρησε η Liberation αφιερώνοντας το φύλλο της 10/3 στους Σύρους δημοσιογράφους, φωτογράφους και συγγραφείς, πέντε χρόνια μετά την αρχή της σύγκρουσης που ξεκληρίζει τη χώρα τους.

Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας φιγουράρει ένα σχέδιο του Σύρου σκιτσογράφου Χουάν Θέρο, το οποίο αναπαριστά παιδιά πάνω σε ένα καρουζέλ, που έχει το σχήμα κατάμαυρης βόμβας, σε κατακόκκινο φόντο που θα μπορούσε να απεικονίζει το αίμα ή… το κόκκινο της αριστεράς;

«Οι δημοσιογράφοι που παρείχαν το βασικό υλικό της έκδοσης αυτής ήταν νεαροί διαδηλωτές του 2011 που έφτιαξαν και διένειμαν κρυφά εφημερίδες στην πόλη τους», εξήγησε ο Μπενεντίκ Ζανερό, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι περισσότεροι από τους συντάκτες αυτούς βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία», διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Γιοχάν Ιφναζέλ. «Η ιδέα είναι να περιγράψουμε την καθημερινότητα των Σύρων».

Το ειδικό φύλλο για τα πέντε χρόνιας καταστροφής στη Συρία έχει 20 σελίδες και συνοδεύεται από ένθετο που είναι αφιερωμένο στην καθημερινότητα στη χώρα αυτή.

Ο πόλεμος που μαστίζει τη Συρία άρχισε τον Μάρτιο του 2011 με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, και έκτοτε συνεχίζεται μέχρι αυτός να πέσει και η Συρία να παραδοθεί στα ξένα προς αυτήν συμφέροντα.
πηγή:
......................................



Υπάρχει πραγματική ευκαιρία να σιγήσουν τα όπλα; Κανείς δεν μπορεί να το πει καθώς η σύγκρουση, η οποία μετρά περισσότερους από 270.000 νεκρούς, είναι πολύπλοκη με την εμπλοκή πολλών παραγόντων επί του πεδίου.

Η κρίση ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου του 2011 όταν, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, μικρές διαδηλώσεις καταστάλθηκαν βίαια στη Δαμασκό από το καθεστώς που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή επί 45 χρόνια δια του προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια του διαδόχου του και γιου του, τυ Μπασάρ.

Αυτή η ειρηνική εξέγερση που ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις μετατράπηκε σταδιακά σε έναν πόλεμο που έγινε όλο και πιο περίπλοκος, με την αύξηση της δύναμης τζιχαντιστικών οργανώσεων και την εμπλοκή παραγόντων από το εξωτερικό.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
"Άφησαν να εξελιχθούν στη Συρία πολλαπλοί πόλεμοι μέσω πληρεξούσιων οι οποίοι δεν έχουν πλέον μεγάλη σχέση με τα αρχικά αιτήματα του συριακού λαού", γράφει ο Καρίμ Μπιτάρ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).

Τα δεδομένα ανατράπηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, για τη διάσωση του συμμάχου της, του προέδρου Ασαντ, η τύχη του οποίου παραμένει το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των περιφερειακών και διεθνών παραγόντων που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση.

Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]

Και η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη, που προκάλεσε τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στη γηραιά ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώθησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στο συριακό καθεστώς.

Δεν υπήρξε πτώση του Άσαντ

"Η ευρωπαϊκή εμμονή όσον αφορά τις προσφυγικές ροές είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν σε μια επαναξιολόγηση της πολιτικής στη Συρία, κάνοντας τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα απόλυτη προτεραιότητα σε βάρος άλλων πολιτικών και γεωστρατηγικών στόχων", παρατηρεί ο Μπιτάρ. Η ρωσική επέμβαση "επέτρεψε στο καθεστώς Άσαντ, ενώ έχανε έδαφος (από τους αντάρτες), να εδραιώσει τον έλεγχό του στη "χρήσιμη Συρία", τις πιο πολυάνθρωπες περιοχές της χώρας, επισημαίνει.

Ο πρόεδρος της Συρίας παραμένει στον θώκο του και τίποτε δεν προμηνύει την αναχώρησή του, ένα αίτημα που θα θέσει η αντιπολίτευση για πολλοστή φορά την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη.

Ο μελλοντικός γύρος των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αρχίζει στις 14 Μαρτίου και θα επικεντρωθεί στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στην κατάρτιση νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο το χάσμα παραμένει μεγάλο. "Κατέστη σαφές στους Αμερικανούς ότι πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις (...) αλλά την ίδια στιγμή, δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν ότι ο Άσαντ θα παραμείνει επ' αόριστον στην εξουσία", τονίζει ο Γεζίντ Σάγιγ, ερευνητής στο Κέντρο Carnegie για τη Μέση Ανατολή.

"Θέλουν τουλάχιστον ως προϋπόθεση, ο Ασαντ να φύγει στην αρχή, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος μιας περιόδου μετάβασης, κάτι που οι Ρώσοι εξακολουθούν να μην δέχονται. Θα επιτραπεί στον Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές (το 2021); αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα".

Οι δύο εγγυητές της πρωτοφανούς εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, γνωρίζουν ωστόσο ότι, χωρίς συμφωνία, οι μάχες θα αρχίσουν και πάλι να μαίνονται.

"Αν η εκεχειρία δεν υποστηριχθεί από μια πολιτική συμφωνία, η βία θα επιστρέψει σταδιακά", προειδοποιεί ο Σάγιγ.

Πόλεμοι μέσω πληρεξούσιων

Ακόμη και σε περίπτωση επιτυχίας στη Γενεύη, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα που ελέγχουν το ήμισυ του συριακού εδάφους, θα συνεχίσουν να πολεμούν. Καθώς έχουν αποκλειστεί από την εκεχειρία, εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ταυτόχρονα από τους Ρώσους και τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Τα πλοκάμια του ΙΚ έχουν εξαπλωθεί έξω από τη Συρία, στον Κόλπο, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, περιοχές που έχουν πληγεί από αιματηρές επιθέσεις, κυρίως στο Παρίσι και στην Τυνησία.

Από τη σύγκρουση διαφαίνεται μια θρησκευτική μάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζει τους αντάρτες οι οποίοι είναι σουνίτες στην πλειοψηφία τους, και του σιιτικού Ιράν που θέλει να διατηρήσει τη φατρία των Αλαουιτών στην εξουσία της Δαμασκού. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου πολεμά επίσης στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

"Οι περιφερειακές σουνιτικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, παραμένουν σε μια γραμμή πολύ πιο αδιάλλακτη και μαξιμαλιστική σε σχέση με αυτή της κυβέρνησης Ομπάμα", η οποία δοκιμάστηκε από την εισβολή στο Ιράκ και διστάζει να εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον του Άσαντ, αναφέρει ο Μπιτάρ.

Το Ριάντ απαιτεί την αποχώρηση του Άσαντ, όπως και η Άγκυρα η οποία βομβαρδίζει άλλωστε τις συριακές κουρδικές δυνάμεις που προσδοκούν αυτονομία στα σύνορά της.

Σε μια Συρία γεμάτη ερείπια πλέον, όπου 450.000 άνθρωποι ζουν υπό πολιορκία σε δραματικές συνθήκες από ανθρωπιστική άποψη και με την οικονομία της διαλυμένη, ο Μπιτάρ θυμίζει: "ο λαός παραμένει το θύμα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των δυνάμεων".

Αφιέρωμα της Liberation

H γαλλική εφημερίδα Liberation αφιέρωσε τις σελίδες του σημερινού της φύλλου στους Σύρους δημοσιογράφους, φωτογράφους και συγγραφείς, πέντε χρόνια μετά την αρχή της σύγκρουσης που ξεκληρίζει τη χώρα τους.

Στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο στα αραβικά ("Ταχρίρ" που σημαίνει Ελευθερία), ο Σύρος σκιτσογράφος Χουάν Θέρο σχεδίασε παιδιά πάνω σε καρουζέλ, το οποίο έχει το σχήμα κατάμαυρης βόμβας, σε κατακόκκινο φόντο που απεικονίζει το αίμα.

"Οι δημοσιογράφοι που παρείχαν το βασικό υλικό της έκδοσης αυτής ήταν νεαροί διαδηλωτές του 2011 που έφτιαξαν και διένειμαν κρυφά εφημερίδες στην πόλη τους", εξήγησε ο Μπενεντίκ Ζανερό, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Οι περισσότεροι από τους συντάκτες αυτούς βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία", διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Γιοχάν Ιφναζέλ. "Η ιδέα είναι να περιγράψουμε την καθημερινότητα των Σύρων".

Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Το ειδικό φύλλο για τα πέντε χρόνιας καταστροφής στη Συρία έχει 20 σελίδες και συνοδεύεται από ένθετο που είναι αφιερωμένο στην καθημερινότητα στη χώρα αυτή.
Πληροφορίες -ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο.Ανάμεσα στους νεκρούς οι 79.106 είναι άμαχοι εκ των οποίων 13.500 παιδιά και 8.760 γυναίκες. Μια χώρα ερειπωμένη και ένας λαός ξεριζωμένος σε ένα πόλεμο που συμπληρώνει πέντε εφιαλτικά χρόνια καταστροφής
Εικόνες καταστροφής στη Συρία: 260.000 νεκροί, ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος
Θύματα
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, έχει μετρήσει 271.138 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Ασαντ που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν από τις διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές έχασαν τη ζωή τους, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού για "εξόντωση" των φυλακισμένων.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Σύμφωνα με συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Η γαλλική MKO Handicap International κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον όλεθρο που σκορπούν τα εκρηκτικά όπλα, μιλά για ένα εκατομμύριο τραυματίες (7 Μαρτίου 2016).
Πρόσφυγες και μετανάστες
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
"Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές", κατήγγειλε η MKO Save the Children (Μάρτιο 2016).

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Ο πόλεμος ανάγκασε επίσης 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, "ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων για μια μόνο σύγκρουση σε μια γενιά", δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα που έχει δεχτεί στο έδαφός της τους περισσότερους από τους πρόσφυγες αυτούς, μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμύρια Σύρους.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών ζουν σε συνθήκες "ακραίας φτώχειας", σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Ιορδανία, σχεδόν 630.000 έχουν καταγραφεί από την HCR αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. 225.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, προβλήματα υγείας και αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινότητες όπου ζουν σε πρόχειρες δομές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μια μεγάλη πλειονότητα των σύρων προσφύγων εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες της περιοχής, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μεταβαίνουν στην Ευρώπη επιχειρώντας έναν επικίνδυνο και αβέβαιο περίπλου.
Ετοιμοθάνατη οικονομία
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]
Σύμφωνα με ειδικούς, η σύγκρουση έχει πάει πίσω τρεις δεκαετίες την οικονομία της χώρας, καθώς της έχει στερήσει σχεδόν όλα της τα έσοδα και οι περισσότερες της υποδομές της έχουν καταστραφεί.
Το σύστημα της παιδείας και της υγείας είναι επίσης κατεστραμμένα.
Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας [photos]

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 90% από τότε που ξέσπασε η εξέγερση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ η χώρα υφίσταται αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, οι άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια (52 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το 2015, ένας συνασπισμός 130 MKOδήλωνε ότι η Συρία ζούσε σχεδόν χωρίς φως, με το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης να μην λειτουργεί πλέον εξαιτίας του πολέμου.
Δέκα ημερομηνίες σταθμός στον πενταετή πόλεμο

Ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία άρχισε στις 15 Μαρτίου 2011 και πλέον εισέρχεται στο έκτο χρόνο του.

Παραθέτουμε τις σημαντικότερες ημερομηνίες:
- 15 Μαρτίου 2011: Έναρξη πρωτοφανών διαδηλώσεων στη χώρα που κυβερνάται δια σιδηράς πυγμής επί 40 χρόνια από το καθεστώς Άσαντ (τον Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια τον γιο του, Μπασάρ).

Μικρές διαδηλώσεις διαλύθηκαν βίαια στη Δαμασκό, αλλά στη νότια πόλη Ντεράα το κίνημα διαμαρτυρίας θα αποκτήσει δυναμική μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό εφήβων, υπόπτων για το γράψιμο αντικαθεστωτικών συνθημάτων σε τοίχους.

Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο καταδικάζουν τη "βίαιη καταστολή των διαδηλωτών". Το καθεστώς καταγγέλλει "ένοπλη εξέγερση σαλαφιστικών ομάδων". Το κίνημα διαμαρτυρίας θα ριζοσπαστικοποιηθεί, με εκκλήσεις για πτώση του καθεστώτος, και θα επεκταθεί.
- 17 Ιουλίου 2012: Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η μεγαλύτερη συνιστώσα της εξέγερσης στον οποίο μετέχουν πολίτες που πήραν τα όπλα και στελεχώνεται από λιποτάκτες του συριακού στρατού, αρχίζει τη μάχη στη Δαμασκό, αλλά το καθεστώς ελέγχει στενά την πρωτεύουσα και την προασπίζει.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι αντάρτες αρχίζουν η μάχη στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, η οποία έκτοτε είναι διαιρεμένη στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και σε εκείνες που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
- 30 Απριλίου 2013: Ο επικεφαλής της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα αναγνωρίζει τη δέσμευση των μαχητών του κινήματος να πολεμήσουν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Άσαντ ανήκει στη θρησκευτική κοινότητα των Αλαουιτών (10% του πληθυσμού), που προέρχεται από το σιιτικό Ισλάμ, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες.
- 21 Αυγούστου 2013: Επίθεση σε δύο περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται για χρήση του αερίου σαρίν (1.400 θάνατοι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον).

Τον Σεπτέμβριο, μια ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου απομακρύνει την τελευταία στιγμή την απειλή αμερικανικών επιδρομών.
- 14 Ιανουαρίου, 2014: Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε καταλαμβάνουν τη βόρεια πόλη Ράκα έπειτα από μάχες με αντίπαλες ομάδες ανταρτών.

Η Ράκα, είναι η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας της οποίας τον έλεγχο χάνει εξ ολοκλήρου το καθεστώς και γίνεται προπύργιο των τζιχαντιστών. Τέλη Ιουνίου, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος και κηρύσσει "χαλιφάτο" στις περιοχές που καταλαμβάνει στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ.

Από το 2013, τζιχαντιστές, κυρίως μέλη του Μετώπου Αλ-Νόσρα (συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα) είχαν επίσης ενισχύσει τη βάση τους στο βορρά.
- 9 Μαΐου 2014: Η παλιά πόλη της Χομς, στην κεντρική Συρία, που ονομάστηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης "πρωτεύουσα της εξέγερσης" πέφτει στα χέρια του στρατού έπειτα από πολιορκία δύο ετών και σκληρές μάχες.

Οι αντάρτες θα αποχωρήσουν από την τελευταία συνοικία που ήλεγχαν στη Χομς στα τέλη του 2015.
- 26 Ιανουαρίου 2015: Το ΙΚ εκδιώκεται από το Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία

Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες σφοδρών μαχών των οποίων ηγούνταν οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που διεξήγαγε επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας.
- 28 Μαρτίου 2015: Ένας συνασπισμός τζιχαντιστών, στον οποίο μετέχει το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις καταλαμβάνει τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Τον Μάιο, ο Άσαντ παραδέχεται ότι τα στρατεύματά του υπέστησαν ήττες. Τον Ιούλιο παραδέχεται "έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού" στο στρατό.
- 30 Σεπτεμβρίου 2015: Μετά την έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2014 των επιδρομών κατά του ΙΚ από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, αρχίζει αεροπορική εκστρατεία εναντίον των "τρομοκρατικών" οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚ.

Ωστόσο αντάρτες και Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι θέτει κυρίως στο στόχαστρο άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης παρά το ΙΚ. Ο συριακός στρατός θα πετύχει με ρωσική βοήθεια την ανακατάληψη εδαφών.
- 27 Φεβρουαρίου 2016: Με πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, μια πρωτοφανής συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών τίθεται σε ισχύ μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών

Συντείνοντας κατά συνέπεια στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τζιχαντιστικές οργανώσεις ΙΚ και Μέτωπο Αλ-Νόσρα που ελέγχουν περισσότερο από το 50% του συριακού εδάφους.
............................................

Δείτε εδώ :Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας