Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

25η Μαρτίου🌿🇬🇷Ημέρα των δύο "Χαίρε" 🇬🇷🌿" Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία" 🌿🇬🇷 " Χαίρε ώ χαίρε Λευτεριά "🌿🇬🇷25ηΜαρτίου 1821,Αγία 'Ημέρα Ιερή και Δοξασμένη 🇬🇷🌿 1821-2025 🇬🇷🌿Συνέλληνες 204, χρόνια μετά "ΧΡΟΝΙΑ μας ΠΟΛΛΑ" 🇬🇷🌿 🇬🇷🌿 "Δόξα και Τιμή στούς 'Ηρωες του '21 🇬🇷🌿'Ελληνες Ψηλά τις Σημαίες"🇬🇷🇬🇷

Ο Ευαγγελισμός - 1576 - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος- Ελ Γκρέκο -El Greco- 1541-1614
Υλικό
: ελαιογραφία σε μουσαμά- Διαστάσεις: 98 εκ.
Έτος δημιουργίας: 1573-1576
Τόπος διατήρησης: Μουσείο Thyssen-Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία 





"Χαίρε η Ονειροτόκος χαίρε η Πελαγινή

Χαίρε η Αγκυροφόρος και η Πενταστέρινη

Χαίρε με τα λυτά μαλλιά η χρυσίζοντας τον άνεμο

Χαίρε με την ωραία λαλιά η δαμάζοντας το δαίμονα

Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των κήπων

Χαίρε που αρμόζεις τη ζώνη του Οφιούχου

Χαίρε η ακριβοσπάθιστη και σεμνή

Χαίρε η προφητικιά και δαιδαλική"

- Oδυσσέας Eλύτης - "Άξιον εστί"

"Ευαγγελισμός "- Παρθένης Κωνσταντίνος (1878/1879 - 1967)

25η Μαρτίου - Ευαγγελισμός της Θεοτόκου -"Ευαγγελίζου Γη "

Διαβάστε σχετική ανάρτησή μας εδώ: 

 

Οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας, από άκρη σε άκρη, μέσα κι έξω από τον Ελλαδικό χώρο ήξεραν πως, μοναχά για την Πίστη τους στον Χριστό και στην Παναγία και για την αγάπη τους προς την Πατρίδα και την  Ελευθερία, θα άξιζε ν' αγωνιστούν και να πεθάνουν🇬🇷🌿







"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" ήταν και ο Τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο 'Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας:


Ο όρκος των Ιερολοχιτών
"Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι να διαμείνω πιστός εις την
Θρησκείαν μου και εις την Πατρίδα μου. Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέρα ρανίδα του αίματός μου υπέρ της Θρησκείας και της Πατρίδος μου. Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω τους εχθρούς της Θρησκείας μου ή να αποθάνω ως Μάρτυς δια τον Ιησούν Χριστόν".

Τα λόγια του 'Αλέξανδρου Υψηλάντη ήταν ξεκάθαρα:
"Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν". 

Παλαιών Πατρών Γερμανός:
"Η Ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρεις λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς".

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης - Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865.
Απεικόνιση του θρύλου της Αγίας Λαύρας.

'Ελλάς Ευγνωμονούσα,1858Θεόδωρος Βρυζάκης (1819 -1878). 'Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.



















«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστη μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας... Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιός εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά...;».
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


"Τί τὴ θέλουμε, βρὲ ἀδέλφια, τούτη τὴν πολυπικραμένη τὴ ζωή, νὰ ζοῦμε ἀποκάτω στὴ σκλαβιὰ καὶ τὸ σπαθὶ τῶν Τούρκων ν᾿ ἀκονιέται εἰς τὰ κεφάλια μας; Δὲν τηρᾶτε ποὺ τίποτα δὲν μᾶς ἀπόμεινε; Οἱ ἐκκλησιές μας γινήκανε τζαμιὰ καὶ ἀχούρια τῶν Τούρκων. Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ πεῖ πὼς τάχα ἔχει τίποτα ἐδικό του, γιατὶ τὸ ταχὺ βρίσκεται φτωχὸς σὰ διακονιάρης στὴ στράτα. Οἱ φαμελιές μας καὶ τὰ παιδιά μας εἶναι στὰ χέρια καὶ στὴ διάκριση τῶν Τούρκων. Τίποτα, ἀδέρφια, δὲ μᾶς ἔμεινε. Δὲν εἶναι πρέπον νὰ σταυρώσουμε τὰ χέρια καὶ νὰ τηρᾶμε τὸν οὐρανό. Ὁ Θεὸς μᾶς ἔδωσε χέρια, γνώση καὶ νοῦ. Ἂς ρωτήσουμε τὴν καρδιά μας καὶ ὅ,τι μᾶς ἀπανταχαίνει, ἂς τὸ βάλομεν γρήγορα σὲ πράξη"

Ὀδυσσέας Ἀνδροῦτσος

Οδυσσέας Ανδρούτσος-Το τραγικό τέλος του «Λιονταριού της Ρούμελης» από ελληνικά χέρια


«Ήτανε βέβαια από το Θεό γραμμένο να αρπάξουμε τʼ άρματα μία ημέρα και να χυθούμε πάνω στους τυράννους μας.
Ας είμεθα, αδέλφια, βέβαιοι, πως ο Χριστός μας ο πολυαγαπημένος θα βάλει το χέρι του επάνω μας»

Οδυσσέας Ανδρούτσος - γράμμα στους Γαλαξιδιώτες

Ο Οδυσσέας Βερούσης ή Ανδρούτσος (Ιθάκη, περ. 1790 – Αθήνα, 5 /6/ 1825) ήταν γενναίος οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Πολέμησε μέχρι το 1820 για λογαριασμό του Αλή Πασά & στη συνέχεια αγωνίστηκε για την επανάσταση. Το 1825 κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Τούρκους &φυλακίστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών όπου & δολοφονήθηκε από τον Γκούρα πριν δικαστεί στις 5 Ιουνίου του ίδιου χρόνου.

"Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού".Αθανάσιος Διάκος

Αθανάσιος Διάκος - Για την Πίστη & για την Πατρίδα παρέδωσε την Ψυχή ✝️ 🇬🇷🌿και το Το Σώμα του: οι Τούρκοι τον "σούβλισαν σαν τ'αρνί του Πάσχα"

Στην πρόσοψη του Γολγοθά υπάρχει η επιγραφή:«Ούτος ο τόπος ενθα τήν 23ην Απριλίου 1821 υπό των Τούρκων ανασκολοπισθείς εμαρτύρησε υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας ο Αθανάσιος Διάκος».

Διαβάστε σχετική Ανάρτηση εδώ:        Πριν τον μεγάλο απελευθερωτικό, ξεσηκωμό του γένους και της φυλής των 'Ελλήνων, δεν πρέπει να λησμονούμε πως, 7 χρόνια πριν, είχε, προηγηθεί ο όρκος των Φιλικών και η Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

"Ο όρκος", 1849. Λάδι σε ξύλο, 22,3x29,5 εκ.
Διονύσιος Τσόκος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας, από τρεις εμπόρους της περιοχής.

Tον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ

Σκοπός της Εταιρείας ήταν η οργάνωση του υπόδουλου Ελληνισμού ώστε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.

Τα μέλη της Εταιρείας ονομάζονταν «Φιλικοί». 

Σύμβολο των «Φιλικών» έγινε ο Φοίνικας, ιερό πτηνό των Αιγυπτίων, που ο μύθος τον ήθελε να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του.

Έτσι, ο Ελληνισμός θα αναγεννιόταν μέσα από τον ξεσηκωμό και θα απελευθερωνόταν.

Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ξεκίνησαν τη δράση τους στην Οδησσό, που ήταν ελληνική παροικία και επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλες τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Έμπνευση για τη δράση τους αποτέλεσε το έργο του Ρήγα Φεραίου, αλλά και οι αγώνες του Λάμπρου Κατσώνη  και των Σουλιωτών. Το 1815 οι ιδρυτές της Εταιρείας εγκατέλειψαν την Οδησσό για να μυήσουν μέλη σε άλλες περιοχές και να εξαπλωθεί η δυναμική της.

Ο Ξάνθος πήγε στην Κωνσταντινούπολη και οι Σκουφάς και Τσακάλωφ στη Μόσχα.

Το 1818 μεταφέρθηκε και η έδρα της Φιλικής στην Κωνσταντινούπολη.

Η ενέργεια αυτή βοήθησε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Εταιρείας. Μυήθηκαν νέα μέλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην κατακτημένη Ελλάδα.

Προσωπικότητες της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Φαρμάκης και ο Ολύμπιος ήταν από τα πρώτα μυημένα μέλη.


Γενικότερα, μέλη της Εταιρείας έγιναν πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις κοινωνικές τάξεις, όπως Πατριάρχες, Μητροπολίτες, ιερείς, γραμματισμένοι, φαναριώτες, πρόκριτοι, αρματολοί, κλέφτες, έμποροι και γεωργοί. 

Το ίδιο έτος ο Σκουφάς πεθαίνει και τη θέση του αναλαμβάνει ο μεγαλέμπορος Παναγιώτης Σέκερης, που διαθέτει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στους σκοπούς της Εταιρείας

Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και ειδικό αλφάβητο για να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από κάποιον που δεν είχε μυηθεί στην Εταιρεία

Ο όρκος γινόταν στο Ιερό Ευαγγέλιο μπροστά σε ιερέα. Κατά τη μύηση, που διαρκούσε τρεις μέρες, ο κατηχούμενος έδινε όρκο πίστης στην Εταιρεία που διοικούσε η Αόρατη Αρχή.

"Ο όρκος των Φιλικών", ξυλογραφία του Βάσου Φαληρέα
είναι η χαρακτηριστικότερη απεικόνιση της Φιλικής Εταιρείας.
Βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο

Οι ιδρυτές της Φιλικής άφηναν αόριστα να εννοηθεί ότι η Αόρατη Αρχή ήταν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος.

Πρόκειται για συνειδητό ψέμα, που όμως βοηθούσε στην γιγάντωση της Φιλικής Εταιρείας και των σκοπών της. 

Ο όρκος μύησης ήταν γραμμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει κάποιος να ρωτά περισσότερα για την Αόρατη Αρχή, αφού αφηνόταν να εννοηθεί ότι η περιέργεια αυτή οδηγούσε στον θάνατο.

Με την ανάπτυξη και εξάπλωση της Φιλικής Εταιρείας οι ιδρυτές της αναζήτησαν έναν αρχηγό που θα προετοίμαζε τα μέλη για τον μεγάλο ξεσηκωμό.

Ο αρχηγός αυτός έπρεπε να είναι μια προσωπικότητα που θα έκανε τον κόσμο να πιστέψει ακόμη περισσότερο ότι την Εταιρεία στηρίζει και καθοδηγεί ο τσάρος της Ρωσίας

Αρχικά οι ιδρυτές της απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Αυτός όμως αρνήθηκε καθώς θεωρούσε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν θα βοηθούσαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Πράγματι, το 1815 ιδρύθηκε η Ιερή Συμμαχία από την Αυστρία, την Ρωσία και την Πρωσία που καταδίκαζε τις επαναστατικές κινήσεις.

Έτσι, το 1820 ανέλαβε επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας ο στρατηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπασπιστής του τσάρου.





Τότε εντάθηκαν οι προετοιμασίες για τον μεγάλο ξεσηκωμό του 1821.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Εταιρείας, η επανάσταση θα ξεσπούσε ταυτόχρονα σε Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) και Πελοπόννησο ώστε να αναγκαστεί ο Σουλτάνος να μοιράσει τον στρατό του. 

Το όλο σχέδιο βοηθούσε ο πόλεμος του Αλή Πασά με τον Σουλτάνο που αποσπούσε την προσοχή των Οθωμανών από τις ενέργειες των Ελλήνων.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
"Ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό τον σκοπό και εκάμαμε την επανάστασηΠρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος".



Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας

"Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού". 





Αλλά και η Φιλική Εταιρεία πολλά χρόνια πριν είχε τον  εμπνευστή της που δεν ήταν άλλος από τον Ρήγα τον Βελεστινλῆ ή Φεραίο από το Βελεστίνο της  Μαγνησίας, που με τον επαναστατικό του "Θούριο", θέριευε μέσα τους το πάθος για τη Λευτεριά & τους Αγώνες για να την  κατακτήσουν .

Έχει ήδη καταφέρει να εμπνεύσει με το επαναστατικό του έργο του "Θούριος" ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης τα χρόνια του 1821, Ο Ρήγας δεν ζει πια , έχει πεθάνει στο Βελιγράδι από το 1798, αλλά έχει συμβάλλει καθοριστικά δίνοντας Νέα ώθηση και Έμπνευση στον αγώνα των υποδούλων 'Ελλήνων🇬🇷🌿


Στρατηγός Μακρυγιάννης
                

"Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν".Στρατηγός Μακρυγιάννης

Κωνσταντίνος Κανάρης
"Μία δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μία δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε. Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα. Οι Τούρκοι ήταν τόσοι ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλως. Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη τη στιγμή. Έκανα τον Σταυρό μου και πήδηξα στη βάρκα. Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους".

Κωνσταντίνος Κανάρης

Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά, 1790 ή 1793 – Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 1877) σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821,μετέπειτα ναύαρχος 
& πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε 5 φορές
πρωθυπουργός της Ελλάδας.



   

Αλλά και ο Ανδρέας Μιαούλης

τα ίδια λόγια είχε στην Ψυχή

και στο Σώμα:
Έφορος της Ελλάδος Θεός
ενέπνευσεν εις τα καρδίας των εχθρών μας άκραν δειλίαν και φόβον. Ελπίζω δε εντός ολίγου, με την βοήθειαν του Τιμίου Σταυρού και των θεοπειθών της πατρίδος ευχών, να σας χαροποιήσω".

Ανδρέας Μιαούλης

Ανδρέας Μιαούλης

Ο Ανδρέας Βώκος, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Ανδρέας Μιαούλης (από ένα πλοίο που το έλεγαν Μιαούλ, που σημαίνει "μικρή βάρκα") (Ύδρα, 20 Μαΐου 1769 – Πειραιάς, 11 Ιουνίου 1835) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, πολιτικός και ναύαρχος, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Όπως επίσης και τα λόγια της μεγάλης Ελληνίδας Ηρωίδας του 1821 της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας μας συγκλονίζουν αλλά επίσης, μας καταδεικνύουν, τον δρόμο που ακολούθησαν μέσα στην Ψυχή τους, όλοι ανεξαιρέτως οι Ήρωες της

'Ελληνικής Επανάστασης

του 1821:













Λασκαρίνα "Μπουμπουλίνα" Πινότση (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαΐου 1771 - Σπέτσες, 22 Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πολέμησε ηρωικά το 1821 και υπήρξε ίσως η σπουδαιότερη γυναίκα που έλαβε μέρος στην Επανάσταση. Μετά τον θάνατο της ύστερα από 193 έτη, έλαβε τιμητικά από την Ελληνική Πολιτεία τον βαθμό της Υποναυάρχου.

"Έχασα τον σύζυγόν μου. Ευλογητός ο Θεός! Ο πρεσβύτερος υιός μου έπεσε με τα όπλα ανά χείρας. Ευλογητός ο Θεός! Ο δεύτερος και μόνος υιός μου, 14ετής την ηλικίαν, μάχεται μετά των Ελλήνων και πιθανώς να εύρη ένδοξον θάνατον. Ευλογητός ο Θεός! Υπό το σημείον του Σταυρού θα ρεύση επίσης το αίμα μου. Ευλογητός ο Θεός!".

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Στο λιμάνι του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο γκράφιτι το οποίο απεικονίζει την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.






 

Η Μαντώ Μαυρογένους γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796 και πέθανε στην Πάρο το 1840, σε ηλικία 44 ετών. Ήταν Ελληνίδα πολεμίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με καταγωγή από τη Μύκονο. Για τη συνολική της προσφορά στον Αγώνα τιμήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια με τον βαθμό της Αντιστρατήγου. Εξορίστηκε από τον πολιτικό Ιωάννη Κωλέττη και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο, καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τον αγώνα.  

Διαβάστε περισσότερα για την Μαντώ Μαυρογένους:

Η απαράμιλλη ηρωίδα, της εθνεγερσίας του ΄21.ΕΔΩ:

 #25η_ΜΑΡΤΙΟΥ_1821

Ημέρα Ιερή και Δοξασμένη 🇬🇷🌿
1821-2025 🇬🇷🌿Συνέλληνες 204 χρόνια μετά
ΧΡΟΝΙΑ μας ΠΟΛΛΑ 🇬🇷🌿
🇬🇷🌿 Δόξα και Τιμή στούς ήρωες του '21 🇬🇷🌿'Ελληνες Ψηλά τις Σημαίες"🇬🇷🇬🇷















Κυανόλευκη ναυτική πολεμική σημαία, που ανήκε στον #Κωνσταντίνο_Κανάρη

#Εθνικό_Ιστορικό_Μουσείο ΕΙΜ | Συλλογή Σημαιών ΕΙΜ © ΙΕΕΕ

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!🌿🇬🇷
Θα γράψει συγκλονισμένος ο
Διονύσιος Σολωμός ανάμεσα στους 158  στίχους του στον "Ύμνο του για την Ελευθερία" !
Μετέπειτα θα γίνει & ο 'Εθνικός 'Υμνος όλων των 'Ελληνων, της 'Ελλάδος & της Κύπρου 🌿🇬🇷


🇬🇷️🇬🇷️🇬🇷️






































Η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821🇬🇷🇨🇾