![]() |
Κεραμικό: http://www.greekceramic.com/img/products/wall-tablets/520.jpg |
#Σαν_Σήμερα #9_Μαϊου #Ημέρα_της_Ευρώπης
🇪🇺 #Ημέρα_της_Ευρώπης
#EuropeDay
Η Ημέρα της Ευρώπης είναι το όνομα δύο ετήσιων ημερών για την Ευρώπη. Εορτάζεται στις 5 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις 9 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη που έχει κατορθωθεί από τότε που σχηματίστηκαν.
Ο Μύθος της Ευρώπης
Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, γιατί υπάρχει και ο μύθος των Περσών, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου. μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια.
Εκεί συνάντησε το θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε.
Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει.
Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη.
Αναπαράσταση Μινωικών Θρησκευτικών Δρώμενων, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος "Η αρπαγή της Ευρώπης"
Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
Η Διακήρυξη Σουμάν είναι ένα ιστορικό κείμενο που παρουσιάστηκε στις 9 Μαΐου 1950 από τον τότε Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας ομιλίας στο Σαλόνι του Ρολογιού του Υπουργείου Εξωτερικών. Θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αφετηρία για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιστορικό Πλαίσιο
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Ευρώπη βρισκόταν σε ερείπια, με βαθιές πληγές από τη σύγκρουση και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
![]() |
Η αρπαγή της Ευρώπης απεικονίζεται στο κέρμα των 2 ευρώ. Η όμορφη κοπέλα που ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ο Δίας και την άρπαξε παίρνοντας μορφή ταύρου. Καρπός του έρωτα ήταν ο Μίνωας στην Κρήτη. |
Η Διακήρυξη Σουμάν είχε ως κεντρικό σκοπό να καταστήσει αδύνατο έναν νέο πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, μέσω της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.
Οικονομική συνεργασία: Η κοινή διαχείριση θα ενίσχυε την οικονομική αλληλεξάρτηση, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα μεταξύ των κρατών.
Θεμέλιο για ευρωπαϊκή ομοσπονδία: Η ΕΚΑΧ θεωρήθηκε το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με την προοπτική δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.
Ειρήνη και αλληλεγγύη: Η διακήρυξη τόνιζε ότι η συνεργασία θα εξασφάλιζε διαρκή ειρήνη και θα προάγε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Βασικά Στοιχεία του Κειμένου
Το κείμενο της Διακήρυξης Σουμάν είναι σύντομο αλλά περιεκτικό.
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο.
«Η συγκέντρωση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει αμέσως τη δημιουργία κοινών βάσεων για την οικονομική ανάπτυξη, ως πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.»
Η πρόταση απευθυνόταν κυρίως στη Γερμανία, αλλά ήταν ανοιχτή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήθελαν να συμμετάσχουν.
Αποτελέσματα και Σημασία
Πρώτο βήμα για την ΕΕ: Η ΕΚΑΧ αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1957, Συνθήκη της Ρώμης) και αργότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειρήνη μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας: Η συνεργασία μέσω της ΕΚΑΧ βοήθησε στη συμφιλίωση των δύο ιστορικών αντιπάλων, θέτοντας τις βάσεις για τη γαλλογερμανική φιλία που παραμένει πυλώνας της ΕΕ.
Μοντέλο ολοκλήρωσης: Η Διακήρυξη εισήγαγε την ιδέα της σταδιακής ολοκλήρωσης μέσω πρακτικών βημάτων, αντί για μια απότομη πολιτική ένωση.
Σημερινή Κληρονομιά
Η Διακήρυξη Σουμάν τιμάται κάθε χρόνο με την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), που γιορτάζει τις αξίες της ειρήνης, της ενότητας και της συνεργασίας.
![]() |
Η Ευρωπαϊκή Σημαία τοποθετήθηκε στο Στρασβούργο (Γαλλία) κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Ευρώπης το 2009 |
Η Διακήρυξη ήταν πρωτοποριακή γιατί εισήγαγε την έννοια της υπερεθνικότητας, δηλαδή την ανάθεση εθνικών αρμοδιοτήτων σε έναν κοινό οργανισμό.
Η επιλογή του άνθρακα και του χάλυβα δεν ήταν τυχαία: ήταν οι βασικές πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία, και η κοινή διαχείρισή τους συμβόλιζε την αποτροπή συγκρούσεων.
Ημέρα της Ευρώπης 2025
75 χρόνια ενότητας και συνεργασίας
https://europe-day.europa.eu/index_el
Οι πρωτεργάτες και πρωτεργάτριες της ΕΕ
https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/eu-pioneers_el