Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .Κλείνουν στρατόπεδα και αεροδρόμια

Ολόκληρο το απόρρητο σχέδιο των Γενικών  Επιτελείων, με τις δραστικές μειώσεις που θα προχωρήσουν τους επόμενους  μήνες, ώστε να εξοικονομηθούν ετησίως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ φέρνει  στο φως σήμερα το "Εθνος". Συγκεκριμένα καταργούνται Μεραρχίες -  Μονάδες - Στρατιωτικά Αεροδρόμια και κόβονται οδοιπορικά και πλείστες άλλες  παροχές.
Δραστική μείωση Σχηματισμών και  Μονάδων και ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιστράτευσης, προβλέπει το "απόρρητο"?? σχέδιο της νέας  Δομής Δυνάμεων που υπέβαλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.Αποβλέποντας στη δημιουργία ενός ευκίνητου, ευέλικτου, χρηστικού και  αποτελεσματικού Στρατού και, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργού Αμυνας,  για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια υπερνικώντας αντιστάσεις και  παραδοσιακές αγκυλώσεις, το ΓΕΣ κατέληξε σε μία ουσιαστική μείωση της δομής  του κατά 1 Σώμα Στρατού, 5 Μεραρχίες, 11 Ταξιαρχίες, 40 Συντάγματα και 80  Μονάδες! Η κατάργηση των παραπάνω Σχηματισμών και Μονάδων προβλέπεται να γίνει μέσα στην επόμενη τριετία,απ΄όπου προβλέπεται να εξοικονομηθούν 62  εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επιπλέον το ΓΕΣ, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, προτείνει τη  μείωσή τους από 35 σε 12 πολυδύναμα Κέντρα, πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα, ικανά να εκπληρώσουν τη σημαντική αποστολή τους, δηλαδή την ομαλή ένταξη στο Στρατιωτικό Περιβάλλον των νέων στρατιωτών. Από τη μείωση  των κέντρων νεοσύλλεκτων αναμένεται να εξοικονομηθούν 34. 200. 000 ετησίως. 
Ωστόσο, στην πρόταση αυτή του ΓΕΣ εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις από βουλευτές  -κυρίως κυβερνητικούς- στις περιφέρειες των οποίων βρίσκονται τα υπό  κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης. . Αναδιοργάνωση Ηδη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, με την αναθεώρηση της επάνδρωσης των υφιστάμενων Μονάδων, το επιστρατευόμενο προσωπικό του Στρατού Ξηράς στην περίοδο του πολέμου μειώθηκε κατά 100.000, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη  μείωση των πιστώσεων για υλικά ένδυσης και διατροφής που απαιτείται να υπάρχουν στις αποθήκες επιστράτευσης κατά 650 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τριετία.
Το ΓΕΣ -όπως αναφέρεται στο εισηγητικό της εν λόγω πρότασης- σεβόμενο απόλυτα τις αποφάσεις και τις  κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από την Πολιτική Εθνικής Αμυνας και την ανάγκη εκμετάλλευσης στο έπακρο των διατιθέμενων πόρων για τη διατήρηση του αξιόμαχου του Στρατού Ξηράς,  προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διατιθέμενων μέσων.
Το προϊόν της μελέτης , απαλλαγμένο από οποιαδήποτε σκοπιμότητα (τοπικών, οικονομικών και λοιπών παραγόντων),  καταλήγει σε έναν ευέλικτο και ισχυρό στρατό στηριγμένο κυρίως στην ποιότητα,  η οποία αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.
Το σημαντικότερο όμως όφελος είναι η διατήρηση των Διοικητικών Δομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο της αποστολής του.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεισδύει στην ουσία των προβλημάτων, δίνει καινοτόμες, εφαρμόσιμες, αποτελεσματικές και με το λιγότερο δυνατό κόστος λύσεις, απέχει δε πολύ από τις πρακτικές του  παρελθόντος με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες κατάργησης Στρατηγείων για αποκλειστικά επικοινωνιακούς λόγους, των οποίων ένα κέρδος της τάξης των 200  ατόμων (όπως στην υποθετική περίπτωση της κατάργησης της 1ης Στρατιάς), σε  καμία περίπτωση, δεν ισοσκελίζει το λαμβανόμενο από αυτές τις ενέργειες ρίσκο.
Αεροπορία : Σύμπτυξη μονάδων
Υποβαθμίζονται τρεις Σμηναρχίες

Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ εξοικονομούνται ετησίως από τις οργανωτικές μεταβολές που αποφασίστηκαν στην Πολεμική Αεροπορία και είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτές κινούνται σε έξι  κατευθύνσεις:
Μετασχηματισμός τριών Σμηναρχιών Μάχης σε Αεροπορικά Αποσπάσματα. Της 132 ΣΜ στο Αγρίνιο, της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη και της 138 ΣΜ στο Τυμπάκι της Κρήτης.
Μετασχηματισμός των Αεροπορικών Αποσπασμάτων Ιωαννίνων και Κοζάνης σε Μετεωρολογικούς Σταθμούς και κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ποτίδαιας.
Κατάργηση των Προωθημένων Εφοδιαστικών Κέντρων (ΠΕΚ) στον Aραξο, στο Τυμπάκι και στον Βόλο.

Η εξοικονόμηση από τις παραπάνω  μεταβολές εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,1 εκατ. €.
Στο μεταξύ υλοποιείται η σύμπτυξη  των δραστηριοτήτων των Μονάδων-φορέων (Μονάδες Radar, Σταθμών Αναφοράς), με  σκοπό τη μετάπτωση των Μοιρών Σταθμού Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) και Σταθμών Αναφοράς  (ΣΑ) σε τηλεχειριζόμενες Μονάδες (Remote Radar Head) καθώς και τη μετατροπή των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) σε Εθνικό ARS. Η εξοικονόμηση των  συγκεκριμένων μεταβολών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,1 εκατ. €.
Επίσης η Πολεμική Αεροπορία  προχωράει:
Στην ένταξη όλων των αεροσκαφών F-16 Block 30 στην 330Μοίρα στην 111ΠΜ/Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και αναστολή λειτουργίας της 346Μ με έδρα την 110ΠΜ στη Λάρισα.
Στον σχεδιασμό μετακίνησης της 383 ΜΕΕΑ των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 από την       113ΠΜ/Αεροδρόμιο Μακεδονίας στην 112ΠΜ/Αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Η εξοικονόμηση από τις δύο αυτές  μεταβολές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. €.
Πολεμικό Ναυτικό: Ψαλίδι 15% στον  προϋπολογισμό
Η εισήγηση για τις μειώσεις

Ψαλίδι 15% έπεσε και στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού μειώνοντάς τον 140 εκατομμύρια ευρώ.  Παράλληλα, επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες του ώστε οι δαπάνες να μην υπερβούν τον προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργηθεί χρέος για το  επόμενο έτος.
Στο μεταξύ, το ΓΕΝ πέτυχε το χρέος που κουβαλούσε από τα προηγούμενα χρόνια να περιοριστεί από 79 σε 19 εκατομμύρια με προοπτική να μηδενιστεί στο τέλος του έτους. Οι σημαντικότερες  μειώσεις γίνονται στις δαπάνες των νοσοκομείων του Ναυτικού, καθώς το  λειτουργικό κόστος έχει πέσει στο μισό. Από είκοσι (20) εκατομμύρια που ήταν ετησίως, μειώθηκε στα δέκα (10) εκατομμύρια.
Ωστόσο, νέα εντολή του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω περικοπές στον γενικό προϋπολογισμό του 2011  αναγκάζει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να περικόψει επιπλέον 13 εκατομμύρια, όπως επίσης 12 εκατομμύρια η Πολεμική Αεροπορία και 25 εκατομμύρια ο Στρατός Ξηράς.
Για τις περαιτέρω μειώσεις που καλούνται να κάνουν τα Γενικά Επιτελεία το Ναυτικό εισηγείται:
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την καταβολή οδοιπορικών εξόδων. Μόνο το Ναυτικό θα       εξοικονομήσει ετησίως 1.500.000 ευρώ.
Δραστικός περιορισμός των φοιτούντων σε σχολεία του εξωτερικού. Για το 2011 στο Ναυτικό έχει       προσδιοριστεί κόστος ενός εκατομμυρίου δολαρίων για φοίτηση δώδεκα (12) αξιωματικών στις ΗΠΑ. Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί το κόστος       αποζημίωσης, το οποίο εκτιμάται σε 580. 000 ευρώ ετησίως. Ενα πτυχίο εξωτερικού στοιχίζει όσο 18 πτυχία σε ελληνικά πανεπιστήμια!!!
Δραστικός περιορισμός των μετακινουμένων στο εξωτερικό για συμμετοχή σε συνέδρια και       συσκέψεις. Ετησίως το Ναυτικό μπορεί να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο ευρώ!
Περιορισμός των θέσεων εξωτερικού και κυρίως στην Κύπρο.
Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της δαπάνης για μεταφορά οικοσκευών. Το ΓΕΝ μπορεί να       εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Περικοπή στο 50% των απόρρητων δαπανών.
Κατάργηση της δωρεάν διανομής γάλακτος στους χείριστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το ΓΕΝ επιβαρύνεται με ένα εκατομμύριο ετησίως.
Η μελέτη καταλήγει σε έναν ευέλικτο και ισχυρό στρατό στηριγμένο κυρίως στην ποιότητα, η οποία       αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63335090
ΕΡΩΤΗΜΑ:  ΄Αραγε έτσι είναι ; Πείτε μας τη γνώμη σας . mariarosa