Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Μια σημαία από κομμένα μαλλιά αποτυπώνει την οργή των γυναικών στο Ιράν.



Μια σημαία από κομμένα μαλλιά αποτυπώνει την οργή των γυναικών στο Ιράν.
Ένα έργο της #Edith_Dekyndt από το 2014 αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν.
Μια σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά, μια σημαία που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα.
Στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία προσήχθη και βασανίστηκε από την αστυνομία επειδή δεν είχε φορέσει «σωστά»την χιτζάμπ, επικρατεί
οργή εκ μέρους των γυναικών και ανάκτηση.




Ο άδικος θάνατος της 22χρονης προκάλεσε τέτοια οργή που οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την γυναικεία καταπίεση και κακοποίηση στο Ιράν, καίγοντας μαντίλες και κόβοντας σε δημόσια θέα τα μαλλιά τους ενώ οι ακόμα πιο τολμηρές κυκλοφορούσαν στους δρόμους χωρίς χιτζάμπ αναρτώντας βίντεο στα social media.
Την οργή πυροδότησε και η μετέπειτα θέση της αστυνομίας του Ιράν που μίλησε πως
«Ατυχές συμβάν», ήταν ο θάνατος της  22χρονης που δε φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ...



Η "άτυχη" 22χρονη Mahsa Amini, πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον ξυλοδαρμό της από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν, που την συνέλαβε γιατί δεν είχε καλύψει αρκετά το κεφάλι της! Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν
στο BBC, ότι η γυναίκα «γρονθοκοπήθηκε μέσα σε ένα αστυνομικό βαν και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα»
Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί ξέσπασε κατηγορώντας τις αρχές ότι ψέυδονται για τις συνθήκες θανάτου της κοπέλας.
Μιλώντας στο BBC Persia ο πατέρας της 22χρονης είπε ότι οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε και υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι.  «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε.
Σημειώνεται πως Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η 22χρονη πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακής πάθησης στην οικογένεια.
Πάντως πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα ιρανικά ΜΜΕ έδειξαν την κοπέλα να καταρρέει σε ένα κέντρο «αναμόρφωσης» όπου την είχε μεταφέρει η Αστυνομία Ηθών για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με την ενδυμασία της.
Υπενθυμίζεται ότι από τις σφοδρές αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν
από την «επανάσταση των γυναικών»,
31 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ενώ η βία και η καταστολή στους δρόμους συνεχίζεται. Συλλήψεις ζητούν οι Φρουροί της Επανάστασης
Καθεστώς απαρτχάιντ
Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) του Ιράν, που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979, είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να μην διαγράφεται καν η σιλουέτα τους.
Όσες παραβιάζουν το νόμο έχουν αντιμετωπίσει δημόσια επιτίμηση και κάποιες από αυτές έχουν συλληφθεί, ενώ σε άλλες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Εξηγώντας την κατάσταση που βιώνει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες του Ιράν, η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια από τη χώρα Masih Alinejad δήλωσε ότι αν οι γυναίκες δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους, δεν τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο ή να βρουν δουλειά. «Έχουμε βαρεθεί αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ των φύλων», πρόσθεσε.
Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου The Associated Press, αναφέρει ότι η “αστυνομία ηθικής” στο Ιράν συνέλαβε τη γυναίκα επειδή φορούσε το χιτζάμπ της «πολύ χαλαρά», ενώ αρνείται ότι η Amini έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, επιμένοντας στο σενάριο που θέλει τη νεαρή να πέθανε από ανακοπή.
Την ίδια στιγμή, η βυθισμένη στο πένθος οικογένεια της Amini δήλωσε ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της κόρης τους πριν από την ταφή της.
Πηγή: in.gr 
Διαβάστε επίσης στο in.gr
Ιρανές γυναίκες στην Τεχεράνη πριν και μετά την Ισλαμική Επανάσταση
Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έφερε σεισμικές αλλαγές στο Ιράν, όχι μόνο για τις γυναίκες. Κυρίως, όμως, για αυτές.



'Αφιερώνω το παρακάτω ποίημα του αείμνηστου #Μίκη_Θεοδωράκη με τον τίτλο

" Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου" στον Αδέκαστο και Αιμοδιψή  φονιά των λαών τον #Πούτιν με αφορμή την γενική επιστράτευση που επέβαλε στον λαό του και κυρίως στους νέους που όμως εκείνοι αντιδρούν και βγαίνουν από εχθές στους δρόμους & διαδηλώνουν πως δεν θέλουν τον πόλεμο!
Διαδηλώνουν πως θέλουν την ΕΙΡΗΝΗ !
Η αντίδραση του Πούτιν σ ' αυτή την αντίσταση του λαού του; Να συλλαμβάνονται πάραυτα και να στέλνονται κατευθείαν στο μέτωπο του πολέμου...ΕΛΕΟΣ




#Σαν_Σήμερα #ΜΙΚΗΣ_ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
Ποίημα του Μίκη Θεοδωράκη, που έγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου 1969 στο χωριό #Ζάτουνα της ορεινής #Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος μαζί με την οικογένειά του από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ανήκει στην ποιητική ενότητα Αρκαδία Χ.
Την ημέρα εκείνη ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης δέχτηκε την επίσκεψη του 
#Κώστα_Στεργίου, ενός σκληροτράχηλου υπομοίραρχου της Χωροφυλακής, που μαζί με τους άνδρες του ερεύνησε εξονυχιστικά το σπίτι, όπου διέμενε, με αφορμή την αναχώρηση της οικογένειάς του για την Αθήνα.

Κλεισμένος στην κουζίνα του σπιτιού, ο Θεοδωράκης, οργισμένος για τα πάνδεινα που τραβούσε η οικογένειά του εκείνη την στιγμή στο διπλανό δωμάτιο, έγραψε σε μια χαρτοπετσέτα το ποίημα αυτό για να εξευτελίσει τον Στεργίου, αφού προς στιγμήν πέρασε από το μυαλό του η ιδέα να τον σκοτώσει.

Αλλά προτίμησε, όπως έγραψε αργότερα, «Να σκοτώσω την τιμή του, την υπόληψή του. Να περνά αύριο στο δρόμο και να τον φτύνουν. Να μείνει το όνομά του πλάι στου Εφιάλτη».
Ο Θεοδωράκης έντυσε με μουσική το ποίημα και το παρουσίασε για πρώτη φορά   σε συναυλία στο Μενίδι στις αρχές του 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας.

Το τραγούδι παραμένει αδισκογράφητο, με δική του απόφαση.

Ίσως να έπαιξε ρόλο και η προτροπή του πατέρα του, που όπως λέγεται είδε τον Κώστα Στεργίου να είναι ανάμεσα στους θεατές μιας συναυλίας του Μίκη στην Ελευσίνα το 1975 και να φεύγει συντετριμμένος, μόλις άκουσε το τραγούδι με το όνομά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα με τα παιδιά του


Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
προέρχομαι από τους Βησιγότθους,
Οστρογότθους, Μαυρογότθους.
Κατοικώ σε σπήλαια
λαξεύω ρόπαλα
πίνω νερό σε κρανία.
Επάγγελμά μου ο θάνατος.
Όμως προσωρινώς υπηρετώ
το μεγάλο Δράκο
που με έχει αποσπάσει στην Αρκαδία.
Πάνω απ’ το δέρμα μου
φορώ στολή
στους ώμους έχω αστέρια,
κρύβω το ρόπαλο επιμελώς
μέσα στη χλαίνη.
Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
προέρχομαι από τους Μαμελούκους
Μαυρολούκους, Σουσουλούκους
είμαι διασταύρωση Νεάντερνταλ και λύκου.
Όμως σήμερα, προσωρινώς,
κυκλοφορώ με τζιπ,
τρομοκρατώ παιδιά και γυναίκες.
Έχω ειδικότητα στο ψάξιμο
ψάχνω ψυχές παιδιών
και σταλάζω το φόβο
επιβάλλω το Νόμο
το Νόμο του μεγάλου Δράκου
που μ’ έχει αποσπάσει προσωρινώς
στην Αρκαδία.
Μίκης Θεοδωράκης (1925 - 2021)

sansimera.gr

Διαβάστε περισσότερα για την επιστράτευση στη Ρωσία του Πούτιν εδώ:

Πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη: Ο Πούτιν θυμίζει τον Χίτλερ