Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πούτιν: "Μαζί" με τον πατέρα του στην 70η επέτειο από τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν στην πρώτη γραμμή της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μόσχας στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, κρατώντας ένα πορτρέτο του πατέρα του.


«Είμαι χαρούμενος που ο πατέρας μου –κρατώ το πορτρέτο του στα χέρια μου— μπορεί να βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία μαζί μου» την ώρα που η Ρωσία γιορτάζει την 70η επέτειο από τη νίκη εναντίον του Χίτλερ, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Πιστεύω ότι ο πατέρας μου, όπως εκατομμύρια απλοί στρατιώτες, και εκείνος δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης, έχει το δικαίωμα να περπατήσει σε αυτή την πλατεία. Όμως η μοίρα αποφάσισε αλλιώς και δεν τα κατάφεραν όλοι», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, 62 ετών, ο πατέρας του οποίου τραυματίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο πατέρας του Πούτιν, ο οποίος επίσης ονομαζόταν Βλαντίμιρ, ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέλος της μυστικής υπηρεσίας NKVD, η οποία αργότερα μετονομάστηκε KGB.


Η μητέρα του Ρώσου προέδρου έζησε τις 900 ημέρες πολιορκίας του Λένινγκραντ (της σημερινής Αγίας Πετρούπολης), ενώ ο αδελφός του Βίκτορ πέθανε από διφθερίτιδα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Η πορεία αυτή, που ονομάστηκε «το αθάνατο τάγμα» και στην οποία συμμετείχαν σήμερα οι συγγενείς των στρατιωτών που πήραν μέρος στις μάχες ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε στόχο όχι μόνο να αποτίσει φόρο τιμής, αλλά και να δείξει την ισχύ της χώρας, επεσήμανε ο Πούτιν.

«Είναι ένα σύμβολο της εμπιστοσύνης στους εαυτούς μας, 

της δύναμής μας και ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή πορεία στο κέντρο της Μόσχας προς την Κόκκινη Πλατεία κρατώντας πορτρέτα των πατεράδων ή των παπούδων τους, πρώην αγωνιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Μόσχας.

«Είναι ένα σύμβολο της εμπιστοσύνης στους εαυτούς μας, της δύναμής μας και ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή πορεία στο κέντρο της Μόσχας προς την Κόκκινη Πλατεία κρατώντας πορτρέτα των πατεράδων ή των παπούδων τους, πρώην αγωνιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Μόσχας. 

Μόσχα - Κόκκινη πλατεία 70η επέτειος από τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία - Μεγαλειώδης παρέλαση .

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάστηκε για μία ακόμη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος για την επέτειο της νίκης του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, στις 9 Μαΐου στη Ρωσία και που φέτος έχει λάβει νέες διαστάσεις, αφού το Κρεμλίνο προσπαθεί να τροφοδοτήσει τον ρωσικό πατριωτισμό μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, ενώ προστρέχει όλο και περισσότερο σε αναφορές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μιλώντας για την Ουκρανία.
Οι φωτογραφίες είναι από το πρακτορείο Reuters και δείχνουν τις προετοιμασίες για την παρέλαση της 9ης ΜαΪου.
Η Μόσχα συγκρίνει τη βία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με τα χειρότερα ναζιστικά εγκλήματα και κατηγορεί τη Δύση ότι κλείνει τα μάτια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους ότι κλείνουν τά μάτια απέναντι την άνοδο του "φασισμού" στην Ουκρανία, αναφερόμενος στον θάνατο των 40 φιλορώσων αυτονομιστών στη Οδησσό.
"Εδώ και πολλά χρόνια η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η φασιστική ιδεολογία προσελκύει νέους οπαδούς και ότι οι άνθρωποι που την προβάλλουν κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. 

Αυτό που έγινε στην Οδησσό στις 2 Μαΐου είναι ξεκάθαρος φασισμός", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επετειακής τελετής.

Η ρωσική διπλωματία δημοσίευσε τη Δευτέρα "Λευκή Βίβλο" στην οποία καταγγέλλει "μαζικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες αποδίδει στους ουκρανούς εθνικιστές. 
Ο κατάλογος των παραβιάσεων συνοδεύεται από φωτογραφίες της περιόδου της γερμανικής κατοχής της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μόσχα δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει την προσήλωση των ουκρανών εθνικιστών στον Στέπαν Μπαντέρα, εθνικιστή και αντισοβιετικό ηγέτη που συνεργάσθηκε με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Χθες, ο πρόεδρος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι μία "γενοκτονία" πραγματοποιείται στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για δεκάδες φιλορώσους νεκρούς στην Οδησσό έπειτα από συγκρούσεις με ουκρανούς εθνικιστές.
Κορύφωση των εορτασμών για τη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία, το νέο "πετράδι του στέμματος", μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία. 

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πιθανόν να παραστεί και στην παρέλαση στην Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών στην Κόκκινη Πλατεία.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ένας από τους σκληρούς της Μόσχας απέναντι στην ουκρανική κρίση, θα παρευρεθεί στους εορτασμούς στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή του Μόλδοβα, με αποσχιστικές τάσεις, που το Κισινάου φοβάται ότι θα εξελιχθεί σε νέα "Κριμαία".


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την καλλιέργεια του ρωσικού πατριωτισμού στο κέντρο της πολιτικής του.
"Η νίκη επί του ναζισμού επιτεύχθηκε με τίμημα τεράστιο αριθμών θυμάτων και δεινών. 
Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να λησμονήσει ή να χειραγωγήσει για πολιτικούς λόγους τη συμβολή του λαού μας στη σωτηρία του κόσμου από τις απειλές υποδούλωσης στον φασισμό",
 δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

1945 η παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία


Ως Ανατολικό Μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφεται το σύνολο των πολεμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Άξονα κατά τα έτη 1941 έως 1945, στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί το σπουδαιότερο πολεμικό γεγονός της σοβιετικής ιστορίας και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας. Στη ρωσική ιστοριογραφία αναφέρεται συνήθως ως Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος - ο εν λόγω όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα Πράβντα την επομένη της γερμανικής εισβολής, σε ένα άρθρο που καλούσε τους σοβιετικούς πολίτες να επαναλάβουν το θρίαμβο του Πατριωτικού Πολέμου (η νίκη της Παλαιάς Ρωσίας επί του Ναπολέοντα).
Θέατρο επιχειρήσεων του Ανατολικού μετώπου ήταν κυρίως τα σοβιετικά και προς το τέλος τα κεντροευρωπαϊκά εδάφη. Το ανθρώπινο κόστος του υπήρξε τεράστιο, αφού το Ανατολικό Μέτωπο ήταν το κύριο θέατρο του πολέμου συνολικά (πάνω από το 70% των πολεμικών εχθροπραξιών του Β΄ Π.Π.). Πάνω από 25.000.000 Σοβιετικοί πολίτες πέθαναν κατά τη διάρκειά του και πολλά ακόμη εκατομμύρια έμειναν σωματικά ή ψυχικά ανάπηροι. Σχεδόν όλες οι υποδομές της χώρας στο ευρωπαϊκό τμήμα της καταστράφηκαν.
Στις 30 Απριλίου 1945 και ώρα 14:25, ο Κόκκινος Στρατός εισερχόταν στο Βερολίνο και ο Χίτλερ αυτοκτονούσε στο καταφύγιό του. Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο στρατιώτης Μιχαήλ Μίνιν ύψωνε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στον ιστό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ), μια πράξη που θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα με άλλους πρωταγωνιστές (Μελίτων Κανταρίγια και Μιχαήλ Εγκόροβ) για φωτογραφικούς λόγους.
Μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, ο Γερμανός Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε συνθηκολόγηση άνευ όρων (8 Μαΐου 1945). Με τον τρόπο αυτό τερματίσθηκε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Ακόμη και σήμερα τα περισσότερα κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ εορτάζουν τη «Μέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου, με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Πηγή - Wikipedia/YouTube