Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Eίναι φρίκη και μόνο να σκεφθεί κανείς πως κάθε χρόνο: Στις ΗΠΑ εξαφανίζονται 800.000 παιδιά, στη Γερμανία αναζητούνται 100.000 παιδιά, στη Βραζιλία δηλώνονται ως εξαφανισμένα 45.000 παιδιά, στην Αυστραλία 20.000 παιδιά εξαφανίζονται και τέλος στη Ρωσία για το 2012 εξαφανίστηκαν 13.455 παιδιά.

Την 25η Μαΐου  ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις για τα παιδιά,

με σύνθημα «Ας μην αφήσουμε το μέλλον τους να χαθεί»!
  
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για ένατη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Αλεξάνδρα Καπελετζή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα Καραμανλή, ο πρέσβης των ΗΠΑ MrDaniel Bennett Smith, ο πρέσβης του Βελγίου MrMarc Van Den Reek, ο πρέσβης του Καναδά MrRobert Peck, ο πρέσβης της Σερβίας MrDragan Zupanjevac και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κος Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2012 έως και 30/04/2013, στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2012 στην Ελλάδα από τις 127 περιπτώσεις που χειρίστηκε ο Οργανισμός βρέθηκαν τα 105 παιδιά (83%). Παράλληλα, για το πρώτο τετράμηνο του 2013 στα 34 περιστατικά που παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν και τα 34 παιδιά (100%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το International Centre for Missing & Exploited Children(ICMEC) κάθε χρόνο: Στις ΗΠΑ εξαφανίζονται 800.000 παιδιά, στη Γερμανία αναζητούνται 100.000 παιδιά, στη Βραζιλία δηλώνονται ως εξαφανισμένα 45.000 παιδιά, στην Αυστραλία 20.000 παιδιά εξαφανίζονται και τέλος στη Ρωσία για το 2012 εξαφανίστηκαν 13.455 παιδιά.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο, «τα ποσοστά των εξαφανίσεων στη χώρα μας είναι σίγουρα χαμηλότερα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαζόμαστε.  Χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων που υπηρετούν σε κρατικούς φορείς, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κρατήσει η ελληνική κοινωνία την αξιοπρέπεια που αρμόζει στα παιδιά  της.  Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή που παλεύει και προσπαθεί να ανακάμψει, αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Επιγραμματικά:

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατά το οποίο υλοποίησε και  παρέδωσε  σε όλους τους Λιμενικούς σταθμούς πανελλαδικά οδηγό έρευνας (check list) για τη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων ανηλίκων.

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνάψει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υλοποίησε και παρέδωσε σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. -πανελλαδικά- οδηγό έρευνας (check list) για τη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων ανηλίκων.

● Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την μετονομασία της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης σε Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» τιμώντας τη μνήμη του Διασώστη και μέλους της.
Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» συστάθηκε πριν από ένα χρόνο με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας) καθώς και πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων (Ενδεικτικά: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού). Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ομάδα έχει κινητοποιηθεί 13 φορές για θέματα εξαφανίσεων παιδιών με απόλυτη επιτυχία. Στόχος της Ομάδας είναι ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού σε αστικό ή σε φυσικό περιβάλλον. Όλοι όσοι συμμετέχουν θέτουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση της Ομάδας, που σαν βασικό σκοπό έχει την άμεση ανταπόκριση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων.        

● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία λειτουργεί στη χώρα μας από το Χαμόγελο του Παιδιού, πλέον διασυνδέεται με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112.

● Η κλήση προς την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι πλέον δωρεάν από όλους τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, CosmoteVodafoneWindQForthnet,On TelecomsHellas On LineCYTA), ενώ παράλληλα η λίστα των μελών του Amber Alert έχει διευρυνθεί σημαντικά φτάνοντας τα 60 μέλη. 

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία notfound.org η οποία επιτρέπει σε όλους πλέον να βοηθήσουν στα περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών. Με το κατέβασμα της εφαρμογής από την ιστοσελίδαwww.notfound.org  η εικόνα ενός εξαφανισμένου παιδιού θα δημοσιεύεται αυτόματα σε κάθε "σελίδα σφάλματος 404" της ιστοσελίδας, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανεύρεση των εξαφανισμένων παιδιών. 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Παπαντώνης, Αστυνόμος Β’ – γραφείο Εξαφανισθέντων Ατόμων ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι το 2012 εξαφανίστηκαν 311 παιδιά και βρέθηκαν τα 262. Για το πρώτο τετράμηνο του 2013, από τις 138 δηλωμένες εξαφανίσεις έχουν βρεθεί τα 90 παιδιά μέχρι στιγμής. Αναλυτικά η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ  εδώ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου με την επίδειξη των Κυνοφιλικών Ομάδων του οργανισμού και τα πιστοποιημένα σκυλιά έρευνας.

Διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, ομάδες σκύλων έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, αλλά και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκαν εκεί  και έθεσαν τις δυνάμεις τους στη διάθεση των παιδιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των πρεσβειών των ΗΠΑ, του Βελγίου και του Καναδά, της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων (AIIC) και της Photo Shop Company.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του για τις εξαφανίσεις ανηλίκων και ειδικότερα την συνεισφορά των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης  στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (4 Ιουνίου 2013) και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σε συνεργασία με τοMissing Children Europe
  
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπώντας την Ελλάδα θα συμμετέχει παρουσιάζοντας μια «άλλη Ελλάδα», διαφορετική με διάθεση, μεράκι και συμμετοχή.

 Δείτε το video που πρόβαλε το Euronews ως πρότυπο την Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε θέματα αντιμετώπισης εξαφανισμένων παιδιών .

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να τα δείτε ή να τα κατεβάσετε εδώ.

Το video του YouSmile για τις φυγές των εφήβων μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό διαφημιστικό ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το δείτε στο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f_7zJVZWEm4

Δείτε το video από την εκπαίδευση του κ. Alain Remue,  εδώ.