Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Μια σπηλιά για τον απρόσιτον Θεόν.

Αναδημοσιεύουμε από:
Askitikon
Μια σπηλιά για τον απρόσιτον Θεόν
Από Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός

Κοντάκιο. Ἦχος γ΄.
«Ἡ Παρθένος σήμερον τόν ὑπερούσιον τίκτει, καί ἡ γῆ τό Σπήλαιον τῶ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετά Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δέ μετά ἀστέρος ὁδοιποροῦσι. Δι’ ἡμᾶς γάρ ἐγεννήθη, παιδίον νέον, ὁ πρό αἰώνων Θεός».

(Ἡ Παρθένος Μαριάμ σήμερα γεννάει αὐτόν πού εἶναι πάνω ἀπό κάθε ὄν καί οὐσία, καί ἡ γῆ προσφέρει στόν ἀπρόσιτο Θεό τό σπήλαιο. Ἄγγελοι μέ τούς Ποιμένες δοξολογοῦν, ἐνῶ μάγοι ὁδοιποροῦν μαζί μέ τ’ ἀστέρι. 
Κι αὐτό γιατί γιά χάρη μας γεννήθηκε σάν βρέφος ὁ προαιώνιος Θεός).

Ὁ μεγαλύτερος ἐκκλησιαστικός ποιητής ὅλων τῶν ἐποχῶν, κατά τή γνώμη τοῦ ἁγίου Πορφυρίου τοῦ καυσοκαλυβίτου, ἅγιος Ρωμανός ὁ μελωδός, εἶναι ὁ συνθέτης τοῦ κοντακίου τῶν Χριστουγέννων, τοῦ δεύτερου πιό γνωστοῦ τροπαρίου μετά τό ἀπολυτίκιο τῆς ἑορτῆς.

Γραμμένος ὁ ὕμνος σέ ἦχο γ΄, δηλαδή σέ ἁπλό ἀλλά καί πολύ ἀνδροπρεπές μέλος, μᾶς τονίζει ὅ,τι ἀποτελεῖ τήν οὐσία τῆς ἑορτῆς στίς κεντρικές διαστάσεις της: ἡ Γέννηση τοῦ Χριστοῦ συνιστᾶ μέγα μυστήριο, ἀφοῦ ὁ γεννηθείς εἶναι ὁ ὑπερούσιος Θεός, ἀφοῦ Τόν γεννᾶ μία Παρθένος κόρη, ἡ ὁποία ὅμως κρατᾶ τήν παρθενία της, ἀφοῦ πρόκειται γιά τόν προαιώνιο Θεό.

Καί μπροστά στό μέγα αὐτό μυστήριο σύμπας ὁ κόσμος κλίνει εὐλαβικά τό γόνυ, ὅταν μάλιστα τοῦ ἀποκαλύπτεται καί ὁ σκοπός τῆς Γέννας τοῦ Θεοῦ: Γεννιέται ὁ Θεός γιά νά πάρει τόν ἄνθρωπο καί νά τόν κάνει κι αὐτόν Θεό.

Δηλαδή κατῆλθε ὁ Θεός γιά νά ἀνέβει ὁ ἄνθρωπος.

Πτώχευσε Ἐκεῖνος γιά νά γίνουμε πλούσιοι ἐμεῖς. Κι εἶναι αὐτονόητο ὅτι τό μεγαλεῖο αὐτό τῆς πίστεώς μας πού ὑπερβαίνει κάθε ἀνθρώπινη σκέψη, φιλοσοφία ἤ καί θεοσοφία, πραγματοποιεῖται μέσα στό ζωντανό σῶμα τοῦ Χριστοῦ, τήν ἁγία Του Ἐκκλησία, ἐνῶ τίθεται σέ ἐνέργεια μέσα ἀπό τά μυστήρια, ἰδίως δέ τό μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας. Πού θά πεῖ: χριστιανός χωρίς ἐν μετανοία συμμετοχή στή Θεία Κοινωνία δέν ἑορτάζει Χριστούγεννα.

Προηγούμενο άρθρο

Όταν οι αρχαίοι Έλληνες προφήτευαν την γέννηση του Ιησού.

ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ

‘ …έως ου έλθη ο Αναμενόμενος και Αυτός η Προσδοκία των Εθνών” (Γένεση ΜΘ’ 10)

Στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, στη Μονή Φιλανθρωπινών, υπάρχει μια τοιχογραφία η οποία ξαφνιάζει ίσως τον ευλαβή προσκυνητή. Πριν μπεις στον κυρίως Ναό, στον Εξωνάρθηκα, υπάρχουν εικονογραφημένοι Επτά Αρχαίοι Φιλόσοφοι χωρίς φωτοστέφανο. Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Πλάτων, Απολλώνιος, Σόλων, Θουκυδίδης και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Και δεν είναι το μόνο Μοναστήρι στον Ελλαδικό χώρο το οποίο έχει τοιχογραφίες Αρχαίων Φιλοσόφων. Σε Κρήτη, Σιάτιστα, Μετέωρα και Άγιο Όρος υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς τους επτά Φιλοσόφους.

Τί θέση άραγε έχουν αυτοί οι αρχαίοι φιλόσοφοι σε ένα Χριστιανικό Μοναστήρι; Μήπως είναι ένα πνευματικό συγκέρασμα ή ένα δόλωμα για να προσελκύσουν Αρχαιολάτρες; Τίποτα από όλα αυτά.

Ποιά η σχέση τους και τί κοινό έχουν με τους Αγίους και τους Προφήτες; Τους ενώνει η Προσδοκία της Έλευσης ενός Μεσσία.

Όταν ο εγγονός του Αβραάμ, ο Ιακώβ βρισκόταν στην επιθανάτια κλίνη του, στάθηκαν μπροστά του τα δώδεκα παιδιά του, οι γνωστοί ως Δώδεκα Πατριάρχες των Φυλών του Ισραήλ, τους οποίους ευλόγησε ξεχωριστά και προφήτευσε για την φυλή του καθενός την πορεία της έως της Συντελείας. Χίλια πεντακόσια χρόνια προ Χριστού.

Στον τέταρτο γιό του, τον Ιούδα και όχι στον πρωτότοκο, προφήτευσε ότι από τους απογόνους του θα εξέλθει ο Αναμενόμενος Μεσσίας ”η Εξουσία του Οποίου δεν θα εκλείψει ποτέ” και Αυτός θα είναι η Προσδοκία όχι μόνο των Ισραηλιτών, αλλά και όλων των Εθνών.

” …έως ου έλθη ο Αναμενόμενος και Αυτός η Προσδοκία των Εθνών” Γένεση ΜΘ’ 10.

Δεν υπήρχε έθνος και λαός πάνω στη γη, που να μην περίμενε Κάποιον από τον Ουρανό ο Οποίος θα τους Λύτρωνε, δίνοντας του διαφορετικά ονόματα ο κάθε λαός.

Οι πιο τέλειες και ακριβείς προφητείες για τον Αναμενόμενο Μεσσία δόθηκαν στους Ισραηλίτες μέσω της Παλαιάς Διαθήκης.

Οι επόμενοι στους οποίους δόθηκαν αρκετές προφητείες για την Έλευση του Μεσσία ήταν οι Έλληνες οι οποίοι και αυτοί περίμεναν από τον Ουρανό έναν Άγνωστο Θεό, Δίκαιο και Αγνό που θα καταργήσει την Ειδωλολατρεία και την Θεοποίηση των Ανθρωπίνων Παθών.

”Οι θεοί δεν μπορεί να είναι ανθρωπόμορφοι με πάθη ανθρώπινα και έριδες” φώναζε ο Σωκράτης.

Αυτές οι προφητείες δόθηκαν μέσω Φιλοσόφων κυρίως, οι οποίοι όχι μόνο κήρυξαν και προανήγγειλαν την Έλευση Του, αλλά υπέφεραν και σωματικά με εξορίες και θάνατο από τους ομοεθνείς τους, όπως και οι Προφήτες του Ισραήλ.

Είναι οι εξ Εθνών Προφήτες του Χριστού, όπως και στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε ότι υπήρχαν μεμονωμένοι Προφήτες και στα Έθνη.

Κάποιοι από αυτούς μίλησαν πιο γενικά για τον Ερχομό Αυτού του Μεσσία και κάποιοι άλλοι με θαυμαστές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα έλθει, την διδασκαλία Του, αλλά και τον Μαρτυρικό Θάνατό Του. Είναι πάρα πολλές και δεν μου αρκεί ο χρόνος και ο τόπος να αναφερθώ ξεχωριστά στον καθένα.

Τρείς μόνο θα αναφέρω, ίσως τις πιο άγνωστες σε πολλούς.

Χίλων ο Λακεδαιμόνιος

” Άφθαρτος φύσις του Θεού θα γεννηθεί,

εξ΄αυτού δε ο Ίδιος ως Ουσία και Λόγος”

Πλάτωνας στην Πολιτεία

”Χωρίς να αδικήσει κανέναν θα δυσφημισθεί πολύ ως άδικος ώστε να βασανισθεί για την δικαιοσύνη, αλλά θα μείνει αμετακίνητος μέχρι θανάτου και ενώ θα είναι δίκαιος θα θεωρείται άδικος. Ο Δίκαιος θα μαστιγωθεί, θα στρεβλωθεί, θα δεθεί και αφού πάθει κάθε κακό θα καρφωθεί πάνω σε πάσσαλο”

Το πιο θαυμαστό βρίσκεται στον Προμηθέα Δεσμώτη γραμμένο από τον Αισχύλο. Εκεί προφητεύεται και ο χρόνος Έλευσης Του. Στους στίχους 765-775 ο Προμηθέας Δεσμώτης (ο δεμένος άνθρωπος που περιμένει τον Λυτρωτή του για να του λύσει τα δεσμά) συνομιλεί με την Ιώ (Αγνή) και γίνεται ο παρακάτω διάλογος

ΙΩ Λοιπόν θα τον ξεθρονιάσει τον Δία μια γυναίκα;

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ναι γιατί θα γεννηθεί από εκείνη ένα παιδί περίσσεια ανώτερο του.

ΙΩ Ποιός είναι αυτός, που θα σε λύσει χωρίς τη θέληση του Δία; πες μου

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Απόγονος δικός σου πρέπει νάναι.

ΙΩ Τί λες; Παιδί δικό μου θα σε σώσει;

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Σε δεκατρείς γενιές μετά από σένα.

ΙΩ Δυσνόητη είναι η προφητεία αυτή.

Εκπληρώθηκε με ακρίβεια.

Γράφτηκε το 470 πΧ, 13 γενιές επί 40 χρόνια που υπολογίζεται η αλλαγή κάθε γενιάς φτάνουμε ακριβώς στη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Νίκη του Χριστού.

Και εάν το υπολογίσουμε με το μέσο βιολογικό όριο των 70 ετών της κάθε γενιάς, φτάνουμε στην οριστική κατάργηση της λατρείας του Δωδεκάθεου (392 μΧ) και το ξεθρόνιασμα του Δία!!!

Ο Θεός διαμέσου αυτών των Ελλήνων Φιλοσόφων ετοίμασε την Οδό του Ευαγγελίου για τα Έθνη.

Όσοι από τους μετέπειτα μαθητές τους σπούδασαν την Αρχαία Φιλοσοφία και γνώρισαν μετά την Αλήθεια και το Φως του Ευαγγελίου εξέφρασαν την Τέλεια Ερμηνεία και το Βάθος Του, που όμοια τους δεν βρίσκεις σε κανέναν άλλο λεγόμενο Χριστιανικό λαό.
Χρήστος Κλητσινάρης
Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.
Πηγή: https://trelogiannis.blogspot.com/2023/12/10_24.html
Αναδημοσιεύουμε από:

“ Mαύρα” Χριστούγεννα στη #Βηθλεέμ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα...



#Χριστούγεννα   #Γάζα #Παλαιστίνη #Ισραήλ
Μαύρα” Χριστούγεννα στη #Βηθλεέμ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα
Για «Χριστούγεννα χωρίς αγαλλίαση, χωρίς δέντρο, χωρίς χορωδίες και προσκυνητές» κάνει λόγο ο Λορέντσο Κρεμονέζι της Corriere della Sera σε ανταπόκρισή του από την #Ιερουσαλήμ. 

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ είναι εντελώς άδεια, ενώ μπροστά από την είσοδο που οδηγεί στο Σπήλαιο, όπου κανονικά οι προσκυνητές θα σχημάτιζαν ουρά αυτές τις ημέρες, σήμερα δεν υπάρχει κανένας.





Στην Ευαγγελική Λουθηρανική Χριστουγεννιάτικη Εκκλησία της Βηθλεέμ στήθηκε μια φάτνη, με τον μικρό Χριστό να είναι τυλιγμένος με μια παλαιστινιακή μαντίλα (κεφίγια) & να κείτεται ανάμεσα σε συντρίμμια &μπάζα – μια ευθεία αναφορά στο ανείπωτο δράμα που εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες της Γάζας από τις βόμβες των Ισραηλινών. «Με λίγα λόγια, Χριστούγεννα χωρίς Χριστούγεννα σε αυτή την πόλη-λίκνο του χριστιανισμού» συνοψίζει
ο ιταλός δημοσιογράφος.



«Δεν θυμάμαι παρόμοια ερημιά, ποτέ ξανά δεν ήταν έτσι, ούτε κατά τη διάρκεια των 2 ιντιφάντα. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, περισσότεροι από 4χ.λ προσκυνητές γονάτιζαν μπροστά στην Πόρτα της Ταπεινότητας που οδηγεί στη Βασιλική της Γεννήσεως. Σήμερα κανένας – κιαυτό δεν θα αλλάξει. Στο κατάστημά μου, εδώ στην Πλατεία της Φάτνης, που πουλάει εκκλησιαστικά είδη & κυρίως φάτνες σκαλισμένες σε ξύλο ελιάς, ο τελευταίος πελάτης μπήκε πριν από περίπου 2μήνες» είπε ο Ρόνι Ταμπάς, ο οποίος περνά τις ώρες του συνομιλώντας με παλαιστίνιους αστυνομικούς & οδηγούς ταξί που μάταια περιμένουν κάποιον πελάτη



«Η πόλη μας έχει συνηθίσει να υποδέχεται κατά μέσο όρο σχεδόν 30χ.λ προσκυνητές την περίοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις εβδομάδες μετά τις 7 Ιανουαρίου (Χριστούγεννα, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο). Αλλά αυτές τις ημέρες θα έλεγα ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες.



»Πρόκειται για μια καταστροφή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία μας εξαρτάται από τον θρησκευτικό τουρισμό σε ποσοστό άνω του 70%. Λεφτά δεν υπάρχουν, αυτές είναι γιορτές φτώχειας και λίγων ελπίδων, γιατί η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο δήμος μας αποφάσισε να περιορίσει όλους τους εορτασμούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους αδελφούς μας στη Γάζα.
#Γάζα: Στο χειρότερο σημείο η ανθρωπιστική κρίση – Ανυποχώρητος δηλώνει ο #Νετανιάχου
Άνθρωποι κρατούν μια γιγαντιαία παλαιστινιακή σημαία στην πλατεία Manger, κοντά στην εκκλησία της Γεννήσεως, την παραμονή των Χριστουγέννων, στην πόλη Βηθλεέμ, στον τόπο γέννησης του Ιησού. 
Στη #Βηθλεέμ οι καμπάνες θα σημάνουν τα μεσάνυχτα στην Εκκλησία της #Γεννήσεως, την #Άγια_Νύχτα, αλλά φέτος δεν θα υπάρχει δέντρο, δεν θα γίνουν παρελάσεις δεν θα ακουστεί χαρμόσυνη μουσική, ούτε κάλαντα και κανένας #Άγιος_Βασίλης δεν θα μοιράζει καραμέλες στα παιδιά της #Δυτικής_Όχθης, σύμφωνα με όσα έγραψε η αμερικανική εφημερίδα #Washington_Post.
Οι  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω του πολέμου στη Γάζα.
«Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν στη Γάζα ανάμεσα στα ερείπια», δήλωσε ο κληρικός της Λουθηρανικής εκκλησίας της Βηθλεέμ, όπου η εικόνα του Θείου βρέφους στα ερείπια, κάνει τον γύρο του κόσμου.
Jesus Christ on a crucifix.. or, in a rubble. pic.twitter.com/KKUNyk5bf2— Rue Mormill (@mormillrue) December 24, 2023
Aπό το δημαρχείο της Βηθλεέμ, ανακοινώθηκε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, που καταδικάζει το Ισραήλ για εθνοκάθαρση» & «γενοκτονία» στη Γάζα.
Άνθρωποι ανάβουν κεριά δίπλα σε μια φάτνη προς τιμήν των θυμάτων στη Γάζα, δίπλα στην εκκλησία της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 152 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην επίθεσή του κατά των μαχητών της #Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 9 απώλειες στις σφοδρές μάχες των τελευταίων ωρών. Οι ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνονται στη νότια Γάζα την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν ξανά την ανάγκη προστασίας των αμάχων, αλλά δεν έθεσαν θέμα εκεχειρίας όπως ανακοινώθηκε μετά τη νέα συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου.
Ο καπνός πάνω από τη βόρεια πόλη Jabalia επιβεβαιώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα προελαύνουν προς το κέντρο της πόλης. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Jonathan Conricus ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι κοντά στον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο στη βόρεια Γάζα.
Ανέφερε ότι 9στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες το Σάββατο, μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τον στρατό από τότε που εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος στις 27 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι όλοι οι στόχοι του εκπληρώνονται πλήρως», ανέφερε το γραφείο του.
https://youtube.com/watch?v=7hvqU6ujEWw&si=IicjZAMYUt2dOps9
Μάλιστα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός #Μπενιαμίν_Νετανιάχου στη διάρκεια ενός σημερινού εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, απέρριψε αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν πείσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του. “Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος. Οι αποφάσεις των ενόπλων δυνάμεων βασίζονται στους δικούς μας υπολογισμούς”, δήλωσε ο Νετανιάχου.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι περισσότεροι από 20 χ.λ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 53χ.λ τραυματίστηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες & παιδιά, λέει η Χαμάς. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι 700 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησε τη στρατιωτική του επιχείρηση &την εισβολή στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.
Παλαιστίνιοι στη Γάζα καταγγέλλουν τις ισραηλινές μεθόδους σύλληψης & ανάκρισης υπόπτων.
Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις ισραηλινές διαδικασίες και τις ανακριτικές μεθόδους. Ένας κάτοικος της Γάζας, που θέλησε να αναφερθεί μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο dpa ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια σ
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός
απέρριψε τις κατηγορίες περί κακοποίησης &
απάντησε: “Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο”.
Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία, έχει διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια & τα μάτια στον ίδιο & σε10άδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του &στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα. “Δεν γνωρίζαμε αν θα μας σκοτώσουν ή τι θα μας έκανε ο στρατός”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύζυγό του &τα παιδιά του. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο &άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.
Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε: “Είναι συχνά απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους ώστε να ερευνηθούν & προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν (μέσα σε αυτά) γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα”. Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να κρύβουν εκεί όπλα. “Αν είναι εφικτό, οι κρατούμενοι θα πάρουν πίσω τα ρούχα τους”, σημείωσε ο στρατός.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ανέκριναν τον Μπραχίμ στα αραβικά τον ρώτησαν 10άδες ερωτήσεις για τη Χαμάς, τους ηγέτες της, τις δραστηριότητές της & τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο ίδιος. “Υποβλήθηκα σε διάφορα είδη σωματικών & ψυχολογικών βασανιστηρίων στο δωμάτιο της ανάκρισης”, κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι δήλωσε πως είναι αθώος. Επεσήμανε ότι κάποιες φορές τον κατηγόρησαν ότι έλεγε ψέματα &συχνά τον χτυπούσαν.Έπειτα από μερικές εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός μετέφερε τον Μπραχίμ πίσω στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ταξίδι της επιστροφής δήλωσε ότι στρατιώτες τον χτυπούσαν &τον απείλησαν ότι σύντομα θα τον σκοτώσουν. Καμία από τις καταγγελίες του Μπραχίμ δεν έχει επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Μια 39χρονη γυναίκα από την πόλη της Γάζας επίσης δήλωσε ότι κακοποιήθηκε κατά την κράτησή της στο Ισραήλ. “Άνδρες &γυναίκες του ισραηλινού στρατού με χτυπούσαν παντού στο σώμα μου”, είπε η Χιντ που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της στο dpa. Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις την ανέκριναν για τους γείτονές της. “Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαι ενεργή πολιτικά, αλλά με ταπείνωσαν σκοπίμως όπως & τους άλλους κρατούμενους”, τόνισε. Στη διάρκεια των 3 εβδομάδων που κρατήθηκε από τις ισραηλινές αρχές η Χιντ είπε ότι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη φαγητού, νερού & τουαλέτας. Το dpa δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε αυτές τις καταγγελίες.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 24/12, ότι μέχρι στιγμής έχει συλλάβει περισσότερα από 700 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η #Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες
Κλιμακώνεται η ένταση στην #Ερυθρά_Θάλασσα – Φόβοι για νέες επιθέσεις των Χούθι
#Μπάιντεν: “Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα”
Χούθι: Νέες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων – Το Ιράν απειλεί να κλείσει τη Μεσόγειο
Χούθι: Με βίντεο απαντούν στη Δύση & απειλούν ότι θα πληρώσει
News24/7